BUX
35 210.60
+0.46%
+160.00
OTP
9 735.00
+0.15%
+15.00
MOL
2 000.00
+0.00%
+0.00
RICHTER
6 820.00
+0.89%
+60.00
MTELEKOM
390.00
+1.56%
+6.00
 
2020. április 8. 08:30

A dél-európai államban március 10. óta nem látott szintre süllyedt az új koronavírusos fertőzöttek napi száma. A járványgörbe Olaszországban és Spanyolországban is lefelé tart. A brit miniszterelnök a második éjszakát töltötte az intenzív osztályon, állapota azonban stabil.

Tegnap 880-nal emelkedett a fertőzöttek száma Olaszországban – ez a legalacsonyabb szám napi szinten március 10-e óta, jelentette be Angelo Borelli, a polgári védelem vezetője.  

Összehasonlításul: tegnapelőtt még 1941 új vírushordozót regisztráltak, korábban pedig általában szintén több ezres volt ez a szám.

Telihold és egy lány a háztetőn Rómában 2020. április 7-én. EPA/ALESSANDRO DI MEO Telihold és egy lány a háztetőn Rómában 2020. április 7-én. EPA/ALESSANDRO DI MEO

Március 10-e fordulópont volt Olaszországban, a kormány ugyanis egy nappal később az egész országra kiterjesztette a korábban csak az észak-olasz tartományokra érvényes karantént.

Lefelé tart a járványgörbe

Az olasz polgári védelmi hatóság szerint a járványgörbe elkezdett lefelé ívelni. A Közegészségügyi Hivatal szerint ugyanakkor ennek megerősítéséhez a következő napok adatai is szükségesek. Egyúttal felszólították az olaszokat, hogy továbbra is tartsák tiszteletben az óvintézkedéseket, különben az eddigi erőfeszítések meghiúsulnak.

Az összes diagnosztizált fertőzött száma mintegy 136 ezerre emelkedett – ennél több vírushordozó csupán Spanyolországban és az Egyesült Államokban van.

A halálos áldozatok száma több mint 600-zal 17 ezer fölé nőtt – ez a legmagasabb szám az egész világon. Több mint 24 ezren meggyógyultak.

De miért épp az olaszok?

Egészségügyi szakemberek több magyarázattal is előálltak arra vonatkozóan, hogy miért Olaszországban követeli a legtöbb áldozatot a koronavírus, és miért itt messze a legmagasabb a halálozási ráta (az elhunytak száma a regisztrált betegek számához képest).           

Az olasz Egészségügyi Minisztérium tanulmánya például arra hívja fel a figyelmet, hogy a legutóbbi influenzaszezon – tavaly november és idén január között – az átlagosnál kevesebb idős olasz halálát okozta a szokásosnál melegebb időnek köszönhetően.

A jelentés tehát azt sugallja, hogy az idén a korábbinál több volt a sebezhető idős ember, akiket végül egy másik, az influenzát követő járvány, a koronavírus ölt meg. Részben ez magyarázhatja tehát a magas halálozási rátát.

Sok az idős, sok a látens fertőzött

A Corriere della Sera olasz lap vizsgálatában pedig arra jutott, hogy a magas olasz halálozási ráta a következő faktorokra vezethető vissza:

a fertőzöttek alulbecsült száma, a több mint egyharmadában 65 év feletti lakosság és a magas várható élettartam, a Pó-alföld szennyezettsége, valamint az intenzívebb társadalmi élet.

Az olasz napilap szerint a legfőbb ok, hogy a fertőzöttek valós száma az ismertnél sokkal magasabb. Minden igazolt beteg mellett ugyanis legalább további 5-10 nem diagnosztizált fertőzött van.

Az olasz statisztikai hivatal március 12-i számításai szerint az akkori több mint 12 ezer regisztrált beteg mellett további több mint 105 ezer, nem nyilvántartott, tünetmentes vagy nagyon enyhe tünettel rendelkező fertőzött volt. Ekkora létszámmal számolva a halálozási ráta is alacsonyabb lenne.

Korábbi adatok szerint a fertőzésben elhunyt olaszok átlagéletkora 80 év körül mozog; több mint 48 százalékukat legalább három más betegség miatt is kezelték, és szinte mindegyik áldozatnak volt legalább egy másik betegsége.

Spanyolországban is lassul a járvány

Ami a többi országot illeti, Spanyolországban a járvány terjedése szintén lassul, szakemberek szerint ugyanakkor meg kell várni, hogy mit mutatnak a hét többi napjának adatai.

Itt a fertőzöttek száma 142 ezerre, az áldozatoké 14 ezer fölé nőtt – mindegyik érték a második legmagasabb a világon.

Spanyolországban, ahol szintén szigorú karantén van érvényben, a hatóságok szerint az elmúlt egy nap során 125 embert vettek őrizetbe és mintegy 12 ezer feljelentést tettek azokkal szemben, akik megszegték a szükségállapothoz kapcsolódó korlátozásokat, írta az MTI.

Példaként említették, hogy volt, aki lakhelyétől kilométerekre autózott el, hogy kenyeret vásároljon, voltak, akik rokonokat látogattak, és akadt, aki háromnegyed órát sétáltatta kutyáját a tengerparton. Az elmúlt napokban növekedett a szabályszegők száma, és mivel szerdától kezdetét veszi a húsvéti szünet, megerősítik az ellenőrzéseket.

Johnson továbbra is az intenzív osztályon van  

Nagy-Britanniában Boris Johnson kormányfő továbbra is egy londoni kórház intenzív osztályán fekszik – a BBC szerint állapota stabil, és „szoros megfigyelés” alatt tartják. 

A koronavírusos brit kormányfőt hétfő este szállították az intenzív részlegre, miután állapota rosszabbodott.

A hivatalos megfogalmazás szerint az 55 éves Johnsont „tartós tünetekkel” vitték az intenzívre orvosai tanácsára, a kormányfőnek „oxigénkezelést” adnak. Ugyanakkor nem tették lélegeztetőgépre.

Az Egyesült Királyságban a fertőzöttek száma 56 ezerre, az áldozatok száma 6100 fölé nőtt.

400 ezer fertőzött az USA-ban

A világ legfertőzöttebb állama – legalábbis a diagnosztizált eseteket tekintve – továbbra is az Egyesült Államok, ahol mintegy 400 ezerre nőtt a vírushordozók száma. A halálos áldozatok száma csaknem 13 ezer.      

A Johns Hopkins kórház ma reggeli adatai szerint eddig világszerte több mint 1,4 millió fertőzöttről tudnak. A  koronavírussal összefüggésben több mint 82 ezren vesztették életüket, több mint 300 ezren meggyógyultak.

A diagnosztizált fertőzöttek számát tekintve Magyarország Litvániával, Fehéroroszországgal és Örményországgal, a halálos áldozatok számát tekintve Panamával, Pakisztánnal és Oroszországgal van körülbelül egy szinten.

Itthon eddig 895 fertőzöttet diagnosztizáltak, és 58-an vesztették életüket.   

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Szépen lassan nyílnak a cseh határok is
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 25. 20:58
Csehország fokozatosan megnyitja a koronavírus-járvány miatt korábban lezárt államhatárait - közölte Andrej Babis cseh miniszterelnök.
Makro / Külgazdaság Óriási segélycsomagot kapnak az önkormányzatok - Ausztriában
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 25. 19:49
A települések önkormányzatainak hirdetett támogatási csomagot az osztrák kormány; a pályázaton induló városok és falvak között egymilliárd eurót osztanak szét - jelentette be Sebastian Kurz kancellár, aki példátlan méretűnek nevezte a támogatási csomagot.
Makro / Külgazdaság A nap képe: mellbevágó címlap – nevet kaptak a névtelen áldozatok
Wéber Balázs | 2020. május 25. 18:21
Sokszor önkéntelenül is úgy beszélünk a koronavírus áldozatairól, mintha csak számsorok lennének egy statisztikában.
Makro / Külgazdaság Elárult az államtitkár néhány számot a gazdaságvédelmi akciótervről
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 25. 16:42
A gazdaságvédelmi akcióterv keretében péntektől lehet beadni a jelentkezést a high-tech és zöld magyar, a kkv-hatékonyságot növelő 50 milliárd forint keretösszegű pályázatra.
Makro / Külgazdaság Újabb nukleáris válság fenyeget - Kína a valódi célpont
Káncz Csaba | 2020. május 25. 13:53
A hadászati egyensúly architektúráját napjainkban már a teljes széthullás veszélye fenyegeti, ami a fegyverkezési verseny újabb fordulóját vetíti előre. Orosz szakértők szerint Washington kivonulása a hadászati megállapodásokból valójában Pekingnek szóló fenyegetés. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság 2000 milliárd forint maradhat idén a hiteladósoknál
Privátbankár.hu | 2020. május 25. 12:01
A lakosság 40 százaléka továbbra is törleszti a hitelét.
Makro / Külgazdaság Tovább száguldanak az üzemanyagárak
Privátbankár.hu | 2020. május 25. 10:00
A benzin literjéért átlagban 7, a gázolajéért 6 forinttal kell majd többet fizetni május 27-étől.
Makro / Külgazdaság Nyitnak a spanyol strandok, júliustól mehetnek a turisták is
Wéber Balázs | 2020. május 25. 09:07
Mától enyhül a karantén Madridban és Barcelonában is, országosan pedig kinyithatnak az első strandok. A spanyolok júliustól várják a külföldi turistákat. Görögország és Horvátország szintén szeretné megmenteni a nyári turistaszezont. Nemzetközi hírösszefoglalónk következik.    
Makro / Külgazdaság 500 közelébe nőtt az elhunytak száma - több mint 1700-an már meggyógyultak
Privátbankár.hu | 2020. május 25. 06:54
Öt idős, krónikus beteg hunyt el hétfőre - több mint 1700-an meggyógyultak, ismét kevesebb az aktív fertőzött.
Makro / Külgazdaság Pánik után: csak egy ágazatban látják még sötétebbnek a magyar gazdaság jövőjét
Privátbankár.hu | 2020. május 25. 06:34
Májusban – vélhetően a kormányzat által bejelentett járványügyi lazítás hatására – szinte minden ágazati és a fogyasztói bizalmi index is egyharmadát ledolgozta áprilisi drámai zuhanásának, az iparban azonban még tovább erősödött a pesszimizmus.
hírlevél