<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Bár reggel Ázsiában még estek az indexek, Európában emelkedés jött, annak ellenére, hogy a német ipari termelés nem jól alakult. Az euró/forint hozzátapadt a 360-as szinthez, a BUX index valamelyest alulteljesítő, az olajár tovább süllyed. A héten számos adat érkezik, így megtudjuk, mennyi volt itthon az infláció augusztusban. Nő kontinensünkön a részvénykibocsátások száma.

A múlt hétvégi csúnya, kétnapos, főleg az Egyesült Államok részvénypiacára jellemző tőzsdei áresés után ma odaát zárva lesz a tőzsde a munka ünnepe (Labor Day) miatt. Európában viszont megnyugvás tapasztalható, a Stoxx 600 index egy százalékkal emelkedik. Nagyjából ennyi a frankfurti, párizsi, londoni tőzsde többlete is.

Reggel Ázsiában viszont estek az indexek, Kínában kettő, Japánban fél, Hongkongban bő egy százalék körüli mértékben. Ez még főleg a pénteki amerikai áresések utóhatása lehet, bár ismét tömeges letartóztatások voltak Hong Kongban is. Pedig nem jöttek jó hírek Európából, a német ipari kibocsátásról szóló reggeli adat nagy csalódást okozott.

Az EKB-n az elemzők szeme

Júliusban csak 1,2 százalékos volt az emelkedés, miközben az elemzők 4,7 százalékra számítottak. Ezzel a júliusi szint még mindig 11 százalékkal van a vírusválság előtti szint alatt. Az elemzők most attól tartanak, hogy a válságból való kilábalás lassabb lesz annál, mint amire számítottak. A tőzsdei emelkedés magyarázata, hogy a Sentix konjunktúra-hangulatindex szeptemberi értéke viszont kedvező volt. 

Az adatok egyébként a csütörtöki EKB-tanácskozást még inkább előtérbe helyezik. Bár nem várnak konkrét változtatást a monetáris kondíciókban, az elemzők nagyon fognak figyelni arra, hogy milyen gazdasági pályát jósol a bankok bankja. Elárul-e esetleg valamit a stratégiájának jövőbeli változásáról, ahogy ezt a Federal Reserve (Fed) nemrég tette.

360 forintnál az euró

A hazai BUX index egy kicsit lemaradt Európától, csak 0,3 százalékkal megy fel. Ennyivel drágul az OTP is, a Mol fél százalékkal megy fel, a Richter 0,2 százalékkal esik. Két százalékkal süllyedt az Opus, egy százalékkal drágul a Magyar Telekom. Az euró/dollár alig változik, a forint kissé gyengül, de még pár fillérrel 360 alatt van az euró.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Az olaj ismét másfél–két százalékkal esik, ezzel a WTI 39, a Brent pedig 42 dollárra ért. Két százalékkal süllyed az amerikai földgáz is. Az olajár esését állítólag az okozza, hogy Szaúd-Arábia csökkentette az Ázsiába irányuló exportjának árszintjét.

Kemény Brexit, puha font

Magyarországon egyébként új és új rekordot dönt az egy nap alatt regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma. Sorra zárják az oktatási intézményeket. Becslések szerint összesen százezer koronavírus-fertőzött is lehet az országban. Gazdasági szempontból azonban jó hír, hogy az EU több állama a két hetes karantén idejének rövidítését támogatja.

Folytatódnak a Brexit-tárgyalások, vészesen fogy az idő az október 15-i határidő előtt. Boris Johnson brit miniszterelnök azonban a sajtó szerint eltökélt, és megállapodás nélkül is hajlandó lesz felállni a tárgyalóasztaltól. A font mindenesetre nyilatkozata nyomán jókora esésbe kezdett.

Mennyi volt a hazai infláció?

Sok makroadat érkezik a héten. Reggel kereskedelmimérleg-adatok érkeztek Kínából, de vegyes képet mutattak – írta a KBC Equitas.

Az export közel tíz százalékkal nőtt éves összevetésben, ami a vártnál jobb. Az import azonban 2,5 százalékkal esett vissza, pedig itt is növekedésre számítottak az elemzők. Holnap az eurózónás második negyedéves GDP harmadik olvasatára figyelhetünk. Szerdán a magyar és a kínai inflációs adatok, valamint az amerikai lakáshitel-kérelmekre vonatkozó adatok lehetnek érdekesek. Csütörtökön az EKB kamatdöntésre, valamint az azt követő sajtótájékoztatóra figyelhet a piac. Ezen a napon heti munkanélküliségi számok is érkeznek az USA-ból. Pénteken augusztusi inflációs számok érkeznek Németországból és az USA-ból.

Ezért zuhant a Tesla

Ebben a negyedévben is kihagyták a Teslát az S&P 500 indexből – írta az Equilor Befektetési Zrt.

Az autógyártó a hír hatásárára hét százalékot zuhant a zárás utáni kereskedésben. A felülvizsgálást végző bizottság az Etsy-t, Teradyne-t és a Catalent-et adta hozzá az indexhez. Néhány Tesla-befektető arra számított, hogy bekerül a cég ebben a negyedévben, miután a negyedik egymást követő negyedéves jelentésében is nyereségről számolt be a cég júliusban.

A kisbefektetői mánia és a Softbank

Megint egy új mánia, az úgynevezett YOLO (you only live once=egyszer élünk) effektus okozta az elmúlt hónapok nagy rally-ját – írta az Erste Befektetési Zrt.

A piaci szereplők, látva a nagy emelkedést, hatalmas vételi opciós pozíciókat építettek ki, ami valójában egy tőkeáttételes pozíció. A kiírónak ennek során pozíciójának fedezésére folyamatosan egyre több részvényt kell vásárolnia. Ezek a pozíciók főleg néhány nagy technológiai részvényre koncentrálódtak (Salesforce, Google, Amazon, Facebook, Netflix). Sok kisbefektető mellett a Softbank játszott jelentős szerepet, amely négymilliárd dollár értéken épített ki vételi pozíciókat. (…) Azt gondoljuk, hogy az elkövetkező két hónap inkább a korrekcióról fog szólni, de azt is gondoljuk, hogy lesznek emelkedések ebben a korrekcióban írta a brókercég.

IPO-mánia Európában is?

A nagy emelkedésen átesett részvénypiacok jelensége, mellékterméke rendszerint a tőzsdére lépések (elsődleges részvénykibocsátások, IPO-k) iránti lelkesedés növekedése.

Ez eddig inkább az Egyesült Államokban és Ázsiában folyt, de most az európai IPO-piacon is vannak életjelek. Egy kis német lakóautó-gyártó, egy londoni online kiskereskedő és a német Springer Nature tudományos kiadó is lépni készül. A Sanofi SA gyógyszeripari óriás pedig a gyógyszer-összetevőkre szakosodott leányvállalatának részvényeit értékesítené tőzsdén keresztül a következő hónapokban. Mindez azonban még nem ér az ázsiai és amerikai behemótok nyomába, amelyek között társkereső alkalmazás, önvezető autókkal foglalkozó cég és technológiai óriás is van – írta a Bloomberg.com.

 

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 19000 18720 19180 -0,73% 0 0 5 408 014 100 Ft 2021-10-15 17:05:00
MOL 2738 2716 2778 -1,08% 0 0 2 607 131 320 Ft 2021-10-15 17:05:14
MTELEKOM 427 425 430 +0,47% 0 0 85 142 687 Ft 2021-10-15 17:05:01
RICHTER 8565 8490 8675 -0,46% 0 0 1 513 148 385 Ft 2021-10-15 17:09:44
OPUS 246 243 248 +0,61% 0 0 30 559 002 Ft 2021-10-15 17:05:26
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Bűn az élet – és a listánkon szereplő kilenc erkölcstelen részvénybefektetés?
Eidenpenz József | 2021. október 16. 05:46
Miközben egyre nagyobb az igény a környezetbarát, fenntartható és etikus befektetések iránt, az erkölcstelennek tartott iparágakban, mint az olaj, a szénbányászat, az alkohol, a dohány, egyes legális gyógyszerek és drogok vagy a szerencsejáték, óriási profitokat lehetett elérni. Az USA-ban már az ETF-iparág is rárepült ezekre a témákra.
Részvény / Deviza / Áru Csúcsközelben a bitcoin, de merre tart a kriptodeviza-piac? - A hét videója
Eindenpenz József - Izsó Márton Artúr | 2021. október 15. 18:47
Csúcsközelbe emelkedett a bitcoin a héten, de valójában a kriptodevizaszektoprban nem ezek az árfolyam-változások jelentik az igazán lényeges híreket, hanem a háttérben zajló fejlesztések. Sikeres elemzéssel, szelekcióval pedig a bitcoinnál jóval nagyobb nyereségeket lehet elérni.
Részvény / Deviza / Áru Korrekció lett a hosszú ideig tartó emelkedés vége Budapesten
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 15. 18:03
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 371,66 pontos, 0,67 százalékos csökkenéssel, 54 764,34 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Kaszálnak a bankok, indulhat az első bitcoin-ETF
Eidenpenz József | 2021. október 15. 12:23
Sorban teszik közzé remek gyorsjelentéseiket az amerikai bankok, a tegnapi tőzsdei száguldás után azonban csak szerény emelkedés néz ki mára. A magyar tőzsdén pedig általános korrekció indult, és az euró/forint is megint a 360-as szintet ostromolja. A bitcoin majdnem megütötte a 60 ezer dollárt, végre elindulhat rá az első ETF.
Részvény / Deviza / Áru Ismét rekordot döntött a BUX
MTI | 2021. október 14. 18:00
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 402,27 pontos, 0,73 százalékos emelkedéssel, 55 136,00 ponton, történelmi csúcson zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Új csúcson az OTP, megtáltosodott az Ethereum-rivális
Eidenpenz József | 2021. október 14. 11:55
Az inflációs félelmek ellenére, jó gyorsjelentések hátán szépen emelkednek a tőzsdék. Budapesten a Mol viszi a prímet, de az OTP is rekordszint közelében áll. A török elnök megint belepiszkált az elvileg független jegybankba, amitől történelmi mélypontra süllyedt a líra. Nincs messze csúcsától a bitcoin, de nem azon lehet a legnagyobbat nyerni.
Részvény / Deviza / Áru Jön az AutoWallis részvénykibocsátása
Privátbankár.hu | 2021. október 14. 10:50
Hónapok óta téma volt, hogy részvénykibocsátásra készül az AutoWallis, a társaság csütörtökön hivatalosan is bejelentette ezt. Az elmúlt évek legnagyobb nyilvános forrásbevonásához kapcsolódó befektetési tájékoztatót hagyta jóvá a Magyar Nemzeti Bank, mely alapján az AutoWallis október 25-én elindíthatja nyilvános részvénykibocsátását.
Részvény / Deviza / Áru Új csúcson fejezte be a napot a BUX
MTI | 2021. október 13. 17:47
A vezető részvények közül az OTP-nek is remek napja volt. 
Részvény / Deviza / Áru Nem véletlenül van csúcson a BUX index, feltűnt az eltűnt milliárdos
Eidenpenz József | 2021. október 13. 11:43
Rossz kezdés után pluszba mentek át az európai indexek, a BUX is tartja magát, pedig több napos csúcsdöntögetés után egy pihenő sem lenne meglepő. Megvan annak az oka, miért megy ennyire, mégpedig az infláció. Az euró/forintot odaragasztották a 360-hoz. A Volkswagen nagy leépítést tervez, az urán megint sztár lett.
Részvény / Deviza / Áru Egy pletyka miatt erősödött az OTP, teljesen beragadt a forint
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 12. 17:58
Átlag feletti forgalomban erősödött a Mol és az OTP kedden - ez utóbbi egy meg nem erősített bankvásárlási pletykának is köszönhető. Az euró 360 forintnál ragadt be.
hírlevél
depositphotos