TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
-

A tőzsdék a szoros amerikai választási harc közepette alapvetően optimisták Európában, és az amerikai határidős indexek is felfelé mennek. A BUX átlag felett emelkedik, a forint kissé erősödik. Kína tovább regulázza az Ant Groupot. Az év üzlete az otthoni piálásban rejlik?

A nyugat-európai tőzsdék szerény, fél százalék körüli emelkedést mutatnak az amerikai választás másnapján. Az amerikai határidős indexek emelkednek, az S&P 500 határidős értéke 1,8 százalékos pluszban van.

Itthon a BUX index két százalékkal megy fel, bőven az európai átlag feletti mértékben. Az OTP csak 1,2, a Mol és a Richter viszont 3,5 százalék körüli ugrást mutat. A forint stabil, 363,60 az euró, miközben a lengyel és cseh fizetőeszköz kissé süllyed. A Magyar Telekom ma tőzsdezárás után teszi közzé eredményeit, a részvény 0,9 százalékos pluszban van.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

A közvélemény-kutatások előzőleg 70-90 százalékos esélyt adtak Joe Biden győzelmének, sokan “kék hullámot”, mindent elsöprő demokrata győzelmet vártak. Ehhez képest Donald Trump meglepően jól szerepelt. Megnyerte többek között a nagyon fontos Floridát, több állam is a 2016-os választásnak megfelelően szavazott. Trump győzelme a tőzsdéknek is jó lehetne, de a jelenlegi bizonytalanság már nem annyira.

A Politico.com és más weboldalak adatai szerint Biden eddig 238, Trump 213 elektori helyet szerzett meg biztosan (a győzelemhez 270-re van szükség). Egyes államokban azonban még teljes a bizonytalanság, így az egyértelmű győztes kihirdetése napokba telhet. A szenátusi helyeknél 47:47 az állás.

Fordítanak a levélszavazatok?

Ez alapján Trump nyerné a 2020-as választásokat, de itt jönnek be a levélszavazatok, melyeknek az eredménye lassabban épül be a végeredménybe. Így akár át is fordulhat az eredmény ezekben az államokban is. Szoros a verseny, ez bizonytalanságot szül, hiszen egy esetleges Trump-vesztés esetén a jelenlegi elnök a szavazatok újraszámlálását fogja kérni a nagyszámú levélszavazat okozta bizonytalanság miatt. Ez a bizonytalanság rányomja a bélyegét a mai kereskedésre írta az Erste Befektetési Zrt.

Kövesse az amerikai elnökválasztás alakulását oldalunkon! További cikkeink »»»

Italok (Pixabay.com) Italok (Pixabay.com)

Az év üzlete a piában van?

Német médiaértesülések szerint a dr. Oetker egymilliárd euróért megvette a Flaschenpost (“üvegposta”) startup-vállalkozást, amely italok házhoz szállításával foglalkozik. A tranzakciót sokan az év üzletének nevezik.

A Durstexpress céggel a dr. Oetker egyébként már rendelkezett egy italszállítási szolgáltatással, de most bővíti kínálatát. A vételárat nem hozták nyilvánosságra, de DeutscheStartups.de információs szolgálat szerint egymilliárd euró lehet. A szerződéseket október 30-án írták alá, a tranzakciót még nem hagyták jóvá a monopóliumellenes hatóságok. A 2016-ban alapított Flaschenpost állítása szerint most 23 városban 120 percen belül szállít italokat az ügyfeleknek. Az Oetker nagy jövőt lát az online kézbesítési szolgáltatások terén.

Az Oetker-csoportnak már mintegy 400 leányvállalata van, többek között a söriparban, a szállodaiparban is.

Miért emelkedik az olaj?

A líbiai kitermelés növekedése és a széleskörű európai korlátozó intézkedések miatt a múlt héten megroggyant az olaj, ezen a héten viszont újra emelkedik.

Piaci megfigyelők most fokozott kockázatvállalási hajlandóságról beszéltek a hivatalban lévő Donald Trump vártnál jobb kilátásai miatt. Ennek egyik oka, hogy Trump választási győzelme esetén kevésbé valószínű Irán visszatérése a kőolaj világpiacára. Az amerikai olajipar számára is hasznos lehet egy második republikánus kormányzás. Trumppal ellentétben az ellenfél, Joe Biden a környezetbarátabb politika híve, és választási győzelem esetén további követelményeket támaszthat az utóbbi években virágzó amerikai kőzetrepesztéses technika számára – írta az N-Tv.de.

Mi lesz Jack Ma-val?

Az Ant Group 34 milliárd dolláros részvénykibocsátásának keddi felfüggesztése sokkot okozott a tőkepiacokon, de csak a kezdete Kína új kampányának, amelynek célja a Jack Ma által irányított fintech-birodalom visszaszorítása – írja a Bloomberg.com.

A hatóságok most az Ant hitelplatformjaira összpontosítanak, amelyek a bankoktól és más pénzügyi intézményektől származó kölcsönöket továbbítanak több millió fogyasztónak Kínában. Jack Ma állítólag azzal vívta ki a hatóságok haragját, hogy a kínai médiában bírálta a szabályozókat az innováció elfojtása és a fiatalokkal szembeni politikájuk miatt.

Az Alibaba Holding részvényei mintegy nyolc százalékkal zuhantak ma reggel Hong Kongban.

Lezár-e az Egyesült Királyság?

Boris Johnson, az Egyesült Királyság kormányfője reméli, hogy az új koronavírus-korlátozásokat keresztül tudja vinni ma a parlamenten, a saját konzervatív pártjában levő lázadókkal szembeszállva, akik elutasítják az intézkedéseket – írta a Bloomberg. Saját párttársainak egy része a rendeletek ellen fog szavazni, de a törvény biztosan át fog menni, mert az ellenzéki Munkáspárt támogatni fogja őket. Angliában csütörtöktől “második lezárás” lép életbe, ha az intézkedést elfogadja a parlament.

Jelentett a BMW

Reggel tette közzé negyedéves gyorsjelentését a BMW, a részvény szerény mínuszban van.

Várakozáson felüli bevételt, viszont attól elmaradó EBIT-et ért el írta a KBC Equitas. Főleg a kínai piac volt erős, ahol nagy élénkülés volt látható a járvány által jobban sújtott első félévhez képest. A BMW bevételeinek harmada innen származik. A vállalat megerősítette az éves prognózisát. Trump jelenleg valószínűsíthető győzelme nem lenne annyira kedvező az európai autószektornak.

 

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Felrobbantak a piacok: rekordszint körül a Bitcoin, történelmi csúcson a Dow
Király Béla | 2020. november 24. 18:47
A befektetők úgy vásárolnak, mintha nem lenne holnap, számos eszköz állított fel kedden újabb történelmi rekordot, vagy közelítette még látványosan az évekkel korábban felállított csúcsszintet. A járvány várható kezelése, a potenciális vakcinákról érkező kedvező hírek nagyot lendítettek a piacokon.
Részvény / Deviza / Áru Nem Trump lelépése az egyetlen dolog, aminek ma lehet örülni a piacon
Gáspár András | 2020. november 24. 11:22
Trump ujjait egyesével kell lefejteni a kormányrúdról, de lassan csak beletörődik abba, hogy át kell adnia a hatalmat - a befektetők örülnek a bizonytalanság elmúlásának, és a tömeges oltások közeledtével a gyors gazdasági fellendülésben bíznak, amit az USA-ban egy régi ismerős arc pénzügyminiszteri kinevezése is segíthet. Budapesten a CIG vezeti a tőzsdei erősödést, a BUX azonban továbbra is csak oldalazni tud - a forint pedig teljesen beállt.
Részvény / Deviza / Áru Elfogyott a nap végére a reggeli optimizmus
Király Béla | 2020. november 23. 19:08
A tőzsdéken reggel még kitörő lelkesedéssel fogadták az újabb vakcinával kapcsolatos információkat, a nap végére viszont elfogyott az optimizmus. A magyar piac minimális pluszban zárt, az európai börzék viszont mínuszba csúsztak.
Részvény / Deviza / Áru Tovább gyengül a forint, ki tudja hol áll meg?
Csabai Károly | 2020. november 23. 11:58
Jó hangulatban vágtak neki a mai napnak a befektetők, a kedvezőnek tűnő vakcinahírek hatására veszik a részvényeket, a hazai blue chipeket is, így a BUX-index is méretes pluszban kezdte a napot. Az olaj is drágul, ami arra utal, hogy a szerdától – igaz, megint csak a gázolajra – érvényes drágulás folytatódhat. Az arany gyengül és a forint is: euróval szembeni árfolyama ismét a 360-as szint fölé került és nem zárható ki, hogy a következő napokban még ennél többet is kell majd fizetni az uniós pénz egységéért.
Részvény / Deviza / Áru A járvány miatt megint óvatosabbak lettek a befektetők
Privátbankár.hu | 2020. november 20. 19:20
Pénteken az európai piacokon mérsékelt emelkedést, míg az óceán túlpartján kisebb esést láthattunk. A koronavírus továbbra is meghatározó a befektetők viselkedése szempontjából.
Részvény / Deviza / Áru GVH: mehet az AutoWallis felvásárlási akciója
MTI | 2020. november 20. 17:34
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jóváhagyta, hogy az AutoWallis többségi részesedést szerezzen a nyugat-magyarországi régióban meghatározó pozíciót betöltő, 130 embert foglalkoztató Iniciál Autóház Kft.-ben - közölte az AutoWallis Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Beszélt Orbán Viktor, zuhant a forint
Csabai Károly | 2020. november 20. 11:36
Reggel 8 óra után a hazai fizetőeszköz az euróval szemben viszonylag nagy mértékben, egy egységgel gyengült. Nem sokkal azután, hogy a miniszterelnök a Kossuth Rádióban árult el részleteket az EU-költségvetéssel kapcsolatos kormányzati vétó után várható fejleményekről. Később ugyan a forint ledolgozta a veszteségét, rendkívül bizonytalan, az árfolyama hogyan alakul a következő napokban.
Részvény / Deviza / Áru Óriási kamatemelés a törököknél, nagy kanyart írt le ma a Mol
Eidenpenz József | 2020. november 19. 18:51
Bár a napokban még rekordot döntöttek, mára kifulladt a tőzsdék emelkedése, a befektetők számára súlyosabb a rövidtávon romló járványhelyzet, mint az oltások jelentette távolabbi ígéret. Ismét veszik a “maradjotthon–részvényeket”, az online és technológiai ászokat. A BUX is süllyedt, viszont a forint erősödni tudott. Ritkán látni akkora kamatemelést, mint ma Törökországban.
Részvény / Deviza / Áru Már nem hatnak az oltóanyag-hírek, gyengülésnek indult a forint
Eidenpenz József | 2020. november 19. 11:43
Az oltóanyagokról szóló újabb és újabb jó hírek egyre kisebb hatást váltottak ki a napokban a tőzsdéken, végül a hatás teljesen elmaradt. Közben Amerikában új lezárások indultak. Süllyednek a vezető indexek, az európai átlagnak megfelelően esik a BUX is. Újra gyengülésnek indult a forint, az arany, az ezüst, az olaj, a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Betiltaná a benzineseket a ZETA, megtáltosodott az OTP
Eidenpenz József | 2020. november 18. 19:08
Enyhén optimista a hangulat a világ tőzsdéin, a jó oltáshírek és a rossz vírusszámok között őrlődve. A BUX viszont az európai átlag többszörösét hozta ma, főleg az OTP és a Richter húzta. Az elektromosautó-piacon érdekelt cégek új érdekvédelmi szervezetet hoztak létre, amely nemcsak a környezetkímélő járművek támogatását, hanem a környezetszennyezők tiltását is szorgalmazza. Joe Biden ebben partner lehet.
Friss
hírlevél