BUX
36 785.28
+1.16%
+422.00
OTP
11 100.00
+1.65%
+180.00
MOL
1 808.00
+0.72%
+13.00
RICHTER
7 210.00
+1.91%
+135.00
MTELEKOM
381.00
-1.04%
-4.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. január 13. 19:36

Amerikában megállíthatatlanok a részvényárak, a BUX is emelkedett, de több európai index esett. A szokásos magyarázatok mellett, mint a kereskedelmi megállapodás vagy a laza jegybankok, most a gyorsjelentési szezon is divatba jött, sokat várnak ettől. A forint viszont megint gyengült.

A bika a kitartó tőzsdei áremelkedések jelképe.

A nemzetközi tőzsdék ma vegyesen teljesítenek. Reggel Ázsiában szép elemelkedés tanúi lehettek a befektetők, Európa azonban átlagosan kisebb süllyedést produkált. Az amerikai részvényindexek viszont megint kirobbanó formában vannak a héten aláírandó kereskedelmi megállapodással, az induló vállalati jelentésszezonnal kapcsolatos optimizmus miatt. Az iráni konfliktus hatása mára teljesen elhalványulni látszik.

Holnap indul be igazán a gyorsjelentési szezon a JPMorgan Chase, a Citigroup és a Wells Fargo jelentéseivel. Itthon a  BUX index 0,2 százalékkal emelkedett, ebben főleg a Richter 2,5 százalékos szárnyalása segítette. Az OTP 0,7 százalékkal esett, a Mol stagnált.

A forint lassan tovább gyengül, 335,20-ig ment ma az euró ára, most este pedig 334 körül van az árfolyam. Újév körül ugyan 330 alá süllyedt, de ez nem bizonyult tartósnak. Továbbra is gyakoriak a vélemények, mely szerint a forint lassú, fokozatos, de biztos gyengülésre van ítélve – ami akár önbeteljesítő jóslatként is működhet.

További és frissebb árfolyamok itt láthatók

Rózsaszín a szemüvegük

Nemrég két nagyobb magyar brókercég is úgy vélte, a mostani gyorsjelentési szezon jól sikerülhet. De külföldön is vannak ilyen vélemények bőven. A The Wall Street Journal szerint a rózsaszín gazdasági kilátások, a kereskedelmi megállapodás és a laza jegybankok hármasa fűti a részvénypiaci optimizmust.

A befektetők úgy gondolják, hogy a negyedik negyedévben a vállalatok nyeresége jól alakult, és a világgazdaság 2020-ban ismét erőre kap. Ez fordulat a tavalyi évhez képest, 2019 elején ugyanis több sztárcég, köztük az Apple és a Delta Air Lines bevétel-figyelmeztetései súlyosbították a magasabb kamatlábak és az emelkedő vámtarifák által kiváltott recessziós félelmeket. Ám a Fed három tavalyi kamatcsökkentése és az USA és Kína közötti kereskedelmi tárgyalások erőteljes ralit okoztak.

Nincsen veszélyes eufória

A befektetők optimisták a globális növekedéssel kapcsolatban a lap szerint. Az S&P 500 indexnél nem regisztráltak napi egy százaléknál nagyobb visszaesést már több mint három hónapja. Ez a leghosszabb ilyen sorozat 2018 októbere óta.

Az S&P 500 amerikai részvényindex (Tradingview.com)

Az alapkezelők és a magánbefektetők körében végzett decemberi felmérések (Bank of America és AAII) szerint mindkét csoport az átlagosnál nagyobb részvénypozíciókkal rendelkezik. Az az aggodalom, hogy az amerikai részvények túl drágák, valószínűleg továbbra is fennáll, de nem olyan erős, mint 2018. augusztusában. Összességében kevés jele van eufóriának a részvénypiacon, ami a múltban veszélyes volt, a baj első jelére gyakran okozott gyors összeomlásokat.

50 éves mélyponton a munkanélküliség

Az S&P 500 index cégeinek negyedik negyedéves nyeresége várhatóan enyhén csökken az egy évvel korábbihoz képest – írja a The Wall Street Journal a FactSet-re hivatkozva. Ezzel 2019 előző negyedéveinek tendenciáját folytatnák. Az idei első negyedévben pedig várhatóan 4,6 százalékkal, a második negyedévben pedig 6,4 százalékkal emelkedik majd a cégek nyeresége.

A decemberi kiskereskedelmi és ipari termelési adatok fokozták a bizalmat, hogy a gazdaság el fogja kerülni azt a hirtelen lassulást, amelyre néhány hónappal ezelőtt számítottak. A pénteki adatok azt mutatták, hogy a munkáltatók a múlt hónapban 145 000 munkahelyet hoztak létre. Kevesebbet, mint a közgazdászok vártak, de a munkanélküliségi ráta így is 50 éves mélypontnál maradt.

Ezermilliárdosok klubja

Az Alphabet (Google) tőzsdei összértéke (kapitalizációja) pár millió dollárral marad csak el az ezer milliárd dollártól. A Facebook részvénye elérte a 2018-as, a Cambridge Analytica-botrány előtti magas szintet. Az Apple részvényének értéke megduplázódott az utóbbi egy évben.

Hatalmasat ugrott ma a Tesla, a részvény már 517 dollár. Ennek alapján többet ér, mint a két legnagyobb hagyományos amerikai autógyár együttvéve (a General Motors és a Ford). Egyes befektetők azt várják, hogy az Apple és más cégek, amelyek bevételeik nagy részét külföldön keresik, a nemzetközi növekedés élénküléséből húzhatnak hasznot.

Nyersanyagok árrobbanása?

A világgazdasághoz jobban kötődő, de kockázatos befektetések, például a nyersanyagok és a globális részvények is emelkedhetnek. Főleg, miután a befektetők 2019-ben a stabilabb amerikai eszközöket részesítették előnyben. Ha ez megfordul, az hatalmas árbefolyásoló tényező lesz – idézik a BNY Mellon Investment Management piaci stratégiai igazgatóját.

Ez a cég optimista az európai részvényekkel kapcsolatban, és úgy gondolja, hogy azok alulértékeltek. Legalábbis mindaddig, amíg Németország elkerüli a recessziót.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Baljós inflációs árnyak – arany, részvény, ingatlan kell nekünk?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 12. 19:04
Nagyon szépen emelkednek az amerikai tőzsdeindexek, a jó tengerentúli nyitás az európai tőzsdéket is magával ragadta. A BUX is hozta az európai átlagot, három fontos részvényünk is drágult. A forint szolidan gyengülget, a nemesfémek esése megállt, az olajpiac pedig örül a jó készletadatoknak. Aggasztóan magas viszont az amerikai infláció. Emelkedik a hazai lakáseladások száma.
Részvény / Deviza / Áru Azon is kereshetünk pénzt, ha mások társat találnak maguknak
MFC Equity | 2020. augusztus 12. 18:32
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat következő részében a Momo Inc. randevú és kapcsolattartási platformot mutatjuk be, aminek a keresletét több szociodemografikus trend is hajtja.
Részvény / Deviza / Áru Trumpnak csapdát állítottak, sohasem látott mértékű a brit recesszió
Eidenpenz József | 2020. augusztus 12. 11:39
Az európai tőzsdék egyelőre nem találják az irányt, Frankfurtban mínuszban, Párizsban nulla közelében jár az index, Londonban emelkedik. A tegnap esti jókora amerikai esés ma már véget is érhet, ismét pluszban vannak a határidős indexek. A BUX is bizonytalan, részvényeink alig mozognak. Britanniában óriási a GDP visszaesése, bár ez nem igazán meglepetés.
Részvény / Deviza / Áru Robinhood-titkokra derült fény, ma lemaradt a BUX a többitől
Eidenpenz József | 2020. augusztus 11. 18:55
Európában kiváló, az USA-ban legalábbis nem rossz a tőzsdék hangulata, bár a technológiai részvények megint alul teljesítettek. Alulteljesített még a magyar BUX index is, de legalább pozitívban tudott zárni. Elsősorban a Mol húzta le, és kissé a forint is gyengült. A Robinhood-alkalmazás érdekes forgalmi adatokat tett közzé, más adatokat viszont ezentúl nem fognak publikálni.
Részvény / Deviza / Áru A kínai autópiac a mi reménységünk, Erdogan megint unortodoxkodik
Eidenpenz József | 2020. augusztus 11. 11:42
Nagyon jó a hangulat az európai tőzsdéken, számos index ugrása a két százalékot is meghaladja. Budapesten azonban pár nagyon jó nap után egy kis szünet következhet, az OTP és a Richter még tud egy kicsit menni, de a Mol és a Telekom visszahúzó erő. Erdogan török elnök tovább gyengítheti a lírát, Trump a leggazdagabbaknak kedvező adócsökkentése készül, Peking pedig kesztyűs kézzel vág vissza.
Részvény / Deviza / Áru Megjöttek a vevők a magyar tőzsdére, száguldanak az ipari fémek
Eidenpenz József | 2020. augusztus 10. 18:43
A múlt héthez hasonlóan ma is főleg az amerikai-kínai kapcsolatok romlása és a várható amerikai gazdasági stimulus határozta meg a tőzsdei kereskedést. Ezenkívül jönnek a gyorsjelentések, és miközben a dollár alig mozog, a legtöbb árupiaci termék drágul. Itthon az OTP húzta fel a BUX indexet, de a Telekom és az Opus is szépen megindult. Erősödött a forint, az arany, nagyot ugranak az ipari fémek.
Részvény / Deviza / Áru Ügyes húzás Trumptól, jön a Twit-Tok?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 10. 11:20
Egyelőre bizonytalanok az európai tőzsdék, de összességében több részvény tart lefelé, mint felfelé. A BUX index ismét felül teljesítő, az OTP három-négy százalékkal drágul. Felfelé tartanak az árupiaci termékek, drágul az olaj, az arany, az ezüst és éves csúcsához közelít a bitcoin. Új kérője akadt a TikTok-nak, állítólag a Twitter is tárgyalásokat folytat a tulajjal.
Részvény / Deviza / Áru Tikk-takk, TikTok! Estére feltámadt a Mol
Eidenpenz József | 2020. augusztus 7. 19:01
Európában szerény pluszban, az Egyesült Államokban mérsékelt mínuszban járnak a tőzsdeindexek. Az amerikai munkaerő-piaci adat valamivel jobb lett a vártnál, de ez nem tudta igazán feldobni a hangulatot. A szenátus egyelőre nem egyezett meg a gazdaságélénkítő csomagról, a TikTok után a WeChat betiltását viszont még Amerikában is sokan rossz néven vették. A BUX messze túlteljesítette az összes európai indexet.
Részvény / Deviza / Áru Kárpótolná részvényeseit az OTP
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 12:05
Rendhagyó módon online tájékoztató keretében ismertették az OTP Bank féléves eredményének részleteit, ahol Bencsik László vezérigazgató helyettes azt jelezte, hogy sok ügyfelük nem él a hitelmoratórium lehetőségével. A vezető arra is kitért, hogy szeretnék kárpótolni a részvényeseket azt követően, hogy most nem volt osztalékfizetés.
Részvény / Deviza / Áru Tízmilliárdos OTP-meglepi, plusz két másik ok, amiért nagy nap lesz a mai
Eidenpenz József | 2020. augusztus 7. 11:30
Egyelőre eléggé bizonytalanok vagy enyhén pesszimisták a tőzsdék különböző fontos adatokra és eseményekre várva. A BUX index viszont szépen emelkedik két fontos gyorsjelentés nyomán, a forint pedig minimális mértékben gyengült. Az OTP jelentéséről egyértelműen pozitívan nyilatkoztak az elemzők, a Molé viszont némileg ellentmondásos.
hírlevél