TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Gyönyörű emelkedéssel ünneplik a tőzsdék az amerikai elnökválasztást, a bűvös szám a kettő, a legtöbb tőzsdeindex két százalék körüli emelkedést ért el. A BUX is hasonlóan teljesített, ráadásul a forint is szépen emelkedett ma. Lefújták az Ant-részvénykibocsátást. Egy kutatás kimutatta, hogy a jobboldali szavazók kevesebb kevésbé óvatosak, így hajlamosabbak megfertőződni a vírussal.

Elszabadult az optimizmus a tőzsdéken, ismét keresik a kockázatos eszközöket a befektetők. Európában két-két és fél százalékos emelkedéssel zártak a fontosabb indexek. Lengyelországban egyenesen 5,2 százalék volt az ugrás. A hazai BUX index is az átlaghoz közeli mértékben, 2,3 százalékkal ment fel. Az Egyesült Államokban kettő százalékkal megy az S&P 500 index, 1,9 százalékkal a technológiai részvények Nasdaq 100-as indexe és 2,1 százalékkal a Dow Jones ipari átlag.

Itthon az OTP 4,4 százalékos ugrása vitte fel elsősorban az indexet, ez 10 790 forintos záróárat jelent. A Mol 2,6 százalékkal ment fel, a Magyar Telekom stagnált, a Richter pedig 0,4 százalékkal süllyedt. Szépen teljesített a forint, 0,7 százalékkal esett az euró ára. Majdnem három forinttal, 363,60 forointra ment le az euró ára. A forintnál még valamivel nagyobbat erősödött a lengyel zloty és a cseh korona is.

Mindegy, csak győzzön valaki?

A múlt héten még azt írhattuk, hogy március óta nem látott heti esést szenvedett el az amerikai tőzsde. Ma viszont azt írja a sajtó, hogy öt hónapja nem látott emelkedést produkáltak az amerikai indexek.

(Fotó: Pixabay.com) (Fotó: Pixabay.com)

Bár Donald Trump kampányhajrája az ingadozó, csatatér-államoknak is nevezett államokban valamennyit javított a helyzetén, nem változtatta meg alapvetően az esélyeket. Még mindig sokkal nagyobb esélyt adnak arra a politikai elemzők, hogy Joe Biden fogja nyerni a választást.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

A Bloomberg.com szerint annak örülnek a piacok, hogy talán megszűnik végre az a bizonytalanság, ami eddig az elnökválasztás miatt rányomta a bélyegét a piacokra. A legrosszabb forgatókönyv mindenesetre az lenne, ha bizonytalan maradna, hogy ki a nyertes, és hetekig tartó huzavona, jogi vita kezdődne a végső döntés megszületéséig.

Ant-kibocsátás felfüggesztve

A sanghaji tőzsde közölte, hogy elhalasztja az Ant Group 37 milliárd dolláros részvénykibocsátásának tőzsdei bevezetését. Egy nappal azután, hogy négy kínai szabályozó szervezet is behívta Jack Ma alapítót és az Ant többi vezetőjét egy elbeszélgetésre. Kína legnagyobb pénzügyi technológiai cége csütörtökön Sanghajban és Hongkongban is megjelent volna a parketten – írta a Financial Times.

A tőzsde is megjegyezte közleményében, hogy „felügyeleti interjúkra” hívták a vezetőket. Állítólag „egyéb fontos kérdések” is felmerültek, ideértve a „pénzügyi technológiák szabályozási környezetének változását” is. Ez a lényeges esemény azt eredményezheti, hogy a vállalat nem teljesíti a kibocsátási és tőzsdei bevezetési feltételeket mondta a tőzsde.

Lefújják az egészet?

A Financial Times által idézett nyilatkozatokból kitűnik, az is lehetséges, hogy az egész részvénykibocsátást lefújják, és visszafizetik a jegyzők pénzét. Erre egy ilyen előrehaladott stádiumban levő kibocsátás esetében még nem volt példa. Az Alibaba kínai e-kereskedelmi csoport, amely 33 százalékos Ant-részesedéssel rendelkezik, több mint hat százalékkal esett a New York-i kereskedésben.

Azzal, hogy megnyomta a Szünet gombot az Ant rekordnagyságú nyilvános részvénykibocsátásánál, a szabályozók félreérthetetlen üzenetet közvetítenek: Kínában senki sem nagyobb a kommunista pártnál talált politikai magyarázatot a Financial Times.

Trump hívei korábban halnak?

A Covid-19 erősen terjed az úgynevezett hinta-államokban vagy csatatér-államokban – írja a Bloomberg járványügyi hírlevele. Miért pont ott? Erre is van magyarázat, amiről amerikai és svéd kutatók hétfőn a Nature Human Behavior című folyóiratban számoltak be.

Az azokban a megyékben élő emberek, ahol 2016-ban Trump elnökre szavazott a többség, kevésbé gyakorolták a társadalmi távolságtartást a járvány idején. Kevesebben, mint azokban a megyékben élők, amelyek Hillary Clinton mellett döntöttek. A fertőzések növekedési üteme március végétől május végéig magasabb volt a Trumpot támogató megyékben, mint azokban, amelyek Clintont támogatták. A koronavírus-halálozás lassabban növekedett volna a Trumpra szavazó megyékben, ha a társadalmi távolságtartásról szóló intézkedéseket követték volna állapították meg a kutatók.

(A kutatás során meghatározták az egyének aktivitási szintjét mobiltelefon-adataik felhasználásával ez év március 9. és május 29-e között. Az USA-ban egyébként 3143 megye, “country” van a Wikipedia szerint.)

Ismét 1900 felett az arany

Az arany végre meg tudta ugrani az 1900 dolláros határt, 0,8 százalékos pluszban 1908 dollárnál jár. Szépen emelkedik a réz, a platina és az alumínium is, 2,7 százalékkal ugrik az autóipari nyersanyagnak használt palládium.

A kőolaj árfolyama a múlt héten a részvényekhez hasonlóan nagyot esett, főleg a líbiai pótlólagos kínálat megjelenése és az európai járványügyi korlátozások miatt. Tegnap az olaj is emelkedni kezdett, ma is mintegy két és fél százalékos pluszban van. Aminek fő okát abban látják, hogy az OPEC+kartell tárgyalhat a kitermelés kordában tartásárról. Állítólag most az orosz fél nagyon szorgalmazza ezt. Nincs kizárva egy újabb hurrikán kialakulása sem a Karib-tenger térségében.

Hat százalékkal esik az amerikai földgáz tőzsdei ára, amit azzal magyaráznak, hogy az előrejelzések melegebb időt jósolnak .

 

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Nem Trump lelépése az egyetlen dolog, aminek ma lehet örülni a piacon
Gáspár András | 2020. november 24. 11:22
Trump ujjait egyesével kell lefejteni a kormányrúdról, de lassan csak beletörődik abba, hogy át kell adnia a hatalmat - a befektetők örülnek a bizonytalanság elmúlásának, és a tömeges oltások közeledtével a gyors gazdasági fellendülésben bíznak, amit az USA-ban egy régi ismerős arc pénzügyminiszteri kinevezése is segíthet. Budapesten a CIG vezeti a tőzsdei erősödést, a BUX azonban továbbra is csak oldalazni tud - a forint pedig teljesen beállt.
Részvény / Deviza / Áru Elfogyott a nap végére a reggeli optimizmus
Király Béla | 2020. november 23. 19:08
A tőzsdéken reggel még kitörő lelkesedéssel fogadták az újabb vakcinával kapcsolatos információkat, a nap végére viszont elfogyott az optimizmus. A magyar piac minimális pluszban zárt, az európai börzék viszont mínuszba csúsztak.
Részvény / Deviza / Áru Tovább gyengül a forint, ki tudja hol áll meg?
Csabai Károly | 2020. november 23. 11:58
Jó hangulatban vágtak neki a mai napnak a befektetők, a kedvezőnek tűnő vakcinahírek hatására veszik a részvényeket, a hazai blue chipeket is, így a BUX-index is méretes pluszban kezdte a napot. Az olaj is drágul, ami arra utal, hogy a szerdától – igaz, megint csak a gázolajra – érvényes drágulás folytatódhat. Az arany gyengül és a forint is: euróval szembeni árfolyama ismét a 360-as szint fölé került és nem zárható ki, hogy a következő napokban még ennél többet is kell majd fizetni az uniós pénz egységéért.
Részvény / Deviza / Áru A járvány miatt megint óvatosabbak lettek a befektetők
Privátbankár.hu | 2020. november 20. 19:20
Pénteken az európai piacokon mérsékelt emelkedést, míg az óceán túlpartján kisebb esést láthattunk. A koronavírus továbbra is meghatározó a befektetők viselkedése szempontjából.
Részvény / Deviza / Áru GVH: mehet az AutoWallis felvásárlási akciója
MTI | 2020. november 20. 17:34
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jóváhagyta, hogy az AutoWallis többségi részesedést szerezzen a nyugat-magyarországi régióban meghatározó pozíciót betöltő, 130 embert foglalkoztató Iniciál Autóház Kft.-ben - közölte az AutoWallis Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Beszélt Orbán Viktor, zuhant a forint
Csabai Károly | 2020. november 20. 11:36
Reggel 8 óra után a hazai fizetőeszköz az euróval szemben viszonylag nagy mértékben, egy egységgel gyengült. Nem sokkal azután, hogy a miniszterelnök a Kossuth Rádióban árult el részleteket az EU-költségvetéssel kapcsolatos kormányzati vétó után várható fejleményekről. Később ugyan a forint ledolgozta a veszteségét, rendkívül bizonytalan, az árfolyama hogyan alakul a következő napokban.
Részvény / Deviza / Áru Óriási kamatemelés a törököknél, nagy kanyart írt le ma a Mol
Eidenpenz József | 2020. november 19. 18:51
Bár a napokban még rekordot döntöttek, mára kifulladt a tőzsdék emelkedése, a befektetők számára súlyosabb a rövidtávon romló járványhelyzet, mint az oltások jelentette távolabbi ígéret. Ismét veszik a “maradjotthon–részvényeket”, az online és technológiai ászokat. A BUX is süllyedt, viszont a forint erősödni tudott. Ritkán látni akkora kamatemelést, mint ma Törökországban.
Részvény / Deviza / Áru Már nem hatnak az oltóanyag-hírek, gyengülésnek indult a forint
Eidenpenz József | 2020. november 19. 11:43
Az oltóanyagokról szóló újabb és újabb jó hírek egyre kisebb hatást váltottak ki a napokban a tőzsdéken, végül a hatás teljesen elmaradt. Közben Amerikában új lezárások indultak. Süllyednek a vezető indexek, az európai átlagnak megfelelően esik a BUX is. Újra gyengülésnek indult a forint, az arany, az ezüst, az olaj, a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Betiltaná a benzineseket a ZETA, megtáltosodott az OTP
Eidenpenz József | 2020. november 18. 19:08
Enyhén optimista a hangulat a világ tőzsdéin, a jó oltáshírek és a rossz vírusszámok között őrlődve. A BUX viszont az európai átlag többszörösét hozta ma, főleg az OTP és a Richter húzta. Az elektromosautó-piacon érdekelt cégek új érdekvédelmi szervezetet hoztak létre, amely nemcsak a környezetkímélő járművek támogatását, hanem a környezetszennyezők tiltását is szorgalmazza. Joe Biden ebben partner lehet.
Részvény / Deviza / Áru Continental: túl a mélyponton
Privátbankár.hu | 2020. november 18. 15:40
A második negyedéves mélypont után a világ egyik legnagyobb autóipari beszállítója, a Continental javítani tudott. A Magyarországon is komoly gyártó és fejlesztőkapacitással rendelkező társaság szerint az európai járműpiacon még komoly gondok vannak.
Friss
hírlevél