TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A tőzsdék Amerikában megint emelkedni tudnak, amit a vírussal kapcsolatos statisztikák kevésbé indokolnak, de egyes előrejelzések legalább optimistábbak. Európa kissé süllyedt, de a BUX felment, a forint is stabil. A Volkswagen kinyit néhány üzemegységet, hogy Kínát ellássák a megfelelő részegységekkel.

A délelőtti süllyedés után valamivel jobb kedvre derültek a tőzsdék, főleg Amerikában, ami főleg a vírusfrontról érkező híreknek tudható be. Az USA-ban a University of Washington 80-ról 60 ezerre csökkentette az áldozatok várható számáról szóló becslését. Korábban a kormányzat 100, sőt 200 ezer feletti prognózisokat is nyilvánosságra hozott.

Az új fertőzöttek számának növekedése is lassult. Ugyanakkor a halottak száma 24 óra alatt majdnem 2000 volt az USA-ban, amiért a felelősséget Donald Trump a WHO-ra próbálja áttolni. Európában alacsonyabb számokat ismertettek Spanyolországban és Olaszországban is. Az Egyesült Királyságban azonban, ahol a koronavírussal intenzív osztályra került Boris Johnson sokáig félvállról vette a fertőzést, újabb hetekkel hosszabbíthatják meg a kijárási korlátozásokat a Bloomberg szerint. A halottak száma itt is növekszik, közelít a napi ezerhez.

Az olasz, spanyol, brit, amerikai koronavírus-halálozások száma (Tradingview.com) Az olasz, spanyol, brit, amerikai koronavírus-halálozások száma (Tradingview.com)

Az amerikai indexek este hat előtt két-két és fél százalékos emelkedésben vannak, az európai társaik viszont kisebb, általában fél százalék körüli süllyedéssel zártak. A kivétel a lengyel WIG 20, amely másfél százalékkal esett, és felülteljesítő volt a BUX, amely ezúttal fél százalékkal emelkedett. Az OTP 0,2 százalékkal, a Telekom 0,6-al  esett. A Mol 0,6, a Richter 0,7 százalékkal emelkedett.

További és frissebb árfolyamok itt láthatók

Az Opus két napos száguldás után kisebb mínuszban végzett. A forint az MNB tegnapi intézkedéscsomagja óta erősebb, ma már végig 360 alatt maradt az euró, most 357,90. (A forinttal, az MNB intézkedéseivel kapcsolatban lásd: Most akkor volt tegnap kamatemelés vagy sem?)

Olaj, pénzügyminiszterek, Zoom

Az olaj ma pár százalékos pluszban van, holnap az OPEC és potenciális szövetségesei folytatják az (online) tárgyalásokat. Holnap folytatódik az EU pénzügyminiszereinek ma megszakadt csúcstalálkozója is, szintén az internet segítségével.

A Zoom Video (NASDAQ: ZM) részvénye ma 8,4 százalékkal emelkedett, miután a videohívás-alkalmazás készítője a Facebook veteránját, Alex Stamos tanácsadót bérelte fel. Feladata, hogy segítsen megoldani a cég adatvédelmi politikájával kapcsolatos problémákat. A részvény az adatvédelmi kritikák miatt esett az előző napokban nagyot.

Újrainduló Volkswagen-üzemek

A Volkswagen bejelentette, hogy 1700 dolgozót visszahív a termelésbe Braunschweig, Kassel, Salzgitter, Chemnitz és Hannover városokban levő egységeibe. Ennek fő célja, hogy a kínai termeléshez szükséges részegységeket le tudják gyártani. Más gyáregységeiben, például a németországi összeszerelő üzemekben továbbra is áll a termelés.

Optimisták a nagykutyák

Az RBC felmérése szerint a koronavírus-járvány ellenére az intézményi befektetők nagy része annyira hisz a részvénypiac emelkedésében (annyira “bullish”), mint már 2018 óta nem. A koronavírus elleni intézkedések a világ sok országában éppen a gazdaság összeomlását okozzák. A felmérés mégis azt mutatja, hogy a megkérdezettek többsége nyugodt, és biztos abban, hogy a tőzsdék magukhoz térnek. Mindaddig, amíg a fertőzések száma nem csökken, a jelenlegi helyzet a piacokon sem sokat fog változni. Azután azonban kiugró emelkedés várható – írta a Finanzen.net.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru A tőzsdekrach oka 200 ezer halott Amerikában, 400 ezer fertőzés Magyarországon?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 21. 18:55
Csúnya, két-három hónapja nem látott mélyrepülést mutatnak a tőzsdék, részben a járvány rohamos terjedése, részben az amerikai stimulus hiánya, részben pedig a bankszektor problémái miatt. A német index különösen nagyot esett, de a BUX sem sokkal maradt el tőle. A forint is gyengült, a dollár viszont erősödött, ami az árupiacokat is a mélybe lökte. Amerikában ráadásul még politikai komplikációk is felmerültek.
Részvény / Deviza / Áru Túlzás volt a reggeli OTP-zuhanás? Megvan a TikTok-megoldás
Eidenpenz József | 2020. szeptember 21. 11:31
A koronavírus súlyosbodó második hullámával és szigorodó biztonsági intézkedésekkel, valamint a bankszektor teljesítményével magyarázzák, hogy ma is nagyon rossz a tőzsdék hangulata. A tőzsdeindexek esése a két-három százalékot is eléri, közéjük tartozik a hazai BUX-index is. Az OTP különösen nagyot esett, ennek magyar és európai okai is vannak. A forint gyengül, a dollár erősödik.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot esett az OTP, megvan, miért emelkedik a Telekom
Eidenpenz József | 2020. szeptember 18. 18:49
Rossz hangulatban telik a hét utolsó napja a tőzsdéken, Európában főleg a magas fertőzésszámok okoznak aggodalmakat. A BUX index az európai átlaghoz hasonlóan esett, üde színfolt volt a Magyar Telekom, amely egy tenderrel kapcsolatban kapaszkodott feljebb. Az euró/forint makacsul 360 felett tartózkodott, az olaj drágulása viszont leállni látszik.
Részvény / Deviza / Áru Tik-tak, tik-tak: ma dönt Trump a TikTokról, holnap a kormány a hitelmoratóriumról
Csabai Károly | 2020. szeptember 18. 11:26
Úgy tűnik, a világgazdaság mielőbbi kilábalásával kapcsolatos aggodalmak az amerikai és az európai piacokat jobban megfektették, mint az ázsiaiakat, ez a nemesfémek malmára hajtották a vizet. Az olaj erős hetet zárt, ami baljós előjel a számunkra, vége szakadhat ugyanis a hazai üzemanyagárak csökkenésének. Az OTP és a forint árfolyamát a hiteltörlesztési moratóriumról holnap belengetett döntés bizonytalan kimenetele tarthatja nyomás alatt. Az USA-ban pedig a vigyázó szemek Trumpra vetődnek atekintetben, hogyan dönthet az amerikai elnök a TikTokról.
Részvény / Deviza / Áru Ezután jön csak a járvány neheze? A Tesla 3+1 ütőkártyája
Eidenpenz József | 2020. szeptember 17. 19:10
Európában kicsit, Amerikában nagyon rossz – így foglalhatnánk össze a mai tőzsdei hangulatot. Budapesten pedig valahol a kettő között. A befektetőknek a jelek szerint nem sok okuk van a vásárlásra, a legtöbb gazdasági adat inkább felemás, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed pedig tegnap este csalódást okozott. Lehet, hogy télen újabb válságra számíthatunk?
Részvény / Deviza / Áru Több mint kínos, ami kiderült a tőzsde sztárjáról
Király Béla | 2020. szeptember 17. 18:48
Az idei első félévben a Nasdaq legjobban teljesítő részvénye a Nikola elektromos teherautó-gyártóé volt. Igaz a gyártót akár idézőjelbe is tehetnénk, hiszen a vállalatról kiderült, hogy ettől továbbra is nagyon messze van.
Részvény / Deviza / Áru Augusztusban megint beomlott az európai autóipar, retikülökkel folyik az adok-kapok
Eidenpenz József | 2020. szeptember 17. 11:47
Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed egyesek szerint csalódást okozott a piacoknak, mások szerint kellemes meglepetést. A tegnap esti amerikai esés mindenesetre folytatódik Ázsiában és Európában egyaránt. Kontinensünkön szenvednek a bankok és az autóipar. A BUX hozza az európai átlagot, főleg az OTP húzza le. Az új jelszó a “Hópehely” a technológiai részvények piacán, folytatódik a luxusóriások harca.
Részvény / Deviza / Áru Ruanda szintje alá süllyedt Törökország, házkutatás a BMW-nél
Eidenpenz József | 2020. szeptember 16. 18:56
A ma esti fontos Fed-ülés előtt nem teljesen egyértelmű a tőzsdék iránya, Amerikában például a technológiai részvények süllyednek és az ipari részvények emelkednek. Régiónk továbbra is alulteljesítő, Varsóban és Budapesten is süllyedt az index. Nálunk ez az OTP esésének köszönhető. Ismét gyengült a forint, kiújult a Boeing-botrány, leépítenek az európai járműgyártók. Házkutatást tartanak a BMW-nél, de csak Dél-Koreában.
Részvény / Deviza / Áru Miért maradt le a BUX? Mit mutat az Apple új órája?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 16. 11:28
Óvatosan pozitív a hangulat ma a tőzsdéken, mindenki a Fed ülésének esti záró eseményére vár. A BUX azonban ma is szerény mínuszban van, miközben a forint is tovább gyengül. A BUX már régen alulteljesítő, ennek okai talán a gazdaságpolitikában keresendőek. Ígéretes a Pfizer vakcinája, kereset készül a Facebook ellen, elmeszelték Donald Trump kereskedelmi háborúját – legalábbis elvileg.
Részvény / Deviza / Áru Jön az árupiaci bika? Ma nézik az Apple óráját
Eidenpenz József | 2020. szeptember 15. 19:05
Az Egyesült Államokban nagyon jó a tőzsdék hangulata, az indexeket főleg a technológiai szektor húzza. Európában is szinte csak pluszokat látunk, kivétel Varsó és még inkább Budapest. Valamiért a hazai piacon komoly eladói nyomás volt, három vezető részvényünk is nagyot esett. Valamelyest a forint is tovább gyengült. Ma mutatja be új termékeit az Apple.
Friss
hírlevél