TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Az amerikai tőzsdéken továbbra is meglehetősen optimista hangulatban folyik a kereskedés, az árak csak felfelé mennek. Persze, nem meglepő annak fényében, hogy egyes elemzők mit mondanak a Fed csütörtöki döntését követően.

Ahogy arról csütörtökön a Privátbankár.hu is beszámolt, a Fed új inflációs célt jelölt ki, az eddigi fix két százalék helyett egy „lebegtetett” rendszer lesz. Ezt az elemzők azóta többféleképpen értékelték. A többség úgy látja, hogy ezzel az amerikai jegybank célja az volt, hogy mindaddig támogathassa a gazdaságot, ameddig a növekedés nagyobb kockázatot jelent, mint az infláció.

Voltak persze érdekes megállapítások a Fed lépése kapcsán. Joachim Klement, a Liberum Capital stratégája szerint az amerikai jegybank ezzel a japánok útjára lépett. A belátható jövőben nem fognak kamatot emelni, hanem marad a gyakorlatilag nulla körüli nominális kamat. Szerinte, ha a Fed a most meghatározott új politikát követte volna, akkor a 2008-as pénzügyi válság után egy évtizedig nem nyúlhatott volna a kamatokhoz. A szakértő ezek alapján azt mondta, hogy a történelmi tapasztalatok, valamint a Fed jelenlegi és a piac előrejelzései alapján szinte biztosan kijelenthető, hogy a következő öt évben nem lesz kamatemelés, sőt jó eséllyel azt követően sem.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

A szakértők azon az állásponton vannak, hogy amennyiben a Fed továbbra is az eddigi ultralaza monetáris politikát követi, az még jó ideig muníciót ad a részvénypiacoknak is. Így hiába gondolják sokan azt, hogy a mostani szinteken túlértékeltek a részvényárak, mivel rengeteg pénz vár befektetésre, és a kötvénypiacon nem lehet hozamot elérni, ezért nem jelent alternatívát, így az invesztorok többsége továbbra is a tőzsdéken fog vásárolni. A folyamatos kereslet pedig tovább emelkedő árakat fog indukálni, ami a partvonalon várakozó pánikszerű vásárlásaival kiegészülve (a Fear of Missing Out – FOMO néven emlegetett jelenség egyébként tavaly is jelentősen hozzájárult az árak emelkedéséhez) egyre magasabb és magasabb árakat és indexértékeket eredményez majd.

A fogyasztói hangulat is javult a tengerentúlon

Ha van az embereknek jövedelme, és még a befektetéseik is jól hoznak, akkor az Egyesült Államokban általában pozitív szokott lenni a fogyasztói bizalom. Nincs ez másképp most sem, a pénteken publikált számok szerint javult a fogyasztói hangulat az Egyesült Államokban augusztusban a Michigan Egyetem havi rendszeres felmérésének végleges adatai alapján. A fogyasztói hangulatindex 74,1 pont lett, jobb az előző havi 72,5 pontnál és a két hete előzetes adatként közölt 72,8 pontnál.

Az index összetevői közül a várakozásokat számszerűsítő mutató 68,5 pontra emelkedett a júliusi 65,9 pont véglegesről, az aktuális helyzetet értékelő mutató viszont csak minimálisan nőtt, 82,9 pontra erősödött a júliusi 82,8 pontról.

Úgy tűnik Amerikában most mindenki happy (Forrás: depositphotos.com) Úgy tűnik Amerikában most mindenki happy (Forrás: depositphotos.com)

Az egyéves időtávú inflációs várakozás 3,1 százalékra nőtt a júliusi 3 százalékról, míg az ötéves inflációs várakozás 2,6 százalékról 2,7 százalékra emelkedett. Az amerikai gazdaság februárban süllyedt recesszióba. Az Egyesült Államok hazai összterméke 5,0 százalékos évesített ütemben csökkent az első negyedévben, a második negyedévben pedig 31,7 százalékkal. Elemzők a folyó, harmadik negyedévre már a gazdaság növekedésével számolnak.

Európában nem akarnak a fák az égig nőni

Gyengüléssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken. A londoni tőzsde FTSE100 indexe 0,62 százalékkal, a frankfurti DAX-30 index 0,48 százalékkal, a párizsi CAC-40 mutató pedig 0,26 százalékkal csökkent csütörtöki záróértékéhez képest.

Az európai trendekbe illik a magyar tőzsde mozgása is. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 627,85 pontos, 1,77 százalékos csökkenéssel, 34 842,51 ponton zárt pénteken. A részvénypiac forgalma 8,2 milliárd forint volt, a vezető részvények csökkentek az előző napi záráshoz képest.

Az OTP tovább folytatta az egész hétre jellemző csökkenését, a Magyar Telekom némileg ellenállóbb volt, a Richter a 7400 forint csúcs környékén kezdte a napot, majd profitrealizálás történt, a Mol továbbra is gyengélkedik.

A Mol 20 forinttal, 1,18 százalékkal 1670 forintra csökkent, 1,9 milliárd forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára 220 forinttal, 2,11 százalékkal 10 190 forintra esett, forgalmuk 4,3 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 2 forinttal, 0,56 százalékkal 358 forintra gyengült, forgalma 529,3 millió forint volt. A Richter papírok árfolyama 160 forinttal, 2,17 százalékkal 7200 forintra csökkentette értékét, a részvények forgalma 1,3 milliárd forintot ért el.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Megroggyant a forint, merre tovább MNB – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 25. 19:32
Izgalmas hét volt a devizapiacon, a forint ugyanis felült a hullámvasútra, amelynek tempóját részben az MNB lépései határozták meg.
Részvény / Deviza / Áru Eladták a CIG Pannónia negyedét, Dánia felhajtja a Tesla árát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 18:58
Európában rossz volt a hangulat, a fontosabb tőzsdék mínuszban zártak, a BUX index éppen hogy pluszban tudott maradni. De legalább négy részvényünkből három pluszban zárt. Bejelentették a CIG Pannónia Életbiztosító eladását, a vevőt egy nagyon híres dunántúli faluban jegyezték be. Dániában nagyon drága lesz a Tesla.
Részvény / Deviza / Áru Megszületett egy láthatatlan euró/forint árfolyamplafon?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 12:33
A BUX index ma ledolgozta a tegnapi csúnya esés több mint felét, ismét 9000 fölött jár az OTP és javított a Mol is. Európában valamivel több a mínusz a tőzsdéken, mint a plusz, de nincs határozott irány. A forint enyhén erősödik, elemzők szerint azért, mert egy bizonyos sávban az MNB közbeléphet. Warren Buffet meglepően régimódi befektetést eszközölt.
Részvény / Deviza / Áru El sem hinnéd, melyik két országban volt ma kamatemelés
Eidenpenz József | 2020. szeptember 24. 18:51
A rossz hír lett a jó hír, a munkanélküli kérelmek meglehetősen magas száma ellenére Amerikában felfelé indultak el a tőzsdeindexek. Arra számítanak, hogy a rossz adatok kikényszerítik a gazdaságpolitikusok válaszlépéseit. A BUX 1,9 százalékos eséssel zárt, a Mol és az OTP húzta le. A forint kissé erősödni tudott, ehhez azonban az MNB közbelépésére is szükség volt.
Részvény / Deviza / Áru Támadó üzemmódban a német elektromosautó-gyártók, csökkentették a Mol célárát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 24. 11:20
A tegnap esti csúnya amerikai esés után ma Európában és Ázsiában is lefelé tartanak az indexek. A fő okok a járvány terjedése és az amerikai mentőcsomag hiánya lehetnek. A BUX is süllyed, főleg a Mol húzza le. Egy elemző csökkentette a Mol-ra vonatkozó célárát és az egész piacot pesszimistán látja. A Tesla beperli az amerikai kormányzatot a Kínával szemben kivetett büntetővámok miatt.
Részvény / Deviza / Áru Óriási részvénykibocsátás készül, nemsoká 370 lehet az euró
Eidenpenz József | 2020. szeptember 23. 18:44
Az európai tőzsdék még pluszban tudtak végezni, de elromlott a hangulat az amerikai értékpapír-piacon, elsősorban a technológiai részvényeket adják. Jött egy kellemetlen adat az amerikai gazdasági aktivitásról, sokan már a karácsonyi szezont temetik. Jött egy ígéretes hír az egyik oltóanyagról, de tönkremehet néhány német bank. Kilenc százalékkal esik a Tesla, gyengécske a forint.
Részvény / Deviza / Áru Bárki is vezeti az informatikai robbanást, ez a cég benne lesz a sűrűjében
MFC Equity | 2020. szeptember 23. 15:11
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat 7. részében a Lam Research vállalatot elemzik, amely sokat profiltálhat a növekvő adatigényekből a felhőalapú számítástechnika térnyerésével.
Részvény / Deviza / Áru A gyenge forint esete a kolbásztöltéssel, Tesla-meghallgatás Berlinben
Eidenpenz József | 2020. szeptember 23. 11:23
Miután tegnap este szép emelkedéssel zárt Amerika, ma jó a hangulat Európában is, másfél-két százalékos pluszban vannak az indexek. A BUX index épphogy kilóg kicsit ebből a tartományból, elsősorban az OTP és a Richter viszi. A forint kissé tovább süllyedt, elemzők szerint az MNB enyhe csalódást okozott tegnap. Nagyot esett a Tesla, nem volt meggyőző a bemutatója.
Részvény / Deviza / Áru Nem lesz több segélycsomag? Fúziók a bankszektorban?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 22. 19:00
Mára megnyugodtak a tőkepiacok, az indexek többsége emelkedik, bár kivételek is vannak. A BUX előnye a nap végére csökkent, végül csak 0,2 százalékos pluszban végzett. Főleg a Mol tartotta meg, miközben az OTP folytatta az esést. Az MNB nagy napján tovább drágult az euró, nincs már túl messze a tavasszal beállított történelmi csúcstól. Fúziókról beszélnek az európai bankszektorban, nem várható második csomag az USA-ban.
Részvény / Deviza / Áru A forint gyengülése hosszú távú trend, a pénzbőség hajtja az árupiacokat
Eidenpenz József | 2020. szeptember 22. 13:05
A magyar gazdaság 2022-re érheti el a válság előtti szintet, a forintnak pedig lehetnek erősödő szakaszai, de hosszú távon megmaradhat a lassú gyengülő trend – mondja az Equilor Befektetési Zrt. A pénzbőség meglepetéseket hozott az árupiacokon is, több terméknél kitarthat az emelkedés lendülete. Az OTP-t alulsúlyozásra, a Richtert felülsúlyozásra javasolják.
hírlevél