<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
8p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A tőzsdék hangulata Európában nem rossz, de az USA-ban nem biztos, hogy plusszos lesz a nyitás. Budapest felülteljesítő ma, főleg az OTP húzza, de gyengül a forint. Újra felkapták a GameStop-részvényt, egy nap alatt 104 százalékkal ugrott, és elindult az első per is. Mindenki azt várja, hogy tovább esik a dollár, de lehet, hogy jól megtréfálja a piacot, mint 2011-2016-ban.

Inkább pozitív ma a hangulat az európai tőzsdéken, bár a német DAX index 0,2 százalékkal esik éppen, a párizsi és a londoni vezető mutatók 0,4 százalékkal emelkednek. Sok gyorsjelentés érkezik a napokban, de eléggé vegyesek. Kitart az optimizmus, amit a Fed-elnök lazításpárti megnyilatkozása okozott, és a hét végén elfogadhatják az amerikai mentőcsomagot.

A piacok izgatottan várják a negyedéves amerikai GDP-adat második értékét is, ami közép-európai idő szerint 14:30-kor esedékes. Az első becslés 1,9 százalékos emelkedést mutatott, az elemzők remélik, hogy ezt most kissé felfelé módosítják.

Árfolyamok és grafikonok

Folyik a “rotáció”, a tőke átáramlása vagy inkább visszaáramlása a technológiai cégekből a hagyományos társaságok felé. Ennek jele az is, hogy tegnap a Dow Jones ipari átlag új történelmi csúcsot döntött, 1,4 százalékos emelkedés után, míg a Nasdaq 100-as “csak” 0,8 százalékkal ment fel. Ma a határidős indexek alapján a technológia eshet is, az ipar inkább emelkedik vagy stagnál.

Egy hónap után 360 felett az euró

Itthon a BUX index egy százalékkal emelkedik, tehát bőven az európai átlag felett, elsősorban az OTP 2,1 százalékos emelkedése húzza. A Richter, a Mol és a Telekom fél százalék körüli pluszban van. A forint ismét gyengül, és elérte a 360-at az euró, amire egy hónapja volt utoljára példa. A Magyar Telekom ma este, a Richter pedig holnap reggel teszi közzé a gyorsjelentését.

Euró és forint (E. J.)Euró és forint (E. J.)

Hónapok óta nem látott szintre ugrott Magyarországon a fertőzöttek és a kórházban ápoltak számának napi növekedése, de oltásból sem sikerült még egy nap alatt ennyit beadni. Az euró/dollár három éves csúcs körül jár, elérte az 1,22-t. Újra 1800 alá süllyedt az arany, de drágul az ezüst, a réz és az olaj.

Válságálló volt a Masterplast

A Masterplast jelentése szerint a negyedik negyedévben 30 százalékkal nőtt az árbevétel az egy évvel korábbihoz képest – írja az Equilor Befektetési Zrt.

Ehhez hozzájárult az új német gyártócég forgalma, de az alaptevékenység bevétele is növekedett. Az EBITDA megduplázódott, az adózott eredmény pedig 150 százalékkal emelkedett. Az adózott eredmény hányad a tavalyi negyedik negyedévben 4,6 százalékos volt, szemben a 2019-es 2,4 százalékkal. A menedzsment kiemelte, hogy a koronavírus-járvány miatt meghozott hatósági intézkedések az építőipart alapvetően nem befolyásolták.

A játékra koncentrál az Nvidia

A játéküzletág lehet a növekedés motorja az Nvidia-nál – írta az Equilor Befektetési. Az elemzők ezt úgy értelmezték, hogy a negyedik negyedévben 97 százalékot emelkedő adatüzletág növekedése viszont megtorpanhat. A cég a vártnál jobb számokat közölt, de hiába a jó eredmények és optimista várakozás, a cég részvényei 2,2 százalékot csökkentek a zárás utáni kereskedésben.

A fontosabb nemzetközi gyorsjelentések ma:

  • Anheuser Busch (esik)
  • Bayer (esik)
  • Anglo American (emelkedik)
  • Aston Martin (nagyot emelkedik)
  • SAP (növeli osztalékát, esik)
  • AXA (emelkedik)

Ausztráliában rendeződött a Fabebook-vita, elfogadták az új médiatörvényt.

Visszatér a GameStop-őrület?

A GameStop január végi-február eleji száguldása csúnya véget ért, az árfolyam majdnem oda esett vissza, mint ahonnét előtte elindult. Ám tegnap a tőzsdén, illetve a hivatalos kereskedési idő vége után a tőzsdén kívülii kereskedésben a részvény ára ismét több mint kétszeresére nőtt, 104 százalékkal.

GameStop-árfolyam, 2021 (Tradingview.com)GameStop-árfolyam, 2021 (Tradingview.com)

A kiváltó ok lehet, hogy a  vállalat pénzügyi vezetője távozik, állítólag a stratégiával kapcsolatos nézeteltérések miatt. Talán a befektetők pozitív jelnek vették, hogy az egyébként piacot vesztő és válságban levő videojáték-kiskereskedő visszatér a sikerhez. (Online terjeszkedést tervez.) Keith Gill, a kisbefektetők hangadója ismét megduplázta a pozícióját, és új igazgatósági tagot választanak.

Sokan figyelmeztetnek arra, hogy már nincs olyan nagy short-állománya a cégnek, mint korábban, így a kényszerű shortzárások árfelhajtó hatására kevésbé lehet számítani. Ám nem is tűnt el teljesen a short állomány, 42 százalékra teszik. (Volt 100 százalék felett is.)

Per kezdődött a GameStop-botrány egyik felelőse ellen

Amint korábban jeleztük, egy értékpapír árfolyamának szándékos eltérítése, felhajtása, módosítása árfolyam-manipulációnak számít, és a legtöbb országban büntetik. Várható volt, hogy az ügy jogi síkra terelődik. A GameStop-őrület egyik elindítója, Keith Patrick Gill, avagy “Roaring Kitty” ellen már vádat emelnek.

A felperes Christian Iovin nagybefektető, aki hatalmas veszteségeket könyvelhetett el a GameStop-őrület miatt, és akit az amerikai Hagens Berman Sobol Shapiro ügyvédi iroda képvisel, amely csoportos keresetekre szakosodott írta a Finanzen.net. Gillt azzal vádolják, hogy más piaci szereplőket GameStop vásárlásra buzdított anélkül, hogy közölte volna, ő maga képzett pénzügyi szakember. Inkább úgy viselkedett, hogy azt higgyék, amatőr. Azzal vádolják, hogy hatalmas hasznot húzott a GameStop hype-ból, miután nyilatkozataival mesterségesen nyomta fel az árat. Állítólag 5 dolláros áron vásárolt, a részvény 483 dollárig ugrott.

A nagy oltáskísérlet: Üdv a való világban

A Pfizer és a BioNTech Covid-19 vakcinája “elsöprően hatékony” volt a Covid-19 ellen a nagy izraeli tanulmány szerint – tudósít a Bloomberg.com hírlevele. A kutatók minden oltott személyt olyan személlyel hasonlítottak össze, aki még nem kapott oltást, lehetővé téve az eddigi legjobb elemzést arról, hogy a korábbi klinikai vizsgálatok rendkívül jó eredményei mit mutatnak a való világban. De nem csak pozitív vírushírek jöttek:

  • Svédország szerint „nagy a kockázata” a fertőzések új elterjedésének.
  • Csehország szigorúbb lezárásra készül, hogy megakadályozza egészségügyi rendszerének teljes összeomlását.
  • Franciaország célzott korlátozásokat alkalmaz bizonyos neuralgikus területeken, egye régiókat lezár a következő két hétvégére.
  • Svájc viszont márciustól lehetővé tette a nem alapvető üzletek, múzeumok és szabadtéri sportlétesítmények megnyitását.

Jöhet a J&J oltása is az USA-ban

A Johnson & Johnson Covid-19 oltása biztonságos és hatékony – közölték szerdán az amerikai szabályozók. Ez lehet az első, amely segítségével az amerikaiak egyetlen dózis után védettséget szerezhetnek. Az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) sürgősségi engedélye a héten megérkezhet.

A Moderna állítólag már el is készült az oltással a dél-afrikai mutáns ellen, ami azt jelzi, hogy a modern technológia nagyon rugalmas, gyorsan tudnak vele reagálni a változásokra.

Valami nagy dolog készül Britanniában

Nagy-Britanniában költségvetésről tárgyalnak, a tervben szereplő összegek alapján spekulációk zajlanak a felhasználás módjáról. Egy kutatócsoport felszólította Rishi Sunak pénzügyminisztert, hogy további 70 milliárd font célzott ösztönzést adjon a meglévő járványtámogatási programok meghosszabbítása mellett. Ez a bruttó hazai termék öt százalékának megfelelő összeg lenne – írta a Blomberg.com.

Leállt a Fed rendszere

Az amerikai Fed napi pénzügyi tranzakciók millióit lebonyolító rendszerében szerdán mintegy négy órán át fennakadások voltak valamilyen belső hiba miatt. A rendszereket a nap végére helyreállították, de az üzemzavarok kérdéseket vetnek fel az ilyen kritikus fontosságú pénzügyi infrastruktúra működtetésével kapcsolatban. A Fed fizetési szolgáltatásai 2019-ben már átéltek két jelentősebb fennakadást.

A DX dollárindex határidős ára (Tradingview.com)A DX dollárindex határidős ára (Tradingview.com)

Dollár: A halálomról szóló hírek erősen túlzóak

Mark Twain állítólag azt mondta, amikor tévedésből egy lap a nekrológját közölte: “A halálomról szóló hírek erősen eltúlzottak”. Ezt az idézetet az amerikai dollár manapság gyakran emlegetett összeomlására vagy nagymértékű gyengülésére is érvényesnek tartja a SeekingAlpha elemzője.

Legutóbb 2009-ben voltak ilyen egyöntetűek a várakozások a dollár összeomlásával kapcsolatban, amikor a Fed megkezdte a QE-t. Ez a hangulat 2011-ben érte el a csúcspontját. Azt is jósolták, hogy ha az arany valaha is 2000 dollárra drágulna, az már hatalmas társadalmi földrengést okozna. A 2009-2011-es hangulat alapján, ha mindenkinek igaza lett volna, az amerikai dollár ma már talán nem is lenne forgalomban.

Ehelyett 2011-ben egy több éves dollárerősödés kezdődött, a DX dollárindex 73 környékéről 103 környékére emelkedett. (Piros nyíllal a grafikonon.) Az elemző, Avi Gilburt némi dollárgyengülést elképzelhetőnek tart most, de hosszabb távon inkább újabb, komolyabb erősödésre számít.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 10845 10720 10845 +0,42% 10825 10845 330 880 915 Ft 2022-11-28 09:26:49
MOL 2758 2744 2768 -0,36% 2756 2760 55 124 696 Ft 2022-11-28 09:24:30
MTELEKOM 329 329 330 -0,15% 329 331 655 710 Ft 2022-11-28 09:13:07
RICHTER 8400 8275 8450 +1,02% 8380 8400 352 565 985 Ft 2022-11-28 09:25:49
OPUS 131 131 131 -0,15% 131 131 197 220 Ft 2022-11-28 09:25:46
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Idegesítő szinten ragadt a gázár
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 09:39
Bár az irányadó, a rotterdami tőzsdén jegyzett TTF-típus jegyzése a péntekinél több mint 1 százalékkal alacsonyabb, egy megawattóra még így is 120 eurónál többe kerül.
Részvény / Deviza / Áru Érthetetlen, mit művel a forint
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 07:59
Vegyesen alakult a hazai fizetőeszköz árfolyama hétfő reggelre a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben.
Részvény / Deviza / Áru Sebtapaszt kapott a forint péntek estére
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 18:51
Közel egy százalékot erősödött a forint pénteken a főbb devizákkal szemben a bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Megint olcsóbb lett az euró, visszahívások a Teslánál
Eidenpenz József | 2022. november 25. 12:38
A BUX felülteljesítő, az OTP és a Richter húzza. A forint is újra erősödik, a 410-es szint vonzza az árfolyamot. A Tesla több tízezer járművet hív vissza Kínában. Az amerikai befektetők ünnepeltek, a fekete péntekre készülnek, közben Európa nehezen találja az irányt.
Részvény / Deviza / Áru Az okosotthonok jó befektetési célpontokat kínálnak
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 10:34
Nehéz ígéretes befektetési lehetőségeket találni a globális tőkepiacokon az idei évre jellemző pesszimista hangulatban, ám a smart home és a smart city olyan hívószavak manapság, amelyekre egyre több befektető figyel fel, ugyanis ez a fiatal iparág várhatóan világszerte ugrásszerű növekedés előtt áll.
Részvény / Deviza / Áru A gázár miatt ma nem kell lerágni a körmünket
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 10:03
Pénteken minimális elmozdulást láthattunk a földgáz árában, a tőzsdén 124 euró körül jegyzik a TTF gázt.
Részvény / Deviza / Áru Beszántani? Megreformálni? Helyreállítható a bizalom a kriptovaluta-piacon?
Eidenpenz József | 2022. november 25. 05:49
Az FTX-botrány alaposan megrengette a kriptovaluta-világot, de vannak elképzelések, amelyekkel a hasonló esetek kiküszöbölhetők lennének. Minden kriptotőzsde elkezdett azon dolgozni, hogy nagyfokú transzparencia segítségével szerezze vissza az ügyfelek bizalmát. Ellenőrizhető legyen, hogy a rábízott vagyon teljes mértékben megvan-e.
Részvény / Deviza / Áru Estére zárkózott fel Európához Budapest, megrángatták a forintot
Privátbankár.hu | 2022. november 24. 17:59
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 346,07 pontos, 0,77 százalékos emelkedéssel, 45 276,59 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Már 415 felett is volt az euró, forró a talaj a magyar eszközök lába alatt
Eidenpenz József | 2022. november 24. 12:25
A héten egy sor behatás éri a forintpiacot, de inkább a rossz irányba, ma három-öt forinttal drágább az euró, mint tegnap. A fő gond most is az EU-s pénzek sorsa. A BUX is alulteljesítő, az OTP és a Mol húzzák le. Száguld a Tesla, miután igazi nagyágyúk javítottak a megítélésén a sok esés után.
Részvény / Deviza / Áru Gyengélkedik a forint csütörtök reggel
Privátbankár.hu | 2022. november 24. 07:24
Egyelőre nem tudott elmozdulni a szerda este elért gyenge szintekről.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG