TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A német autóipar húzta fel elsősorban a német indexet, de egész Európa szépen emelkedett ma, miközben az USA-ban ünnepnap van. A Volkswagen egyik vezetője a Teslához hasonlította cégét, amely jelentős pozíciókat kíván kivívni az elektromos autók piacán. A BUX alulteljesítő volt, a forint nem mozdult.

Nagyon szép emelkedést ért el ma az európai részvénypiac, miközben az Egyesült Államok tőzsdéi ünnepnap miatt zárva vannak. A Stoxx 600 részvényindex 1,7 százalékkal ugrott meg, a német DAX emelkedése elérte a két százalékot. A londoni mutató – a keményedő Brexit-tárgyalások miatt gyengülő font mellett – 2,4 négy százalékkal ment fel.

Főleg az autóipari részvényeket vásárolták, de az európai technológiai cégek is drágultak, miközben főleg bankok és légitársaságok voltak a vesztes oldalon. Nem csoda, a vírus számos európai országban gyorsuló ütemben terjed.

Gyengébb is volt a forint ma

Itthon a BUX index végül 0,6 százalékkal emelkedett, ezzel lemaradva Európától, sőt egy kicsit Varsótól is. Az OTP stagnált 10 140 forinton, a Mol 0,7, a Richter 1,4 százalékkal emelkedett. Az Opus vesztesége 1,9 százalékos volt, a Magyar Telekom viszont 0,9 százalékos emelkedést hozott össze. A forint hajszálnyi erősödött, 359,60 az euró ára este. A nap egy részét azonban 360 felett töltötte az árfolyam, a csúcs 360,84 volt.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Ha Amerikában lenne a kereskedés, valószínűleg vegyesen alakulnának az árfolyamok. Legalábbis erre enged következtetni, hogy az S&P 500 index határidős ára felfelé, a Nasdaq 100 határidős terméke pedig lefelé mozdult ma.

Trump elnök azt üzente

Donald Trump amerikai elnök ma este az ünnep alkalmából sajtótájékoztatót kíván tartani. Előzetesként Twitter-oldalán azt üzente, hogy az amerikai munkaerő-piaci adatok és a gazdaság helyzete csodálatosan néz ki.

A friss közvélemény-kutatások szerint is őrzi 10 pontos előnyét Joe Biden. A november 4-i választásokon 52-42 százalék a szavazatok megoszlása. A választókat, leginkább a gazdaság és az egészségügy helyzete, valamint a koronavírus megfékezése érdekli írta az Erste Befektetési Zrt.

Németországban az orosz ellenzéki vezető valószínűsített megmérgezése miatt felmerült, hogy a Nord Stream nevű vezetéket talán mégsem kéne megépíteni. A hírre a rubel esett, de az orosz részvényindexek stagnáltak.

A Tesla húzta fel a VW részvényeit

A Volkswagen (VW) részvénye már a kereskedés elején erős volt, a barátságos piaci környezetben pedig a végére 4,8 százalékkal ugrott meg. Alapvetően a VW üzemi tanácsának főnöke, Osterloh nyilatkozata indította be az emelkedést, aki úgy látja, hogy a VW a Teslánál jobb helyzetben van, és az amerikai cégnél nagyobb darabszámot tud elérni. A Tesla elég jelszónak, hogy bármely részvényt feljebb hajtson – mondta erre egy kereskedő az N-Tv.de oldalnak.

Volkswagen (Pixabay) Volkswagen (Pixabay)

A VW az elmúlt napok oldalirányú mozgásából 145 euró körül kitört. Itt állítólag számos stop-megbízás volt, amelyek erősítették az emelkedést.

A német autóipart ajánlja a JP Morgan

A JP Morgan optimista ágazati körképe is arra ösztönözte a befektetőket, hogy beszálljanak az autóipari részvényekbe.

Az amerikai bank szakértői növekvő keresletet és termelést jósoltak. Az autógyártók közül a BMW, a beszállítók közül a Hella a kedvencük. Emellett a Continental részvényeire szóló ajánlásukat semlegesre emelték az eddigi alulsúlyozásról.

Az MDax-ban jegyzett Hella 2,6 százalékkal emelkedett, a BMW és a Continental azonban csak egy százalék körüli pluszban zárt. Az európai szektorindex, a Stoxx 600 Automobiles & Parts 2,5 százalékot erősödött. A Daimler emelkedése 4,4 százalék volt.

Ha ez még nem lett volna elég, a Volkswagen délután bemutatót tartott az ID3 modellről. Ezen részt vett Elon Musk, a Tesla vezére is, aki egyébként Berlin közelében gyárat épít, és kipróbálta a konkurens járművet. (Amint délelőtt írtuk, a Tesla nem került be az S&P 500 indexbe, ami esést indukálhat holnap.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Megroggyant a forint, merre tovább MNB – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 25. 19:32
Izgalmas hét volt a devizapiacon, a forint ugyanis felült a hullámvasútra, amelynek tempóját részben az MNB lépései határozták meg.
Részvény / Deviza / Áru Eladták a CIG Pannónia negyedét, Dánia felhajtja a Tesla árát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 18:58
Európában rossz volt a hangulat, a fontosabb tőzsdék mínuszban zártak, a BUX index éppen hogy pluszban tudott maradni. De legalább négy részvényünkből három pluszban zárt. Bejelentették a CIG Pannónia Életbiztosító eladását, a vevőt egy nagyon híres dunántúli faluban jegyezték be. Dániában nagyon drága lesz a Tesla.
Részvény / Deviza / Áru Megszületett egy láthatatlan euró/forint árfolyamplafon?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 12:33
A BUX index ma ledolgozta a tegnapi csúnya esés több mint felét, ismét 9000 fölött jár az OTP és javított a Mol is. Európában valamivel több a mínusz a tőzsdéken, mint a plusz, de nincs határozott irány. A forint enyhén erősödik, elemzők szerint azért, mert egy bizonyos sávban az MNB közbeléphet. Warren Buffet meglepően régimódi befektetést eszközölt.
Részvény / Deviza / Áru El sem hinnéd, melyik két országban volt ma kamatemelés
Eidenpenz József | 2020. szeptember 24. 18:51
A rossz hír lett a jó hír, a munkanélküli kérelmek meglehetősen magas száma ellenére Amerikában felfelé indultak el a tőzsdeindexek. Arra számítanak, hogy a rossz adatok kikényszerítik a gazdaságpolitikusok válaszlépéseit. A BUX 1,9 százalékos eséssel zárt, a Mol és az OTP húzta le. A forint kissé erősödni tudott, ehhez azonban az MNB közbelépésére is szükség volt.
Részvény / Deviza / Áru Támadó üzemmódban a német elektromosautó-gyártók, csökkentették a Mol célárát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 24. 11:20
A tegnap esti csúnya amerikai esés után ma Európában és Ázsiában is lefelé tartanak az indexek. A fő okok a járvány terjedése és az amerikai mentőcsomag hiánya lehetnek. A BUX is süllyed, főleg a Mol húzza le. Egy elemző csökkentette a Mol-ra vonatkozó célárát és az egész piacot pesszimistán látja. A Tesla beperli az amerikai kormányzatot a Kínával szemben kivetett büntetővámok miatt.
Részvény / Deviza / Áru Óriási részvénykibocsátás készül, nemsoká 370 lehet az euró
Eidenpenz József | 2020. szeptember 23. 18:44
Az európai tőzsdék még pluszban tudtak végezni, de elromlott a hangulat az amerikai értékpapír-piacon, elsősorban a technológiai részvényeket adják. Jött egy kellemetlen adat az amerikai gazdasági aktivitásról, sokan már a karácsonyi szezont temetik. Jött egy ígéretes hír az egyik oltóanyagról, de tönkremehet néhány német bank. Kilenc százalékkal esik a Tesla, gyengécske a forint.
Részvény / Deviza / Áru Bárki is vezeti az informatikai robbanást, ez a cég benne lesz a sűrűjében
MFC Equity | 2020. szeptember 23. 15:11
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat 7. részében a Lam Research vállalatot elemzik, amely sokat profiltálhat a növekvő adatigényekből a felhőalapú számítástechnika térnyerésével.
Részvény / Deviza / Áru A gyenge forint esete a kolbásztöltéssel, Tesla-meghallgatás Berlinben
Eidenpenz József | 2020. szeptember 23. 11:23
Miután tegnap este szép emelkedéssel zárt Amerika, ma jó a hangulat Európában is, másfél-két százalékos pluszban vannak az indexek. A BUX index épphogy kilóg kicsit ebből a tartományból, elsősorban az OTP és a Richter viszi. A forint kissé tovább süllyedt, elemzők szerint az MNB enyhe csalódást okozott tegnap. Nagyot esett a Tesla, nem volt meggyőző a bemutatója.
Részvény / Deviza / Áru Nem lesz több segélycsomag? Fúziók a bankszektorban?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 22. 19:00
Mára megnyugodtak a tőkepiacok, az indexek többsége emelkedik, bár kivételek is vannak. A BUX előnye a nap végére csökkent, végül csak 0,2 százalékos pluszban végzett. Főleg a Mol tartotta meg, miközben az OTP folytatta az esést. Az MNB nagy napján tovább drágult az euró, nincs már túl messze a tavasszal beállított történelmi csúcstól. Fúziókról beszélnek az európai bankszektorban, nem várható második csomag az USA-ban.
Részvény / Deviza / Áru A forint gyengülése hosszú távú trend, a pénzbőség hajtja az árupiacokat
Eidenpenz József | 2020. szeptember 22. 13:05
A magyar gazdaság 2022-re érheti el a válság előtti szintet, a forintnak pedig lehetnek erősödő szakaszai, de hosszú távon megmaradhat a lassú gyengülő trend – mondja az Equilor Befektetési Zrt. A pénzbőség meglepetéseket hozott az árupiacokon is, több terméknél kitarthat az emelkedés lendülete. Az OTP-t alulsúlyozásra, a Richtert felülsúlyozásra javasolják.
hírlevél