<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Nincs könnyű helyzetben, aki meg akarja érteni, hogy mi is történik a kamatokkal, a monetáris politikával most Magyarországon, és ebből milyen következtetést lehet levonni a forintra vonatkozóan. Barlai Róbert tőkepiaci szakértő jegyzete.

Szemtanúi voltunk egy, a régiónk deviza mozgásaitól elszakadó forint gyengülésnek. Mindezt olyan volatilitás mellett, ami devizaválságok első fázisában szokott előfordulni. Ez teljesen szokatlan és új jelenség volt, ami viszont nem volt teljesen váratlan.

Többször írtam róla, hogy a magyar gazdaságot olyan alacsony kamatszint mellett üti meg a korona vírus járvány, hogy az újraárazódó kockázati prémium miatt kamatemelést kell majd a jegybanknak végrehajtania, ha nem teszi, akkor ez a feszültség a deviza árfolyamában fog lecsapódni.

Barlai Róbert, tőkepiaci szakértő
Barlai Róbert, tőkepiaci szakértő

Természetesen a monetáris politika fő küldetése az infláció elleni küzdelem, illetve manapság mindig hozzátesszük, és ha az infláció megfelelő szinten van, akkor a növekedési célok támogatása is. Ugyanakkor legalább ilyen fontos, vagy talán még fontosabb egy ország fizetőeszközének az értékmegőrzése, a mi esetünkben a forint stabilitásának a fenntartása.

Nem arról van szó, hogy a forint nem gyengülhet. Gyengülhet, alakítsák annak árfolyamát a piaci erők, amit a jegybank a kamat politikáján keresztül befolyásolni tud. De a gyengülés maradjon "orderly", ahogy a tőkepiacokon mondják, azaz a piac intézményei működjenek. Legyen árjegyző, a vételi-eladási ajánlatok közötti spread a szokásos szinten legyen, a volatilitás az adott gazdasági környezetre jellemző legyen, más hasonló devizákhoz képest ne legyen a forint piacán rendkívüli helyzet, stb.  Az elmúlt hetekben sajnos a forint piacán "disorderly" mozgások és tendenciák alakultak ki.

Miért?

Mert a jegybank tényleges lépésekkel nem üzente meg a piacnak, hogy a forint árfolyama hogyan viszonyul a monetáris politikához. Talán kicsit több mint egy hónapja még érzékelhető volt, hogy 340 fölé nem szívesen engedi a jegybank a forintot az euróhoz képest. Aztán jött a koronavírus válság, és új helyzet keletkezett. Nem volt világos üzenet, hogy ebben az új helyzetben milyen fogódzok alapján tekintsenek a piaci szereplők a forintra. Persze nem is volt könnyű helyzetben a jegybank, hiszen a nagy- és fejlett tőkepiacokon is több eszközosztályban is szétesett a piac, hatalmas volatilitás mellett rángatóztak az árfolyamok. A "disorderly" azt jelenti, hogy a piac ármeghatározó képessége megszűnik, jelentősen romlik. Az árjegyzők a megkapott tételeket forró krumpliként dobják tovább, tehát nem működik az árjegyzés intézménye. A forint esetében a bid/offer spread a szokásos 5-15 fillérről kitágult 1-2 forintra, és láttunk napi 5-8 forintos gyengülést is. Nem lehet tudni, csak megközelítőleg, hogy ilyenkor hol van a valós ár. Hasonló folyamatok futottak le a magyar kötvény piacokon is.

Ebben a helyzetben a jegybank kénytelen valós lépéssel mutatni, hogy érti a piaci folyamatokat. Ilyenkor már a "verbális intervenció" kevés.

Ennek köszönhetően a jegybank március végén megemelte a betéti kamatszintet 0,9%-ra, az addigi -0,05%-ról, az 1 hetes betéti termék bevezetésével. Ez fontos lépés és üzenet volt, hiszen nagyon sok évig azt mondta, hogy nem lesz olyan helyzet Magyarországon, hogy kamatot kelljen emelni. Ennek ellenére meglépte, a piac pedig megkapta a maga üzenetét. Azonban ez megkésett volt, és nem nagyon történ más, mint hogy kb. a lengyel rövid kamatszintet állította elő az MNB Magyarországon. A forint gyengült tovább, ez a lépés nem volt elég a piacnak, hogy a volatilitás és a régiótól elszakadó forint esése megálljon.

Így futottunk bele a keddi MNB Monetáris Tanács döntésekbe és sajtótájékoztatóba, ahol sok mindenről volt szó. A talán legfontosabb főcímmel, hogy "kamatot emelt jegybank" én csak nagyon kevéssé tudok egyet érteni.

A saját és szerintem a piac logikája szerint, érdemi kamatemelést tegnap nem jelentett be a jegybank.

A bankrendszer szintjén, különösen egy likviditás bő helyzetben a jegybanknak valamilyen instrumentumban sterilizálni kell, ki kell csapatni a fölös likviditást. Ahol ennek az eszköznek a megállapított kamatszintje van, ott van a bankrendszerben a rövid kamatszint, hiszen nem az a szűk korlát, hogy milyen kamaton tudok pénzhez jutni, hanem hogy hol tudom a fölös likviditást kihelyezni. Ahol pedig a rövid kamatszint van, abból kiindulva árazzák a bankok és a piac szereplői az 1 hetes, 1, 3 hónapos, stb. pénzek árát. Így árazódnak a deviza swapokban is a rövid forint kamatok, aminek a szintje meghatározó a deviza, a forint árfolyamára.

A tegnapi napon kamatemelést a jegybank az aktív repo, azaz a hitel termékeinek az esetében jelentett be (ott se mindegyik futamidőre), mintegy kamat folyosót (ténylegest) nyitva az aktív (hitelezés) és passzív (betét elhelyezés) oldal számára.

Nagy Márton a mai sajtótájékoztatón megerősítette, hogy: rendkívüli módon zavarta őket a forint extra volatilitása, a régiótól elszakadó forint mozgás, és ha szükségét látják, a 0,9%- os betéti termék kamatát is emelhetik. Ugyanakkor hozzátette, hogy bízik abban, hogy a bankrendszer mind a Bubor árazásánál, mind a betéti tender használatánál megérti, hogy a jegybanki szándék 0,9% körül van.

Nem történt tehát eddig más, minthogy a jegybank úgy alakította át eszközrendszerét, hogy bizonyos hiteltermékei árát megemelte 1,85%-ra és pont. A rövid kamatszint szempontjából pedig a legfontosabb instrumentum, az 1 hetes betéti tender árazásához pedig nem akar még hozzá nyúlni, de ha szükség lesz rá, élni fog az árazási szabadságával is.

Ennek az árazási szabadságnak a bejelentése volt talán a legfontosabb a monetáris politika és a forint szempontjából. Megteremtett egy rugalmas eszközt, amivel Monetáris Tanács ülés nélkül hetente tud a valós kamatszinten változtatni.

Ez önmagában is egy fontos üzenet, hiszen eddig ilyen rugalmas eszköze nem volt az MNB-nek, de tényleges passzív oldali kamat intézkedés nem lett tegnap bejelentve.

Mire lehet elég az eddig bejelentett intézkedés sorozat?

  • A piac világos jelzést kapott, hogy kontroll nélküli és a régiótól leszakadó deviza gyengülést a jegybank tevőlegesen is megakadályozza.
  • A világgazdaság és ezen belül is az EU és a CEE régió gazdasági kilátásai miatt ingadozó forint ellen nem kíván az MNB fellépni. Megjegyzem ez szinte „mission impossible„ lenne és adott esetben olyan költségek merülhetnek fel, ami össztársadalmilag megkérdőjelezhető.
  • Tehát, ha a régiónk devizái gyengülnek, akkor gyengüljön a forint is, de kontrolláltan, "orderly" módon.
  • Az EURHUF lehet 380 is, ha ez a világ gazdasági és piaci folyamataiba is beleillik, azaz egy további és lehetséges forint gyengülés ellen nem (vagy fogalmazhatunk úgy is, hogy még nem) húzott fel a jegybank kínai falat.
  • Az MNB hitelességét és a transzparenciát nem segíti, hogy az MNB-nek most az eddig meghirdetett eszközök mennyiségre és árazásra vonatkozóan teljes szabadsága lett. Ez ugyanis pont akkor növeli a bizonytalanságot, amikor a piacnak fix kapaszkodókra lenne szüksége az árazásban.
A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 10825 10725 11000 -1,59% 0 0 8 998 118 180 Ft 2023-01-31 17:07:24
MOL 2682 2658 2730 -0,74% 0 0 2 050 862 922 Ft 2023-01-31 17:11:45
MTELEKOM 382 370 384 +2,83% 0 0 335 482 259 Ft 2023-01-31 17:05:26
RICHTER 8110 7980 8145 +0,56% 0 0 3 887 641 950 Ft 2023-01-31 17:08:50
OPUS 127 127 131 -3,03% 0 0 28 946 057 Ft 2023-01-31 17:05:08
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Rossz napja volt kedden is az OTP-nek
Privátbankár.hu | 2023. január 31. 18:01
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 303,14 pontos, 0,66 százalékos csökkenéssel, 45 339,18 ponton zárt kedden.
Részvény / Deviza / Áru Hamar magához tért a forint, hét szűk esztendő a magyar ingatlanpiacon?
Eidenpenz József | 2023. január 31. 12:25
A forint jól tartja magát, a tőzsdék kevésbé, a hazai részvények közül azonban már csak az OTP alulteljesítő. Hét szűk esztendőt jósol egy vagyonkezelő Magyarországon az ingatlanpiacon, miközben rossz hír érkezett az európai inflációról. Árháború jöhet az elektromosautó-piacon, a shortosok kiszállása okozhatta a bitcoin emelkedését.
Részvény / Deviza / Áru Elindult felfelé a gázár, de nem csak a hideg miatt
Privátbankár.hu | 2023. január 31. 11:03
Irány újra a 60 euró?
Részvény / Deviza / Áru Alig jön már az orosz gáz, bezuhantak a szállítások
Privátbankár.hu | 2023. január 31. 09:56
Történelmi mélyponton az Európába irányuló orosz gázexport.
Részvény / Deviza / Áru Nem ilyen forintárfolyamokról álmodoztunk az éjjel
Privátbankár.hu | 2023. január 31. 07:36
Gyengüléssel nyitott a forint.
Részvény / Deviza / Áru Nem sok mindennek lehetett ma örülni Budapesten
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 18:02
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1003,09 pontos, 2,15 százalékos csökkenéssel, 45 642,32 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Árháború az elektromosautó-piacon, csúnyán bánnak a magyar eszközökkel
Eidenpenz József | 2023. január 30. 12:07
Adják a forintot és a magyar részvényeket az S&P leminősítése után. Fontos jegybanki ülések, inflációs és GDP-adatok gondoskodhatnak izgalmakról ezen a héten is, és rengeteg gyorsjelentés érkezik. A Tesla árai alámentek az európai gyártókéinak, de az utóbbiak egyike azt mondja, nem akarja felvenni a kesztyűt. Augusztus közepi szinten áll a bitcoin, az Amazon pedig NFT-platformon dolgozik.
Részvény / Deviza / Áru Vajon mikor célozza meg az 50 eurót a gáz ára?
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 09:25
Az enyhe télnek is köszönhetően nem szállt el az energiahordozó egységnyi ellenértéke.
Részvény / Deviza / Áru Péntek estéhez képest gyengült, de azért még tartja magát a forint
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 07:41
1-2 forinttal kérnek többet a főbb devizákért.
Részvény / Deviza / Áru Emelkedett a BUX a héten, a forgalom csökkent
Privátbankár.hu | 2023. január 29. 08:57
Csökkenő forgalom mellett emelkedett a héten a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 46 645 ponton zárt pénteken, 0,44 százalékkal magasabban, mint egy héttel korábban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG