BUX
35 839.55
-0.26%
-93.00
OTP
10 880.00
-0.37%
-40.00
MOL
1 867.00
+0.05%
+1.00
RICHTER
6 670.00
-0.37%
-25.00
MTELEKOM
380.00
-0.26%
-1.00
 
2019. december 6. 11:02

Ezekre érdemes figyelni december első hetének utolsó üzleti napján. Az már a távolabbi jövő zenéje, mi lesz a Donald Trump ellen tervezett alkotmányos felmentési eljárás vége, mint ahogy az is, a német ipari termelés jelentős októberi visszaesése már tényleg a recesszió előjele-e.

A piaci várakozásnak megfelelő amerikai novemberi munkaerőpiaci adatok enyhe pluszba vitték a tengerentúli részvényindexeket, az ázsiai börzebarométerek ma reggeli zöldellése viszont már az amerikai nem mezőgazdasági foglalkoztatottak délután megjelenő adatait övező optimizmusnak tudható be. S Európa is a pozitív tartományban nyitott, köztük Budapest, ami azért érdekes, mert a BUX újabb történelmi rekordot dönthet. A kedvező hangulatban nem meglepő, hogy a csak problémák esetén menedékeszköznek számító arany gyengült, az olajárak viszont stagnálás-közeli állapota viszont tükrözi az OPEC-ülés ma várható döntésével kapcsolatos kivárást. A forint köszöni szépen, jól van, az euróval szemben néhány napja még a 337-es szint feletti történelmi mélypontról eltávolodva ma reggel már a 330-as lélektani határral kacérkodott. Hogy ezt sikerül-e áttörnie, az a mai nap egyik kérdése, emellett azonban más pénz- és tőkepiaci érdekességekre is érdemes lesz figyelni Mikulás napján.

1. Indulhat az össztűz Trumpra

Nancy Pelosi, az alsóház demokrata vezetője ugyanis tegnap bejelentette, elkezdik azt az alkotmányos eljárást, amelynek keretében megvádolják az amerikai elnököt azzal, hogy az Ukrajna vezetőivel való tárgyalásai során alkotmányellenesen használta befolyását. E procedúra akár már az idén lezárulhat, kimenetele azonban erősen kérdéses: míg ugyanis a demokrata többségű alsóház támogathatja, addig a republikánusok dominálta felsőház elutasíthatja a törvényjavaslatot.

2. Békülékeny Kína

Erre utal a Xinhua hírügynökség értesülése, miszerint Peking megkezdi az amerikai szójabab és sertéshús vámmentes importját. Donald Trump azt szeretné elérni, hogy a világ legnépesebb országa évente 40-50 milliárd dollár értékben vásároljon amerikai mezőgazdasági terméket, és erre vállaljon kötelezettséget a kereskedelmi egyeztetéseken.

3. OPEC-döntés a kitermelés csökkentéséről?

Ez a fő kérdése a Bécsben tegnap megkezdődött kétnapos ülésnek. A napi 1,2 millió hordós visszafogás 2020 első negyedében valószínűleg nem változik, a másodikban viszont akár 500 ezerrel is fokozódhat, szemben az ülés előtti 400 ezres várakozásokkal. Más kérdés, hogy még az 500 ezres csökkentés is csak szimbolikus lehetne, hiszen azzal csak az idei mérséklést tartanák fenn, vagyis nem szűkülne az OPEC-termelők kínálata. Ráadásul a megállapodásba még az is beleférhet, hogy a szaúd-arábiaiak enyhén emelnék a kitermelésüket. Azt viszont az Equilor Befektetési Zrt. elemzői szerint előre nehéz megmondani, hogy az OPEC-en kívüli kitermelők – jelesül Oroszország – miatt egyre csökkenő súlyú szervezet meddig lesz képes irányítani az olajár alakulását.

4. Rekord lett a Saudi Aramco IPO-ja

Ahogy az várható volt, a 25,6 milliárd dolláros nyilvános részvénykibocsátás a valaha volt legnagyobb, az az eddig e tekintetben csúcstartó Alibaba akcióját adja át a múltnak. A részvények ára a megadott 30-32 riálos ársáv teteje lett. A tranzakció után 1700 milliárd dollárra értékelhetik a céget, ennél nagyobb piaci kapitalizációjú társaság ma nincs a világon. Egyelőre a szaúdi társaság 1,5 százalékát értékesítették, de az árjegyzésért felelős Goldman Sachsnak joga lesz további részvényeket lehívni, így emelkedhet a kereskedhető papírok száma a következő harminc napban. Mindenesetre a tőzsde a Saudi Aramco számára még ismeretlen terep, hiszen eddig még semmilyen módon nem használta a piacokat forrásbevonásra, kötvényeket sem bocsátott ki, miközben gazdálkodása mutatóit sem osztotta meg a nyilvánossággal.

5. Szárnyaló gyógyszerpapírok

A Biogen részvénye 3,4, az Eisai-é 5,8 százalékkal erősödött arra a bejelentésre, hogy előbbi mégis folytatja az Alzheimer-gyógyszer kutatását. Ezt az amerikai cég menedzsmentje az alapján döntötte el, hogy a legutolsó klinikai kísérlet eredményei bíztatóak lettek – derült ki egy tegnapi konferencián. A Biogen a kutatást a japán Eisai vállalattal végzi közösen. A legújabb fejlemény nagyon jó hír az alzheimeres betegeknek, mert az új gyógyszer jelentősen javíthatja az életminőségüket.

6. Egy hónapos csúcson a forint

Az alig másfél hete még a 337 forint feletti euróárfolyam miatt bosszankodó turisták – például besízésre, illetve melegebb éghajlatra indulók – számára jó hír, hogy a hazai fizetőeszköz egészen a 330-as szintig erősödött, ami nagyjából 1 hónapos csúcsot jelent. Más kérdés, hogy ember legyen a talpán, aki meg tudja mondani, merre mehet tovább az árfolyam.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Az alacsony kamat miatt gyengül a forint? Emelkedik az arany és a technológiai szektor
Eidenpenz József | 2020. július 8. 18:52
Míg Európában az indexek süllyedtek, addig az Egyesült Államokban szerény pluszokat lehet látni, főleg a technológiai szektorban. A BUX szintén emelkedni tudott, ám a forint ismét gyengült. A nap egyik nyertese az arany, amely 1820 dollár fölött új kilencéves rekordokat döntöget. Az ezüst pedig egy hirtelen ugrással átlépte a 19 dolláros határt.
Részvény / Deviza / Áru Nagy a harc a házhoz szállítási piacon, 355 felett az euró
Eidenpenz József | 2020. július 8. 11:46
A járványhírek továbbra sem jók, ez rányomja bélyegét a tőzsdei kereskedésre. Ráadásul nemsokára indul a gyorsjelentési szezon, az EKB pedig kiváró álláspontra helyezkedik. Így az európai tőzsdék inkább esnek, de Budapesten van egy kis emelkedés. Újabb egy forinttal drágább az euró. Izgalmas hírek jönnek a házhoz szállítással foglalkozó nagy cégek szektorából.
Részvény / Deviza / Áru Áttörte az 1800 dollárt az arany, újra gyengül a forint
Eidenpenz József | 2020. július 7. 19:04
Megszakadt a napokig tartó emelkedő trend a világ legfontosabb tőzsdéin, az európai indexek egész nap mínuszban jártak, Amerika is eséssel kezdett. Valamelyest javítani tudott a rossz hangulaton, hogy a Citigroup emelte az év végére vonatkozó részvénypiaci várakozásait, és jött egy viszonylag kedvező munkaerő-piaci adat is. Az arany több mint kilenc éve nem látott csúcson van, a forint viszont újra gyengülő pályára állt.
Részvény / Deviza / Áru Szakadatlanul veszi saját részvényeit az OTP
Privátbankár.hu | 2020. július 7. 15:51
Június közepén írtunk arról, hogy az OTP Bank milyen aktívan vásárolja a saját részvényeit. Nos, a folyamat azóta sem változott, a pénzintézet szinte minden nap vesz egy csomagot. Így már a teljes állomány 1 százalékát tartja a tulajdonában.
Részvény / Deviza / Áru Újabb csomagok készülnek, válság előtti szinten a magyar lakáspiac
Eidenpenz József | 2020. július 7. 11:53
A hétfői szép emelkedés és csúcsdöntögetés után kedden korrigálnak az európai tőzsdék és az amerikai határidős indexek. Budapesten is egy százalék körüli az esés, három nagy részvényünk kis egy irányba tart. Újra lejtős pályán a forint. A Duna House gyorsjelentése azt állítja, hogy a válság előtti szintre javult a hazai lakáspiac. Nagy csomagok készülnek Nagy-Britanniában és az USA-ban.
Részvény / Deviza / Áru Az utazási irodák 85 százaléka csődtől fél, nagyot ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. július 6. 18:50
Kiváló a hangulat a világ fontosabb tőzsdén ma is, aminek részben a Kínához, a kínai gazdasághoz fűzött remény, részben egy jó amerikai szolgáltatóipari adat lehet az oka. Egy német kutatóintézet szerint a cégek 21 százaléka csődtől tart, de a turizmusban ez az arány inkább 60-90 százalék közötti. A BUX is emelkedett, főleg az OTP négy százalékos ugrása vitte fel. A forint stabil, megindultak viszont a nemesfémek.
Részvény / Deviza / Áru Piros shortban sírdogálhatnak a Tesla-shortosok, kapkodnak a kínai részvények után
Eidenpenz József | 2020. július 6. 11:20
Remekül indult ez a hét is az európai tőzsdéken, de az igazi ugrás Ázsiában volt. Szépséghiba, hogy a nagy emelkedést egy kínai kormányközeli lap kincstári optimizmusa indíthatta el. A BUX is emelkedik, de elmarad úgy Lengyelországtól, mint Nyugat Európa nagy részétől. Elon Musk már megint kitalált valami csodásat hívei és ellenségei szórakoztatására.
Részvény / Deviza / Áru Tízezreket bocsátanak el a német autógyárak, hát még a beszállítók
Eidenpenz József | 2020. július 3. 18:35
Ma Európában egy százalék körüli mértékben estek a részvényindexek, miközben Amerika zárva volt. Budapesten is hasonló a helyzet, a forint is megindult lefelé. A rossz hírek közé tartozik, hogy nő a feszültség India és Kína között, ráadásul megnyílt a kereskedelmi háborús front. Több tízezer embert küldhetnek el a német autógyárak, és további tízezrekről beszélnek a beszállítók körében.
Részvény / Deviza / Áru Megjött a rettegett mutáció? De legalább nyitnak a pubok
Eidenpenz József | 2020. július 3. 11:54
A vártnál valamivel jobb beszerzésimenedzser-indexek érkeztek az európai országokból, miközben továbbra is nagyon rosszak a járványügyi hírek Amerikában. Komolyan felmerült, hogy a vírus már mutálódik. Az USA ma zárva van, így Európa egy kicsit el van veszve, irány nélkül oldalaz. Nem úgy a BUX index, amelynek minden fontosabb komponense pluszban van, és a forint is stabil.
Részvény / Deviza / Áru Itt az új 4iG elemzés: határ a csillagos ég?
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 10:14
Angol nyelvű elemzést készített a 4iG-ról az Edison Investment Research annak apropóján, hogy változtak a társaságban a tulajdoni viszonyok. Az elemzésben található számok alapján szép jövő elé néz a magyar informatikai vállalat.
hírlevél