BUX
36 433.49
+0.96%
+348.00
OTP
10 530.00
+2.83%
+290.00
MOL
1 996.00
-0.89%
-18.00
RICHTER
6 935.00
+0.43%
+30.00
MTELEKOM
397.00
+0.63%
+2.00
 
2020. április 8. 18:50

A tőzsdék Amerikában megint emelkedni tudnak, amit a vírussal kapcsolatos statisztikák kevésbé indokolnak, de egyes előrejelzések legalább optimistábbak. Európa kissé süllyedt, de a BUX felment, a forint is stabil. A Volkswagen kinyit néhány üzemegységet, hogy Kínát ellássák a megfelelő részegységekkel.

A délelőtti süllyedés után valamivel jobb kedvre derültek a tőzsdék, főleg Amerikában, ami főleg a vírusfrontról érkező híreknek tudható be. Az USA-ban a University of Washington 80-ról 60 ezerre csökkentette az áldozatok várható számáról szóló becslését. Korábban a kormányzat 100, sőt 200 ezer feletti prognózisokat is nyilvánosságra hozott.

Az új fertőzöttek számának növekedése is lassult. Ugyanakkor a halottak száma 24 óra alatt majdnem 2000 volt az USA-ban, amiért a felelősséget Donald Trump a WHO-ra próbálja áttolni. Európában alacsonyabb számokat ismertettek Spanyolországban és Olaszországban is. Az Egyesült Királyságban azonban, ahol a koronavírussal intenzív osztályra került Boris Johnson sokáig félvállról vette a fertőzést, újabb hetekkel hosszabbíthatják meg a kijárási korlátozásokat a Bloomberg szerint. A halottak száma itt is növekszik, közelít a napi ezerhez.

Az olasz, spanyol, brit, amerikai koronavírus-halálozások száma (Tradingview.com) Az olasz, spanyol, brit, amerikai koronavírus-halálozások száma (Tradingview.com)

Az amerikai indexek este hat előtt két-két és fél százalékos emelkedésben vannak, az európai társaik viszont kisebb, általában fél százalék körüli süllyedéssel zártak. A kivétel a lengyel WIG 20, amely másfél százalékkal esett, és felülteljesítő volt a BUX, amely ezúttal fél százalékkal emelkedett. Az OTP 0,2 százalékkal, a Telekom 0,6-al  esett. A Mol 0,6, a Richter 0,7 százalékkal emelkedett.

További és frissebb árfolyamok itt láthatók

Az Opus két napos száguldás után kisebb mínuszban végzett. A forint az MNB tegnapi intézkedéscsomagja óta erősebb, ma már végig 360 alatt maradt az euró, most 357,90. (A forinttal, az MNB intézkedéseivel kapcsolatban lásd: Most akkor volt tegnap kamatemelés vagy sem?)

Olaj, pénzügyminiszterek, Zoom

Az olaj ma pár százalékos pluszban van, holnap az OPEC és potenciális szövetségesei folytatják az (online) tárgyalásokat. Holnap folytatódik az EU pénzügyminiszereinek ma megszakadt csúcstalálkozója is, szintén az internet segítségével.

A Zoom Video (NASDAQ: ZM) részvénye ma 8,4 százalékkal emelkedett, miután a videohívás-alkalmazás készítője a Facebook veteránját, Alex Stamos tanácsadót bérelte fel. Feladata, hogy segítsen megoldani a cég adatvédelmi politikájával kapcsolatos problémákat. A részvény az adatvédelmi kritikák miatt esett az előző napokban nagyot.

Újrainduló Volkswagen-üzemek

A Volkswagen bejelentette, hogy 1700 dolgozót visszahív a termelésbe Braunschweig, Kassel, Salzgitter, Chemnitz és Hannover városokban levő egységeibe. Ennek fő célja, hogy a kínai termeléshez szükséges részegységeket le tudják gyártani. Más gyáregységeiben, például a németországi összeszerelő üzemekben továbbra is áll a termelés.

Optimisták a nagykutyák

Az RBC felmérése szerint a koronavírus-járvány ellenére az intézményi befektetők nagy része annyira hisz a részvénypiac emelkedésében (annyira “bullish”), mint már 2018 óta nem. A koronavírus elleni intézkedések a világ sok országában éppen a gazdaság összeomlását okozzák. A felmérés mégis azt mutatja, hogy a megkérdezettek többsége nyugodt, és biztos abban, hogy a tőzsdék magukhoz térnek. Mindaddig, amíg a fertőzések száma nem csökken, a jelenlegi helyzet a piacokon sem sokat fog változni. Azután azonban kiugró emelkedés várható – írta a Finanzen.net.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Tavasszal megrohamozták a Tescót, most meg kapkodnak az utazási irodákért
Eidenpenz József | 2020. május 27. 11:04
Ma is maradt az optimizmus a tőzsdéken, pedig sűrűsödnek a fekete felhők az amerikai-kínai kapcsolatok egén. Európában nagy az optimizmus a mozgási korlátozások lazítása miatt, sokan már a nyaralásukat tervezgetik, ami a turizmussal kapcsolatos részvényeket küldte a magasba. A brit kiskereskedők nagy forgalomnövekedést értek el. Kevesebb alkalommal vásároltak az emberek, de akkor másfélszer annyit vettek. Ma is hasít az OTP.
Részvény / Deviza / Áru 3000 felett az S&P, tízezer fölé ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. május 26. 18:53
Az amerikai részvénypiac a tegnapi zárva tartás után ma igyekezett bepótolni a lemaradást Európához képest, de nem sikerült neki. Az S&P 500 index így is 3000 pont felett jár, miközben Európa tovább menetelt. A BUX-ra sem lehetett panasz, főleg az OTP remekelt, öt százalék feletti ugrást produkált. A forint erős, annak ellenére, hogy az MNB ma nem sokat mondott a kamatdöntés után.
Részvény / Deviza / Áru Ebben a két országban júliustól már teljesen megszűnhetnek a korlátozások
Eidenpenz József | 2020. május 25. 18:51
Németországban és Spanyolországban is megvan a menetrendje, mikor szűnhet meg az utolsó korlátozás is. Szerdán az Európai Bizottság új előterjesztést mutathat be, amelyet az EU vezetői végre személyesen tárgyalnak meg. Újból megnyílik a virtuális térbe száműzött tőzsde New Yorkban. Ilyen hírek nyomán ma az európai részvények két százalék körüli emelkedést értek el.
Részvény / Deviza / Áru Indul a csőd-cunami, emelkedünk, mert mindenki esést vár
Eidenpenz József | 2020. május 25. 11:53
Jó a hangulat a tőzsdéken, látszólag különösebb ok nélkül, bár valószínűleg a tovább javuló járványstatisztikák sokat nyomnak a latban. Hong Kongban újra tüntetnek, az USA és Kína szócsatákat vív. A munkanélküliség-hullámot hasonló csődhullám követheti a vállalati és az ingatlanszektorban. Azért emelkedhet a tőzsde, mert mindenki esést vár.
Részvény / Deviza / Áru Három hónapja kezdődött a krach – hol tart a forint a globális deviza-roncsderbiben?
Eidenpenz József | 2020. május 25. 06:07
Úgy érzed, gyenge a forint? Akkor nézd meg, hol tart ehhez képest a cseh korona, a brazil reál vagy a török líra. De még Norvégia vagy Kanada sem úszta meg, jelentősen leértékelődött fizetőeszközük a vírusválság által okozott tőkepiaci krach közepette. Az is érthetővé válik, miért fordulnak mostanában sokan az aranyhoz.
Részvény / Deviza / Áru Tudjuk, mit csináltál áprilisban, újra tőzsdén a Pick szalámigyár
Eidenpenz József | 2020. május 22. 19:17
A videojátékok piaca hatalmas emelkedést mutatott áprilisban, de vették a hardvereket is. Sokan nyilván ezzel ütötték el az időt a karantén alatt. A tőzsdéken stagnálás vagy enyhe esés látható, a BUX kicsit jobban süllyedt, főleg a Mol miatt. Gyengült a forint is.
Részvény / Deviza / Áru Kína berúgta az ajtót – kisbefektetőknek már nem adnak el olajat?
Eidenpenz József | 2020. május 22. 11:41
Végleg rá akar telepedni Kína Hong Kongra, a tőzsdeindex majdnem hat százalékkal zuhant, Amerika válaszlépésekkel fenyeget. Az európai tőzsdék esése azonban mérsékelt, a BUX is az átlagot hozza, az OTP egy százalék alatti mértékben gyengül. Megint visszapattant 349 forint környékéről az euró. Egyes cégek nem akarnak olajat eladni olyan alapoknak, amelyekbe a kisbefektetők szállnak be. Drága lett bitcoinozni.
Részvény / Deviza / Áru A TikTok lassan annyit ér, mint Magyarország GDP-je
Eidenpenz József | 2020. május 21. 18:42
Az amerikai munkanélküliségi adat látszólag megfelelt a várakozásoknak, de a tőzsdéket nem tudta jobb kedvre deríteni. A kereskedelmi háború árnya és globálisan romló vírusstatisztikák nyomasztják a befektetőket. A BUX viszonylag jól teljesített, legalább az OTP meg tudta tartani tegnapi záróárát. A forint tovább erősödött. Újított a Facebook, sokat ér a Tiktok.
Részvény / Deviza / Áru Ez egy új fejezet? Trump nekiment személyesen a kínai elnöknek is
Eidenpenz József | 2020. május 21. 12:09
Főleg az amerikai-kínai kapcsolatok romlása miatt esnek ma a tőzsdék. Donald Trump elnök ezúttal személyesen a kínai elnököt is támadta, amire eddig nem volt példa. A szenátus közben elfogadott egy szabályozást, ami alapján kidobhatják az amerikai tőzsdékről a kínai nagyvállalatok részvényeit. A BUX is süllyed, a forint viszont erősödik.
Részvény / Deviza / Áru 100 készülő oltásból ötnek van esélye? – lassan csúcsot döntenek az amerikai részvények
Eidenpenz József | 2020. május 20. 19:24
Jó a hangulat a tőzsdéken, a befektetők bíznak benne, hogy újabb mentőcsomagokat adnak a gazdaságnak. Mentőövet készülnek dobni az európai autóiparnak is. A legalább százféle készülő oltóanyagból készült egy ötelemű lista, amely az esélyesebbeket tartalmazza. A BUX szerényen emelkedett, a forint stabil volt.
hírlevél