BUX
36 785.28
+1.16%
+422.00
OTP
11 100.00
+1.65%
+180.00
MOL
1 808.00
+0.72%
+13.00
RICHTER
7 210.00
+1.91%
+135.00
MTELEKOM
381.00
-1.04%
-4.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. december 6. 18:47

Ma ismét jó a hangulat a tőzsdéken néhány amerikai makroadat hatására. Az OTP záróára megint emelkedni tudott, bár napon belül nem érte el az előző napi szintet. Az OPEC felbeszélte az arany árfolyamát, az amerikai elnök pedig országa uránbányáinak adott egy hazafias lökést.

(Fotó: 123rf.com)

Jó foglalkoztatási adatok és fogyasztói bizalmi indexek érkeztek az USA-ból, ez megalapozta a tőzsdék optimizmusát erre a napra. Az európai indexek egy-másfél százalék körüli pluszban járnak, az amerikai társaik is egy százalék körül mentek fel.

Itthon a BUX index csak kissé tudott emelkedni, 0,2 százalékkal, ahogy az OTP záróára is minimálisan, 14 900 forintra nőtt. A tegnap nap közben beállított 15 000 forintos OTO-rekordot egyáltalán nem sikerült ma elérnie. A forint erősödget, az euróért már csak 330,60-at kell fizetni a bankközi piacon.

Ülésezett az OPEC, ahol a vártnál valamivel kisebb kitermelés-csökkentésről döntöttek, 500 ezer hordó/nap értékben. Ez átmenetileg csökkentette az olaj árát, azután emelkedés következett. Most egy százalék körüli pluszban van a fekete arany, a WTI 59,10, a Brent 64,30 dollár körül.

További árfolyamok itt láthatók

Két számjegyű uránrészvény-robbanás

Egyes amerikai és kanadai uránbánya-vállalatok részvényei két számjegyű ugrást mutattak be, mások visszaestek azt követően, hogy Donald Trump amerikai elnök a hazai bányák előnyben részesítését tűzte ki célul. A kanadai Energy Fuels és az USA-ban jegyzett Uranium Energy részvénye 14 százalékkal ugrott meg péntekre virradó éjszaka.

Az amerikai uránbányászat támogatását, védelmét egyébként már régóta fontolgatta az elnök, nemzetbiztonsági okokra hivatkozva. Ősszel meg is rendelt egy tanulmányt, vizsgálatot ebben a kérdésben.

Stratégiai uránkészlet kell?

Most a Fehér Ház ezzel foglalkozó munkacsoportjának ajánlását szellőztették meg, amely szerint javasolják, Donald Trump elnök utasítsa a szövetségi kormányt, hogy vásároljon több uránt a hazai termelőktől. Ez a magasba küldte az amerikai bányászati ​​társaságok részvényeinek árfolyamát. Más kontinenseken levő, ausztrál vagy afrikai cégeknek persze ez már nem olyan jó hír, így egyes részvények estek.

Az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának javasolják urántartalékok felhalmozását, ez áttételesen azért az egész szektornak jó lehet. A Bloomberg híre ugyanakkor “az ügyet jól ismerő” forrásokra hivatkozik, így még nem tudni minden hivatalos részletet. Még nem tudni, hogy milyen lehetőségeket választ Trump az ajánlások közül.

Emelkedik a Cameco is

A munkacsoport többek között megfontolta annak a lehetőségét, hogy egy 1950-es védelmi törvény alkalmazásával kötelezzék a kormányt amerikai urán vásárlására, stratégiai készleteinek feltöltésére.

Az URA jelzésű uránbánya-ETF (tőzsdén kereskedett alap) ma mindössze 1,7 százalékkal emelkedik, miután a részvények nem egységes irányban mozognak. A Cameco, az iparág zászlóshajója 4,5 százalékos pluszban van. Az uránbánya-részvények lényegében a fukushimai katasztrófa óta süllyednek, szenved az ágazat.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Baljós inflációs árnyak – arany, részvény, ingatlan kell nekünk?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 12. 19:04
Nagyon szépen emelkednek az amerikai tőzsdeindexek, a jó tengerentúli nyitás az európai tőzsdéket is magával ragadta. A BUX is hozta az európai átlagot, három fontos részvényünk is drágult. A forint szolidan gyengülget, a nemesfémek esése megállt, az olajpiac pedig örül a jó készletadatoknak. Aggasztóan magas viszont az amerikai infláció. Emelkedik a hazai lakáseladások száma.
Részvény / Deviza / Áru Azon is kereshetünk pénzt, ha mások társat találnak maguknak
MFC Equity | 2020. augusztus 12. 18:32
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat következő részében a Momo Inc. randevú és kapcsolattartási platformot mutatjuk be, aminek a keresletét több szociodemografikus trend is hajtja.
Részvény / Deviza / Áru Trumpnak csapdát állítottak, sohasem látott mértékű a brit recesszió
Eidenpenz József | 2020. augusztus 12. 11:39
Az európai tőzsdék egyelőre nem találják az irányt, Frankfurtban mínuszban, Párizsban nulla közelében jár az index, Londonban emelkedik. A tegnap esti jókora amerikai esés ma már véget is érhet, ismét pluszban vannak a határidős indexek. A BUX is bizonytalan, részvényeink alig mozognak. Britanniában óriási a GDP visszaesése, bár ez nem igazán meglepetés.
Részvény / Deviza / Áru Robinhood-titkokra derült fény, ma lemaradt a BUX a többitől
Eidenpenz József | 2020. augusztus 11. 18:55
Európában kiváló, az USA-ban legalábbis nem rossz a tőzsdék hangulata, bár a technológiai részvények megint alul teljesítettek. Alulteljesített még a magyar BUX index is, de legalább pozitívban tudott zárni. Elsősorban a Mol húzta le, és kissé a forint is gyengült. A Robinhood-alkalmazás érdekes forgalmi adatokat tett közzé, más adatokat viszont ezentúl nem fognak publikálni.
Részvény / Deviza / Áru A kínai autópiac a mi reménységünk, Erdogan megint unortodoxkodik
Eidenpenz József | 2020. augusztus 11. 11:42
Nagyon jó a hangulat az európai tőzsdéken, számos index ugrása a két százalékot is meghaladja. Budapesten azonban pár nagyon jó nap után egy kis szünet következhet, az OTP és a Richter még tud egy kicsit menni, de a Mol és a Telekom visszahúzó erő. Erdogan török elnök tovább gyengítheti a lírát, Trump a leggazdagabbaknak kedvező adócsökkentése készül, Peking pedig kesztyűs kézzel vág vissza.
Részvény / Deviza / Áru Megjöttek a vevők a magyar tőzsdére, száguldanak az ipari fémek
Eidenpenz József | 2020. augusztus 10. 18:43
A múlt héthez hasonlóan ma is főleg az amerikai-kínai kapcsolatok romlása és a várható amerikai gazdasági stimulus határozta meg a tőzsdei kereskedést. Ezenkívül jönnek a gyorsjelentések, és miközben a dollár alig mozog, a legtöbb árupiaci termék drágul. Itthon az OTP húzta fel a BUX indexet, de a Telekom és az Opus is szépen megindult. Erősödött a forint, az arany, nagyot ugranak az ipari fémek.
Részvény / Deviza / Áru Ügyes húzás Trumptól, jön a Twit-Tok?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 10. 11:20
Egyelőre bizonytalanok az európai tőzsdék, de összességében több részvény tart lefelé, mint felfelé. A BUX index ismét felül teljesítő, az OTP három-négy százalékkal drágul. Felfelé tartanak az árupiaci termékek, drágul az olaj, az arany, az ezüst és éves csúcsához közelít a bitcoin. Új kérője akadt a TikTok-nak, állítólag a Twitter is tárgyalásokat folytat a tulajjal.
Részvény / Deviza / Áru Tikk-takk, TikTok! Estére feltámadt a Mol
Eidenpenz József | 2020. augusztus 7. 19:01
Európában szerény pluszban, az Egyesült Államokban mérsékelt mínuszban járnak a tőzsdeindexek. Az amerikai munkaerő-piaci adat valamivel jobb lett a vártnál, de ez nem tudta igazán feldobni a hangulatot. A szenátus egyelőre nem egyezett meg a gazdaságélénkítő csomagról, a TikTok után a WeChat betiltását viszont még Amerikában is sokan rossz néven vették. A BUX messze túlteljesítette az összes európai indexet.
Részvény / Deviza / Áru Kárpótolná részvényeseit az OTP
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 12:05
Rendhagyó módon online tájékoztató keretében ismertették az OTP Bank féléves eredményének részleteit, ahol Bencsik László vezérigazgató helyettes azt jelezte, hogy sok ügyfelük nem él a hitelmoratórium lehetőségével. A vezető arra is kitért, hogy szeretnék kárpótolni a részvényeseket azt követően, hogy most nem volt osztalékfizetés.
Részvény / Deviza / Áru Tízmilliárdos OTP-meglepi, plusz két másik ok, amiért nagy nap lesz a mai
Eidenpenz József | 2020. augusztus 7. 11:30
Egyelőre eléggé bizonytalanok vagy enyhén pesszimisták a tőzsdék különböző fontos adatokra és eseményekre várva. A BUX index viszont szépen emelkedik két fontos gyorsjelentés nyomán, a forint pedig minimális mértékben gyengült. Az OTP jelentéséről egyértelműen pozitívan nyilatkoztak az elemzők, a Molé viszont némileg ellentmondásos.
hírlevél