TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A dél-európai államban március 10. óta nem látott szintre süllyedt az új koronavírusos fertőzöttek napi száma. A járványgörbe Olaszországban és Spanyolországban is lefelé tart. A brit miniszterelnök a második éjszakát töltötte az intenzív osztályon, állapota azonban stabil.

Tegnap 880-nal emelkedett a fertőzöttek száma Olaszországban – ez a legalacsonyabb szám napi szinten március 10-e óta, jelentette be Angelo Borelli, a polgári védelem vezetője.  

Összehasonlításul: tegnapelőtt még 1941 új vírushordozót regisztráltak, korábban pedig általában szintén több ezres volt ez a szám.

Telihold és egy lány a háztetőn Rómában 2020. április 7-én. EPA/ALESSANDRO DI MEO Telihold és egy lány a háztetőn Rómában 2020. április 7-én. EPA/ALESSANDRO DI MEO

Március 10-e fordulópont volt Olaszországban, a kormány ugyanis egy nappal később az egész országra kiterjesztette a korábban csak az észak-olasz tartományokra érvényes karantént.

Lefelé tart a járványgörbe

Az olasz polgári védelmi hatóság szerint a járványgörbe elkezdett lefelé ívelni. A Közegészségügyi Hivatal szerint ugyanakkor ennek megerősítéséhez a következő napok adatai is szükségesek. Egyúttal felszólították az olaszokat, hogy továbbra is tartsák tiszteletben az óvintézkedéseket, különben az eddigi erőfeszítések meghiúsulnak.

Az összes diagnosztizált fertőzött száma mintegy 136 ezerre emelkedett – ennél több vírushordozó csupán Spanyolországban és az Egyesült Államokban van.

A halálos áldozatok száma több mint 600-zal 17 ezer fölé nőtt – ez a legmagasabb szám az egész világon. Több mint 24 ezren meggyógyultak.

De miért épp az olaszok?

Egészségügyi szakemberek több magyarázattal is előálltak arra vonatkozóan, hogy miért Olaszországban követeli a legtöbb áldozatot a koronavírus, és miért itt messze a legmagasabb a halálozási ráta (az elhunytak száma a regisztrált betegek számához képest).           

Az olasz Egészségügyi Minisztérium tanulmánya például arra hívja fel a figyelmet, hogy a legutóbbi influenzaszezon – tavaly november és idén január között – az átlagosnál kevesebb idős olasz halálát okozta a szokásosnál melegebb időnek köszönhetően.

A jelentés tehát azt sugallja, hogy az idén a korábbinál több volt a sebezhető idős ember, akiket végül egy másik, az influenzát követő járvány, a koronavírus ölt meg. Részben ez magyarázhatja tehát a magas halálozási rátát.

Sok az idős, sok a látens fertőzött

A Corriere della Sera olasz lap vizsgálatában pedig arra jutott, hogy a magas olasz halálozási ráta a következő faktorokra vezethető vissza:

a fertőzöttek alulbecsült száma, a több mint egyharmadában 65 év feletti lakosság és a magas várható élettartam, a Pó-alföld szennyezettsége, valamint az intenzívebb társadalmi élet.

Az olasz napilap szerint a legfőbb ok, hogy a fertőzöttek valós száma az ismertnél sokkal magasabb. Minden igazolt beteg mellett ugyanis legalább további 5-10 nem diagnosztizált fertőzött van.

Az olasz statisztikai hivatal március 12-i számításai szerint az akkori több mint 12 ezer regisztrált beteg mellett további több mint 105 ezer, nem nyilvántartott, tünetmentes vagy nagyon enyhe tünettel rendelkező fertőzött volt. Ekkora létszámmal számolva a halálozási ráta is alacsonyabb lenne.

Korábbi adatok szerint a fertőzésben elhunyt olaszok átlagéletkora 80 év körül mozog; több mint 48 százalékukat legalább három más betegség miatt is kezelték, és szinte mindegyik áldozatnak volt legalább egy másik betegsége.

Spanyolországban is lassul a járvány

Ami a többi országot illeti, Spanyolországban a járvány terjedése szintén lassul, szakemberek szerint ugyanakkor meg kell várni, hogy mit mutatnak a hét többi napjának adatai.

Itt a fertőzöttek száma 142 ezerre, az áldozatoké 14 ezer fölé nőtt – mindegyik érték a második legmagasabb a világon.

Spanyolországban, ahol szintén szigorú karantén van érvényben, a hatóságok szerint az elmúlt egy nap során 125 embert vettek őrizetbe és mintegy 12 ezer feljelentést tettek azokkal szemben, akik megszegték a szükségállapothoz kapcsolódó korlátozásokat, írta az MTI.

Példaként említették, hogy volt, aki lakhelyétől kilométerekre autózott el, hogy kenyeret vásároljon, voltak, akik rokonokat látogattak, és akadt, aki háromnegyed órát sétáltatta kutyáját a tengerparton. Az elmúlt napokban növekedett a szabályszegők száma, és mivel szerdától kezdetét veszi a húsvéti szünet, megerősítik az ellenőrzéseket.

Johnson továbbra is az intenzív osztályon van  

Nagy-Britanniában Boris Johnson kormányfő továbbra is egy londoni kórház intenzív osztályán fekszik – a BBC szerint állapota stabil, és „szoros megfigyelés” alatt tartják. 

A koronavírusos brit kormányfőt hétfő este szállították az intenzív részlegre, miután állapota rosszabbodott.

A hivatalos megfogalmazás szerint az 55 éves Johnsont „tartós tünetekkel” vitték az intenzívre orvosai tanácsára, a kormányfőnek „oxigénkezelést” adnak. Ugyanakkor nem tették lélegeztetőgépre.

Az Egyesült Királyságban a fertőzöttek száma 56 ezerre, az áldozatok száma 6100 fölé nőtt.

400 ezer fertőzött az USA-ban

A világ legfertőzöttebb állama – legalábbis a diagnosztizált eseteket tekintve – továbbra is az Egyesült Államok, ahol mintegy 400 ezerre nőtt a vírushordozók száma. A halálos áldozatok száma csaknem 13 ezer.      

A Johns Hopkins kórház ma reggeli adatai szerint eddig világszerte több mint 1,4 millió fertőzöttről tudnak. A  koronavírussal összefüggésben több mint 82 ezren vesztették életüket, több mint 300 ezren meggyógyultak.

A diagnosztizált fertőzöttek számát tekintve Magyarország Litvániával, Fehéroroszországgal és Örményországgal, a halálos áldozatok számát tekintve Panamával, Pakisztánnal és Oroszországgal van körülbelül egy szinten.

Itthon eddig 895 fertőzöttet diagnosztizáltak, és 58-an vesztették életüket.   

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Így készül Putyin a Biden-korszakra
Káncz Csaba | 2020. október 29. 17:15
Joe Biden esetleges győzelmével kapcsolatban óriási elvárások már nincsenek a világban, hiszen a vak is látja, hogy az USA-t lebénítja saját polarizációja. Biden a jogállamiság globális támogatását tervezi, és ez már most ideges kormányzati reakciókat vált ki Egyiptomtól Magyarországig. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Karácsony Gergely szeretné, ha a kormány betartaná az ígéretét
MTI | 2020. október 29. 15:47
A fővárosi önkormányzat újra a kabinet asztalára teszi az Európai Beruházási Bankhoz (EIB) benyújtandó fejlesztési hitel programcsomagját - közölte a főpolgármester csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.
Makro / Külgazdaság Felesleges lehet letesztelni egész Szlovákiát
Wéber Balázs | 2020. október 29. 15:13
Az antigén tesztek ugyanis tömegével hozhatnak hamis eredményeket szlovák lapinformációk szerint. Más vélemények alapján ugyanakkor még így is lehetnek pozitívumai egy ilyen lépésnek.
Makro / Külgazdaság Mediterrán bodorrózsa: a koronavírus új magyar felfedezettje
Kormos Olga | 2020. október 29. 15:03
A CMC Déli Klinika kutatói a világon elsőként igazolták, hogy a mediterrán bodorrózsa kivonat gátolja az új koronavírus szaporodását szövettenyészeteken, valamint pozitív irányban befolyásolja a vírusfertőzés által okozott kóros immunológiai reakciókat is. 
Makro / Külgazdaság "Aki azt gondolja, hogy centralizáltan képes mindent megoldani, az öngólt fog rúgni" - interjú Budapest főpolgármester-helyettesével
Csabai Károly | 2020. október 29. 13:17
Az államot mintegy háromszor kisebb veszteség érte, miközben Budapest nem hagyhatja elszaladni a hiányt, szemben a központi költségvetéssel, amelynek deficitje a tervezetthez képest jóval nagyobb lesz – mondta az Mfor.hu-nak és a Privátbankár.hu-nak adott interjúban Kiss Ambrus, Budapest általános főpolgármester-helyettese. Annak kapcsán, hogy a kormány szeret arra hivatkozni, az államot ütötte meg a legjobban a válság.
Makro / Külgazdaság Hétfőtől tovább szigorodnak a maszkviselési szabályok - Végzős orvostanhallgatókat is bevetnek
Vég Márton | 2020. október 29. 12:15
Hétfőtől a maszkviselést kiterjesztik a vendéglátó- és a szórakozóhelyekre is. Az éttermekben csak az étel és az ital elfogyasztása idején vehetik csak le a vendégek a maszkjukat.
Makro / Külgazdaság Újra nőtt a munkanélküliség szeptemberben
Privátbankár.hu | 2020. október 29. 09:52
Legutóbb júniusban volt emelkedés ezen a fronton. A férfiak foglalkoztatottsága mindeközben éves összevetésben nem csökkent, míg a nőké igen a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: elhunyt újabb 56 beteg
Privátbankár.hu | 2020. október 29. 08:55
2194 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 68 127 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.
Makro / Külgazdaság 24.hu: Sikertelenül próbálnak behozni Európából Magyarországra influenza elleni oltást
Privátbankár.hu | 2020. október 29. 07:28
Folyamatosan próbálnak a 24.hu által megkérdezett gyógyszer-nagykereskedők influenza elleni vakcinát behozni Magyarországra, de eddig sikertelenül – derült ki válaszaikból.
Makro / Külgazdaság Népszava: Nem bírják a tempót a mentők, több ezer helyszínre nem értek oda mintát venni
Privátbankár.hu | 2020. október 29. 07:04
A mentőszolgálat szóvivője lényegében elismerte, hogy kapacitásgondjaik vannak. Úgy tudjuk, hétfőn több mint nyolcezer, szerdán pedig újabb 4-5 ezer közötti helyszínre nem értek oda mintát venni - írta a Népszava. 
Friss
hírlevél