Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Egybehangzó sajtóértékelések szerint nyugodt, de pengeváltásokkal színesített volt a választások előtti utolsó elnökjelölti vita az Egyesült Államokban. Közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy Biden előnye továbbra is jelentős Trumppal szemben.

Nyugodtabb volt az elsőnél, de nem volt hiány támadásokban; a két jelölt élesen különböző jövőképet mutatott be – így értékelte a New York Times azt a televíziós vitát, amely magyar idő szerint tegnap éjjel zajlott le Donald Trump és Joe Biden között a Tennessee állambeli Nashville-ben.

Az amerikai elnök és demokratapárti kihívója utoljára csapott össze személyesen a november 3-i választások előtt.

A BBC szerint a mostani Trump-Biden meccs valóban kevésbé volt heves, mint a múltkori, ugyanakkor vita alakult ki a vírusválság, a klímavédelem és a rasszizmus kérdéséről.

Szabadtéri vitanézés Brooklynban (New York) 2020. október 22-én. EPA/Alba VigaraySzabadtéri vitanézés Brooklynban (New York) 2020. október 22-én. EPA/Alba Vigaray

A Fox News szintén úgy véli, hogy péntek éjjel sokkal nyugodtabban vitázott a két elnökjelölt, mint első alkalommal, ezzel együtt

emlékezetes pengeváltások voltak közöttük például a migráció és a vírusválság kérdésében.   

Ami a részleteket illeti, mindkét politikus két-két percet kapott a válaszokra és fél percet a viszontválaszokra. A műsorvezető, az NBC televíziónál dolgozó Kristen Welker be is tartatta ezt.

Az MTI tudósítása szerint Trump a korábbi vitáktól eltérően nem volt indulatos - még meg is dicsérte a vitavezetőt -, Biden ugyanakkor többször is gúnyosan

"ez a pasas" megszólítással illette az amerikai elnököt.

A vita fő témái az említetteken kívül a Biden-család üzleti ügyei, az egészségbiztosítás reformja és külpolitikai kérdések voltak.

Halálos járvány

A koronavírus-járványt érintve Biden az elnököt okolta a halálos áldozatokért.

Szinte szó szerint ismételte meg az első elnökjelölti vitán mondottakat, miszerint Trump nem tudja kezelni a járványt, és szerinte pánikba esett, amikor az kitört. Úgy vélte, hogy

az elnöknek nincs átfogó terve a járványkezelésre.

Trump ezzel szemben arra emlékeztetett, hogy a járvány kitörésekor lezárta a repülőtereket először a Kínából, majd az Európából érkező repülőgépek előtt, amiért a demokraták, köztük Biden is, idegengyűlölőnek nevezték őt.

Az elnök - utalva arra, hogy Biden hónapokig a háza alagsorában berendezett stúdióból kommunikált az emberekkel - kiemelte: elnökként nem engedhette meg magának, hogy bezárkózzék.

Piszkos anyagiak 

Ellenfele családjának üzleti ügyeivel kapcsolatban Trump kijelentette:

Én soha nem kaptam pénzt Oroszországtól, Bidenék igen. 

Azokra a nyilvánosságra került e-mailekre utalt, melyek szerint Biden fia, Hunter Biden orosz oligarcháktól kapott pénzt, ukrán gázcégnél dolgozott, amikor az apja alelnök volt és jövedelmező üzleteket kötött Kínában.

Hunter Biden áruba bocsátotta azt, hogy alelnök apja révén bejárása van a Fehér Házba - hangoztatta Trump.

Biden azt állította, hogy fia nem tett semmi törvénybe ütközőt. Kijelentette, hogy ő soha nem kapott pénzt sem oroszoktól, sem ukránoktól, sem kínaiaktól.

Nem a családról van szó

- fogalmazott, mire Trump azzal replikázott, hogy

ez tipikus politikusi válasz. (...) Gyerünk, Joe, te jobban is tudod ezt csinálni!

Biden felemlegette, hogy Trumpnak bankszámlája van Kínában, és több adót fizetett ott, mint Amerikában.

Az elnök válaszában kiemelte - ami egyébként az amerikai sajtóban már többször is megjelent -, hogy évekkel korábban a vállalatának volt kínai bankszámlája, amely már jóval azelőtt megszűnt, hogy ő indult volna a 2016-os elnökválasztáson. Az adóbevallásáról megjegyezte: milliókat fizetett be adóelőlegként.

Trump később azt mondta:

Joe, rólad azt mondják, hogy korrupt vagy.

Biden erre nem reagált.

Az orosz szál

Azzal kapcsolatban, hogy Irán és Oroszország állítólag megpróbál beavatkozni a választásokba, Biden úgy vélekedett: az oroszok Trump győzelmét óhajtják, mert

tudják, hogy ismerem őket és ők ismernek engem. (...) Bármelyik ország, amely megpróbál beavatkozni, megfizeti majd ennek az árát.

Trump minderről azt mondta:

Senki nem keményebb Oroszországgal, mint én.

Szerinte éppen az orosz veszélyre hivatkozva sikerült meggyőznie a NATO-tagokat arról, hogy emeljék költségvetési hozzájárulásaikat az észak-atlanti szövetségben.

Biden bírálta Trump Észak-Koreával kapcsolatos politikáját is. Az elnök szerint ugyanakkor a tárgyalásoknak köszönhetően sikerült elkerülni a háborút, amelyet elődje, Barack Obama a hatalomátadáskor reális veszélyként vázolt fel neki.

Hevesebb volt a vita az Obamacare néven ismertté vált egészségbiztosítás, valamint az illegális bevándorlás ügyében.

Trump szocialisztikusnak nevezte az Obamacare-t, Biden szerint ugyanakkor az egészségbiztosítás nem kegy, hanem jog, amely mindenkinek jár.

Trump hitet tett amellett, hogy az Obamacare kiegészítéséhez törvényben vagy elnöki rendeletben rögzíti, hogy a biztosítók azokkal is kötelesek megállapodni, akiknek már a biztosítást megelőzően komoly betegségük van.

Állampolgárság a bevándorlóknak

Az illegális bevándorlásról szólva Biden azt ígérte, hogy

amennyiben megválasztják elnöknek, állampolgárságot ad 11 millió illegális bevándorlónak.

Amikor a műsorvezető megkérdezte, hogy miért kellene az amerikaiaknak bízniuk benne, hiszen a migráció problémáját az Obama-kormányzat nyolc éve alatt nem oldották meg, úgy válaszolt: ezúttal ő nem alelnök, hanem elnök lesz, és hivatalba lépése után egy hónapon belül előterjeszti javaslatát valamennyi illegális migráns amerikai állampolgárságára.

A vitában felmerült a határt szülők nélkül átlépő gyermekek ügye is. Trump szerint ezeket a gyerekeket az embercsempészek hozzák át, felhasználva őket a céljaikra. 

Emlékeztetett: az első "ketreceket", ahol ezeket a kisgyermekeket átmenetileg elhelyezték, az Obama-kormányzat állította fel.

Kérdésbe foglalva az álláspontját, úgy fogalmazott: az Obama-Biden kormányzatnak nyolc éve volt, miért nem oldott meg egy sor problémát, például az illegális bevándorlást vagy a büntetőjogi reformot. Biden

a szavak embere, és nem a cselekvésé, 

 ismételte meg Trump többször is.

A faji kérdésről szólva Biden úgy vélekedett, hogy az Egyesült Államokban rendszerszerű a fajgyűlölet.

Rasszizmussal vádolta meg Trumpot, aki viszont azt mondta: Lincoln óta ő a legkevésbé rasszista elnöke az országnak, és a feketék számára ő a legjobb elnök.

Bidennek áll a zászló

Ami a két jelölt támogatottságát illeti, a New York Times által közölt legutolsó országos felmérések szerint Biden előnye kissé csökkent, de még így is jelentős Trumppal szemben. (A felmérések még a vita előtt készültek.)

A demokratapárti jelölt átlagban 9 százalékponttal vezet.

 Igaz, a kutatások jelentős szórást mutatnak: Biden előnye 3 és 12 százalékpont között változik.

Végeredményben a lényeg persze nem az, hogy országosan kit hányan támogatnak, hanem az, hogy 

ki mennyi államot nyer meg – és melyeket –, és így összességében hány elektori szavazatot szerez.

Ebből a szempontból ugyanakkor szintén egyértelműen Bidennek áll a zászló, legalábbis a felmérések ezt mutatják.

(A két jelölt programjából szemezgető cikksorozatunkat itt olvashatják: előbb az adó- és kereskedelem-politikájukat veséztük ki, majd azt elemeztük, miként tartanák életben a munkaerőpiacot.)   

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Az Orbán-kormány nemet mondott a globális minimumadóra
MTI | 2021. május 18. 17:46
A magyar kormány nem fogadja el a globális minimumadó bevezetését, miután az Magyarországon adóemeléshez vezetne - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Párizsban, miután találkozott Mathias Cormannal, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) megválasztott főtitkárával.
Makro / Külgazdaság Kína muszlim-ellenességgel vádolja Amerikát az izraeli konfliktus kapcsán
Káncz Csaba | 2021. május 18. 15:33
Biden ráfordul Kínára és Oroszországra, miközben kevesebb katonai képességet akar invesztálni a Közel-Keletre. Peking szerint az USA képmutatóan népirtással vádolja Kínát Hszincsiangban, ehhez képest tétlenül nézi a Gázai-övezetben kialakult humanitárius katasztrófát. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Rontott a nyugdíjkilátásokon a kormány
Baka F. Zoltán | 2021. május 18. 14:47
Tavaly még magasabb GDP-részesedést tervezett az állami nyugdíjkiadásoknál középtávon. A friss büdzséből az is kiderül, hogy jövőre valójában nem 3, hanem 4,8 százalékkal emelkednek az ellátások átlagosan.
Makro / Külgazdaság Őszig marad a veszélyhelyzet és az Orbán-kormány kivételes jogkörei
Vég Márton | 2021. május 18. 13:12
Bár javulnak a koronavírus-számok, de még nem tart ott a járvány lecsengése, mint tavaly nyáron, amikor megszűnt a veszélyhelyzet. Most szeptember végéig hosszabbították meg az Orbán-kormány kivételes jogköreit.
Makro / Külgazdaság Hiába a meglepően jó GDP, sokan leiskolázták a magyar gazdaságot az EU-ban
Privátbankár.hu | 2021. május 18. 12:09
Bár még az optimista elemzők várakozásait is felülmúlta a magyar gazdaság első három hónapban mutatott teljesítménye, azt több EU-s tagállam is túlszárnyalta.
Makro / Külgazdaság Hat percig tartott ma az operatív törzs tájékoztatója
Privátbankár.hu | 2021. május 18. 11:55
A tüsszentési etikett betartására hívták fel a figyelmet a tévén keresztül.
Makro / Külgazdaság 2,3 százalékkal esett vissza a magyar GDP
Privátbankár.hu | 2021. május 18. 09:00
Az egy évvel korábbi számokkal összevetve az első negyedévben is csökkent a magyar gazdaság teljesítménye. Igaz, ebben közrejátszik a viszonylag erős bázis, hiszen tavaly a magyar GDP azon kevesek közé tartozott, amely bővülni tudott az első három hónapban.
Makro / Külgazdaság Karácsony fellép a Fudan Egyetemmel szemben
Privátbankár.hu | 2021. május 18. 08:42
Karácsony mindent megtesz, hogy ne épüljön meg a Fudan Egyetem Budapesten, nyilatkozta a főpolgármester az ATV-n.
Makro / Külgazdaság Ellenzéki fellegvárak is kapnak pénzt az IPA pótlására
Privátbankár.hu | 2021. május 18. 07:03
A kormány korábban a helyi iparűzési adó (HIPA) kapcsán könnyítés bevezetését írta elő a mikro-, kis- és középvállalkozások számára. Ezt sok ellenzéki önkormányzat a kivéreztetésükként kommentálta. Egy friss kormányhatározat szerint azonban nem csak kormánypárti városokat kompenzálnak.
Makro / Külgazdaság “Robbanásra ébredtem” – ilyen az élet egy rakétáktól fenyegetett izraeli városban
Wéber Balázs | 2021. május 18. 05:34
Másfél percünk van arra, hogy a sziréna megszólalása után az óvóhelyre érjünk, mondta a Privátbankár.hu-nak egy izraeli városban, Petah Tikvában élő nő. Szerinte az élet nem állt le, a rakétatámadásokat meg lehet szokni, ugyanakkor mindig készenlétben kell állni. Egy lapunknak nyilatkozó elemző szerint az izraeli-palesztin harcok kiújulásának hátterében számos ok húzódik meg, a demográfiai viszonyok kiegyenlítődésétől kezdve a belpolitikai válságokig.
Friss
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.