TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Az Ant Group ezzel minden idők legnagyobb értékű tőzsdei bevezetésére készül, amellyel a Saudi Aramco eddigi rekordját is felülmúlná.

A fintech céget az Alibaba milliárdos tulajdonosa, Jack Ma irányítja, az Ant Group részvényeit egyszerre és egyenlő arányban tervezik bevezetni a sanghaji és a hongkongi tőzsdére - írja a Financial Times. A piacra lépés tervezett dátum november 5.

Az Ant Group (korábbi nevén Ant Financial) a világ egyik legnagyobb digitális fizetési platformját működteti. Ez az Alipay mobilos fizetési alkalmazás, amelynek 1 milliárdnál is több aktív felhasználója van, a többségük (kb. az ügyfelek háromnegyede) kínai. A platformon keresztül a június 30-at megelőző 12 hónapban 17 ezer milliárd dollárnak megfelelő összeget költöttek. Az Alipay mellett azonban több jól jövedelmező üzletágat is kiépítettek, hiszen a Yu'e Bao, a világ legnagyobb pénzpiaci alapja is az övék, emellett több hitelezéssel foglalkozó érdekeltséggel is rendelkeznek.

A sanghaji börzén a tech-fókuszú Star piacon fognak a papírral kereskedni, 68,80 remninbi (10,26 dolláros) áron. A  honkongi tőzsdén 80 honkongi dollár (10,32 amerikai dollár) lesz induláskor egy részvény ára.

Az Ant Group lenne a legnagyobb értékű IPO Az Ant Group lenne a legnagyobb értékű IPO

Így két tőzsdén 3,34 milliárd részvényt terveznek piacra dobni, a teljes állomány 11 százalékát.

Ez azt jelentené, hogy a tőzsdére dobott papírok összértéke 34,4 milliárd dollár lenne, ami ötmilliárd dollárral haladná meg a Saudi Aramco tavalyi IPO-csúcsát.

A sikeres kibocsátás 313 milliárd dollára emelné az Ant cégértékét - nagyjából a JP Morgannal megegyező szintre. Sőt, a kibocsátás 39,6 milliárd dollárra is nőhet, ha a papírokat lejegyzők további vételre adnak megbízásokat.

Az IPO-ban több stratégiai befektető is részt vesz majd, ilyen a szingapúri Temasek Holding, illetve Szingapúr, valamint Abu Dhabi vagyonalapja is. Természetesen a jegyzők között van az Alibaba is, amely a Zhejiang Tmall Technology nevű cégén keresztül 730 millió dollárnyi részvényt fog vásárolni, amellyel megőrzi mostani, mintegy 33 százalékos részesedését leánycégében.

A vevők között olyan hatalmas intézményi befektetők lehetnek, mint a szingapúri GIC vagy a Kanadai Nyugdíjalap Befektetési Testülete is.

Tegnapi hír volt az is, hogy a kínai nyugdíjalap is vásárolni fog az Ant Group papírjaiból. A kínai Társadalombiztosítási Tanács elnöke, Chen Wenhui egyenesen azt mondta, hogy a részvények jegyzését úgy kell tekinteni, mintha a kínai nép számára vásárolnának.

A sanghaji tőzsde CSI 300 és a Shenzen-indexekben listázott részvények idén 15 százalékos emelkedésben vannak, ezzel a legtöbb nagy globális benchmarkot túlteljesítették, miközben a hongkongi börze 12 százalékos mínuszban van. Igaz utóbbi esetében közrejátszott az is, hogy a befektetők erősen elbizonytalanodtak azt követően, hogy úgy tűnt, Peking megfosztaná a szigetet a korábbi önállóságától, amire reagálva a helyi lakosság több hónapon keresztül állandó tiltakozásokkal reagált.

Kiss Nicholas, az Erste Befektetési Zrt. elemzője a Trend Fm-nek szeptemberben nyilatkozott az Ant tőzsdei kilátásairól.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Felrobbantak a piacok: rekordszint körül a Bitcoin, történelmi csúcson a Dow
Király Béla | 2020. november 24. 18:47
A befektetők úgy vásárolnak, mintha nem lenne holnap, számos eszköz állított fel kedden újabb történelmi rekordot, vagy közelítette még látványosan az évekkel korábban felállított csúcsszintet. A járvány várható kezelése, a potenciális vakcinákról érkező kedvező hírek nagyot lendítettek a piacokon.
Részvény / Deviza / Áru Nem Trump lelépése az egyetlen dolog, aminek ma lehet örülni a piacon
Gáspár András | 2020. november 24. 11:22
Trump ujjait egyesével kell lefejteni a kormányrúdról, de lassan csak beletörődik abba, hogy át kell adnia a hatalmat - a befektetők örülnek a bizonytalanság elmúlásának, és a tömeges oltások közeledtével a gyors gazdasági fellendülésben bíznak, amit az USA-ban egy régi ismerős arc pénzügyminiszteri kinevezése is segíthet. Budapesten a CIG vezeti a tőzsdei erősödést, a BUX azonban továbbra is csak oldalazni tud - a forint pedig teljesen beállt.
Részvény / Deviza / Áru Elfogyott a nap végére a reggeli optimizmus
Király Béla | 2020. november 23. 19:08
A tőzsdéken reggel még kitörő lelkesedéssel fogadták az újabb vakcinával kapcsolatos információkat, a nap végére viszont elfogyott az optimizmus. A magyar piac minimális pluszban zárt, az európai börzék viszont mínuszba csúsztak.
Részvény / Deviza / Áru Tovább gyengül a forint, ki tudja hol áll meg?
Csabai Károly | 2020. november 23. 11:58
Jó hangulatban vágtak neki a mai napnak a befektetők, a kedvezőnek tűnő vakcinahírek hatására veszik a részvényeket, a hazai blue chipeket is, így a BUX-index is méretes pluszban kezdte a napot. Az olaj is drágul, ami arra utal, hogy a szerdától – igaz, megint csak a gázolajra – érvényes drágulás folytatódhat. Az arany gyengül és a forint is: euróval szembeni árfolyama ismét a 360-as szint fölé került és nem zárható ki, hogy a következő napokban még ennél többet is kell majd fizetni az uniós pénz egységéért.
Részvény / Deviza / Áru A járvány miatt megint óvatosabbak lettek a befektetők
Privátbankár.hu | 2020. november 20. 19:20
Pénteken az európai piacokon mérsékelt emelkedést, míg az óceán túlpartján kisebb esést láthattunk. A koronavírus továbbra is meghatározó a befektetők viselkedése szempontjából.
Részvény / Deviza / Áru GVH: mehet az AutoWallis felvásárlási akciója
MTI | 2020. november 20. 17:34
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jóváhagyta, hogy az AutoWallis többségi részesedést szerezzen a nyugat-magyarországi régióban meghatározó pozíciót betöltő, 130 embert foglalkoztató Iniciál Autóház Kft.-ben - közölte az AutoWallis Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Beszélt Orbán Viktor, zuhant a forint
Csabai Károly | 2020. november 20. 11:36
Reggel 8 óra után a hazai fizetőeszköz az euróval szemben viszonylag nagy mértékben, egy egységgel gyengült. Nem sokkal azután, hogy a miniszterelnök a Kossuth Rádióban árult el részleteket az EU-költségvetéssel kapcsolatos kormányzati vétó után várható fejleményekről. Később ugyan a forint ledolgozta a veszteségét, rendkívül bizonytalan, az árfolyama hogyan alakul a következő napokban.
Részvény / Deviza / Áru Óriási kamatemelés a törököknél, nagy kanyart írt le ma a Mol
Eidenpenz József | 2020. november 19. 18:51
Bár a napokban még rekordot döntöttek, mára kifulladt a tőzsdék emelkedése, a befektetők számára súlyosabb a rövidtávon romló járványhelyzet, mint az oltások jelentette távolabbi ígéret. Ismét veszik a “maradjotthon–részvényeket”, az online és technológiai ászokat. A BUX is süllyedt, viszont a forint erősödni tudott. Ritkán látni akkora kamatemelést, mint ma Törökországban.
Részvény / Deviza / Áru Már nem hatnak az oltóanyag-hírek, gyengülésnek indult a forint
Eidenpenz József | 2020. november 19. 11:43
Az oltóanyagokról szóló újabb és újabb jó hírek egyre kisebb hatást váltottak ki a napokban a tőzsdéken, végül a hatás teljesen elmaradt. Közben Amerikában új lezárások indultak. Süllyednek a vezető indexek, az európai átlagnak megfelelően esik a BUX is. Újra gyengülésnek indult a forint, az arany, az ezüst, az olaj, a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Betiltaná a benzineseket a ZETA, megtáltosodott az OTP
Eidenpenz József | 2020. november 18. 19:08
Enyhén optimista a hangulat a világ tőzsdéin, a jó oltáshírek és a rossz vírusszámok között őrlődve. A BUX viszont az európai átlag többszörösét hozta ma, főleg az OTP és a Richter húzta. Az elektromosautó-piacon érdekelt cégek új érdekvédelmi szervezetet hoztak létre, amely nemcsak a környezetkímélő járművek támogatását, hanem a környezetszennyezők tiltását is szorgalmazza. Joe Biden ebben partner lehet.
Friss
hírlevél