TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Több nyersanyag ára évtizedes mélységekbe zuhant. A nemesfémekre azonban a jegybankok és kormányok elképesztő segélycsomagjai nyomán fényes jövő várhat.

A cikk a Piac & Profit magazin április-májusi számában jelent meg. 

A következő lapszám június 25-én jelenik meg. Keresse az Inmedio és Relay újságárusoknál, vagy fizessen elő a magazinra. Megrendelését itt adhatja le>>>

(Fotó: depositphotos.com) (Fotó: depositphotos.com)

Évtizedek óta nem volt akkora esés a kőolaj piacán, mint március 6-án és 9-én, amikor 46 dollár környékéről 27,20-ig is leesett a WTI típusú olaj. Értékének 40 százalékát veszítette el két nap alatt. Ez is hozzájárult azokban a napokban a részvénypiacok összeomlásához, természetesen a koronavírus rohamos terjedése mellett. A WTI olaj később 20 dollár alá is lesüllyedt, majd lassan elindult felfelé. Az esésnek két fő oka volt. Az egyik, hogy akkoriban vált világossá: a járvány lényegében megállíthatatlan, csak lassítani, enyhíteni lehet. A fő fegyverként használt karantén következtében pedig komoly recessziónak néz elébe az egész világ. Ez nyilván jelentősen csökkenti az olajkeresletet, annak ellenére is, hogy a nagy olajimportőr, Kína már a kilábalás jeleit mutatja.

Árháború indul

A közvetlen kiváltó ok azonban az volt, hogy a március 6-án zárult OPEC-találkozó eredménytelenül zárult. Az orosz fél nem fogadta el a javasolt kitermeléscsökkentést, mire a szaúdiak erőteljes kitermelésnövelést jelentettek be. Az orosz–szaúdi árháborúnak elnevezett küzdelem az OPEC újabb, áprilisi online értekezletéig tartott. De az akkor létrejött megállapodás sem tudta olyan mértékben csökkenteni a kitermelést, mint ahogy rövid távon a kereslet visszaesett. Így az olaj ára lapzártánkig nyomott maradt. A WTI 24 25 dollár, illetve a Brent 27 dollár körül sok éves összehasonlításban igencsak alkalmi vételnek tűnik, kevesebb mint felére esett az ára az idén. Magyar brókerek szerint számos hazai kisbefektető fantáziáját is megmozgatta.

(Fotó: depositphotos.com) (Fotó: depositphotos.com)

Az olaj tartogatása azonban számos egyéb kockázat mellett komoly technikai hátránnyal jár. Ahogy a hasonló áresések idején, „szupercontango” alakult ki. A távolabbi határidők tehát sokkal drágábbak, mint a közelebbiek, ami a vevőknek folyamatos tartási veszteséget jelent. A mértéke a havi tíz-húsz százalékot is elérheti. Így, ha valaki az olcsó olajból szeretne részesedni, akkor inkább olajtársaságok részvényeit, vagy ezekre szóló ETF-eket (tőzsdei alapokat) érdemes vásárolnia.

Mindent adtak, a családi ezüstöt is

Egy másik meglepő árupiaci esemény a 2019-ben még szolidan emelkedő nemesfémek idei hullámvasútja volt. A részvénypiacok mélyrepülésekor kezdetben meglepő módon az arany is esni, az ezüst, platina és palládium pedig egyenesen zuhanni kezdett. Az ezüst 11 éves, a platina 16 éves mélypontra jutott. Pedig a nemesfémek hagyományosan menekülőeszköznek számítanak válságokban.

A leggyakoribb magyarázat a furcsa viselkedésre az volt, hogy a befektetők körében likviditási válság kezdett kialakulni. A részvénypiacokon elszenvedett határidős veszteségek fedezésére mindent adni kezdtek, aminek még valamennyire volt értéke. Hasonlóan viselkedtek egyébként a nemesfémek 2008-ban is. Az akkori pénzügyi válság, a Lehman-csőd először lefelé lökte az árfolyamukat, majd elindultak felfelé és 2011–2012-ben már többszörösét érték a 2008–2009-es szintnek.

Korlátlan lett a QE

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed gyakorlatilag korlátlan QE-t, mennyiségi könnyítést jelentett be 2020. március 23-án. Az eszközvásárlások bejelentésével percre pontosan a nemesfémek száguldani kezdtek. A világ nagy jegybankjainak és kormányainak óriási, több ezer milliárd dolláros gazdaságélénkítő csomagjaival most elképesztő összegek ömlenek a piacra, növelve a pénzmennyiséget.

Az összefüggés talán csak hozzávetőleges, de egyes szakemberek szerint az amerikai pénzmennyiség hosszú távon együtt mozog az arany árával. Elgondolkodtató, hogy a St. Louis Fed adatai szerint húsz év alatt, idén januárig 602 milliárd dollárról 3443 milliárd dollárra nőtt a monetáris bázis, azaz 5,7-szeresére. Az arany pedig 283 dollárról ment 1634-re, ez 5,8-szeres ár. A következő években pedig ez a pénzmennyiség meg is kétszereződhet, háromszorozódhat a mentőcsomagok hatására.

(Fotó: depositphotos.com) (Fotó: depositphotos.com)

Április közepére a palládium és az arany már 2019 végi árszintje fölé került, az ezüst és a platina azonban még bőven az alatt járt. A folytatás sokismeretlenes egyenlet. A palládium és a platina főleg ipari fémek, ezeknek elsősorban a termelés visszaállása, a gazdasági növekedés tehet jót. Az ezüstnél is jelentős a szerepe az ipari felhasználásnak, de megtakarítási eszköz is. Az infláció, a pénzmennyiség, a kamatszint, a növekedés, az ipar és a fogyasztás, sőt a dollárárfolyam egyaránt befolyásolhatja a nemesfémek árát. De ha megismétlődik a 2009–2012-es forgatókönyv, akkor pár fényes év várhat a nemesfémekre.

Kifogyott az aranyból a BÁV

A veszélyhelyzet kihirdetése óta olyan mértékben megugrott a hazai kereslet a befektetési aranytömbök iránt, hogy alig több mint egy hét alatt a BÁV teljes rendelkezésre álló készletét felvásárolták – közölte a társaság. Volt olyan ügyfél, aki két kilogramm aranyat vett. A világ több országa átmenetileg kifogyott a befektetési célú aranyból, de az arany ékszerek és aranyérmék még kaphatók voltak.

(Fotó: depositphotos.com) (Fotó: depositphotos.com)

Cukor, olaj és alkohol

„Mi lesz ebből a gyümölcsből, édesapám? – Ha anyád meggyógyul, lekvár, ha nem, pálinka” – mondja a régi vicc. Valami ilyesmi történik Brazíliában a cukornáddal is. Ha az olaj ára alacsony, akkor több nádat dolgoznak fel cukornak, így annak árát is lenyomják a termelők. Ha magas az olajár, akkor viszont többet készítenek a z üzemanyagként használt etanolból és kevesebb cukrot. Utóbbi kínálata csökken, ezért az ára felmegy. Bár az idén a kőolaj sokkal nagyobbat esett, mint a cukor, február végén a két termék egymással és az etanollal karöltve kezdett el zuhanni. Persze a cukor árában más tényezők is szerepet játszanak, például a termőterületek időjárása, a brazil valuta ereje vagy a globális édességfogyasztás.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Nagyot esett az OTP, megvan, miért emelkedik a Telekom
Eidenpenz József | 2020. szeptember 18. 18:49
Rossz hangulatban telik a hét utolsó napja a tőzsdéken, Európában főleg a magas fertőzésszámok okoznak aggodalmakat. A BUX index az európai átlaghoz hasonlóan esett, üde színfolt volt a Magyar Telekom, amely egy tenderrel kapcsolatban kapaszkodott feljebb. Az euró/forint makacsul 360 felett tartózkodott, az olaj drágulása viszont leállni látszik.
Részvény / Deviza / Áru Tik-tak, tik-tak: ma dönt Trump a TikTokról, holnap a kormány a hitelmoratóriumról
Csabai Károly | 2020. szeptember 18. 11:26
Úgy tűnik, a világgazdaság mielőbbi kilábalásával kapcsolatos aggodalmak az amerikai és az európai piacokat jobban megfektették, mint az ázsiaiakat, ez a nemesfémek malmára hajtották a vizet. Az olaj erős hetet zárt, ami baljós előjel a számunkra, vége szakadhat ugyanis a hazai üzemanyagárak csökkenésének. Az OTP és a forint árfolyamát a hiteltörlesztési moratóriumról holnap belengetett döntés bizonytalan kimenetele tarthatja nyomás alatt. Az USA-ban pedig a vigyázó szemek Trumpra vetődnek atekintetben, hogyan dönthet az amerikai elnök a TikTokról.
Részvény / Deviza / Áru Ezután jön csak a járvány neheze? A Tesla 3+1 ütőkártyája
Eidenpenz József | 2020. szeptember 17. 19:10
Európában kicsit, Amerikában nagyon rossz – így foglalhatnánk össze a mai tőzsdei hangulatot. Budapesten pedig valahol a kettő között. A befektetőknek a jelek szerint nem sok okuk van a vásárlásra, a legtöbb gazdasági adat inkább felemás, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed pedig tegnap este csalódást okozott. Lehet, hogy télen újabb válságra számíthatunk?
Részvény / Deviza / Áru Több mint kínos, ami kiderült a tőzsde sztárjáról
Király Béla | 2020. szeptember 17. 18:48
Az idei első félévben a Nasdaq legjobban teljesítő részvénye a Nikola elektromos teherautó-gyártóé volt. Igaz a gyártót akár idézőjelbe is tehetnénk, hiszen a vállalatról kiderült, hogy ettől továbbra is nagyon messze van.
Részvény / Deviza / Áru Augusztusban megint beomlott az európai autóipar, retikülökkel folyik az adok-kapok
Eidenpenz József | 2020. szeptember 17. 11:47
Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed egyesek szerint csalódást okozott a piacoknak, mások szerint kellemes meglepetést. A tegnap esti amerikai esés mindenesetre folytatódik Ázsiában és Európában egyaránt. Kontinensünkön szenvednek a bankok és az autóipar. A BUX hozza az európai átlagot, főleg az OTP húzza le. Az új jelszó a “Hópehely” a technológiai részvények piacán, folytatódik a luxusóriások harca.
Részvény / Deviza / Áru Ruanda szintje alá süllyedt Törökország, házkutatás a BMW-nél
Eidenpenz József | 2020. szeptember 16. 18:56
A ma esti fontos Fed-ülés előtt nem teljesen egyértelmű a tőzsdék iránya, Amerikában például a technológiai részvények süllyednek és az ipari részvények emelkednek. Régiónk továbbra is alulteljesítő, Varsóban és Budapesten is süllyedt az index. Nálunk ez az OTP esésének köszönhető. Ismét gyengült a forint, kiújult a Boeing-botrány, leépítenek az európai járműgyártók. Házkutatást tartanak a BMW-nél, de csak Dél-Koreában.
Részvény / Deviza / Áru Miért maradt le a BUX? Mit mutat az Apple új órája?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 16. 11:28
Óvatosan pozitív a hangulat ma a tőzsdéken, mindenki a Fed ülésének esti záró eseményére vár. A BUX azonban ma is szerény mínuszban van, miközben a forint is tovább gyengül. A BUX már régen alulteljesítő, ennek okai talán a gazdaságpolitikában keresendőek. Ígéretes a Pfizer vakcinája, kereset készül a Facebook ellen, elmeszelték Donald Trump kereskedelmi háborúját – legalábbis elvileg.
Részvény / Deviza / Áru Jön az árupiaci bika? Ma nézik az Apple óráját
Eidenpenz József | 2020. szeptember 15. 19:05
Az Egyesült Államokban nagyon jó a tőzsdék hangulata, az indexeket főleg a technológiai szektor húzza. Európában is szinte csak pluszokat látunk, kivétel Varsó és még inkább Budapest. Valamiért a hazai piacon komoly eladói nyomás volt, három vezető részvényünk is nagyot esett. Valamelyest a forint is tovább gyengült. Ma mutatja be új termékeit az Apple.
Részvény / Deviza / Áru Musk feltwittelte a Teslát, növekedés és magas munkanélküliség jön egyszerre?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 15. 11:53
A részvénytőzsdék szépen emelkednek ma, több makrogazdasági hír érkezett és az oltásokkal kapcsolatos optimizmus is stabilnak látszik. Jöttek kedvező vállalati hírek is, például a svéd H&M ismét nyereségessé vált. A munkanélküliségi adatok viszont általában nem jók. Itthon esik a BUX és gyengül a forint, de Lengyelországban is hasonló a helyzet.
Részvény / Deviza / Áru Vége az olajkorszaknak? Sok a titok Tiktok-ügyben
Eidenpenz József | 2020. szeptember 14. 19:02
Európában stagnáltak ma a tőzsdék, az USA-ban viszont rendkívül jó a hangulat. Ezt részben az oltásokkal kapcsolatos feléledő optimizmussal, részben a bejelentett hatalmas vállalatfelvásárlásokkal magyarázzák. A héten még annyiféle esemény jön, hogy befektetők egy része valószínűleg takarékra tette magát. Sok a kérdés TikTok-ügyben, csúnyán oda mondogatott az olajcégeknek egyik kollégájuk.
hírlevél