BUX
35 875.71
-1.28%
-465.00
OTP
10 370.00
-2.99%
-320.00
MOL
1 970.00
-0.86%
-17.00
RICHTER
6 810.00
+0.67%
+45.00
MTELEKOM
393.00
-1.87%
-7.00
 
2019. december 6. 11:02

Ezekre érdemes figyelni december első hetének utolsó üzleti napján. Az már a távolabbi jövő zenéje, mi lesz a Donald Trump ellen tervezett alkotmányos felmentési eljárás vége, mint ahogy az is, a német ipari termelés jelentős októberi visszaesése már tényleg a recesszió előjele-e.

A piaci várakozásnak megfelelő amerikai novemberi munkaerőpiaci adatok enyhe pluszba vitték a tengerentúli részvényindexeket, az ázsiai börzebarométerek ma reggeli zöldellése viszont már az amerikai nem mezőgazdasági foglalkoztatottak délután megjelenő adatait övező optimizmusnak tudható be. S Európa is a pozitív tartományban nyitott, köztük Budapest, ami azért érdekes, mert a BUX újabb történelmi rekordot dönthet. A kedvező hangulatban nem meglepő, hogy a csak problémák esetén menedékeszköznek számító arany gyengült, az olajárak viszont stagnálás-közeli állapota viszont tükrözi az OPEC-ülés ma várható döntésével kapcsolatos kivárást. A forint köszöni szépen, jól van, az euróval szemben néhány napja még a 337-es szint feletti történelmi mélypontról eltávolodva ma reggel már a 330-as lélektani határral kacérkodott. Hogy ezt sikerül-e áttörnie, az a mai nap egyik kérdése, emellett azonban más pénz- és tőkepiaci érdekességekre is érdemes lesz figyelni Mikulás napján.

1. Indulhat az össztűz Trumpra

Nancy Pelosi, az alsóház demokrata vezetője ugyanis tegnap bejelentette, elkezdik azt az alkotmányos eljárást, amelynek keretében megvádolják az amerikai elnököt azzal, hogy az Ukrajna vezetőivel való tárgyalásai során alkotmányellenesen használta befolyását. E procedúra akár már az idén lezárulhat, kimenetele azonban erősen kérdéses: míg ugyanis a demokrata többségű alsóház támogathatja, addig a republikánusok dominálta felsőház elutasíthatja a törvényjavaslatot.

2. Békülékeny Kína

Erre utal a Xinhua hírügynökség értesülése, miszerint Peking megkezdi az amerikai szójabab és sertéshús vámmentes importját. Donald Trump azt szeretné elérni, hogy a világ legnépesebb országa évente 40-50 milliárd dollár értékben vásároljon amerikai mezőgazdasági terméket, és erre vállaljon kötelezettséget a kereskedelmi egyeztetéseken.

3. OPEC-döntés a kitermelés csökkentéséről?

Ez a fő kérdése a Bécsben tegnap megkezdődött kétnapos ülésnek. A napi 1,2 millió hordós visszafogás 2020 első negyedében valószínűleg nem változik, a másodikban viszont akár 500 ezerrel is fokozódhat, szemben az ülés előtti 400 ezres várakozásokkal. Más kérdés, hogy még az 500 ezres csökkentés is csak szimbolikus lehetne, hiszen azzal csak az idei mérséklést tartanák fenn, vagyis nem szűkülne az OPEC-termelők kínálata. Ráadásul a megállapodásba még az is beleférhet, hogy a szaúd-arábiaiak enyhén emelnék a kitermelésüket. Azt viszont az Equilor Befektetési Zrt. elemzői szerint előre nehéz megmondani, hogy az OPEC-en kívüli kitermelők – jelesül Oroszország – miatt egyre csökkenő súlyú szervezet meddig lesz képes irányítani az olajár alakulását.

4. Rekord lett a Saudi Aramco IPO-ja

Ahogy az várható volt, a 25,6 milliárd dolláros nyilvános részvénykibocsátás a valaha volt legnagyobb, az az eddig e tekintetben csúcstartó Alibaba akcióját adja át a múltnak. A részvények ára a megadott 30-32 riálos ársáv teteje lett. A tranzakció után 1700 milliárd dollárra értékelhetik a céget, ennél nagyobb piaci kapitalizációjú társaság ma nincs a világon. Egyelőre a szaúdi társaság 1,5 százalékát értékesítették, de az árjegyzésért felelős Goldman Sachsnak joga lesz további részvényeket lehívni, így emelkedhet a kereskedhető papírok száma a következő harminc napban. Mindenesetre a tőzsde a Saudi Aramco számára még ismeretlen terep, hiszen eddig még semmilyen módon nem használta a piacokat forrásbevonásra, kötvényeket sem bocsátott ki, miközben gazdálkodása mutatóit sem osztotta meg a nyilvánossággal.

5. Szárnyaló gyógyszerpapírok

A Biogen részvénye 3,4, az Eisai-é 5,8 százalékkal erősödött arra a bejelentésre, hogy előbbi mégis folytatja az Alzheimer-gyógyszer kutatását. Ezt az amerikai cég menedzsmentje az alapján döntötte el, hogy a legutolsó klinikai kísérlet eredményei bíztatóak lettek – derült ki egy tegnapi konferencián. A Biogen a kutatást a japán Eisai vállalattal végzi közösen. A legújabb fejlemény nagyon jó hír az alzheimeres betegeknek, mert az új gyógyszer jelentősen javíthatja az életminőségüket.

6. Egy hónapos csúcson a forint

Az alig másfél hete még a 337 forint feletti euróárfolyam miatt bosszankodó turisták – például besízésre, illetve melegebb éghajlatra indulók – számára jó hír, hogy a hazai fizetőeszköz egészen a 330-as szintig erősödött, ami nagyjából 1 hónapos csúcsot jelent. Más kérdés, hogy ember legyen a talpán, aki meg tudja mondani, merre mehet tovább az árfolyam.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Nem lesz itt semmiféle V alakú kilábalás?
Eidenpenz József | 2020. május 29. 18:47
A tőzsdék hangulata ma rossz, bár az amerikai technológiai papírok nagy átlagban tudtak egy kicsit emelkedni. A piacok arra várnak, mit talál ki Donald Trump elnök Kína megzabolázására, és ez mennyiben fogja érinteni a gazdaságot, a részvényeket. A BUX index is a többi európai mutatóhoz hasonlóan esett az OTP vezetésével, de a forint erősödött. A nemesfémeknek kedvez a helyzet.
Részvény / Deviza / Áru Trump mai sajtótájékoztatójától reszketnek a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. május 29. 12:02
Rossz ma a hangulat a világ tőzsdéin, sokan attól tartanak, hogy az amerikai-kínai viszony nagyon elmérgesedik, és új kereskedelmi háborúba torkollik. A gazdasági adatok vegyesek voltak, de a vállalati szektorból leépítésekről, termelés-csökkentésről, szolgáltatások törléséről jöttek hírek. Az OTP húzza le a BUX-ot, de még bőven tízezer felett jár.
Részvény / Deviza / Áru Várjunk a vételekkel: a következő esés nagyobb lehet, mint a márciusi?
Barlai Róbert | 2020. május 28. 20:34
Az amerikai Bézs Könyv megállapításai mellett a világ vezető pénzügyi szakembereinek véleménye alapján sem látszik sok esély arra, hogy V alakú gazdasági kilábalás következik be - a tőzsdéken mégis ezt árazzák, a piacok álom-üzemmódba kapcsoltak. Ez a divergencia nem tartható fenn sokáig, előbb-utóbb a tőzsdéken is ébresztőt fújnak -  ha pedig visszatér a kockázatkerülés, az újra nyomás alá fogja helyezni a feltörekvő piacokat valamint a közép- és kelet-európai országok eszköz- és devizaárfolyamait. Barlai Róbert tőkepiaci szakember jegyzete.
Részvény / Deviza / Áru Három hónapos csúcson a részvénypiacok, tovább száguld az OTP is
Eidenpenz József | 2020. május 28. 18:46
Vegyes makroadatok érkeztek, a német infláció például nagyon alacsony, ami a gazdasági növekedés szempontjából nem túl jó hír. Az amerikai munkanélküli kérelmek száma még mindig milliós nagyságrendű, és az ipar is jókorát esett áprilisban, de a számok megfeleltek az előzetes várakozásoknak. Így nyugodtan folytatódik az árfolyamok emelkedése a tőzsdéken, az OTP is a nyertesek közé tartozik.
Részvény / Deviza / Áru Trump bosszúja gyors volt, gépi intelligenciában nyomulnak az óriások
Eidenpenz József | 2020. május 28. 11:53
Az európai tőzsdéken ma is jó a hangulat, az USA-ban azonban egyelőre kérdéses. Főleg a tech-szektorban, miután Donald Trump máris beváltani látszik fenyegetését, és büntetésekkel igyekszik korrigálni az (őt) helytelenül moderáló közösségimédia-alkalmazásokat. A nagy technológiai óriások öt éve nem vásároltak fel ennyi startupot, főleg a mesterséges intelligenciában nyomulnak.
Részvény / Deviza / Áru Pesszimista a Fidelity, komoly esélyt ad a második hullámnak
Eidenpenz József | 2020. május 28. 06:07
Mintegy 60 százalékos valószínűséget ad a Fidelity International annak a forgatókönyvnek, hogy lesz második fertőzési hullám ősszel, amelyet még nem tudnak teljes mértékben kézben tartani az országok. A világ nagy mértékben függ majd Kínától, ahol pozitív növekedés várható a járvány ellenére is, 1,2 százalék a Fidelity alapszcenáriójában. Az EU gazdasága tíz százalékkal zsugorodhat idén, de rossz esetben ez húsz százalékra is lemehet.
Részvény / Deviza / Áru Trump megfenyegette a közösségi médiát, megint az OTP a húzópapír
Eidenpenz József | 2020. május 27. 18:42
A tőzsdeindexek nagy része még erősödik, de az eddig az emelkedés motorját jelentő technológiai papírok ma lefelé tartanak. Miután a Twitter megjelölte az amerikai elnök egyik bejegyzését, mint potenciálisan félrevezető információt, Trump szabályozással vagy bezárással fenyegette meg az egész szektort. Itthon tovább drágul az OTP, de megtorpant a Mol, amelyet az eső olaj nyomaszthat.
Részvény / Deviza / Áru Tavasszal megrohamozták a Tescót, most meg kapkodnak az utazási irodákért
Eidenpenz József | 2020. május 27. 11:04
Ma is maradt az optimizmus a tőzsdéken, pedig sűrűsödnek a fekete felhők az amerikai-kínai kapcsolatok egén. Európában nagy az optimizmus a mozgási korlátozások lazítása miatt, sokan már a nyaralásukat tervezgetik, ami a turizmussal kapcsolatos részvényeket küldte a magasba. A brit kiskereskedők nagy forgalomnövekedést értek el. Kevesebb alkalommal vásároltak az emberek, de akkor másfélszer annyit vettek. Ma is hasít az OTP.
Részvény / Deviza / Áru 3000 felett az S&P, tízezer fölé ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. május 26. 18:53
Az amerikai részvénypiac a tegnapi zárva tartás után ma igyekezett bepótolni a lemaradást Európához képest, de nem sikerült neki. Az S&P 500 index így is 3000 pont felett jár, miközben Európa tovább menetelt. A BUX-ra sem lehetett panasz, főleg az OTP remekelt, öt százalék feletti ugrást produkált. A forint erős, annak ellenére, hogy az MNB ma nem sokat mondott a kamatdöntés után.
Részvény / Deviza / Áru Ebben a két országban júliustól már teljesen megszűnhetnek a korlátozások
Eidenpenz József | 2020. május 25. 18:51
Németországban és Spanyolországban is megvan a menetrendje, mikor szűnhet meg az utolsó korlátozás is. Szerdán az Európai Bizottság új előterjesztést mutathat be, amelyet az EU vezetői végre személyesen tárgyalnak meg. Újból megnyílik a virtuális térbe száműzött tőzsde New Yorkban. Ilyen hírek nyomán ma az európai részvények két százalék körüli emelkedést értek el.
hírlevél