BUX
36 346.09
+0.72%
+261.00
OTP
10 450.00
+2.05%
+210.00
MOL
1 993.00
-1.04%
-21.00
RICHTER
6 945.00
+0.58%
+40.00
MTELEKOM
399.00
+1.14%
+4.00
 
2020. április 8. 15:20

Nincs könnyű helyzetben, aki meg akarja érteni, hogy mi is történik a kamatokkal, a monetáris politikával most Magyarországon, és ebből milyen következtetést lehet levonni a forintra vonatkozóan. Barlai Róbert tőkepiaci szakértő jegyzete.

Szemtanúi voltunk egy, a régiónk deviza mozgásaitól elszakadó forint gyengülésnek. Mindezt olyan volatilitás mellett, ami devizaválságok első fázisában szokott előfordulni. Ez teljesen szokatlan és új jelenség volt, ami viszont nem volt teljesen váratlan.

Többször írtam róla, hogy a magyar gazdaságot olyan alacsony kamatszint mellett üti meg a korona vírus járvány, hogy az újraárazódó kockázati prémium miatt kamatemelést kell majd a jegybanknak végrehajtania, ha nem teszi, akkor ez a feszültség a deviza árfolyamában fog lecsapódni.

Barlai Róbert, tőkepiaci szakértő Barlai Róbert, tőkepiaci szakértő

Természetesen a monetáris politika fő küldetése az infláció elleni küzdelem, illetve manapság mindig hozzátesszük, és ha az infláció megfelelő szinten van, akkor a növekedési célok támogatása is. Ugyanakkor legalább ilyen fontos, vagy talán még fontosabb egy ország fizetőeszközének az értékmegőrzése, a mi esetünkben a forint stabilitásának a fenntartása.

Nem arról van szó, hogy a forint nem gyengülhet. Gyengülhet, alakítsák annak árfolyamát a piaci erők, amit a jegybank a kamat politikáján keresztül befolyásolni tud. De a gyengülés maradjon "orderly", ahogy a tőkepiacokon mondják, azaz a piac intézményei működjenek. Legyen árjegyző, a vételi-eladási ajánlatok közötti spread a szokásos szinten legyen, a volatilitás az adott gazdasági környezetre jellemző legyen, más hasonló devizákhoz képest ne legyen a forint piacán rendkívüli helyzet, stb.  Az elmúlt hetekben sajnos a forint piacán "disorderly" mozgások és tendenciák alakultak ki.

Miért?

Mert a jegybank tényleges lépésekkel nem üzente meg a piacnak, hogy a forint árfolyama hogyan viszonyul a monetáris politikához. Talán kicsit több mint egy hónapja még érzékelhető volt, hogy 340 fölé nem szívesen engedi a jegybank a forintot az euróhoz képest. Aztán jött a koronavírus válság, és új helyzet keletkezett. Nem volt világos üzenet, hogy ebben az új helyzetben milyen fogódzok alapján tekintsenek a piaci szereplők a forintra. Persze nem is volt könnyű helyzetben a jegybank, hiszen a nagy- és fejlett tőkepiacokon is több eszközosztályban is szétesett a piac, hatalmas volatilitás mellett rángatóztak az árfolyamok. A "disorderly" azt jelenti, hogy a piac ármeghatározó képessége megszűnik, jelentősen romlik. Az árjegyzők a megkapott tételeket forró krumpliként dobják tovább, tehát nem működik az árjegyzés intézménye. A forint esetében a bid/offer spread a szokásos 5-15 fillérről kitágult 1-2 forintra, és láttunk napi 5-8 forintos gyengülést is. Nem lehet tudni, csak megközelítőleg, hogy ilyenkor hol van a valós ár. Hasonló folyamatok futottak le a magyar kötvény piacokon is.

Ebben a helyzetben a jegybank kénytelen valós lépéssel mutatni, hogy érti a piaci folyamatokat. Ilyenkor már a "verbális intervenció" kevés.

Ennek köszönhetően a jegybank március végén megemelte a betéti kamatszintet 0,9%-ra, az addigi -0,05%-ról, az 1 hetes betéti termék bevezetésével. Ez fontos lépés és üzenet volt, hiszen nagyon sok évig azt mondta, hogy nem lesz olyan helyzet Magyarországon, hogy kamatot kelljen emelni. Ennek ellenére meglépte, a piac pedig megkapta a maga üzenetét. Azonban ez megkésett volt, és nem nagyon történ más, mint hogy kb. a lengyel rövid kamatszintet állította elő az MNB Magyarországon. A forint gyengült tovább, ez a lépés nem volt elég a piacnak, hogy a volatilitás és a régiótól elszakadó forint esése megálljon.

Így futottunk bele a keddi MNB Monetáris Tanács döntésekbe és sajtótájékoztatóba, ahol sok mindenről volt szó. A talán legfontosabb főcímmel, hogy "kamatot emelt jegybank" én csak nagyon kevéssé tudok egyet érteni.

A saját és szerintem a piac logikája szerint, érdemi kamatemelést tegnap nem jelentett be a jegybank.

A bankrendszer szintjén, különösen egy likviditás bő helyzetben a jegybanknak valamilyen instrumentumban sterilizálni kell, ki kell csapatni a fölös likviditást. Ahol ennek az eszköznek a megállapított kamatszintje van, ott van a bankrendszerben a rövid kamatszint, hiszen nem az a szűk korlát, hogy milyen kamaton tudok pénzhez jutni, hanem hogy hol tudom a fölös likviditást kihelyezni. Ahol pedig a rövid kamatszint van, abból kiindulva árazzák a bankok és a piac szereplői az 1 hetes, 1, 3 hónapos, stb. pénzek árát. Így árazódnak a deviza swapokban is a rövid forint kamatok, aminek a szintje meghatározó a deviza, a forint árfolyamára.

A tegnapi napon kamatemelést a jegybank az aktív repo, azaz a hitel termékeinek az esetében jelentett be (ott se mindegyik futamidőre), mintegy kamat folyosót (ténylegest) nyitva az aktív (hitelezés) és passzív (betét elhelyezés) oldal számára.

Nagy Márton a mai sajtótájékoztatón megerősítette, hogy: rendkívüli módon zavarta őket a forint extra volatilitása, a régiótól elszakadó forint mozgás, és ha szükségét látják, a 0,9%- os betéti termék kamatát is emelhetik. Ugyanakkor hozzátette, hogy bízik abban, hogy a bankrendszer mind a Bubor árazásánál, mind a betéti tender használatánál megérti, hogy a jegybanki szándék 0,9% körül van.

Nem történt tehát eddig más, minthogy a jegybank úgy alakította át eszközrendszerét, hogy bizonyos hiteltermékei árát megemelte 1,85%-ra és pont. A rövid kamatszint szempontjából pedig a legfontosabb instrumentum, az 1 hetes betéti tender árazásához pedig nem akar még hozzá nyúlni, de ha szükség lesz rá, élni fog az árazási szabadságával is.

Ennek az árazási szabadságnak a bejelentése volt talán a legfontosabb a monetáris politika és a forint szempontjából. Megteremtett egy rugalmas eszközt, amivel Monetáris Tanács ülés nélkül hetente tud a valós kamatszinten változtatni.

Ez önmagában is egy fontos üzenet, hiszen eddig ilyen rugalmas eszköze nem volt az MNB-nek, de tényleges passzív oldali kamat intézkedés nem lett tegnap bejelentve.

Mire lehet elég az eddig bejelentett intézkedés sorozat?

  • A piac világos jelzést kapott, hogy kontroll nélküli és a régiótól leszakadó deviza gyengülést a jegybank tevőlegesen is megakadályozza.
  • A világgazdaság és ezen belül is az EU és a CEE régió gazdasági kilátásai miatt ingadozó forint ellen nem kíván az MNB fellépni. Megjegyzem ez szinte „mission impossible„ lenne és adott esetben olyan költségek merülhetnek fel, ami össztársadalmilag megkérdőjelezhető.
  • Tehát, ha a régiónk devizái gyengülnek, akkor gyengüljön a forint is, de kontrolláltan, "orderly" módon.
  • Az EURHUF lehet 380 is, ha ez a világ gazdasági és piaci folyamataiba is beleillik, azaz egy további és lehetséges forint gyengülés ellen nem (vagy fogalmazhatunk úgy is, hogy még nem) húzott fel a jegybank kínai falat.
  • Az MNB hitelességét és a transzparenciát nem segíti, hogy az MNB-nek most az eddig meghirdetett eszközök mennyiségre és árazásra vonatkozóan teljes szabadsága lett. Ez ugyanis pont akkor növeli a bizonytalanságot, amikor a piacnak fix kapaszkodókra lenne szüksége az árazásban.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Trump megfenyegette a közösségi médiát, megint az OTP a húzópapír
Eidenpenz József | 2020. május 27. 18:42
A tőzsdeindexek nagy része még erősödik, de az eddig az emelkedés motorját jelentő technológiai papírok ma lefelé tartanak. Miután a Twitter megjelölte az amerikai elnök egyik bejegyzését, mint potenciálisan félrevezető információt, Trump szabályozással vagy bezárással fenyegette meg az egész szektort. Itthon tovább drágul az OTP, de megtorpant a Mol, amelyet az eső olaj nyomaszthat.
Részvény / Deviza / Áru Tavasszal megrohamozták a Tescót, most meg kapkodnak az utazási irodákért
Eidenpenz József | 2020. május 27. 11:04
Ma is maradt az optimizmus a tőzsdéken, pedig sűrűsödnek a fekete felhők az amerikai-kínai kapcsolatok egén. Európában nagy az optimizmus a mozgási korlátozások lazítása miatt, sokan már a nyaralásukat tervezgetik, ami a turizmussal kapcsolatos részvényeket küldte a magasba. A brit kiskereskedők nagy forgalomnövekedést értek el. Kevesebb alkalommal vásároltak az emberek, de akkor másfélszer annyit vettek. Ma is hasít az OTP.
Részvény / Deviza / Áru 3000 felett az S&P, tízezer fölé ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. május 26. 18:53
Az amerikai részvénypiac a tegnapi zárva tartás után ma igyekezett bepótolni a lemaradást Európához képest, de nem sikerült neki. Az S&P 500 index így is 3000 pont felett jár, miközben Európa tovább menetelt. A BUX-ra sem lehetett panasz, főleg az OTP remekelt, öt százalék feletti ugrást produkált. A forint erős, annak ellenére, hogy az MNB ma nem sokat mondott a kamatdöntés után.
Részvény / Deviza / Áru Ebben a két országban júliustól már teljesen megszűnhetnek a korlátozások
Eidenpenz József | 2020. május 25. 18:51
Németországban és Spanyolországban is megvan a menetrendje, mikor szűnhet meg az utolsó korlátozás is. Szerdán az Európai Bizottság új előterjesztést mutathat be, amelyet az EU vezetői végre személyesen tárgyalnak meg. Újból megnyílik a virtuális térbe száműzött tőzsde New Yorkban. Ilyen hírek nyomán ma az európai részvények két százalék körüli emelkedést értek el.
Részvény / Deviza / Áru Indul a csőd-cunami, emelkedünk, mert mindenki esést vár
Eidenpenz József | 2020. május 25. 11:53
Jó a hangulat a tőzsdéken, látszólag különösebb ok nélkül, bár valószínűleg a tovább javuló járványstatisztikák sokat nyomnak a latban. Hong Kongban újra tüntetnek, az USA és Kína szócsatákat vív. A munkanélküliség-hullámot hasonló csődhullám követheti a vállalati és az ingatlanszektorban. Azért emelkedhet a tőzsde, mert mindenki esést vár.
Részvény / Deviza / Áru Három hónapja kezdődött a krach – hol tart a forint a globális deviza-roncsderbiben?
Eidenpenz József | 2020. május 25. 06:07
Úgy érzed, gyenge a forint? Akkor nézd meg, hol tart ehhez képest a cseh korona, a brazil reál vagy a török líra. De még Norvégia vagy Kanada sem úszta meg, jelentősen leértékelődött fizetőeszközük a vírusválság által okozott tőkepiaci krach közepette. Az is érthetővé válik, miért fordulnak mostanában sokan az aranyhoz.
Részvény / Deviza / Áru Tudjuk, mit csináltál áprilisban, újra tőzsdén a Pick szalámigyár
Eidenpenz József | 2020. május 22. 19:17
A videojátékok piaca hatalmas emelkedést mutatott áprilisban, de vették a hardvereket is. Sokan nyilván ezzel ütötték el az időt a karantén alatt. A tőzsdéken stagnálás vagy enyhe esés látható, a BUX kicsit jobban süllyedt, főleg a Mol miatt. Gyengült a forint is.
Részvény / Deviza / Áru Kína berúgta az ajtót – kisbefektetőknek már nem adnak el olajat?
Eidenpenz József | 2020. május 22. 11:41
Végleg rá akar telepedni Kína Hong Kongra, a tőzsdeindex majdnem hat százalékkal zuhant, Amerika válaszlépésekkel fenyeget. Az európai tőzsdék esése azonban mérsékelt, a BUX is az átlagot hozza, az OTP egy százalék alatti mértékben gyengül. Megint visszapattant 349 forint környékéről az euró. Egyes cégek nem akarnak olajat eladni olyan alapoknak, amelyekbe a kisbefektetők szállnak be. Drága lett bitcoinozni.
Részvény / Deviza / Áru A TikTok lassan annyit ér, mint Magyarország GDP-je
Eidenpenz József | 2020. május 21. 18:42
Az amerikai munkanélküliségi adat látszólag megfelelt a várakozásoknak, de a tőzsdéket nem tudta jobb kedvre deríteni. A kereskedelmi háború árnya és globálisan romló vírusstatisztikák nyomasztják a befektetőket. A BUX viszonylag jól teljesített, legalább az OTP meg tudta tartani tegnapi záróárát. A forint tovább erősödött. Újított a Facebook, sokat ér a Tiktok.
Részvény / Deviza / Áru Ez egy új fejezet? Trump nekiment személyesen a kínai elnöknek is
Eidenpenz József | 2020. május 21. 12:09
Főleg az amerikai-kínai kapcsolatok romlása miatt esnek ma a tőzsdék. Donald Trump elnök ezúttal személyesen a kínai elnököt is támadta, amire eddig nem volt példa. A szenátus közben elfogadott egy szabályozást, ami alapján kidobhatják az amerikai tőzsdékről a kínai nagyvállalatok részvényeit. A BUX is süllyed, a forint viszont erősödik.
hírlevél