BUX
36 085.77
+2.49%
+875.00
OTP
10 240.00
+5.19%
+505.00
MOL
2 014.00
+0.70%
+14.00
RICHTER
6 905.00
+1.25%
+85.00
MTELEKOM
395.00
+1.28%
+5.00
 
2020. március 31. 22:06

Az amerikai Dow Jones még soha nem veszített ekkorát értékéből három hónap alatt, mint a koronavírus-járvány hatására most, január-március között. De a forint sem „felejti” el az első negyedévi zárást, meglehet, mai történelmi mélypontja csak néhány napig él majd.

Pluszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek kedden arra, hogy az alapvetően állami tulajdonú nagyvállalatok teljesítményét tükröző kínai feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index az 50-es lélektani határ fölé került. Ami ugyan a CIB Bank elemzője, Trippon Mariann szerint valószínűleg túlbecsüli a tényleges javulást, a trend egyértelműen pozitív, a gazdasági aktivitás éledezésre utal, mintegy négy hónappal a koronavírus megjelenését követően. Ugyanakkor az érződött az öreg kontinens piacain, hogy a befektetők mintha abban bíznának, az európai megbetegedések száma rövid távon, akár heteken belül tetőzhet. 

A legjobban, a hétfőinél közel 2 százalékkal magasabban a londoni FTSE-100 zárt, a frankfurti DAX-index 1,22, míg a párizsi CAC-40 0,4 százalékkal izmosodott. Ezzel együtt a koronavírus-járvány gyors terjedésének és a recessziós félelmek felerősödésének következtében az európai részvényeknek 2002 óta nem volt a mostanihoz hasonlóan rossz három havi periódusuk.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX masszívabb, 3,59 százalékos emelkedéssel tudta le a hét második napját, hasonlóan a régiós társaihoz. A hazai vezető részvények kivétel nélkül erősödtek. A legjobban, 5,29 százalékkal a Richter papírjai – mely társaság kizárólagos megállapodást kötött a Myovant Sciences GmbH egészségipari vállalattal egy nőgyógyászati betegségek kezelését szolgáló tabletta Egyesült Államokon kívüli piacokon történő értékesítésére. A Mol részvénye 4,38, a Magyar Telekomé 1,95, az OTP-é 1,77 százalékkal drágult.

Amerika ellenszélben

Nem ragadt át a jó hangulat a tengerentúlra, az amerikai részvénypiacok 1-2 százalék közötti mínuszokkal búcsúztatták az idei év első negyedét. Aminek következtében a Dow Jones története legrosszabb háromhavi periódusán van túl. A hangulatot alapvetően Andrew Cuomo New York-i kormányzó bejelentése rontotta le, miszerint az állam koronavírus-fertőzöttjeinek száma egy nap alatt 14 százalékkal, immár több mint 75 ezerre ugrott. Ráadásul a Goldman Sachs megjósolhatatlannak tartja, az amerikai gazdaság milyen gyenge második negyedévet produkálhat, igaz, az azt követően felpattanás soha nem látott mértékű lehet.

Típusonként eltérően mozogtak a világpiaci kőolajárak, a hétfői, közel 20 éves mélypontjukat követően. Míg az észak-amerikai (WTI) csaknem 2 százalékkal, 20 dollár fölé erősödött, annak nyomán, hogy az Egyesült Államok és Oroszország megállapodott abban, megvitatják az energiapiacok stabilizálásának lehetőségeit, addig a Brent-típus jegyzése, ha enyhén is, 0,2 százalékkal, de gyengült, 22,7 dollárra. A márciusi volt mindkét olajfajta legrosszabb hónapja, míg a január-március közötti periódus a leggyengébb negyedéve.

Csak az arany a kivétel 

A negatív rekordot felállító eszközök mellett az örök menedék arany volt az üdítő kivétel. Bár ma több mint 2,5 százalékkal, 1600 dollár alá értékelődött le, még így is immár a hatodik egymást követő nyereséges negyedévet tudhatja maga mögött.

Mint arról beszámoltunk, a forint újabb történelmi mélypontra gyengült az euróhoz képest kedden a nemzetközi bankközi devizapiacon, amikor este 10 óra magasságában az uniós pénz egységéért már 361,7 forintot kellett adni.

Az euró 1,0996 dolláron forgott kora este, 0,45 százalékkal gyengült az előző napi záráshoz képest.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru 3000 felett az S&P, tízezer fölé ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. május 26. 18:53
Az amerikai részvénypiac a tegnapi zárva tartás után ma igyekezett bepótolni a lemaradást Európához képest, de nem sikerült neki. Az S&P 500 index így is 3000 pont felett jár, miközben Európa tovább menetelt. A BUX-ra sem lehetett panasz, főleg az OTP remekelt, öt százalék feletti ugrást produkált. A forint erős, annak ellenére, hogy az MNB ma nem sokat mondott a kamatdöntés után.
Részvény / Deviza / Áru Ebben a két országban júliustól már teljesen megszűnhetnek a korlátozások
Eidenpenz József | 2020. május 25. 18:51
Németországban és Spanyolországban is megvan a menetrendje, mikor szűnhet meg az utolsó korlátozás is. Szerdán az Európai Bizottság új előterjesztést mutathat be, amelyet az EU vezetői végre személyesen tárgyalnak meg. Újból megnyílik a virtuális térbe száműzött tőzsde New Yorkban. Ilyen hírek nyomán ma az európai részvények két százalék körüli emelkedést értek el.
Részvény / Deviza / Áru Indul a csőd-cunami, emelkedünk, mert mindenki esést vár
Eidenpenz József | 2020. május 25. 11:53
Jó a hangulat a tőzsdéken, látszólag különösebb ok nélkül, bár valószínűleg a tovább javuló járványstatisztikák sokat nyomnak a latban. Hong Kongban újra tüntetnek, az USA és Kína szócsatákat vív. A munkanélküliség-hullámot hasonló csődhullám követheti a vállalati és az ingatlanszektorban. Azért emelkedhet a tőzsde, mert mindenki esést vár.
Részvény / Deviza / Áru Három hónapja kezdődött a krach – hol tart a forint a globális deviza-roncsderbiben?
Eidenpenz József | 2020. május 25. 06:07
Úgy érzed, gyenge a forint? Akkor nézd meg, hol tart ehhez képest a cseh korona, a brazil reál vagy a török líra. De még Norvégia vagy Kanada sem úszta meg, jelentősen leértékelődött fizetőeszközük a vírusválság által okozott tőkepiaci krach közepette. Az is érthetővé válik, miért fordulnak mostanában sokan az aranyhoz.
Részvény / Deviza / Áru Tudjuk, mit csináltál áprilisban, újra tőzsdén a Pick szalámigyár
Eidenpenz József | 2020. május 22. 19:17
A videojátékok piaca hatalmas emelkedést mutatott áprilisban, de vették a hardvereket is. Sokan nyilván ezzel ütötték el az időt a karantén alatt. A tőzsdéken stagnálás vagy enyhe esés látható, a BUX kicsit jobban süllyedt, főleg a Mol miatt. Gyengült a forint is.
Részvény / Deviza / Áru Kína berúgta az ajtót – kisbefektetőknek már nem adnak el olajat?
Eidenpenz József | 2020. május 22. 11:41
Végleg rá akar telepedni Kína Hong Kongra, a tőzsdeindex majdnem hat százalékkal zuhant, Amerika válaszlépésekkel fenyeget. Az európai tőzsdék esése azonban mérsékelt, a BUX is az átlagot hozza, az OTP egy százalék alatti mértékben gyengül. Megint visszapattant 349 forint környékéről az euró. Egyes cégek nem akarnak olajat eladni olyan alapoknak, amelyekbe a kisbefektetők szállnak be. Drága lett bitcoinozni.
Részvény / Deviza / Áru A TikTok lassan annyit ér, mint Magyarország GDP-je
Eidenpenz József | 2020. május 21. 18:42
Az amerikai munkanélküliségi adat látszólag megfelelt a várakozásoknak, de a tőzsdéket nem tudta jobb kedvre deríteni. A kereskedelmi háború árnya és globálisan romló vírusstatisztikák nyomasztják a befektetőket. A BUX viszonylag jól teljesített, legalább az OTP meg tudta tartani tegnapi záróárát. A forint tovább erősödött. Újított a Facebook, sokat ér a Tiktok.
Részvény / Deviza / Áru Ez egy új fejezet? Trump nekiment személyesen a kínai elnöknek is
Eidenpenz József | 2020. május 21. 12:09
Főleg az amerikai-kínai kapcsolatok romlása miatt esnek ma a tőzsdék. Donald Trump elnök ezúttal személyesen a kínai elnököt is támadta, amire eddig nem volt példa. A szenátus közben elfogadott egy szabályozást, ami alapján kidobhatják az amerikai tőzsdékről a kínai nagyvállalatok részvényeit. A BUX is süllyed, a forint viszont erősödik.
Részvény / Deviza / Áru 100 készülő oltásból ötnek van esélye? – lassan csúcsot döntenek az amerikai részvények
Eidenpenz József | 2020. május 20. 19:24
Jó a hangulat a tőzsdéken, a befektetők bíznak benne, hogy újabb mentőcsomagokat adnak a gazdaságnak. Mentőövet készülnek dobni az európai autóiparnak is. A legalább százféle készülő oltóanyagból készült egy ötelemű lista, amely az esélyesebbeket tartalmazza. A BUX szerényen emelkedett, a forint stabil volt.
Részvény / Deviza / Áru Csalódás érte az oltásban reménykedőket, aranyat vesznek a legnagyobb kutyák
Eidenpenz József | 2020. május 20. 11:51
Ma Európában stagnálásszerű állapot látható, miután tegnap este az amerikai piacot csalódásként érték az oltóanyagok várható elkészültével kapcsolatos szakértői vélemények. A BUX fél százalékkal esik, a forint kissé gyengül, vezető papírjaink nem mutatnak nagy mozgásokat. A világ legnagyobb és leghíresebb alapkezelői szorgalmasan veszik az aranyat.
hírlevél