TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Rosszul indult a hét, a terjedő vírus, az újabb korlátozások, ezek gazdasági következményei és az amerikai csomag elmaradása erős esést okoztak. Hasonló okok miatt zuhan az olaj is. A BUX is beállt a sorba, főleg a Mol húzta le. A Volkswagen eladási számokat közölt első elektromos autójáról, az Ant pedig szervezi minden idők legnagyobb tőzsdei bevezetését.

Csúnya eséssel indult a hét az európai és az amerikai részvénypiacokon, amit alapvetően két dologgal magyaráz a nemzetközi sajtó. Az egyik, hogy a járvány mint a két kontinensen durvul, új és új rekordok dőlnek, ami újabb és újabb korlátozások, lezárások rémét vetíti előre. Annak súlyos gazdasági következményeivel együtt. A másik, hogy az amerikai politikusok tárgyalásai az újabb gazdaságsegítő csomagról lényegében zátonyra futottak. Az elnökválasztás előtt már szinte biztosan nem kerül sor ilyenre.

Ráadásul délelőtt Németországban az Ifo Gazdaságkutató Intézet vállalati hangulatindexe okozott némi csalódást. Délután pedig az amerikai újlakás-eladások szeptemberi értéke lett a vártnál sokkal alacsonyabb. A német adat egy öt hónapos, az amerikai szám pedig négy hónapos emelkedő szériát szakított meg, jelezvén, hogy a gazdaságok ismét lefelé tartanak.

A Mol húzta le a BUX-ot

Európában a nagy vesztes a DAX index volt 3,7 százalékos zuhanással. Az indexet a 12 200 pontos szint tudta megállítani. Párizsban 1,9, Londonban 1,2 százalék volt az index süllyedése. Az Egyesült Államokban az S&P 500 index 2,4, a technológiai részvények Nasdaq indexe 2,2, a Dow Jones ipari átlag 2,9 százalékkal esik.

Itthon a BUX a nemzetközi indexekhez hasonlóan, 1,9 százalékkal esett. Leginkább a Mol húzta le, amely 3,6 százalékkal ment lejjebb. Az OTP 1,2, a Richter 1,6, a Magyar Telekom 0,1 százalékkal ment lejjebb. Több közepes cég is négy százalék fölötti esést ért el, mint a Waberer’s vagy a CIG Pannonia. Az euró/forint a nap nagy részét 365 körül töltötte, este 365,20 az ára, ami 30 fillérrel magasabb a péntek estinél.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Erősödött a dollár, ami nem tett jót a nemesfémeknek és a többi árupiaci terméknek sem. Különösen nagyot esett a kőolaj, a WTI három és fél, a Brent 3,2 százalékkal van lejjebb (38,5 és 40,7 dollár körül). Az olajár csúnya esését is részben a gazdasági válság mélyülésének veszélyével magyarázzák, Most még az sem segít rajta, hogy a Mexikói-öbölben újra hurrikánveszély van. Az elsősorban a dízeles járművek katalizátoraiban használt platina 3,7 százalékkal esett.

Még olcsóbb az SAP

Németországban az SAP szoftvercég 22 százalékkal zuhant a nap végéig, miután a rossz gyorsjelentését megfejelte a kilátások és jövőbeli becslések durva csökkentésével is. Délelőtt még csak 15 százaléknál tartott, de aztán tovább bucskázott lefelé. Tovább szorít a nadrágszíjon és még inkább túlélő üzemmódba kapcsol a német Lufthansa, a részvény 4,3 százalékkal esett. Ezt is túlszárnyalta az EasyJet 5,3 százalékos zuhanása. Csúnyán néz ki néhány nehézipari vállalkozás és járműgyártó is, a Thyssenkrupp papírja több mint öt százalékkal esett.

Volkswagen (Pixabay) Volkswagen (Pixabay)

A VW elégedett az ID.3 modellel

Az első teljesen elektromos Volkswagen, az ID.3 értékesítésének késedelmes indulása után a wolfsburgi székhelyű autógyártó hat héttel a szállítás megkezdése után pozitív mérlegről beszél. Eddig körülbelül 38 ezer megrendelés érkezett, és több mint 14 ezer járművet már leszállítottak – mondta a cég szóvivője.

Az első példányt szeptember közepén adták át egy drezdai ügyfélnek. A csoport elképzelése szerint az ID.3-nak az elektromos kor golfjává” kell válnia, és az e-mobilitást be kell hoznia a mindennapokba. Hatalmas beruházásokat hajtottak végre már az ID.3, a kompakt SUV ID.4 és az elektromos ID.Buzz gyártásába. Az e-mobilitásra való átállásra 2024-ig 33 milliárd eurót fordítanak – írta az N-Tv.de.

Nem játék a karantén

A Hasbro játékgyártó részvényei hat százalékkal estek ma. Eddig azt hitték, a vállalat szépen profitál majd a pandémiából, mert sok család társasjátékokkal vészeli át a kijárási korlátozásokat. De a számok nem voltak annyira meggyőzőek, mint a rivális Mattelé. Ezen kívül a Hasbro nem adott előrejelzést az aktuális negyedévre sem, pedig most jön az olyannyira fontos karácsonyi szezon.

Alakul az Ant tőzsdei bevezetése

A kínai fintech, az Ant a világ legnagyobb tőzsdei bevezetése felé tart, amely várhatóan felülmúlja a Saudi Aramco részvénykibocsátását is.

Az Alipay fizetési szolgáltatás üzemeltetője reményei szerint több mint 34 milliárd amerikai dollárt szed be befektetőktől. A  Saudi Aramco olajóriás tavaly 29,4 milliárd dollárt gyűjtött. Az Ant Group azt tervezi, hogy Sanghajban és Hong Kongban is tőzsdére lép. Egyenként 1,67 milliárd részvényt kínálnak fel, amelyek Sanghajban 68,8 jüanba, Hongkongban pedig 80 hongkongi dollárba kerülnek. A hongkongi tőzsdei debütálást november 5-re tervezik.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru 30 ezer autót hív vissza a Mercedes, alulteljesített a Mol
Eidenpenz József | 2020. november 26. 19:03
A hálaadás-nap és a fekete péntek a szokásosnál visszafogottabb ugyan, de így is komoly következményekkel járhat a kiskereskedelemben és a vírus terjedésében. Az európai indexek és a BUX nyugodtak voltak, Pesten a Mol húzta vissza a mutatót. Károsanyag-kibocsátásuk miatt hívja vissza járműveit a Mercedes.
Részvény / Deviza / Áru Kiugró OTP-célár jött ki, a Nio az új kedvenc
Eidenpenz József | 2020. november 26. 11:54
Miközben Amerikában pulykasütögetéssel vannak elfoglalva, emelkednek a német technológiai részvények. Az online cégek profitálhatnak abból, hogy szigorítanak a járványügyi előírásokon Németországban. A német fogyasztói bizalom viszont nagyon rossz lett. Alig emelték meg az elemzők a Teslára és a Nióra vonatkozó céláraikat, az élet máris túlszaladt rajtuk, az árfolyam lehagyta az ajánlásokat.
Részvény / Deviza / Áru Mit tett a járvány a Mollal? A hulladékból csinálna bombaüzletet a cég
Privátbankár.hu | 2020. november 26. 10:39
Az olajipar a leggyengébben teljesítő szektor 2020-ban a részvénypiacokon, ami a Mol árfolyamán is meglátszik, mostanra viszont a jobban teljesítők közé került a társaság. Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató szerint ez a petrolkémiának és a kiskereskedelemnek köszönhető. A jövőben jobban ráfekszenek a hulladékkezelésre.
Részvény / Deviza / Áru Musk parkolási gondja miatt jöhet a kompakt Tesla, óvakodj a bitcoin-klónoktól!
Eidenpenz József | 2020. november 25. 18:52
Nem találják az irányt ma a tőzsdék az amerikai szünnap előtt, a hagyományos szektorok részvényei inkább süllyednek, a technológiai papírok viszont emelkednek New Yorkban. Európában is vegyes képet mutatnak az indexek, a BUX is alig változott. Elon Musk az Európaiaknak szánt kompakt Teslát tervez, Buffett pedig valami nagy dobásra készül.
Részvény / Deviza / Áru Extrém-e az optimizmus a tőzsdéken? Csúcsra járnak a német lakásárak
Eidenpenz József | 2020. november 25. 12:27
Ma egyelőre takaréklángon működnek a tőzsdék Európában, de a nap folyamán még fontos hírek érkeznek. Két részvényünk pluszban, kettő mínuszban, a forint pedig gyengül. A tőzsdéket annyi pozitív behatás érte az utóbbi napokban, hogy ezt nehéz lesz überelni, miközben holnap az USA-ban Hálaadás lesz. Négy éve nem ugrottak ekkorát a lakásárak Németországban.
Részvény / Deviza / Áru Felrobbantak a piacok: rekordszint körül a Bitcoin, történelmi csúcson a Dow
Király Béla | 2020. november 24. 18:47
A befektetők úgy vásárolnak, mintha nem lenne holnap, számos eszköz állított fel kedden újabb történelmi rekordot, vagy közelítette még látványosan az évekkel korábban felállított csúcsszintet. A járvány várható kezelése, a potenciális vakcinákról érkező kedvező hírek nagyot lendítettek a piacokon.
Részvény / Deviza / Áru Nem Trump lelépése az egyetlen dolog, aminek ma lehet örülni a piacon
Gáspár András | 2020. november 24. 11:22
Trump ujjait egyesével kell lefejteni a kormányrúdról, de lassan csak beletörődik abba, hogy át kell adnia a hatalmat - a befektetők örülnek a bizonytalanság elmúlásának, és a tömeges oltások közeledtével a gyors gazdasági fellendülésben bíznak, amit az USA-ban egy régi ismerős arc pénzügyminiszteri kinevezése is segíthet. Budapesten a CIG vezeti a tőzsdei erősödést, a BUX azonban továbbra is csak oldalazni tud - a forint pedig teljesen beállt.
Részvény / Deviza / Áru Elfogyott a nap végére a reggeli optimizmus
Király Béla | 2020. november 23. 19:08
A tőzsdéken reggel még kitörő lelkesedéssel fogadták az újabb vakcinával kapcsolatos információkat, a nap végére viszont elfogyott az optimizmus. A magyar piac minimális pluszban zárt, az európai börzék viszont mínuszba csúsztak.
Részvény / Deviza / Áru Tovább gyengül a forint, ki tudja hol áll meg?
Csabai Károly | 2020. november 23. 11:58
Jó hangulatban vágtak neki a mai napnak a befektetők, a kedvezőnek tűnő vakcinahírek hatására veszik a részvényeket, a hazai blue chipeket is, így a BUX-index is méretes pluszban kezdte a napot. Az olaj is drágul, ami arra utal, hogy a szerdától – igaz, megint csak a gázolajra – érvényes drágulás folytatódhat. Az arany gyengül és a forint is: euróval szembeni árfolyama ismét a 360-as szint fölé került és nem zárható ki, hogy a következő napokban még ennél többet is kell majd fizetni az uniós pénz egységéért.
Részvény / Deviza / Áru A járvány miatt megint óvatosabbak lettek a befektetők
Privátbankár.hu | 2020. november 20. 19:20
Pénteken az európai piacokon mérsékelt emelkedést, míg az óceán túlpartján kisebb esést láthattunk. A koronavírus továbbra is meghatározó a befektetők viselkedése szempontjából.
Friss
hírlevél