BUX
35 931.52
-0.80%
-291.00
OTP
10 760.00
-1.28%
-140.00
MOL
1 858.00
-0.11%
-2.00
RICHTER
6 795.00
-1.45%
-100.00
MTELEKOM
385.00
+1.18%
+4.00
 
2020. június 3. 18:17

Tart az optimizmus a tőzsdéken, a befektetők a gazdaság gyors talpraállásában bíznak. Az olajpiac a holnapi OPEC-ülésre vár, miközben nagyon ellentmondásos, pozitív és negatív hírek is érkeznek. A német DAX és a magyar BUX valósággal száguldott, de az egyik brókercég már bizonytalannak tartja a folytatást és új stop loss-árszintet állapított meg az OTP-re. Holnap az EKB is bejelentést tehet.

A befektetők világszerte a gazdasági aktivitás gyors talpra állásában reménykednek. Ezt támasztja alá néhány új adat, kedvező beszerzési menedzserindexek érkeztek például az Eurózónából. Eközben Németországban továbbra is intenzíven tárgyalnak a következő gazdaságmentő programról a koalíciós pártok, miután tegnap nem sikerült megegyezésre jutniuk.

Pozitív hatással volt az is a tőzsdékre, hogy a szakértők által vártnál jóval kisebb mértékben csökkent a foglalkoztatás az amerikai magánszektorban májusban. Kilencmillió helyett csak 2,76 millióval esett a foglalkoztatottak száma. (Erről itt írtunk bővebben.)

Kilőtt a BUX is

Az amerikai S&P 500 index 1,2 százalékkal emelkedett hat óra körül, a Dow Jones ipari átlag 1,6, a Nasdaq Composite pedig 0,6 százalékkal volt feljebb. Európában valóságos hurráoptimizmus uralkodik. A német DAX ma is 3,8 százalékkal lőtt ki, a francia mutató 3,4,  a brit pedig 2,7 százalékkal ugrott meg. A menedékeszköznek számító arany és ezüst  közel két százalékkal esik.

Az S&P 500 amerikai részvényindex (Tradingview.com) Az S&P 500 amerikai részvényindex (Tradingview.com)

Itthon a BUX index is nagyot menetelt ma, 3,8 százalékkal. Az OTP 5,5, a Mol 5,0, a Richter 1,8 százalékkal drágult, a Telekom kissé süllyedt. A forint először gyengült, majd visszaerősödött, 344,70 az euró, kicsivel a tegnap esti érték alatt jár.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Ellentmondásos hírek az olajról

Az olaj a nap elején felment, majd kissé visszaesett. Az OPEC holnap esedékes tanácskozása előtt felmerült, hogy nem biztos az újabb megállapodás tető alá hozása. A piac az eddigi korlátozások meghosszabbítását várja, a korábban előirányzott mérséklésük helyett. A szervezet tagjai ugyanis állítólag csalnak, nem tartják be a korábbi megállapodást sem.

Olajosdoboz (Pixabay.com) Olajosdoboz (Pixabay.com)

Valójában még többféle hír keveredik a piacon, az Oilprice.com például arról számolt be, hogy Szaúd-Arábia és Oroszország már előzetesen meg is egyezett a kitermelés további csökkentéséről. Egy másik hírben pedig azt írják, hogy az olajkészletek a vártnál kevésbé növekedtek az EIA statisztikája alapján.

Megtorpanhat az OTP

Veszélyes vizeken jár az OTP az Erste Befektetési Zrt. szerint. Ezért stop loss megbízásukat 10 740 forintra emelik a korábbi 8650-ről. (A mai árfolyam 11 390 volt.) Céláruk marad 12 450 forint.

A május eleji kereskedési ötletünk óta erőteljes emelkedésen ment keresztül az OTP árfolyama, ami ma már 11 ezer forint feletti szinteken jár. Fundamentálisan továbbra sem tartjuk túlárazottnak az OTP-t és összességében a bankszektor továbbra is inkább lemaradó az európai részvénypiacon. Azonban a mostani szintekről már számos ellenállás nehezítheti a további emelkedést, így érdemesnek látjuk stop megbízásunkat szűkebbre húzni – írták.

Mit lép holnap az EKB?

További lépésekre készül az EKB az Equilor hírlevele szerint, a jegybank holnap délután tart kamatdöntő ülést. (A bejelentés 13:45-kor lesz, majd 14:30-kor sajtótájékoztató.) A múlt héten több jegybankári nyilatkozat is arra utalt, hogy folytatódik a jegybanki stimulus. Az EKB hajlandó lesz esetenként túllépni a két százalékos inflációs célját. Ez a világgazdaság talpraállását követően lehet aktuális kérdés, mert az olajárfolyam, illetve a fogyasztás normalizálódása esetén jelentős inflációs kockázatok jelentkezhetnek.

Elsősorban az úgynevezett pandémiás-vészhelyzeti eszközvásárlási program (PEPP) keretein módosíthatnak, melynek keretösszegét induláskor 750 milliárd euróban határozták meg. Ezt a keretösszeget emelhetik meg 3-400 milliárd euróval, illetve strukturális változások is jöhetnek, bővíthetik a vásárolható eszközök körét, ugyanakkor egyelőre a tőkekulcsok módosítására, illetve a kibocsátói limitek emelésére nem számítunk. Március óta a 750 milliárd eurós keretösszegből 186,6 milliárd eurót költöttek el – írta a brókercég.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Tízezreket bocsátanak el a német autógyárak, hát még a beszállítók
Eidenpenz József | 2020. július 3. 18:35
Ma Európában egy százalék körüli mértékben estek a részvényindexek, miközben Amerika zárva volt. Budapesten is hasonló a helyzet, a forint is megindult lefelé. A rossz hírek közé tartozik, hogy nő a feszültség India és Kína között, ráadásul megnyílt a kereskedelmi háborús front. Több tízezer embert küldhetnek el a német autógyárak, és további tízezrekről beszélnek a beszállítók körében.
Részvény / Deviza / Áru Megjött a rettegett mutáció? De legalább nyitnak a pubok
Eidenpenz József | 2020. július 3. 11:54
A vártnál valamivel jobb beszerzésimenedzser-indexek érkeztek az európai országokból, miközben továbbra is nagyon rosszak a járványügyi hírek Amerikában. Komolyan felmerült, hogy a vírus már mutálódik. Az USA ma zárva van, így Európa egy kicsit el van veszve, irány nélkül oldalaz. Nem úgy a BUX index, amelynek minden fontosabb komponense pluszban van, és a forint is stabil.
Részvény / Deviza / Áru Itt az új 4iG elemzés: határ a csillagos ég?
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 10:14
Angol nyelvű elemzést készített a 4iG-ról az Edison Investment Research annak apropóján, hogy változtak a társaságban a tulajdoni viszonyok. Az elemzésben található számok alapján szép jövő elé néz a magyar informatikai vállalat.
Részvény / Deviza / Áru Kirobbanó formában a tőzsdék, a Richter vezette az emelkedést Pesten
Eidenpenz József | 2020. július 2. 18:55
Nagyon jó volt a tőkepiaci hangulat egész nap, de még külön lendületet kapott, amikor közzétették délután az amerikai munkaerő-piaci adatokat. Az európai tőzsdeindexek egy része három százalék körüli emelkedést is elért, de a BUX 2,3 százaléka is szép. A forint is erősödött. Az egyik brókercég szerint olcsó a Magyar Telekom, a másik viszont arról ír, miért esett tegnap akkorát a Mol.
Részvény / Deviza / Áru Aprócska autógyár lett a világ legértékesebbje
Király Béla | 2020. július 2. 14:31
Amikor egy adott szektoron belül a részvényárak erősen eltérő értékeléssel bírnak, rendre felmerül, hogy mennyire megbízható a tőzsdék értékítélete. Nem kérdéses, hogy ez a Toyota trónfosztása kapcsán is téma lesz.
Részvény / Deviza / Áru Lezárták fél Amerikát, a tőzsdék meg mámorban úsznak
Eidenpenz József | 2020. július 2. 11:40
Annak ellenére, hogy a koronavírus-járvánnyal, a készülő oltásokkal kapcsolatos hírek cseppet sem megnyugtatók, nagyon szépen emelkednek az indexek Európában. Ezúttal a BUX is csatlakozott, mindegyik vezető papírunk szépen drágul. A német autóipar szereplői lassú élénkülését várnak a következő hónapokra. A McDonald’s felfüggesztette üzleteinek újranyitását.
Részvény / Deviza / Áru Fantomárak, dühös brókerek – miért omlott össze ma a pesti és frankfurti kereskedés?
Eidenpenz József | 2020. július 1. 18:43
Európában vegyes volt a tőzsdék hangulata, az USA-ban viszont pluszban nyitottak az indexek, miután nőtt a remény arra, hogy elkészül a vírus elleni oltás. Emellett néhány gazdasági adat is viszonylag jól alakult. Az olajkészletek is többet estek a vártnál. Itthon a BUX index viszont 1,1 százalékkal esett, a forint viszont végre erősödött. De mi okozhatta a délelőtti leállást?
Részvény / Deviza / Áru Mészáros Lőrincék kiszálltak a 4iG-ből
Privátbankár.hu | 2020. július 1. 18:30
A 4iG Nyrt. elnök-vezérigazgatója tőzsdén kívüli ügyletekkel meghatározó, többségi befolyást szerez a 4iG Nyrt.-ben. Az eladó a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Opus és a Konzum PE Magántőkealap.
Részvény / Deviza / Áru A koronavírus egyik lehetséges nyertese: innováció és digitalizáció egy 24 milliárd dolláros piacon
MFC Equity | 2020. július 1. 12:46
Indul Stock Picking rovatunk - az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. Kéthetente tesszük közzé elemzéseiket - az első ígéretes vállalat a Nasdaq-on bevezetett Five9 Inc., amely egy 24 milliárd dolláros piacon kínál újfajta, felhő alapú megoldást.
Részvény / Deviza / Áru Kereskedési hiba Frankfurtban és Budapesten, leépítések és fizetéscsökkentések a légitársaságoknál
Eidenpenz József | 2020. július 1. 10:50
Mind a német tőzsdén, mind Budapesten kereskedési hibával indult a nap, de a tőzsdei hangulat alapvetően pozitív Európában. Szerény plusszok jellemzőek több más börzén, miközben a forint kissé erősödik, a nemesfémek tovább drágulnak. Megindult az olaj is. Forrong a repülés-szektor.
hírlevél