<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
8p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A tőzsdék hangulata Európában nem rossz, de az USA-ban nem biztos, hogy plusszos lesz a nyitás. Budapest felülteljesítő ma, főleg az OTP húzza, de gyengül a forint. Újra felkapták a GameStop-részvényt, egy nap alatt 104 százalékkal ugrott, és elindult az első per is. Mindenki azt várja, hogy tovább esik a dollár, de lehet, hogy jól megtréfálja a piacot, mint 2011-2016-ban.

Inkább pozitív ma a hangulat az európai tőzsdéken, bár a német DAX index 0,2 százalékkal esik éppen, a párizsi és a londoni vezető mutatók 0,4 százalékkal emelkednek. Sok gyorsjelentés érkezik a napokban, de eléggé vegyesek. Kitart az optimizmus, amit a Fed-elnök lazításpárti megnyilatkozása okozott, és a hét végén elfogadhatják az amerikai mentőcsomagot.

A piacok izgatottan várják a negyedéves amerikai GDP-adat második értékét is, ami közép-európai idő szerint 14:30-kor esedékes. Az első becslés 1,9 százalékos emelkedést mutatott, az elemzők remélik, hogy ezt most kissé felfelé módosítják.

Árfolyamok és grafikonok

Folyik a “rotáció”, a tőke átáramlása vagy inkább visszaáramlása a technológiai cégekből a hagyományos társaságok felé. Ennek jele az is, hogy tegnap a Dow Jones ipari átlag új történelmi csúcsot döntött, 1,4 százalékos emelkedés után, míg a Nasdaq 100-as “csak” 0,8 százalékkal ment fel. Ma a határidős indexek alapján a technológia eshet is, az ipar inkább emelkedik vagy stagnál.

Egy hónap után 360 felett az euró

Itthon a BUX index egy százalékkal emelkedik, tehát bőven az európai átlag felett, elsősorban az OTP 2,1 százalékos emelkedése húzza. A Richter, a Mol és a Telekom fél százalék körüli pluszban van. A forint ismét gyengül, és elérte a 360-at az euró, amire egy hónapja volt utoljára példa. A Magyar Telekom ma este, a Richter pedig holnap reggel teszi közzé a gyorsjelentését.

Euró és forint (E. J.)Euró és forint (E. J.)

Hónapok óta nem látott szintre ugrott Magyarországon a fertőzöttek és a kórházban ápoltak számának napi növekedése, de oltásból sem sikerült még egy nap alatt ennyit beadni. Az euró/dollár három éves csúcs körül jár, elérte az 1,22-t. Újra 1800 alá süllyedt az arany, de drágul az ezüst, a réz és az olaj.

Válságálló volt a Masterplast

A Masterplast jelentése szerint a negyedik negyedévben 30 százalékkal nőtt az árbevétel az egy évvel korábbihoz képest – írja az Equilor Befektetési Zrt.

Ehhez hozzájárult az új német gyártócég forgalma, de az alaptevékenység bevétele is növekedett. Az EBITDA megduplázódott, az adózott eredmény pedig 150 százalékkal emelkedett. Az adózott eredmény hányad a tavalyi negyedik negyedévben 4,6 százalékos volt, szemben a 2019-es 2,4 százalékkal. A menedzsment kiemelte, hogy a koronavírus-járvány miatt meghozott hatósági intézkedések az építőipart alapvetően nem befolyásolták.

A játékra koncentrál az Nvidia

A játéküzletág lehet a növekedés motorja az Nvidia-nál – írta az Equilor Befektetési. Az elemzők ezt úgy értelmezték, hogy a negyedik negyedévben 97 százalékot emelkedő adatüzletág növekedése viszont megtorpanhat. A cég a vártnál jobb számokat közölt, de hiába a jó eredmények és optimista várakozás, a cég részvényei 2,2 százalékot csökkentek a zárás utáni kereskedésben.

A fontosabb nemzetközi gyorsjelentések ma:

  • Anheuser Busch (esik)
  • Bayer (esik)
  • Anglo American (emelkedik)
  • Aston Martin (nagyot emelkedik)
  • SAP (növeli osztalékát, esik)
  • AXA (emelkedik)

Ausztráliában rendeződött a Fabebook-vita, elfogadták az új médiatörvényt.

Visszatér a GameStop-őrület?

A GameStop január végi-február eleji száguldása csúnya véget ért, az árfolyam majdnem oda esett vissza, mint ahonnét előtte elindult. Ám tegnap a tőzsdén, illetve a hivatalos kereskedési idő vége után a tőzsdén kívülii kereskedésben a részvény ára ismét több mint kétszeresére nőtt, 104 százalékkal.

GameStop-árfolyam, 2021 (Tradingview.com)GameStop-árfolyam, 2021 (Tradingview.com)

A kiváltó ok lehet, hogy a  vállalat pénzügyi vezetője távozik, állítólag a stratégiával kapcsolatos nézeteltérések miatt. Talán a befektetők pozitív jelnek vették, hogy az egyébként piacot vesztő és válságban levő videojáték-kiskereskedő visszatér a sikerhez. (Online terjeszkedést tervez.) Keith Gill, a kisbefektetők hangadója ismét megduplázta a pozícióját, és új igazgatósági tagot választanak.

Sokan figyelmeztetnek arra, hogy már nincs olyan nagy short-állománya a cégnek, mint korábban, így a kényszerű shortzárások árfelhajtó hatására kevésbé lehet számítani. Ám nem is tűnt el teljesen a short állomány, 42 százalékra teszik. (Volt 100 százalék felett is.)

Per kezdődött a GameStop-botrány egyik felelőse ellen

Amint korábban jeleztük, egy értékpapír árfolyamának szándékos eltérítése, felhajtása, módosítása árfolyam-manipulációnak számít, és a legtöbb országban büntetik. Várható volt, hogy az ügy jogi síkra terelődik. A GameStop-őrület egyik elindítója, Keith Patrick Gill, avagy “Roaring Kitty” ellen már vádat emelnek.

A felperes Christian Iovin nagybefektető, aki hatalmas veszteségeket könyvelhetett el a GameStop-őrület miatt, és akit az amerikai Hagens Berman Sobol Shapiro ügyvédi iroda képvisel, amely csoportos keresetekre szakosodott írta a Finanzen.net. Gillt azzal vádolják, hogy más piaci szereplőket GameStop vásárlásra buzdított anélkül, hogy közölte volna, ő maga képzett pénzügyi szakember. Inkább úgy viselkedett, hogy azt higgyék, amatőr. Azzal vádolják, hogy hatalmas hasznot húzott a GameStop hype-ból, miután nyilatkozataival mesterségesen nyomta fel az árat. Állítólag 5 dolláros áron vásárolt, a részvény 483 dollárig ugrott.

A nagy oltáskísérlet: Üdv a való világban

A Pfizer és a BioNTech Covid-19 vakcinája “elsöprően hatékony” volt a Covid-19 ellen a nagy izraeli tanulmány szerint – tudósít a Bloomberg.com hírlevele. A kutatók minden oltott személyt olyan személlyel hasonlítottak össze, aki még nem kapott oltást, lehetővé téve az eddigi legjobb elemzést arról, hogy a korábbi klinikai vizsgálatok rendkívül jó eredményei mit mutatnak a való világban. De nem csak pozitív vírushírek jöttek:

  • Svédország szerint „nagy a kockázata” a fertőzések új elterjedésének.
  • Csehország szigorúbb lezárásra készül, hogy megakadályozza egészségügyi rendszerének teljes összeomlását.
  • Franciaország célzott korlátozásokat alkalmaz bizonyos neuralgikus területeken, egye régiókat lezár a következő két hétvégére.
  • Svájc viszont márciustól lehetővé tette a nem alapvető üzletek, múzeumok és szabadtéri sportlétesítmények megnyitását.

Jöhet a J&J oltása is az USA-ban

A Johnson & Johnson Covid-19 oltása biztonságos és hatékony – közölték szerdán az amerikai szabályozók. Ez lehet az első, amely segítségével az amerikaiak egyetlen dózis után védettséget szerezhetnek. Az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) sürgősségi engedélye a héten megérkezhet.

A Moderna állítólag már el is készült az oltással a dél-afrikai mutáns ellen, ami azt jelzi, hogy a modern technológia nagyon rugalmas, gyorsan tudnak vele reagálni a változásokra.

Valami nagy dolog készül Britanniában

Nagy-Britanniában költségvetésről tárgyalnak, a tervben szereplő összegek alapján spekulációk zajlanak a felhasználás módjáról. Egy kutatócsoport felszólította Rishi Sunak pénzügyminisztert, hogy további 70 milliárd font célzott ösztönzést adjon a meglévő járványtámogatási programok meghosszabbítása mellett. Ez a bruttó hazai termék öt százalékának megfelelő összeg lenne – írta a Blomberg.com.

Leállt a Fed rendszere

Az amerikai Fed napi pénzügyi tranzakciók millióit lebonyolító rendszerében szerdán mintegy négy órán át fennakadások voltak valamilyen belső hiba miatt. A rendszereket a nap végére helyreállították, de az üzemzavarok kérdéseket vetnek fel az ilyen kritikus fontosságú pénzügyi infrastruktúra működtetésével kapcsolatban. A Fed fizetési szolgáltatásai 2019-ben már átéltek két jelentősebb fennakadást.

A DX dollárindex határidős ára (Tradingview.com)A DX dollárindex határidős ára (Tradingview.com)

Dollár: A halálomról szóló hírek erősen túlzóak

Mark Twain állítólag azt mondta, amikor tévedésből egy lap a nekrológját közölte: “A halálomról szóló hírek erősen eltúlzottak”. Ezt az idézetet az amerikai dollár manapság gyakran emlegetett összeomlására vagy nagymértékű gyengülésére is érvényesnek tartja a SeekingAlpha elemzője.

Legutóbb 2009-ben voltak ilyen egyöntetűek a várakozások a dollár összeomlásával kapcsolatban, amikor a Fed megkezdte a QE-t. Ez a hangulat 2011-ben érte el a csúcspontját. Azt is jósolták, hogy ha az arany valaha is 2000 dollárra drágulna, az már hatalmas társadalmi földrengést okozna. A 2009-2011-es hangulat alapján, ha mindenkinek igaza lett volna, az amerikai dollár ma már talán nem is lenne forgalomban.

Ehelyett 2011-ben egy több éves dollárerősödés kezdődött, a DX dollárindex 73 környékéről 103 környékére emelkedett. (Piros nyíllal a grafikonon.) Az elemző, Avi Gilburt némi dollárgyengülést elképzelhetőnek tart most, de hosszabb távon inkább újabb, komolyabb erősödésre számít.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 18770 18650 19100 -1,34% 18755 18770 3 066 089 590 Ft 2021-10-28 13:25:43
MOL 2660 2660 2730 -2,56% 2660 2668 1 256 803 400 Ft 2021-10-28 13:26:50
MTELEKOM 429 425 430 +0,94% 427 429 42 757 899 Ft 2021-10-28 13:25:43
RICHTER 8570 8560 8655 -0,46% 8565 8575 433 685 625 Ft 2021-10-28 13:25:43
OPUS 236 236 240 -0,84% 236 237 25 679 139 Ft 2021-10-28 13:25:52
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Miközben Orbán Viktorék a benzinárak befagyasztásán gondolkodnak, esnek a világpiaci gáz- és olajárak
Csabai Károly | 2021. október 28. 12:11
Putyin intézkedésére a gáz tőzsdei ára kétszámjeggyel esett, míg az olaj jegyzése az amerikai készletek váratlan duzzadására két százalékkal. A forint magához térni látszik, a BUX viszont esik.
Részvény / Deviza / Áru A tőzsde 30 százalékát vinné tőzsdére az MNB, meg bankokat, biztosítókat is
Eidenpenz József | 2021. október 28. 10:18
Az MNB még novemberben ajánlást készít bankoknak, biztosítóknak, hogy részvényeiket vigyék tőzsdére. A tőzsde tőzsdére vitele is a legfontosabb célok közé tartozik, a jegybank a BÉT 30 százalékának megfelelő részvénycsomagot tervez piacra dobni. A Növekedési Kötvényprogram a jegybank mérlegszűkítése közepette sem szűnik meg – hangzott el a BÉT50 konferencián.
Részvény / Deviza / Áru Három nap alatt elkapkodták az AutoWallis részvényeit a magánszemélyek
Privátbankár.hu | 2021. október 28. 07:21
Eredetileg november 9-éig tartott volna a jegyzés, de akkora volt az érdeklődés, hogy a lakosságnak felajánlott mennyiségre már szerda estig csaknem kétszer annyi jelentkezés érkezett. Az intézményi befektetők november 2-ától jelezhetik vételi szándékukat.
Részvény / Deviza / Áru Zakóztak a blue chipek Budapesten
MTI | 2021. október 27. 18:31
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 411,26 pontos, 0,75 százalékos csökkenéssel, 54 780,65 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Merre mehet a gáz ára? Újra beütött a bitcoin flash-crash
Eidenpenz József | 2021. október 27. 12:02
Megint gyengül kissé a forint, a részvénypiacokon enyhe korrekció van a tegnapi magasságok után. Sok függ az időjárástól, de évekig is magas maradhat a földgáz ára Európában. Egy órán belül több ezer dollárt esett a bitcoin árfolyama. Óriási cégek nagyszerű gyorsjelentései foglalkoztatják a befektetőket.
Részvény / Deviza / Áru A nyugat-európai tőzsdék alatt teljesítettünk
MTI | 2021. október 26. 18:09
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 324,29 pontos, 0,59 százalékos emelkedéssel, 55 191,91 ponton zárt kedden.
Részvény / Deviza / Áru Kit érdekelhet az új bitcoin-ETF? A családi ezüstbánya jobb az ezüstnél?
Eidenpenz József | 2021. október 26. 17:07
A napokban indult új amerikai bitcoin-ETF-et történelmi lépésnek tartják, de vajon kinek jó, van-e hasonló Európában? Az utóbbi egy-két év árupiaci fellendülését osztalékot is fizető, nyereséget termelő bányarészvényekkel érdemesebbnek látszik meglovagolni, mint magukkal az árucikkekkel. De a megfelelő cégek kiválasztása nehéz. (Hangfelvétellel.)
Részvény / Deviza / Áru Megvan a billió dolláros Tesla, akkumulátor-fémekért ölik egymást a bányászok
Eidenpenz József | 2021. október 26. 12:08
A Tesla nagy ugrása komoly szerepet játszott a tegnapi új történelmi rekordokban, egy hatalmas megrendelés mellett más jó hírek is érkeztek a vállalatról. Ma is kitart a tőzsdék emelkedése, itthon az OTP húz és magas szinten ugyan, de stabilizálódott az euró/forint. Nagy harc folyik a jövőben is ígéretes fémekért a bányavállalatok között.
Részvény / Deviza / Áru Szakad a forint, esett a BUX
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 25. 18:17
A magyar fizetőeszköz hétfőn újabb gyengülést követően korábbi történelmi mélypontja közelébe esett. Egyelőre nem látszik, hogy mi tudná megállítani a gyengülést?
Részvény / Deviza / Áru Mi lesz a magyar inflációval? Miért nem drágul az arany ekkora pénzromlástól?
Eidenpenz József | 2021. október 25. 12:10
Enyhe emelkedéssel indult az európai tőzsdék nagy része, miközben a vártnál rosszabb német hangulatindex érkezett, de remekelt egy brit bank. Bajban van az MNB, az infláció tartósan magas szinten maradhat az egyik alapkezelő szerint. További jegybanki lazaság híján megakadhat az arany áremelkedése, de más eszközöké is.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos