BUX
35 589.60
-0.53%
-191.00
OTP
10 760.00
-0.46%
-50.00
MOL
1 834.00
-1.66%
-31.00
RICHTER
6 700.00
+0.37%
+25.00
MTELEKOM
381.00
-0.78%
-3.00
 
2020. január 13. 19:36

Amerikában megállíthatatlanok a részvényárak, a BUX is emelkedett, de több európai index esett. A szokásos magyarázatok mellett, mint a kereskedelmi megállapodás vagy a laza jegybankok, most a gyorsjelentési szezon is divatba jött, sokat várnak ettől. A forint viszont megint gyengült.

A bika a kitartó tőzsdei áremelkedések jelképe.

A nemzetközi tőzsdék ma vegyesen teljesítenek. Reggel Ázsiában szép elemelkedés tanúi lehettek a befektetők, Európa azonban átlagosan kisebb süllyedést produkált. Az amerikai részvényindexek viszont megint kirobbanó formában vannak a héten aláírandó kereskedelmi megállapodással, az induló vállalati jelentésszezonnal kapcsolatos optimizmus miatt. Az iráni konfliktus hatása mára teljesen elhalványulni látszik.

Holnap indul be igazán a gyorsjelentési szezon a JPMorgan Chase, a Citigroup és a Wells Fargo jelentéseivel. Itthon a  BUX index 0,2 százalékkal emelkedett, ebben főleg a Richter 2,5 százalékos szárnyalása segítette. Az OTP 0,7 százalékkal esett, a Mol stagnált.

A forint lassan tovább gyengül, 335,20-ig ment ma az euró ára, most este pedig 334 körül van az árfolyam. Újév körül ugyan 330 alá süllyedt, de ez nem bizonyult tartósnak. Továbbra is gyakoriak a vélemények, mely szerint a forint lassú, fokozatos, de biztos gyengülésre van ítélve – ami akár önbeteljesítő jóslatként is működhet.

További és frissebb árfolyamok itt láthatók

Rózsaszín a szemüvegük

Nemrég két nagyobb magyar brókercég is úgy vélte, a mostani gyorsjelentési szezon jól sikerülhet. De külföldön is vannak ilyen vélemények bőven. A The Wall Street Journal szerint a rózsaszín gazdasági kilátások, a kereskedelmi megállapodás és a laza jegybankok hármasa fűti a részvénypiaci optimizmust.

A befektetők úgy gondolják, hogy a negyedik negyedévben a vállalatok nyeresége jól alakult, és a világgazdaság 2020-ban ismét erőre kap. Ez fordulat a tavalyi évhez képest, 2019 elején ugyanis több sztárcég, köztük az Apple és a Delta Air Lines bevétel-figyelmeztetései súlyosbították a magasabb kamatlábak és az emelkedő vámtarifák által kiváltott recessziós félelmeket. Ám a Fed három tavalyi kamatcsökkentése és az USA és Kína közötti kereskedelmi tárgyalások erőteljes ralit okoztak.

Nincsen veszélyes eufória

A befektetők optimisták a globális növekedéssel kapcsolatban a lap szerint. Az S&P 500 indexnél nem regisztráltak napi egy százaléknál nagyobb visszaesést már több mint három hónapja. Ez a leghosszabb ilyen sorozat 2018 októbere óta.

Az S&P 500 amerikai részvényindex (Tradingview.com)

Az alapkezelők és a magánbefektetők körében végzett decemberi felmérések (Bank of America és AAII) szerint mindkét csoport az átlagosnál nagyobb részvénypozíciókkal rendelkezik. Az az aggodalom, hogy az amerikai részvények túl drágák, valószínűleg továbbra is fennáll, de nem olyan erős, mint 2018. augusztusában. Összességében kevés jele van eufóriának a részvénypiacon, ami a múltban veszélyes volt, a baj első jelére gyakran okozott gyors összeomlásokat.

50 éves mélyponton a munkanélküliség

Az S&P 500 index cégeinek negyedik negyedéves nyeresége várhatóan enyhén csökken az egy évvel korábbihoz képest – írja a The Wall Street Journal a FactSet-re hivatkozva. Ezzel 2019 előző negyedéveinek tendenciáját folytatnák. Az idei első negyedévben pedig várhatóan 4,6 százalékkal, a második negyedévben pedig 6,4 százalékkal emelkedik majd a cégek nyeresége.

A decemberi kiskereskedelmi és ipari termelési adatok fokozták a bizalmat, hogy a gazdaság el fogja kerülni azt a hirtelen lassulást, amelyre néhány hónappal ezelőtt számítottak. A pénteki adatok azt mutatták, hogy a munkáltatók a múlt hónapban 145 000 munkahelyet hoztak létre. Kevesebbet, mint a közgazdászok vártak, de a munkanélküliségi ráta így is 50 éves mélypontnál maradt.

Ezermilliárdosok klubja

Az Alphabet (Google) tőzsdei összértéke (kapitalizációja) pár millió dollárral marad csak el az ezer milliárd dollártól. A Facebook részvénye elérte a 2018-as, a Cambridge Analytica-botrány előtti magas szintet. Az Apple részvényének értéke megduplázódott az utóbbi egy évben.

Hatalmasat ugrott ma a Tesla, a részvény már 517 dollár. Ennek alapján többet ér, mint a két legnagyobb hagyományos amerikai autógyár együttvéve (a General Motors és a Ford). Egyes befektetők azt várják, hogy az Apple és más cégek, amelyek bevételeik nagy részét külföldön keresik, a nemzetközi növekedés élénküléséből húzhatnak hasznot.

Nyersanyagok árrobbanása?

A világgazdasághoz jobban kötődő, de kockázatos befektetések, például a nyersanyagok és a globális részvények is emelkedhetnek. Főleg, miután a befektetők 2019-ben a stabilabb amerikai eszközöket részesítették előnyben. Ha ez megfordul, az hatalmas árbefolyásoló tényező lesz – idézik a BNY Mellon Investment Management piaci stratégiai igazgatóját.

Ez a cég optimista az európai részvényekkel kapcsolatban, és úgy gondolja, hogy azok alulértékeltek. Legalábbis mindaddig, amíg Németország elkerüli a recessziót.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Így próbálja Trump végrehajtani a szinte lehetetlent
Privátbankár.hu | 2020. július 11. 13:17
Az USA piacainak jövőjét mérlegelő befektetőkre két egymással ellentétes erő hat: a Covid-19 által előidézett recesszió és az elnökválasztási időszak. A Covid-válság sebessége és mindent átható következményei egész marék homokot szórtak Donald Trump eredeti, a nagyon erős gazdaságra alapozott kampánystratégiájának gépezetébe. A Fidelity International szakértői szerint Trump kettős stratégiával próbálja majd felvenni a harcot a kedvezőtlen körülményekkel.
Részvény / Deviza / Áru Trump ajándékán vitáznak a szakértők
Privátbankár.hu | 2020. július 10. 19:24
Az Egyesült Államokban a koronavírus-járvány továbbra sem enyhül, és a munkaerőpiacról vegyes hírek jönnek, így a gazdasági és társadalmi összeomlást elkerülendő az amerikai kormányzat továbbra is pénzügyi támogatással segíti a lakosságot. Ez azonban néhány közgazdász szerint kontraproduktív.
Részvény / Deviza / Áru A második hullám miatti félelem igazgatja a befektetőket
Csabai Károly | 2020. július 10. 09:45
A minden eddiginél magasabb, több mint 220 ezer új megbetegedést hozó tegnapi COVID-fertőzöttségi adat láttán minden esik. A részvények és az olaj árfolyama, de még a globális feszültségek idején menedéknek számító arany jegyzése is lejjebb ment. S a forint is gyengébben vágott neki a hét utolsó munkanapjának.
Részvény / Deviza / Áru Erősödött a forint, lejtőre került az OTP
Privátbankár.hu | 2020. július 9. 18:38
Reggel még úgy tűnt, mérsékelt emelkedés jöhet a piacon, ám napközben annak ellenére megváltozott a hangulat, hogy az Egyesült Államokból jó hírek érkeztek.
Részvény / Deviza / Áru Több a brummogás az autópályákon, optimista a Daimler
Eidenpenz József | 2020. július 9. 11:52
Pluszban vannak az európai tőzsdék, de csak szerény mértékben, és akad süllyedő index is. Az óvatosan optimista hangulatot egy jó gyorsjelentés és néhány gazdasági adat alapozta meg. Közben az amerikai kontinensről érkező járványhírek továbbra is borzasztóak. Az OTP süllyedését főleg a Richter emelkedése ellensúlyozza, a forint stabilizálódott.
Részvény / Deviza / Áru Az alacsony kamat miatt gyengül a forint? Emelkedik az arany és a technológiai szektor
Eidenpenz József | 2020. július 8. 18:52
Míg Európában az indexek süllyedtek, addig az Egyesült Államokban szerény pluszokat lehet látni, főleg a technológiai szektorban. A BUX szintén emelkedni tudott, ám a forint ismét gyengült. A nap egyik nyertese az arany, amely 1820 dollár fölött új kilencéves rekordokat döntöget. Az ezüst pedig egy hirtelen ugrással átlépte a 19 dolláros határt.
Részvény / Deviza / Áru Nagy a harc a házhoz szállítási piacon, 355 felett az euró
Eidenpenz József | 2020. július 8. 11:46
A járványhírek továbbra sem jók, ez rányomja bélyegét a tőzsdei kereskedésre. Ráadásul nemsokára indul a gyorsjelentési szezon, az EKB pedig kiváró álláspontra helyezkedik. Így az európai tőzsdék inkább esnek, de Budapesten van egy kis emelkedés. Újabb egy forinttal drágább az euró. Izgalmas hírek jönnek a házhoz szállítással foglalkozó nagy cégek szektorából.
Részvény / Deviza / Áru Áttörte az 1800 dollárt az arany, újra gyengül a forint
Eidenpenz József | 2020. július 7. 19:04
Megszakadt a napokig tartó emelkedő trend a világ legfontosabb tőzsdéin, az európai indexek egész nap mínuszban jártak, Amerika is eséssel kezdett. Valamelyest javítani tudott a rossz hangulaton, hogy a Citigroup emelte az év végére vonatkozó részvénypiaci várakozásait, és jött egy viszonylag kedvező munkaerő-piaci adat is. Az arany több mint kilenc éve nem látott csúcson van, a forint viszont újra gyengülő pályára állt.
Részvény / Deviza / Áru Szakadatlanul veszi saját részvényeit az OTP
Privátbankár.hu | 2020. július 7. 15:51
Június közepén írtunk arról, hogy az OTP Bank milyen aktívan vásárolja a saját részvényeit. Nos, a folyamat azóta sem változott, a pénzintézet szinte minden nap vesz egy csomagot. Így már a teljes állomány 1 százalékát tartja a tulajdonában.
Részvény / Deviza / Áru Újabb csomagok készülnek, válság előtti szinten a magyar lakáspiac
Eidenpenz József | 2020. július 7. 11:53
A hétfői szép emelkedés és csúcsdöntögetés után kedden korrigálnak az európai tőzsdék és az amerikai határidős indexek. Budapesten is egy százalék körüli az esés, három nagy részvényünk kis egy irányba tart. Újra lejtős pályán a forint. A Duna House gyorsjelentése azt állítja, hogy a válság előtti szintre javult a hazai lakáspiac. Nagy csomagok készülnek Nagy-Britanniában és az USA-ban.
hírlevél