TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Az amerikai elnökválasztás előtti órákban, immár második napja szép emelkedést mutatnak a nemzetközi tőzsdeindexek és az amerikai határidős mutatók. A BUX valamivel átlag felett emelkedik, főleg az OTP húzza. A forint nagyot emelkedett, három forinttal olcsóbb az euró. Tőzsdei bevezetése előtt pár nappal berángatták az Ant Group teljes felső vezetését a kínai hatóságok.

Nagyon szép emelkedéssel várják az európai tőzsdék a mai amerikai elnökválasztást, ezen kívül néhány vállalati hír, mint a BNP Paribas jelentése is javított a hangulaton. A frankfurti tőzsdeindex 2,0 százalékkal, a párizsi 2,2, a londoni 1,9 százalékkal van feljebb. Az amerikai határidős indexek is egy százalék körüli pluszban vannak, sőt a Dow Jones ipari átlag futures értéke 1,7 százalékos emelkedést mutat. Úgy látszik, ma is az ipari részvények teljesíthetnek felül a technológiai cégek rovására.

Itthon a BUX index 2,5 százalékkal emelkedik, tehát valamivel az európai átlag felett. A forint is nagyot erősödik, három forinttal lejjebb ment, 363,30 az euró. A prímet az OTP viszi, három százalékos emelkedésével 10 650 forintot ér. A Mol 2,4, a Richter 1,2, a Magyar Telekom 0,4 százalékkal van feljebb. A dollár nagyot gyengült, mint egy fél százalékkal, így az euró/dollár 1,17-re ért.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Bécsben hétfőn este terrortámadás volt, fegyveresek tüzet nyitottak emberekre az utcán, legalább három áldozat volt. Egy támadót lelőttek, további elkövetőket keresnek. A támadás másnapján az ATX bécsi index 2,5 százalékos pluszban van, ezzel Európában az egyik legjobb.

Célegyenesben a választás

Elérkezett a nagy nap, amikor Donald Trump elnök és a demokrata jelölt, Joe Biden megmérkőznek. Trump bármi áron a győzelem megszerzésére törekszik három kulcsfontosságú államban, ahol a szavazatok számlálása várhatóan napokig vagy még tovább fog tartani. Százmillió előzetes és levélszavazatot is leadtak már. Ennek ellenére az elnök többször kijelentette, hogy szerinte már kedd este győztest kell hirdetni, amit az ellenfél hevesen vitat.

A több mint 100 millió előre leadott szavazat is azt sugallja, hogy Bidennek áll a zászló. Ugyanis a demokrata pártiak azok, akik jobban aggódnak a járványhelyzet miatt, és ezért hajlamosabbak levélben szavazni. A levélszavazatokat azonban tovább tart összeszámolni, ami csúszást hozhat az eredményekben. Mindenesetre a piacok előre örülnek, és alapvetően emelkedést látunk, pedig a részvényárfolyamok a fejlett piacokon magasnak mondhatók írja az Erste Befektetési Zrt.

Életjeleket mutat az olaj

Ma az olaj három százalék feletti pluszban van, ezzel a WTI 38, a Brent 40 dollár fölé ért. Az olaj már hétfőn három hét óta nem látott emelkedést ért el, annak a jelei alapján, hogy az OPEC+ kartell késlelteti a kibocsátás tervezett emelését (avagy a korábban elhatározott termelés-csökkentés mérséklését).

A marzs miatt csökkent a Mol-célár

Az októberi finomítói marzsok megjelenését követően csökkentette a Mol célárát a Goldman Sachs – írta az Equilor Befektetési Zrt. Hírlevele.

A Goldman Sachs 1500 forintra csökkentette a részvény 12 hónapos célárát, eladásra ajánlva a papírt. Októberben hordónként 1,8 dollár volt az olajvállalat átlagos finomítói profitmarzsa. Az egy hónappal korábbi 1,1 dolláros eredményhez képest így mérsékelten javuló környezetről számolhatott be. A petrolkémiai marzs 340,9 euróra csökkent a szeptemberi 357,5 euróról.

Miért teljesítenek alul a technológiai papírok?

Tegnap feltűnően kisebb emelkedést értek el az USA-ban a technológiai papírok, mint a hagyományos ágazatok. Ennek egyik magyarázata lehet az elemzők ajánlása.

A JPMorgan Chase stratégái csökkentik a technológiai részvényekre vonatkozó hosszú távú ajánlásaikat, függetlenül attól, hogy ki nyeri a választást – írta a Bloomberg.com. A választás után a befektetők a Federal Reserve csütörtöki ülésére figyelnek, ahol döntés is elképzelhető. Azután az októberi munkaerő-piaci jelentés érkezik pénteken.

Fotó: Alipay Global, Facebook Fotó: Alipay Global, Facebook

Berángatták az Ant vezetését a kínai fejesek

Az Ant Group alapítóját, Jack Ma-t és két másik vezető tisztségviselőt beidézték a kínai ellenőrző hatóságok, pár nappal a világ legnagyobb, 34,5 milliárd dolláros tőzsdei bevezetése előtt. A Kínai Népi Bank, a Kínai Banki és Biztosítási Szabályozó Bizottság, az Értékpapír-szabályozási Bizottság és a Deviza Állami Igazgatóság hétfőn közölte, hogy „szabályozói interjúkat” folytattak Ma-val, valamint az Ant Group két másik vezetőjével.

A találkozókról további részleteket nem hoztak nyilvánosságra, de egy ilyen lépést általában figyelmeztetésnek szánnak vagy valamiféle leszidásnak szánják írta a SeekingAlpha. Az Ant Group részvényeinek forgalmazása november 5-én kezdődik Hongkongban és Sanghajban. A kettős részvényjegyzés a két tőzsdén több mint 3 ezer milliárd dollárt (!) vonzott a lakossági befektetők részéről. (A sanghaji kisbefektetői túljegyzés 872-szeres volt.)

A céget a kibocsátással mintegy 313 milliárd dollárra értékeli a piac.

Jön az Apple új napja

Folytatódik a gyorsjelentési szezon. A KBC Equitas gyűjtése szerint jelentett a világ legnagyobb olajvállalata.

  • A Saudi Aramco ma reggel jelentett, 45 százalékos profitcsökkenést szenvedett el a harmadik negyedévben, de az osztalék mértékét fenntartották.
  • Harmadik negyedéves jelentésében felülmúlta a várakozásokat a BNP Paribas. A befektetési banki szegmensben ismét erős eredménnyel zárta a negyedévet a bank, valamint a vártnál kevesebbet céltartalékolt.
  • A PayPal jelentésére a zárás utáni kereskedésben negatívan reagáltak a befektetők, mivel csökkentette éves előrejelzését. A számlanyitások számában is lassulás volt tapasztalható. A részvény több mint öt százalékkal esett vissza.
  • November 10-én fogja bemutatni az Apple az új MacBook számítógépeket online. Az a várakozás, hogy az Apple az új gépeknél is már a saját processzoraival helyettesítheti az Intel chipjeit.

Az Equilor Befektetési Zrt. hírlevele szerint pedig:

  • Várakozásokon felül teljesített a Lenovo, a világ legnagyobb számítógépgyártója. Ehhez nagyban hozzájárult a távmunka okozta keresletnövekedés.
  • Elmaradt az elemzői várakozásoktól EBITDA soron a Bayer. Újra indulhat a pereskedés a bíróságon a Roundup nevű gyomírtóval kapcsolatban, miután a német cég nem tudott megállapodni a felperesekkel.
  • Szerződést bontott a Walmart egy robotikával foglalkozó céggel. Robotok ellenőrizték, hogy fel vannak-e töltve a polcok, de a Walmart inkább a humán munkaerő alkalmazása mellett döntött.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Felrobbantak a piacok: rekordszint körül a Bitcoin, történelmi csúcson a Dow
Király Béla | 2020. november 24. 18:47
A befektetők úgy vásárolnak, mintha nem lenne holnap, számos eszköz állított fel kedden újabb történelmi rekordot, vagy közelítette még látványosan az évekkel korábban felállított csúcsszintet. A járvány várható kezelése, a potenciális vakcinákról érkező kedvező hírek nagyot lendítettek a piacokon.
Részvény / Deviza / Áru Nem Trump lelépése az egyetlen dolog, aminek ma lehet örülni a piacon
Gáspár András | 2020. november 24. 11:22
Trump ujjait egyesével kell lefejteni a kormányrúdról, de lassan csak beletörődik abba, hogy át kell adnia a hatalmat - a befektetők örülnek a bizonytalanság elmúlásának, és a tömeges oltások közeledtével a gyors gazdasági fellendülésben bíznak, amit az USA-ban egy régi ismerős arc pénzügyminiszteri kinevezése is segíthet. Budapesten a CIG vezeti a tőzsdei erősödést, a BUX azonban továbbra is csak oldalazni tud - a forint pedig teljesen beállt.
Részvény / Deviza / Áru Elfogyott a nap végére a reggeli optimizmus
Király Béla | 2020. november 23. 19:08
A tőzsdéken reggel még kitörő lelkesedéssel fogadták az újabb vakcinával kapcsolatos információkat, a nap végére viszont elfogyott az optimizmus. A magyar piac minimális pluszban zárt, az európai börzék viszont mínuszba csúsztak.
Részvény / Deviza / Áru Tovább gyengül a forint, ki tudja hol áll meg?
Csabai Károly | 2020. november 23. 11:58
Jó hangulatban vágtak neki a mai napnak a befektetők, a kedvezőnek tűnő vakcinahírek hatására veszik a részvényeket, a hazai blue chipeket is, így a BUX-index is méretes pluszban kezdte a napot. Az olaj is drágul, ami arra utal, hogy a szerdától – igaz, megint csak a gázolajra – érvényes drágulás folytatódhat. Az arany gyengül és a forint is: euróval szembeni árfolyama ismét a 360-as szint fölé került és nem zárható ki, hogy a következő napokban még ennél többet is kell majd fizetni az uniós pénz egységéért.
Részvény / Deviza / Áru A járvány miatt megint óvatosabbak lettek a befektetők
Privátbankár.hu | 2020. november 20. 19:20
Pénteken az európai piacokon mérsékelt emelkedést, míg az óceán túlpartján kisebb esést láthattunk. A koronavírus továbbra is meghatározó a befektetők viselkedése szempontjából.
Részvény / Deviza / Áru GVH: mehet az AutoWallis felvásárlási akciója
MTI | 2020. november 20. 17:34
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jóváhagyta, hogy az AutoWallis többségi részesedést szerezzen a nyugat-magyarországi régióban meghatározó pozíciót betöltő, 130 embert foglalkoztató Iniciál Autóház Kft.-ben - közölte az AutoWallis Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Beszélt Orbán Viktor, zuhant a forint
Csabai Károly | 2020. november 20. 11:36
Reggel 8 óra után a hazai fizetőeszköz az euróval szemben viszonylag nagy mértékben, egy egységgel gyengült. Nem sokkal azután, hogy a miniszterelnök a Kossuth Rádióban árult el részleteket az EU-költségvetéssel kapcsolatos kormányzati vétó után várható fejleményekről. Később ugyan a forint ledolgozta a veszteségét, rendkívül bizonytalan, az árfolyama hogyan alakul a következő napokban.
Részvény / Deviza / Áru Óriási kamatemelés a törököknél, nagy kanyart írt le ma a Mol
Eidenpenz József | 2020. november 19. 18:51
Bár a napokban még rekordot döntöttek, mára kifulladt a tőzsdék emelkedése, a befektetők számára súlyosabb a rövidtávon romló járványhelyzet, mint az oltások jelentette távolabbi ígéret. Ismét veszik a “maradjotthon–részvényeket”, az online és technológiai ászokat. A BUX is süllyedt, viszont a forint erősödni tudott. Ritkán látni akkora kamatemelést, mint ma Törökországban.
Részvény / Deviza / Áru Már nem hatnak az oltóanyag-hírek, gyengülésnek indult a forint
Eidenpenz József | 2020. november 19. 11:43
Az oltóanyagokról szóló újabb és újabb jó hírek egyre kisebb hatást váltottak ki a napokban a tőzsdéken, végül a hatás teljesen elmaradt. Közben Amerikában új lezárások indultak. Süllyednek a vezető indexek, az európai átlagnak megfelelően esik a BUX is. Újra gyengülésnek indult a forint, az arany, az ezüst, az olaj, a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Betiltaná a benzineseket a ZETA, megtáltosodott az OTP
Eidenpenz József | 2020. november 18. 19:08
Enyhén optimista a hangulat a világ tőzsdéin, a jó oltáshírek és a rossz vírusszámok között őrlődve. A BUX viszont az európai átlag többszörösét hozta ma, főleg az OTP és a Richter húzta. Az elektromosautó-piacon érdekelt cégek új érdekvédelmi szervezetet hoztak létre, amely nemcsak a környezetkímélő járművek támogatását, hanem a környezetszennyezők tiltását is szorgalmazza. Joe Biden ebben partner lehet.
Friss
hírlevél