1p
Egy német sörgyár évi nyolc láda sörben fizet részvényeseinek osztalékot, aminek az értéke 100 euró, de egy darab részvény is ezer euróba kerül. Egy másikat lakossági részvénykibocsátással mentettek meg a csődtől. Népszerű a közgyűlés-turizmus a társaságok által adott gazdag természetbeni osztalékok miatt, főleg ráérő nyugdíjasok művelik.

Németországban tavaly 96,5 millió hektoliter sört adtak el, miközben az ország lakossága 82 millió fő, egy személyre tehát – a csecsemőket is beleértve – majdnem évi 118 liter jut a nedűből. (Egy korábbi listán Németország a 3., Magyarország a 24. helyen volt a világon a sörfogyasztásban.)

Európa legerősebb gazdaságában sör terén nem csak a nagy márkák tudnak labdába rúgni, mint a Beck's, Krombacher vagy Warsteiner, a sörkultúra mellett a lokálpatriotizmus is erős, a helyi termékeket rengeteg fogyasztó preferálja – írja a Witrschaftswoche. Az ország északi részén, Schlesswig-Holstein szövetségi tartományban levő Grönwohlder Hausbrauerei (Grönwohld-i Házi Sörfőzde) ezt igyekszik kihasználni, olyan módon, amivel a nagy konszernek nem tudnak versenyezni.

62 cent egy üveg sör

Úgy gyűjt tőkét, hogy lakossági részvényeket bocsát ki, és az osztalékot, amely korántsem megvetendő, mert tíz százalék a befektetett tőkére, azaz a részvény árára vetítve, sörben fizeti. Egy részvény ugyan 1000 euró, de ezért évente 100 euró értékű sör jár, konkrétan nyolc ládányi, ládánként 20 üveg sörrel. Így 62,5 centre jön ki egy üveggel. Ez még nem minden, a részvényesek ingyenes sörfőző-szemináriumon is részt vehetnek, valamint ebéddel és ingyen sörrel kedveskednek nekik az éves rendes közgyűlésen, ahol az utóbbihoz kapnak ajándékba egy eredeti márkás söröspoharat is.

A gyár jelenlegi tulajdonosa nagy terveket dédelget, terjeszkedni szeretne, ezért döntöttek a kibocsátásról. Mivel a bankok nem sietnek a kisebb, induló cégeket hitelezni, inkább a lelkes helyi rajongókra építenek. (Hasonlóan sok németországi futballklubhoz, amelyek sokszor szurkolói részvényekkel vagy kötvényekkel próbálnak meg pénzt bevonni.)

Várólistán tülekednek a részvényekért

A sörosztalék egyébként ugyanúgy adóköteles, mint a normál, a német tőzsdei cégek közül azonban egyik sem fizet ilyen magas osztalékot a részvényárra vetítve. A jellemző inkább 1-5 százalék között van, bár néhány cég 7-8 százalékig is elmegy – derül ki a Dividendenchecker adataiból.

A Bodeni-tó közelében fekvő Königseggwald sörfőzőjét, a WalderBräu AG-t lakossági részvények segítségével mentették meg a csődtől. A sörbarátok 500 eurós részvényeket jegyezhetnek, fejenként korlátozott mennyiségben (50 darabig), az osztalékot itt is sörben fizetik. Annyira népszerű lett az ötlet, hogy ma is várólistán tülekednek a helyi sörrajongók a megvásárolható részvényekért. Új személy ma már csak akkor juthat feljebb a sorban, ha a régiek közül valaki eladja a papírját.

Rajongók előnyben

A bajorországi Bürgerbräu Wolnzach AG a Wirtschaftswoche szerint 1999-ben eleve lakossági összefogással jött létre részvénytársaságként, és kezdettől fogva sörben fizeti osztalékát. Azóta már egy sikeres tőkeemelésen is túl van, a napokban 1180 új részvényes jegyzett a papírjaiból. nyilván a hasonló részvények nem igazán alkalmasak pénzügyi befektetésként, megtakarításként, inkább a lelkes sörfogyasztók és lokálpatrióták számára jelentenek hasznos befektetési lehetőséget.

Részvény akváriumlátogatással és anélkül

A természetben való osztalékfizetés persze nemcsak sörgyáraknál fordul elő. Érdekes példája ennek, hogy a Berlini Állatkert is részvénytársasági formában működik, a támogatói részvények tulajdonosai pedig ingyenesen mehetnek be a kapukon, ahányszor csak akarnak. Kétféle részvény létezik: az 520 eurós papír akváriumlátogatásra is jogosít, az akvárium nélküli részvény viszont csak 156 euróba kerül.

Az eddig említett sörrészvények korlátozott forgalomképességű, tőzsdén kívüli papírok. Németországban azonban, ahol a sörkultúra fejlett, több mint egy tucatnyi kisebb sörfőzde van tőzsdén, egy lista ezekről itt olvasható>>>. Svájcban ugyanazon lista szerint inkább a tőzsdén kívüli kereskedelemben kapható részvények fordulnak elő. Érdekesség, hogy a svájciak a jelek szerint kifejezetten vonzódnak a természetben való osztalékfizetésért, sok cég kedveskedik gazdag ajándékokkal részvényeseinek.

Egy ebédért megéri részvényt vásárolni

Amint egy régebbi cikk írja, számos cég sokféleképpen kedvez a tulajdonosoknak: állatkerti belépő, kötélpályás felvonó-menetjegy, éttermi kupon, illetve az adott cég különböző termékei a húskészítményektől a sörig. A Berner Landbank pedig 40 franknyi költségtérítést fizetett a részvényeseknek azért, hogy elutaztak a közgyűlésre. Aminek a trükkje az, hogy ez a térítés nem számított adóköteles bevételnek – a többi hasonló juttatás viszont feltehetően igen.

Sok cég egyszerűen nagylelkű, pazar ebéddel vendégeli meg részvényeseit. Ezért aztán mellékhatásként megjelentek és szép számmal vannak olyanok is, akik csak ezért vagy a többi juttatásért vásárolnak 1-2 darabot a részvényekből, amelyek ára azután sokszorosan megtérül a természetbeni osztalék révén. „Sok közgyűlés-turistát ismerünk már” – idézi a tanulmány az egyik cég vezetőjét. Persze az útiköltséget és az időráfordítást is figyelembe kell venni, de van egy réteg, amelynek időből nagyon sok van: a nyugdíjasok. Ők teszik ki a közgyűlési turisták zömét az alpesi országban.

Sörösalátét: Stop az adószörnyetegnek! Az Ön sörének majdnem felét ez az állat issza meg!
A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 18005 17840 18200 -1,53% 0 0 7 839 793 305 HUF 2024-05-17 17:07:11
MOL 3026 3026 3052 -0,13% 0 0 1 898 395 270 HUF 2024-05-17 17:06:54
MTELEKOM 949 931 953 -1,35% 0 0 1 540 237 008 HUF 2024-05-17 17:05:08
RICHTER 9285 9200 9485 -1,64% 0 0 2 833 958 655 HUF 2024-05-17 17:10:09
OPUS 389 381 395 -0,38% 0 0 97 506 832 HUF 2024-05-17 17:08:00
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Mosolyogni fog, ha meglátja ezt a forintárfolyamot
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 18:08
Annyira széles persze nem lesz az a mosoly, de legalább izmosodott a magyar fizetőeszköz.
Részvény / Deviza / Áru Fordulat történt a forintnál? Warren Buffet bevásárolt
Eidenpenz József | 2024. május 17. 12:17
A tőzsdék enyhén lefelé tartanak, a BUX kissé jobban esik, a forint is gyengül, kérdés, miért és meddig. Elmarad a Telekom-aukció, ami elég nagy áresést okozott. A Walmart miatt szárnyalt a Dow, Warren Buffet bevásárolt Chubb-ból. Megváltozhatott az arany és a bitcoin szerepe az utóbbi időben, hamis kriptókat álcáznak Binance-terméknek.
Részvény / Deviza / Áru Az euróra rá se ismer, ha ránéz az árfolyamra!
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 07:10
A forint árfolyama gyengült péntek reggelre.
Részvény / Deviza / Áru Szívhatja a fogát, ha várt a pénzváltással
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 18:24
Vegyesen alakult csütörtökön a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon.
Részvény / Deviza / Áru Megvillantotta a foga fehérjét a Magyar Telekom
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 17:56
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 180,81 pontos, 0,26 százalékos emelkedéssel, 68 854,65 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Kilőtt a Telekom és az Opus, trendforduló a magyar kötvényalapoknál?
Eidenpenz József | 2024. május 16. 12:30
Az európai tőzsdéken nem jó a hangulat, amit néhány rosszul sikerült gyorsjelentéssel magyaráznak. A forint tartja erejét, közeleg az OTP-osztalék napja, jelentett a Telekom és a Waberer’s. A kötvényalapokból ezúttal áramlik ki a tőke, megugrott a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru A gyógyszergyár húzta volna a pesti tőzsdét
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 18:36
Enyhe csökkenéssel zárt szerdán a Budapesti Értéktőzsde, a vezető részvények vegyesen teljesítettek.
Részvény / Deviza / Áru A merénylet árnyékában ennyit kell fizetni egy euróért
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 18:21
Erősödött a forint szerdán a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon.
Részvény / Deviza / Áru Forró háború, hidegháború, proxy-háború, vámháború, tech-háború, mi lesz ebből?
Eidenpenz József | 2024. május 15. 16:21
Konfliktusokat látunk, amerre a szem ellát, hová vezetnek ezek? Az átalakuló világrendnek kik lehetnek a nyertesei? Mekkora a mesterséges intelligencia jelentősége? Hogyan függnek össze a geopolitikai változások a mesterséges intelligenciával? Ezeket a kérdéseket elemezték az Amundi háttérbeszélgetésén.
Részvény / Deviza / Áru Meghökkentő határt lépett át az OTP célárfolyama, történelmi csúcson egy fém ára
Eidenpenz József | 2024. május 15. 12:19
A részvénypiacok óvatosan optimisták, mielőtt kiemelkedő fontosságú adat érkezik ma az USA-ból. Jókora céláremelés érkezett az OTP-re, újabb határt törve át. Jelentett a Graphisoft Park, újra mémrészvény-mánia van, sohasem került még ennyibe egy mindannyiunk számára fontos fém ára.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG