TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A ma esti fontos Fed-ülés előtt nem teljesen egyértelmű a tőzsdék iránya, Amerikában például a technológiai részvények süllyednek és az ipari részvények emelkednek. Régiónk továbbra is alulteljesítő, Varsóban és Budapesten is süllyedt az index. Nálunk ez az OTP esésének köszönhető. Ismét gyengült a forint, kiújult a Boeing-botrány, leépítenek az európai járműgyártók. Házkutatást tartanak a BMW-nél, de csak Dél-Koreában.

Inkább a pluszok dominálnak a nemzetközi tőzsdéken ma, a várva várt esti Fed-nyilatkozat előtt. A 600 legfontosabb európai részvényt tartalmazó Stoxx 600 0,4 százalékkal emelkedett. A német DAX 0,3, a francia index 0,1, a belga, svéd, spanyol mutatók egy százalék körüli növekedést értek el. Esett viszont a londoni FTSE 100. Az amerikai S&P 500 0,4 százalékos pluszban van, miközben a Nasdaq 100 technológiai index fél százalékkal süllyed. Az ipari részvények Dow Jones indexe viszont 0,7 százalékkal emelkedik.

A varsói tőzsde és a BUX egyaránt 0,3 százalékkal süllyedt ma. Az OTP két százalékos esése húzta le Pestet, mert a Richter 1,3, a Mol és a Telekom 0,3-0,3 százalékos emelkedést tudott elérni. A forint tovább gyengült, 358,80 forint az euró ára, 1,30 forinttal a tegnap esti fölött.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

A dollár kissé gyengült, fél százalékkal feljebb van az arany is, de az árupiac nyertese a kőolaj, főleg a WTI. Ez 4,7 százalékos pluszban van és ismét átlépte a 40 dolláros szintet. A Brent négy százalékkal 42,2 dollárra ment. Napok óta felfelé araszol a Bitcoin, ma újabb két százalékkal 11 000 dollár fölé ért.

Törökország a mélyben

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke értékelő beszédet mondott Brüsszelben, az Európai Parlament mai plenáris ülésén. (Erről itt írt az Mfor.hu.) Az amerikai kiskereskedelmi forgalom augusztusban veszített lendületével, már csak 0,6 százalékkal erősödött.

Törökország hitelminősítése rosszabb, mint Ruandáé – írja a német N-tv.de.

Tegnap a Moodys hitelminősítő közölte, hogy a török államkötvényeket B2-es szintre minősíti le, olyan mélyre, mint még soha az ország történetében. Ezzel Törökország Srí Lanka és Tunézia adósságával van egy szinten, és rosszabb az adósminősítése, mint Ruanda, Bahrain vagy Albánia hasonló értéke. Csak két fokozatra van a köznyelvben csak bóvli szintnek nevezett minősítéstől. (Ráadásul negatív kilátással is ellátta a véleményét a Moodys.)

A török líra ma kissé tovább gyengült, az euróval szemben a keresztárfolyam 8,8815.

BMW-gyár (Pixabay) BMW-gyár (Pixabay)

Újabb leépítések, égő BMW-k

Nem akar véget érni a rossz hírek hosszú sora európai járműiparban, a Bridgestone a francia Bethune városában levő abroncs gyárát zárja be, ami 863 dolgozót érint. A Continental dolgozói után a Schaeffler dolgozói is az utcára mentek, hogy az elbocsátások és gyárbezárások ellen tiltakozzanak. A Mahle nevű autóipari beszállító pedig világszerte 7600 állást szeretne leépíteni, ebből 2000 Németországra esik, 1700 pedig egyéb európai országokra.

Dél-Koreában a hatóságok átkutatták a BMW ottani leányvállalatának központját, miután az utóbbi időben 52 koreai BMW is lángra kapott. A hatósági razzia a bizonyítékok összegyűjtésére irányul.

Botrány botrány hátán

Újrakezdődött az USA-ban a Boeing 737 Max repülőgép körüli botrány. Az amerikai képviselőházban egy jelentést mutattak fel a demokraták, amely tervezési hibákra, a hatósági ellenőrzés hiányosságaira és transzparencia-problémákra világít rá. Azt is kétségbe vonják, hogy a tavaly március óta tartó vizsgálat során levonták-e a megfelelő következtetéseket.

Németországban a Viceroy Research nevű, shortolásra specializálódott cég a Grenke lízingcégről tett közzé rendkívül lesújtó véleményt. Lényegében csalással vádolta meg a társaságot. A Bafin német felügyeleti szervezet könyvvizsgálót küldött a céghez, miközben a szenvedő alany negyven százalékkal zuhant a tőzsdén. A befektetők pedig találgatják, hogy vajon kinek van igaza - írta az N-Tv.de.

Hasonló történt a napokban az USA-ban a Nikola nevű elektromosjármű-gyártóval. Ott is egy shortoló vállalkozás feketítette be a céget, de már a felügyelet is vizsgálódik.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Pilótának ne akard küldeni a gyereked, újra lejtőn az olaj is
Eidenpenz József | 2020. szeptember 29. 19:02
A tegnapi nagy emelkedést ma részben korrigálják a tőzsdék, szomorkás a hangulat Európában és az USA-ban egyaránt. Mindenki az amerikai elnökjelöltek a kampányban első, késő esti tévévitáját várja. A Lufthansa szélnek ereszt 700 pilótakadétot, a MN gyorsítja az elbocsátásokat. Egy lengyel internetes áruház viszont hatalmas tőkebevonásra készül.
Részvény / Deviza / Áru Már Musk szerint is túl drága a Tesla, éjjel vitáznak majd az elnökjelöltek
Eidenpenz József | 2020. szeptember 29. 11:47
A hétfői nagyszerű tőzsdenap után kedden sok befektető kivár az amerikai elnökjelöltek televíziós vitája előtt. Az árfolyamok stagnálnak vagy szerényen lefelé csorognak, itthon az OTP és a Richter esik, a Mol és a Telekom, valamint a forint stagnál. Már vezére szerint is drága a Tesla, orbitális pályán mozog viszont a Virgin Galactic űrvállalkozás.
Részvény / Deviza / Áru Az autóipari munkahelyeket megszüntetik, ugye?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 28. 19:15
Sorra jönnek hírek német autógyárak és beszállítóik foglalkoztatotti létszámának csökkentéséről, gyáregységek bezárásáról. Közben azonban az iparági jövőjét sok szakember viszonylag pozitívan látja, mert erős például a kínai export. Mi az oka ennek a kettősségnek? Lehet, hogy a koronavírus csak ürügy a leépítésekre? Lehet, hogy ezek az állások eleve megszűnésre voltak ítélve?
Részvény / Deviza / Áru Felrobbant a Mol, elszállt az OTP
Király Béla | 2020. szeptember 28. 18:59
Pozitívra váltott a nemzetközi tőzsdei hangulat, amelynek a magyar tőzsde nagy nyertese lett. A hétfői kereskedésben az OTP és a Mol is jelentős emelkedéssel zárt.
Részvény / Deviza / Áru Benzin– és dízeltilalom jöhet Németországban, szárnyakat kapott a Mol
Eidenpenz József | 2020. szeptember 28. 11:54
Remekül kezdődött a hét a tőzsdéken, ami jó kínai ipari adatoknak és a vállalatfelvásárlási hullámnak köszönhető, de az amerikai mentőcsomaggal kapcsolatos reményeknek is. Európát a német index vezeti, de a BUX sem maradt le tőle sokkal. A Molt valószínűleg a sajátrészvény-vásárlásokról szóló hír mozgatta meg. Felmerült, hogy idővel Németországban is be kéne szüntetni a hagyományos üzemanyagú autók eladását.
Részvény / Deviza / Áru Megroggyant a forint, merre tovább, MNB? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 25. 19:32
Izgalmas hét volt a devizapiacon, a forint ugyanis felült a hullámvasútra, amelynek tempóját részben az MNB lépései határozták meg.
Részvény / Deviza / Áru Eladták a CIG Pannónia negyedét, Dánia felhajtja a Tesla árát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 18:58
Európában rossz volt a hangulat, a fontosabb tőzsdék mínuszban zártak, a BUX index éppen hogy pluszban tudott maradni. De legalább négy részvényünkből három pluszban zárt. Bejelentették a CIG Pannónia Életbiztosító eladását, a vevőt egy nagyon híres dunántúli faluban jegyezték be. Dániában nagyon drága lesz a Tesla.
Részvény / Deviza / Áru Megszületett egy láthatatlan euró/forint árfolyamplafon?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 12:33
A BUX index ma ledolgozta a tegnapi csúnya esés több mint felét, ismét 9000 fölött jár az OTP és javított a Mol is. Európában valamivel több a mínusz a tőzsdéken, mint a plusz, de nincs határozott irány. A forint enyhén erősödik, elemzők szerint azért, mert egy bizonyos sávban az MNB közbeléphet. Warren Buffet meglepően régimódi befektetést eszközölt.
Részvény / Deviza / Áru El sem hinnéd, melyik két országban volt ma kamatemelés
Eidenpenz József | 2020. szeptember 24. 18:51
A rossz hír lett a jó hír, a munkanélküli kérelmek meglehetősen magas száma ellenére Amerikában felfelé indultak el a tőzsdeindexek. Arra számítanak, hogy a rossz adatok kikényszerítik a gazdaságpolitikusok válaszlépéseit. A BUX 1,9 százalékos eséssel zárt, a Mol és az OTP húzta le. A forint kissé erősödni tudott, ehhez azonban az MNB közbelépésére is szükség volt.
Részvény / Deviza / Áru Támadó üzemmódban a német elektromosautó-gyártók, csökkentették a Mol célárát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 24. 11:20
A tegnap esti csúnya amerikai esés után ma Európában és Ázsiában is lefelé tartanak az indexek. A fő okok a járvány terjedése és az amerikai mentőcsomag hiánya lehetnek. A BUX is süllyed, főleg a Mol húzza le. Egy elemző csökkentette a Mol-ra vonatkozó célárát és az egész piacot pesszimistán látja. A Tesla beperli az amerikai kormányzatot a Kínával szemben kivetett büntetővámok miatt.
hírlevél