BUX
36 756.82
-0.08%
-29.00
OTP
11 100.00
+0.00%
+0.00
MOL
1 785.00
-1.27%
-23.00
RICHTER
7 230.00
+0.28%
+20.00
MTELEKOM
384.00
+0.79%
+3.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. július 9. 11:52

Pluszban vannak az európai tőzsdék, de csak szerény mértékben, és akad süllyedő index is. Az óvatosan optimista hangulatot egy jó gyorsjelentés és néhány gazdasági adat alapozta meg. Közben az amerikai kontinensről érkező járványhírek továbbra is borzasztóak. Az OTP süllyedését főleg a Richter emelkedése ellensúlyozza, a forint stabilizálódott.

Csütörtökön pluszban kezdtek az európai tőzsdeindexek, bár eléggé különböző mértékű az emelkedés. A német DAX index például 1,2 százalékkal megy fel, a francia mutató csak 0,2-el. A belga 0,1 százalékos pluszban van, de szerény süllyedés van Londonban, Bécsben, Milánóban és Madridban. A lengyel index is 0,4 százalékkal emelkedik, a BUX 0,3 százalékkal javul.

Az OTP 0,6 százalékos esését a Richter fél százalékos és a Mol egy ezrelékes emelkedése ellensúlyozza. A Magyar Telekom kissé süllyed, az Opus viszont 1,8 százalékkal drágul. A forint alig változik, 354,40 az euró ára. Újabb szerény pluszban van az arany, 1823 környékén, míg az ezüst 1,1 százalékkal száguld tovább, 19,40 dollár. Az olaj egyelőre nem döntötte el, melyik irányba mozduljon.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

A hangulatot nagyban javította a német SAP gyorsjelentése, a szoftvercég a gazdaság élénkülésére utaló kedvező számokat között. A cég eredménye a második negyedévben hét százalékkal közel kétmilliárd euróra emelkedett. A részvény is mintegy hét százalékkal drágul ma a tőzsdén.

Terjed a vírus

Sok országból nagyon rossz járványhírek érkeznek, az Amerikai Egyesült Államokban például a fertőzöttek száma elérte a hárommilliót.

Átlépte a 12 milliót a koronavírussal fertőzöttek száma a világban. Az Egyesült Államok tegnap ismét rekordot döntött, 24 óra alatt közel 62 ezer új beteget regisztráltak. Anthony Fauci amerikai szakértő szerint ez a szám hamarosan elérheti a napi százezret. Brazíliában 41,5 ezerrel, míg Indiában 25,5 ezerrel nőtt a fertőzöttek száma tegnap. Szerbiában az elmúlt napokban napi 300 körül mozog a frissen regisztrált betegek száma, ennek ellenére a Belgrádban történt zavargások miatt az elnök mégsem vezet be kijárási tilalmat írta az Equilor reggeli összefoglalója.

(Reggeli járvány-összefoglalónkat itt olvashatja.)

Több a brummogás az autópályákon

Van Németországban egy “teherautó-indexnek” és zümmögő, brummogó indexnek is fordítható mutató, (Brummi-index), amely azt mutatja, hogy az utakon mennyi kamion közlekedik. A német Statisztikai Hivatal szerint júniusban a német autópályák ismét jobban megteltek. A szezonális hatásoktól megtisztítva a teherautók 4,7 százalékkal több utat tettek meg, mint egy hónappal korábban. Egyébként a májusi növekedés is 6,2 százalék volt.

Régi Mercédesz (Pixabay.com) Régi Mercédesz (Pixabay.com)

Az adatok azokra a teherautókra vonatkoznak, amelyeknek útdíjat kell fizetniük, és legalább négy tengelyűek. Az eddigi megfigyelések szerint a teherautók által megtett út szoros összefüggésben van a német ipari termeléssel. A májusi és júniusi júliusi növekedés ellenére azonban az index még mindig lényegesen a válság előtti szint alatt van.

Oprimista a Daimler-vezér, leesett a szelvény

A Daimler ma két százalékos mínuszban van, de volt lejjebb is. Ami azonban főleg az osztalékszelvénynek tudható be, a hírek ugyanis inkább jók.

Óvatosan optimista a cég vezérigazgatója, tegnap több hír is érkezett a cég háza tájáról. Júniusban az autóeladások már enyhén emelkedhettek éves alapon, Kínában is egyre pozitívabb a trend. A második negyedév azért a várakozások szerint nem lesz túl erős, és az első félévben közel 20 százalékos volt az eladott autók számának csökkenése éves szinten. A Forma 1-es csapat továbbra is sokat hozzátesz a márka népszerűsítéséhez, a következő évek költségcsökkentései pedig fenntarthatóbbá teszik azt. A részvény ma már a 90 centes osztalékszelvény nélkül forog írta a KBC Equitas.

Twitter-pletykák

Új csúcson zárt a Nasdaq szerdán, főleg miután az Apple és az Amazon is új csúcsra emelkedett. (Napon belül azonban volt korábban ennél magasabban is.)

A Twitter árfolyama 12 százalékot ment arra a hírre, hogy valamiféle előfizetéses szolgáltatáson dolgoznak a vállalatnál, és ezzel monetarizálnák a jelentős felhasználói bázisukat. Az új szolgáltatás kifejlesztése a mostani környezetben különösen jól időzített lenne, hiszen a cégek igyekeznek visszavágni a költségcsökkentés miatt a reklámköltségeket, így a Twitter számára fontos lenne új bevételi forrást találni – írta az Erste Befektetési Zrt.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 221 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 292 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 623 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Új szolgáltatáscsomagok az Apple-től, örökre elveszett a munkahelyek egy része?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 13. 19:00
Európában szinte egységesen mínuszban zártak az indexek ma, az Egyesült Államokban viszont a technológiai szektor emelkedése inkább jó, mint rossz hangulatot jelez. A tengerentúli munkanélküli kérelmek száma március közepe óta nem látott szintre esett. Az Apple új szolgáltatáscsomagokat jelentett be, emiatt ez a részvény vezeti az emelkedést. Borúlátó az egyik Fed-vezető.
Részvény / Deviza / Áru Patthelyzet a szenátusban, rendesen elbánt a vírus a Rábával
Eidenpenz József | 2020. augusztus 13. 11:21
Keresték az irányt az európai tőzsdeindexek, és úgy tűnik, lefelé találták meg. Egy kis pihenő azonban a tegnapi nagyszerű emelkedés után nem meglepő. Elhúzódhat az új amerikai csomag, ami tízmillióknak jelenthet gondokat. Kontinensünkön záporoznak a gyorsjelentések, ennek nyomán óriásit esik a Thyssenkrupp, jobb lett a várakozásoknál viszont a Deutsche Telekom. Budapesten a BUX tartja magát, a forint is alig változik.
Részvény / Deviza / Áru Baljós inflációs árnyak – arany, részvény, ingatlan kell nekünk?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 12. 19:04
Nagyon szépen emelkednek az amerikai tőzsdeindexek, a jó tengerentúli nyitás az európai tőzsdéket is magával ragadta. A BUX is hozta az európai átlagot, három fontos részvényünk is drágult. A forint szolidan gyengülget, a nemesfémek esése megállt, az olajpiac pedig örül a jó készletadatoknak. Aggasztóan magas viszont az amerikai infláció. Emelkedik a hazai lakáseladások száma.
Részvény / Deviza / Áru Azon is kereshetünk pénzt, ha mások társat találnak maguknak
MFC Equity | 2020. augusztus 12. 18:32
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat következő részében a Momo Inc. randevú és kapcsolattartási platformot mutatjuk be, aminek a keresletét több szociodemografikus trend is hajtja.
Részvény / Deviza / Áru Trumpnak csapdát állítottak, sohasem látott mértékű a brit recesszió
Eidenpenz József | 2020. augusztus 12. 11:39
Az európai tőzsdék egyelőre nem találják az irányt, Frankfurtban mínuszban, Párizsban nulla közelében jár az index, Londonban emelkedik. A tegnap esti jókora amerikai esés ma már véget is érhet, ismét pluszban vannak a határidős indexek. A BUX is bizonytalan, részvényeink alig mozognak. Britanniában óriási a GDP visszaesése, bár ez nem igazán meglepetés.
Részvény / Deviza / Áru Robinhood-titkokra derült fény, ma lemaradt a BUX a többitől
Eidenpenz József | 2020. augusztus 11. 18:55
Európában kiváló, az USA-ban legalábbis nem rossz a tőzsdék hangulata, bár a technológiai részvények megint alul teljesítettek. Alulteljesített még a magyar BUX index is, de legalább pozitívban tudott zárni. Elsősorban a Mol húzta le, és kissé a forint is gyengült. A Robinhood-alkalmazás érdekes forgalmi adatokat tett közzé, más adatokat viszont ezentúl nem fognak publikálni.
Részvény / Deviza / Áru A kínai autópiac a mi reménységünk, Erdogan megint unortodoxkodik
Eidenpenz József | 2020. augusztus 11. 11:42
Nagyon jó a hangulat az európai tőzsdéken, számos index ugrása a két százalékot is meghaladja. Budapesten azonban pár nagyon jó nap után egy kis szünet következhet, az OTP és a Richter még tud egy kicsit menni, de a Mol és a Telekom visszahúzó erő. Erdogan török elnök tovább gyengítheti a lírát, Trump a leggazdagabbaknak kedvező adócsökkentése készül, Peking pedig kesztyűs kézzel vág vissza.
Részvény / Deviza / Áru Megjöttek a vevők a magyar tőzsdére, száguldanak az ipari fémek
Eidenpenz József | 2020. augusztus 10. 18:43
A múlt héthez hasonlóan ma is főleg az amerikai-kínai kapcsolatok romlása és a várható amerikai gazdasági stimulus határozta meg a tőzsdei kereskedést. Ezenkívül jönnek a gyorsjelentések, és miközben a dollár alig mozog, a legtöbb árupiaci termék drágul. Itthon az OTP húzta fel a BUX indexet, de a Telekom és az Opus is szépen megindult. Erősödött a forint, az arany, nagyot ugranak az ipari fémek.
Részvény / Deviza / Áru Ügyes húzás Trumptól, jön a Twit-Tok?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 10. 11:20
Egyelőre bizonytalanok az európai tőzsdék, de összességében több részvény tart lefelé, mint felfelé. A BUX index ismét felül teljesítő, az OTP három-négy százalékkal drágul. Felfelé tartanak az árupiaci termékek, drágul az olaj, az arany, az ezüst és éves csúcsához közelít a bitcoin. Új kérője akadt a TikTok-nak, állítólag a Twitter is tárgyalásokat folytat a tulajjal.
Részvény / Deviza / Áru Tikk-takk, TikTok! Estére feltámadt a Mol
Eidenpenz József | 2020. augusztus 7. 19:01
Európában szerény pluszban, az Egyesült Államokban mérsékelt mínuszban járnak a tőzsdeindexek. Az amerikai munkaerő-piaci adat valamivel jobb lett a vártnál, de ez nem tudta igazán feldobni a hangulatot. A szenátus egyelőre nem egyezett meg a gazdaságélénkítő csomagról, a TikTok után a WeChat betiltását viszont még Amerikában is sokan rossz néven vették. A BUX messze túlteljesítette az összes európai indexet.
Friss
hírlevél