BUX
35 802.24
-0.36%
-130.00
OTP
10 880.00
-0.37%
-40.00
MOL
1 857.00
-0.48%
-9.00
RICHTER
6 670.00
-0.37%
-25.00
MTELEKOM
380.00
-0.26%
-1.00
 
2020. március 19. 13:51

A koronavírus olasz áldozatai szinte kivétel nélkül más betegségben is szenvedtek, átlagéletkoruk csaknem 80 év – derül ki egy friss tanulmányból. Miközben Olaszországban rekordszámban nő a halálesetek száma, addig a kínai Vuhanból már egyetlen halálesetet sem jelentettek. Japán legészakibb szigetén, Hokkaidón pedig megszüntették a rendkívüli állapotot.

Fertőtlenítés Nápolyban 2020. március 19-én. EPA/CIRO FUSCO

Az Olaszországban a koronavírus miatt életüket vesztett emberek több mint 99 százaléka más egészségügyi problémával vagy problémákkal is küzdött, derült ki az olasz Nemzeti Egészségügyi Intézet felméréséből.

Az áldozatok többsége idős és beteg

A tanulmány alapján az elhunytak csaknem fele három vagy több betegségben szenvedett, 25-25 százalékuknak egy vagy kettő egyéb betegsége volt. Több mint 75 százalékuknál magas vérnyomást, 35 százalékuknál cukorbetegséget, harmaduknál szívbetegséget diagnosztizáltak.

Mindössze 0,8 százalék azok aránya, akik úgy haltak bele a koronavírusba, hogy semmilyen betegségük nem volt. A római intézet az olasz áldozatok mintegy ötödének adatait vizsgálta meg.

A tanulmányból kiderül az is, hogy az elhunytak átlagéletkora 79,5 év, a legtöbb áldozat a 80-89 évesek közül kerül ki. A negyven év alatti halottak mindegyike olyan férfi, akinek már komoly egészségügyi problémája volt.

A Gimbe Alapítvány szerint a vírust egyébként mintegy százezren kaphatták el – ez jóval több, mint a diagnosztizáltak száma. A valós halálozási ráta tehát két százalék körül lehet, ami nagyjából megfelel a globális átlagnak.

Negatív olasz rekord

A dél-európai országban a hivatalosan diagnosztizált fertőzöttek száma tegnap 35 ezer fölé, a halottak száma pedig egy nap alatt 475-tel csaknem 3 ezerre emelkedett. Ez az eddigi legnagyobb növekedés a válság kirobbanása óta. Ugyanakkor jelentősen – egy nap alatt több mint ezerrel – nőtt a gyógyultak száma, ők már több mint négyezren vannak.

A jelenlegi 28 ezer betegből több mint 12 ezer tartózkodik házi karanténban. A többiek kórházi kezelésre szorulnak, több mint kétezren intenzív osztályon vannak. Eddig egyébként több mint 165 ezer tesztet végeztek az országban.

A diagnosztizált eseteket tekintve Európán belül Olaszország a legfertőzöttebb ország Spanyolország előtt, ahol a fertőzöttek száma mintegy 15 ezer, a halottaké több mint hatszáz.

Nincs új fertőzött Vuhanban

Olaszországot világviszonylatban csupán Kína előzi meg, ahol már – legalábbis a hivatalos közlések szerint – véget ért a járvány.

A közép-kínai Vuhanból, ahonnan a fertőzés tavaly év végén elindult, szerda éjfélig már egyetlen új esetet sem jelentettek – erre még nem volt példa a válság kitörése óta. Hupej tartomány egyéb részeiről pedig már egy hete nem adtak hírt új betegről. A napi halálozások száma is egyre mérséklődik: szerda éjfélig 8 beteg hunyt el, szemben az egy nappal korábban regisztrált 11 halálesettel.

A tartományban összesen 67 800 embert fertőzött meg az új típusú koronavírus a hivatalos adatok szerint, közülük mintegy 50 ezret Vuhanban.

Újraindul a termelés

Az MTI szerint a tartomány vezetése szerdán bejelentette, hogy a Vuhanban működő, a belföldi és a globális ipari láncban kulcsszerepet betöltő vállalatok ismét megkezdhetik tevékenységüket. A mozik, könyvesboltok, bárok, éttermek és edzőtermek azonban továbbra sem nyithatnak ki.

Hupej tartomány egyéb részein már csökkentették a járvány miatti készültségi fokozatot, és több cégnél a napokban beindul a munka.

Japán is gyógyulgat

Eközben a japán Hokkaidó szigetén ma véget ért a járvány miatti rendkívüli állapot, melyet még februárban hirdettek ki – jelentette be a prefektúra kormányzója. Szudzuki Naomicsi szerint a rendkívüli állapot az eredeti terveknek megfelelően szűnik meg, péntektől pedig új szakaszba lép a  járvány elleni védekezés.

Japánon belül az ötmillió lakosú Hokkaidó szigetén regisztrálták a legtöbb megbetegedést: szerdáig 154 embernél mutatták ki a vírust.

Hokkaidó egyébként így néz ki normál esetben (egy diáklány szemével):

Karantén vár az európaiakra

A japán kormány egyébként szombattól április végéig arra kéri a többi közt Európából érkezőket, hogy vonuljanak házi karanténba 14 napra, és ne használják a helyi tömegközlekedést – írja a Japan Times. Olaszország, Spanyolország és Svájc egyes régióiból, valamint az Izlandról érkezők pedig mától nem léphetnek be Japánba.

A távol-keleti országban szintén sikerült kordában tartani a járvány terjedését: a fertőzöttek száma 889, a halálos áldozatoké 29. Ezek Európa válsággócaihoz képest kimondottan alacsony számok. A japán egészségügyi szervek a rendelkezésre álló teszt-kapacitásuk mindössze hatodát használják ki.

8800 halott, 84 ezer gyógyult

Globálisan a fertőzöttek száma csaknem 220 ezerre, a halálos áldozatok száma 8800 fölé nőtt. Több mint 84 ezer ember ugyanakkor meggyógyult a Johns Hopkins Egyetem legfrissebb adatai szerint.

A diagnosztizált esetek száma ugyanakkor minden bizonnyal nem tükrözi pontosan a valóságot – például azért, mert egyes országokban korlátozott a tesztek száma.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Közel félmilliárd euróval csökkent a külkereskedelmi többletünk májusban
MTI | 2020. július 9. 10:06
A zuhanás mögött természetesen a koronavírus áll.
Makro / Külgazdaság Áfacsökkentés és állami támogatás - így is lehet segíteni a turizmust
MTI | 2020. július 8. 17:13
Jelentős áfacsökkentéssel és az éttermi étkezés árának közvetlen költségvetési támogatásával segíti a brit kormány a koronavírus-járványt súlyosan megszenvedő vendéglátó és turisztikai ágazat újraindulását - közölte szerdán a brit pénzügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Merkel: hatalmas árat fizettünk a vírus megállításáért
Wéber Balázs | 2020. július 8. 16:53
Koronavírus-válság, gazdasági válság, Brexit – nehéz időszakban vette át Németország az EU soros elnökségét. A német kancellár szerint alapjogaink korlátozásával nagyon nagy árat fizettünk a vírusválság során, az EU még soha nem állt ekkora kihívás előtt. Az újjáépítési alapról még nyáron szeretne megegyezni. Elárulta azt is, miért szereti Beethovent.
Makro / Külgazdaság Érik a kiegészítés a nyugdíjasoknak, nem fékez a drágulás a boltokban
Baka F. Zoltán | 2020. július 8. 16:12
Az előttünk álló hetekben dől el, mekkora kompenzációt kaphatnak az idősek.
Makro / Külgazdaság A franciáknál nem lesz újra országos karantén, a koronavírus második hullámában sem
MTI | 2020. július 8. 14:42
Erről az új francia miniszterelnök beszélt. Jean Castex szerint ehelyett célzott intézkedéseket vezetnének be, melyekkel megóvhatnák a gazdaságot.
Makro / Külgazdaság Hatalmas lyuk tátong a költségvetésben - rekordhiány június végén
Privátbankár.hu | 2020. július 8. 11:58
Az elmúlt hónapokban kétszer is megemelték az idei költségvetés hiánycélját a koronavírus-járvány miatt. Az első félévben ezt a szintet is meghaladta a kumulált deficit.
Makro / Külgazdaság A török drónok rommá verték Putyin légvédelmét
Káncz Csaba | 2020. július 8. 10:28
Erdogan drónjai Szíriában és Líbiában megváltoztatták a háború menetét, miközben a német védelmi minisztérium fegyveres drónok beszerzése mellett tör lándzsát. A RAND szerint viszont az autonóm fegyverrendszerek lecsökkentik a stratégiai stabilitást, mindezt egy olyan időszakban, amikor kimondottan feszültté vált a nagyhatalmak közötti viszony. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Most siessen a benzinkutakra, pénteken jön az újabb drágulás!
Privátbankár.hu | 2020. július 8. 09:31
A benzin literjéért átlagban bruttó 3, a gázolajéért 4 forinttal kell többet leszurkolni július 10-étől.
Makro / Külgazdaság Egyre több veszélyes terméket szűr ki az EU, a vizsgált plüssjátékok 68 százaléka problémás
Privátbankár.hu | 2020. július 8. 09:16
A biciklikre szerelhető gyerekülések közül pedig mindegyikkel baj van, állapította meg az unió fogyasztóvédelmi rendszere.
Makro / Külgazdaság Négy hónap után ismét nőtt az infláció
Privátbankár.hu | 2020. július 8. 09:07
Előtte, február és május között alapvetően a koronavírus-járvány miatt lassult a pénzromlás. Májusban például 2,2 százalékkal, ezzel szemben júniusban már 2,9 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak átlagosan az egy évvel korábbinál. Az elmúlt egy évben az élelmiszerek és a szeszes italok, dohányáruk ára nőtt jelentős mértékben. 
hírlevél