5p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A koronavírus olasz áldozatai szinte kivétel nélkül más betegségben is szenvedtek, átlagéletkoruk csaknem 80 év – derül ki egy friss tanulmányból. Miközben Olaszországban rekordszámban nő a halálesetek száma, addig a kínai Vuhanból már egyetlen halálesetet sem jelentettek. Japán legészakibb szigetén, Hokkaidón pedig megszüntették a rendkívüli állapotot.
Fertőtlenítés Nápolyban 2020. március 19-én. EPA/CIRO FUSCO

Az Olaszországban a koronavírus miatt életüket vesztett emberek több mint 99 százaléka más egészségügyi problémával vagy problémákkal is küzdött, derült ki az olasz Nemzeti Egészségügyi Intézet felméréséből.

Az áldozatok többsége idős és beteg

A tanulmány alapján az elhunytak csaknem fele három vagy több betegségben szenvedett, 25-25 százalékuknak egy vagy kettő egyéb betegsége volt. Több mint 75 százalékuknál magas vérnyomást, 35 százalékuknál cukorbetegséget, harmaduknál szívbetegséget diagnosztizáltak.

Mindössze 0,8 százalék azok aránya, akik úgy haltak bele a koronavírusba, hogy semmilyen betegségük nem volt. A római intézet az olasz áldozatok mintegy ötödének adatait vizsgálta meg.

A tanulmányból kiderül az is, hogy az elhunytak átlagéletkora 79,5 év, a legtöbb áldozat a 80-89 évesek közül kerül ki. A negyven év alatti halottak mindegyike olyan férfi, akinek már komoly egészségügyi problémája volt.

A Gimbe Alapítvány szerint a vírust egyébként mintegy százezren kaphatták el – ez jóval több, mint a diagnosztizáltak száma. A valós halálozási ráta tehát két százalék körül lehet, ami nagyjából megfelel a globális átlagnak.

Negatív olasz rekord

A dél-európai országban a hivatalosan diagnosztizált fertőzöttek száma tegnap 35 ezer fölé, a halottak száma pedig egy nap alatt 475-tel csaknem 3 ezerre emelkedett. Ez az eddigi legnagyobb növekedés a válság kirobbanása óta. Ugyanakkor jelentősen – egy nap alatt több mint ezerrel – nőtt a gyógyultak száma, ők már több mint négyezren vannak.

A jelenlegi 28 ezer betegből több mint 12 ezer tartózkodik házi karanténban. A többiek kórházi kezelésre szorulnak, több mint kétezren intenzív osztályon vannak. Eddig egyébként több mint 165 ezer tesztet végeztek az országban.

A diagnosztizált eseteket tekintve Európán belül Olaszország a legfertőzöttebb ország Spanyolország előtt, ahol a fertőzöttek száma mintegy 15 ezer, a halottaké több mint hatszáz.

Nincs új fertőzött Vuhanban

Olaszországot világviszonylatban csupán Kína előzi meg, ahol már – legalábbis a hivatalos közlések szerint – véget ért a járvány.

A közép-kínai Vuhanból, ahonnan a fertőzés tavaly év végén elindult, szerda éjfélig már egyetlen új esetet sem jelentettek – erre még nem volt példa a válság kitörése óta. Hupej tartomány egyéb részeiről pedig már egy hete nem adtak hírt új betegről. A napi halálozások száma is egyre mérséklődik: szerda éjfélig 8 beteg hunyt el, szemben az egy nappal korábban regisztrált 11 halálesettel.

A tartományban összesen 67 800 embert fertőzött meg az új típusú koronavírus a hivatalos adatok szerint, közülük mintegy 50 ezret Vuhanban.

Újraindul a termelés

Az MTI szerint a tartomány vezetése szerdán bejelentette, hogy a Vuhanban működő, a belföldi és a globális ipari láncban kulcsszerepet betöltő vállalatok ismét megkezdhetik tevékenységüket. A mozik, könyvesboltok, bárok, éttermek és edzőtermek azonban továbbra sem nyithatnak ki.

Hupej tartomány egyéb részein már csökkentették a járvány miatti készültségi fokozatot, és több cégnél a napokban beindul a munka.

Japán is gyógyulgat

Eközben a japán Hokkaidó szigetén ma véget ért a járvány miatti rendkívüli állapot, melyet még februárban hirdettek ki – jelentette be a prefektúra kormányzója. Szudzuki Naomicsi szerint a rendkívüli állapot az eredeti terveknek megfelelően szűnik meg, péntektől pedig új szakaszba lép a  járvány elleni védekezés.

Japánon belül az ötmillió lakosú Hokkaidó szigetén regisztrálták a legtöbb megbetegedést: szerdáig 154 embernél mutatták ki a vírust.

Hokkaidó egyébként így néz ki normál esetben (egy diáklány szemével):

Karantén vár az európaiakra

A japán kormány egyébként szombattól április végéig arra kéri a többi közt Európából érkezőket, hogy vonuljanak házi karanténba 14 napra, és ne használják a helyi tömegközlekedést – írja a Japan Times. Olaszország, Spanyolország és Svájc egyes régióiból, valamint az Izlandról érkezők pedig mától nem léphetnek be Japánba.

A távol-keleti országban szintén sikerült kordában tartani a járvány terjedését: a fertőzöttek száma 889, a halálos áldozatoké 29. Ezek Európa válsággócaihoz képest kimondottan alacsony számok. A japán egészségügyi szervek a rendelkezésre álló teszt-kapacitásuk mindössze hatodát használják ki.

8800 halott, 84 ezer gyógyult

Globálisan a fertőzöttek száma csaknem 220 ezerre, a halálos áldozatok száma 8800 fölé nőtt. Több mint 84 ezer ember ugyanakkor meggyógyult a Johns Hopkins Egyetem legfrissebb adatai szerint.

A diagnosztizált esetek száma ugyanakkor minden bizonnyal nem tükrözi pontosan a valóságot – például azért, mert egyes országokban korlátozott a tesztek száma.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kihúz-e minket a csávából Nagy Márton új elképzelése?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 11:29
A Klasszis Média Lapcsoport állandó szerzője, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett versenyképességi stratégiát elemzi.
Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG