BUX
36 085.77
+2.49%
+875.00
OTP
10 240.00
+5.19%
+505.00
MOL
2 014.00
+0.70%
+14.00
RICHTER
6 905.00
+1.25%
+85.00
MTELEKOM
395.00
+1.28%
+5.00
 
2020. április 1. 10:20

Több napos szép emelkedés után ismét mínuszba váltottak a tőzsdeindexek a világban, így Budapesten is. A forint ma is folytatja gyengülését, már a 364-et ostromolja az euró.

Bár tegnap a nap nagy részét pluszban töltötték az európai és amerikai tőzsdeindexek, az amerikai kereskedés végére elromlott a hangulat, és 1-2 százalékos mínuszok alakultak ki. A mai nap sokkal rosszabbul kezdődik, a német, francia mutatók 3-4, a dél-európaiak két százalék körüli mínuszban vannak. A BUX is 2,8 százalékos esést mutat tíz óra körül. Az esést az OTP vezeti három százalék feletti süllyedéssel, a Richter és a Mol 1-2 százalékkal süllyed.

Új mélypontokon a forint, amely már tegnap is negatív rekordot döntött. Tegnap este már 362 közelébe ugrott az euró, ma pedig a 364-et ostromolja. Ez mintegy 0,9 százalékos gyengülés. A lengyel zloty 0,4, a cseh korona 0,6 százalékkal gyengül, tehát a jelenség régiós. Ám a forint ismét aluletljesíti kissé régiós társait.

Az euró/forint árfolyam. (Tradingview.com) Az euró/forint árfolyam. (Tradingview.com)

Egyes országokban talán javul, vagy legalább stagnál a fertőzöttek száma, másutt azonban tovább romlik a helyzet. Különösen súlyosnak látszik a helyzet az USA-ban. Magyarországon is nőnek a fertőzöttségi és halálozási számok, és kijött a hazai beszerzésimenedzser-index, amely durva visszaesést jelzett a TrendFM tudósítása szerint.

A magyar kormány eközben nem tervezi a munka nélkül maradók megsegítését a bérgarancia kiterjesztésével. Azt javasolja nekik, hogy “találjanak mielőbb új állást”.

Az olaj is megint lefelé indult el, a WTI egyre közelebb kerül a 20 dolláros határhoz, amit eddig csak rövid időre lépett át. Ismét emelkedik az arany, 1600 dollár fölé ment, miközben a német és amerikai államkötvényeket is veszik, így zuhannak a hozamok.

Csúnya adatok Ázsiából

A legutóbbi ázsiai adatok, mint a gyáripari termelés, a japán “tankan jelentés” csalódást okoztak. Ennek alapján a gazdasági visszaesés mértéke nagyobb lehet annál, mint ahogy korábban várták. Főleg ez a hír küldhette ma lejtőre a tőzsdeindexeket, de valójában már tegnap este az USA-ban elromlott a hangulat. Ebben nagy szerepe lehetett annak, hogy New York államból félelmetes adatokat jelentettek a járványról.

Csökkentették az OTP és a Mol célárát

A Goldman Sachs 12 200 forintra vágta vissza az OTP-re vonatkozó célárát, ezzel pedig a korábbi optimizmust tükröző 17 500 forintos célár után a jelenlegi legalacsonyabb célárat adta a bankpapírra – írja a KBC Equitas. Az ajánlás viszont továbbra is vétel maradt, a 12 200 forint még így is 28 százalékos felértékelődést feltételez.

A Dom Maklierski elemzője 2726 forintról 1927 forintra csökkentette a Mol-ra vonatkozó célárát. Az ajánlást pedig vételről tartásra módosították. Az elemzői konszenzus jelenleg 2677 forint – írta a brókercég.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru 3000 felett az S&P, tízezer fölé ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. május 26. 18:53
Az amerikai részvénypiac a tegnapi zárva tartás után ma igyekezett bepótolni a lemaradást Európához képest, de nem sikerült neki. Az S&P 500 index így is 3000 pont felett jár, miközben Európa tovább menetelt. A BUX-ra sem lehetett panasz, főleg az OTP remekelt, öt százalék feletti ugrást produkált. A forint erős, annak ellenére, hogy az MNB ma nem sokat mondott a kamatdöntés után.
Részvény / Deviza / Áru Ebben a két országban júliustól már teljesen megszűnhetnek a korlátozások
Eidenpenz József | 2020. május 25. 18:51
Németországban és Spanyolországban is megvan a menetrendje, mikor szűnhet meg az utolsó korlátozás is. Szerdán az Európai Bizottság új előterjesztést mutathat be, amelyet az EU vezetői végre személyesen tárgyalnak meg. Újból megnyílik a virtuális térbe száműzött tőzsde New Yorkban. Ilyen hírek nyomán ma az európai részvények két százalék körüli emelkedést értek el.
Részvény / Deviza / Áru Indul a csőd-cunami, emelkedünk, mert mindenki esést vár
Eidenpenz József | 2020. május 25. 11:53
Jó a hangulat a tőzsdéken, látszólag különösebb ok nélkül, bár valószínűleg a tovább javuló járványstatisztikák sokat nyomnak a latban. Hong Kongban újra tüntetnek, az USA és Kína szócsatákat vív. A munkanélküliség-hullámot hasonló csődhullám követheti a vállalati és az ingatlanszektorban. Azért emelkedhet a tőzsde, mert mindenki esést vár.
Részvény / Deviza / Áru Három hónapja kezdődött a krach – hol tart a forint a globális deviza-roncsderbiben?
Eidenpenz József | 2020. május 25. 06:07
Úgy érzed, gyenge a forint? Akkor nézd meg, hol tart ehhez képest a cseh korona, a brazil reál vagy a török líra. De még Norvégia vagy Kanada sem úszta meg, jelentősen leértékelődött fizetőeszközük a vírusválság által okozott tőkepiaci krach közepette. Az is érthetővé válik, miért fordulnak mostanában sokan az aranyhoz.
Részvény / Deviza / Áru Tudjuk, mit csináltál áprilisban, újra tőzsdén a Pick szalámigyár
Eidenpenz József | 2020. május 22. 19:17
A videojátékok piaca hatalmas emelkedést mutatott áprilisban, de vették a hardvereket is. Sokan nyilván ezzel ütötték el az időt a karantén alatt. A tőzsdéken stagnálás vagy enyhe esés látható, a BUX kicsit jobban süllyedt, főleg a Mol miatt. Gyengült a forint is.
Részvény / Deviza / Áru Kína berúgta az ajtót – kisbefektetőknek már nem adnak el olajat?
Eidenpenz József | 2020. május 22. 11:41
Végleg rá akar telepedni Kína Hong Kongra, a tőzsdeindex majdnem hat százalékkal zuhant, Amerika válaszlépésekkel fenyeget. Az európai tőzsdék esése azonban mérsékelt, a BUX is az átlagot hozza, az OTP egy százalék alatti mértékben gyengül. Megint visszapattant 349 forint környékéről az euró. Egyes cégek nem akarnak olajat eladni olyan alapoknak, amelyekbe a kisbefektetők szállnak be. Drága lett bitcoinozni.
Részvény / Deviza / Áru A TikTok lassan annyit ér, mint Magyarország GDP-je
Eidenpenz József | 2020. május 21. 18:42
Az amerikai munkanélküliségi adat látszólag megfelelt a várakozásoknak, de a tőzsdéket nem tudta jobb kedvre deríteni. A kereskedelmi háború árnya és globálisan romló vírusstatisztikák nyomasztják a befektetőket. A BUX viszonylag jól teljesített, legalább az OTP meg tudta tartani tegnapi záróárát. A forint tovább erősödött. Újított a Facebook, sokat ér a Tiktok.
Részvény / Deviza / Áru Ez egy új fejezet? Trump nekiment személyesen a kínai elnöknek is
Eidenpenz József | 2020. május 21. 12:09
Főleg az amerikai-kínai kapcsolatok romlása miatt esnek ma a tőzsdék. Donald Trump elnök ezúttal személyesen a kínai elnököt is támadta, amire eddig nem volt példa. A szenátus közben elfogadott egy szabályozást, ami alapján kidobhatják az amerikai tőzsdékről a kínai nagyvállalatok részvényeit. A BUX is süllyed, a forint viszont erősödik.
Részvény / Deviza / Áru 100 készülő oltásból ötnek van esélye? – lassan csúcsot döntenek az amerikai részvények
Eidenpenz József | 2020. május 20. 19:24
Jó a hangulat a tőzsdéken, a befektetők bíznak benne, hogy újabb mentőcsomagokat adnak a gazdaságnak. Mentőövet készülnek dobni az európai autóiparnak is. A legalább százféle készülő oltóanyagból készült egy ötelemű lista, amely az esélyesebbeket tartalmazza. A BUX szerényen emelkedett, a forint stabil volt.
Részvény / Deviza / Áru Csalódás érte az oltásban reménykedőket, aranyat vesznek a legnagyobb kutyák
Eidenpenz József | 2020. május 20. 11:51
Ma Európában stagnálásszerű állapot látható, miután tegnap este az amerikai piacot csalódásként érték az oltóanyagok várható elkészültével kapcsolatos szakértői vélemények. A BUX fél százalékkal esik, a forint kissé gyengül, vezető papírjaink nem mutatnak nagy mozgásokat. A világ legnagyobb és leghíresebb alapkezelői szorgalmasan veszik az aranyat.
hírlevél