6p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A Budapesti Értéktőzsdén december elejétől bevezetendő Xetra-rendszerrel kapcsolatos jogi, szabályozási, biztonsági kérdésekről Dr. Forrai Mihályt, a BÉT jogi képviseletét ellátó Kapolyi Ügyvédi Iroda partnerét kérdeztük. A kisbefektetőket a jövőben is ugyanúgy a teljes hazai intézményrendszer védi.

– Jogi, szabályozási oldalról milyen változásokat hoz a Xetra?

– A Xetra kereskedési rendszer bevezetése jogi értelemben a tőzsdei kereskedési rendszer technikai, informatikai üzemeltetésének a kiszervezését jelenti, ezt a funkciót eddig maga a BÉT látta el, a Xetra bevezetésével pedig a BÉT-tel kötött szerződés alapján a Bécsi Tőzsde, azaz a Wiener Börse AG fogja ezt végezni a BÉT-tel szorosan együttműködve.

Dr. Forrai Mihály

Hangsúlyozni kell, hogy a tőzsdei kereskedés úgynevezett funkcionális üzemeltetése, azaz különösen a kereskedési szabályok megalkotása, a betartásuknak az ellenőrzése, a tőzsdetaggá válás feltételeinek a meghatározása teljes egészében a BÉT hatáskörében marad, ezeket a funkciókat továbbra is egyedül a BÉT fogja ellátni önállóan.

A BÉT-re és a BÉT által végzett tevékenységekre vonatkozó szabályrendszer alapvetően kétszintű. Vannak egyrészt a jogszabályok: törvények, kormányrendeletek, miniszteri rendeletek, és vannak másrészt a BÉT saját maga alkotta tőzsdei szabályzatai, amelyek betartása a kereskedőkre, kibocsátókra, de a BÉT-re nézve is kötelező. A BÉT-re mint értéktőzsdére vonatkozó jogi szabályozás a Xetra bevezetésével nem változik, azaz a BÉT-re mint tőzsdére a Xetra bevezetését követően is a hatályos magyar és a közvetlenül alkalmazandó Európai Uniós jogszabályok vonatkoznak majd ésugyanolyan terjedelemben, mint jelenleg.

A Xetra mint tőzsdei kereskedési rendszer megfelel az ilyen rendszerekre vonatkozó hatályos magyar jogszabályoknak, tehát a bevezetése nem okoz jogi problémát, de van persze egy sor olyan, a tőzsdei működésre vonatkozó részletszabály, amelyre figyelemmel a budapesti implementációt megfelelően testre kellett szabni.

– A BÉT szabályzatai változni fognak?

– A BÉT szabályzataiban viszont lesznek lényeges változások, ami kihat a tőzsdei kereskedők és a BÉT közötti jogviszonyra. A jogszabályi alapok ugyan itt is változatlanok maradnak, az új kereskedési rendszer azonban lényeges változásokat hoz a tőzsdei kereskedés szabályaiban, például új ajánlatfajtákat és kereskedési modelleket vezetnek be, ezeket a tőzsdei szabályzatok (elsősorban a Kereskedési Kódex) tartalmazzák, amelyek a Xetra-rendszer bevezetésével lépnek majd hatályba.

A befektetők és a BÉT között a kereskedés tekintetében nincs közvetlen jogviszony, a befektetők a brókercégekkel mint közvetítőkkel állnak jogviszonyban, de mivel a tőzsdei kereskedés szabályainak a megváltozása miatt a brókercégek is meg fogják változtatni az üzletszabályzataikat, így a kereskedési szabályok változása a befektetőket is érinteni fogja.

–  Mi védi a befektetőket a hazai piacon?

–  A befektetőket változatlanul elsősorban a hatályos magyar jogszabályok és a BÉT vonatkozó tőzsdei szabályzatai, illetőleg a BÉT és a tőzsdei kereskedő cégek működését felügyelő Magyar Nemzeti Bank, továbbá a Befektetővédelmi Alap (Beva) védi, befektető-védelmi szempontból a Xetra bevezetése nem hoz semmilyen változást.

– Miért fontos, hogy a befektetők a felügyelt intézményeket használják?

– Tőzsdei megbízás befektetőktől való felvételére és végrehajtására kizárólag megfelelő felügyeleti engedéllyel rendelkező és a felügyeleti hatóság – amely jelenleg a magyarországi szolgáltatók esetében a Magyar Nemzeti Bank – folyamatos felügyelete alatt álló befektetési vállalkozás, illetve hitelintézet vagy árutőzsdei szolgáltató jogosult. A BÉT-en való tőzsdetagság megszerzésének szintén egyik feltétele a megfelelő tevékenységi engedély megléte, ilyen engedéllyel nem rendelkező vállalkozás egyáltalán nem lehet tőzsdei kereskedő.

Hozzá kell tenni, hogy a megfelelő engedéllyel nem rendelkező cég arra sem jogosult, hogy a megbízásokat egyáltalán felvegye a befektetőtől, ezért a felügyelt intézmények használata elsősorban azért fontos, mert más módon tőzsdei megbízás jogszerűen nem vehető fel, és a felügyelt intézményen kívüli más szervezet tőzsdei megbízást nem tud végrehajtani. A befektetési vállalkozások alkalmazhatnak ugyan ügynököket, akik engedély nélkül működhetnek, de ők minden esetben a megbízó befektetési vállalkozás nevében és teljes felelősségvállalása mellett, és nem önállóan, saját tevékenység keretében járnak el.

A fentieken túlmenően a felügyelt intézményekre vonatkozó szigorú és részletes jogszabályok biztosítják azt, hogy a befektetők megfelelő kiszolgálásban részesüljenek, megbízásaikat a számukra legkedvezőbb módon hajtsák végre, és befektetett eszközeiket a jogszabályokban meghatározott módon kezeljék és óvják. Ezeknek a szigorú szabályoknak a betartását az MNB rendszeresen ellenőrzi, és komoly bírságok és egyéb súlyos jogkövetkezmények fenyegetik azokat a szolgáltatókat, amelyek nem tartják be a tevékenységükre vonatkozó szabályokat.

Az MNB az engedéllyel rendelkező befektetési vállalkozásokról, hitelintézetekről, árutőzsdei szolgáltatókról rendszeresen aktualizált nyilvántartást vezet, amely a honlapján mindenki számára ingyenesen hozzáférhető. Célszerű a befektetőnek még a szerződéskötés előtt ellenőrizni ezen a honlapon, hogy az adott szolgáltató a befektető által igényelt tevékenységre rendelkezik-e felügyeleti engedéllyel.

– Milyen szigorú felügyeleti elvárások vannak a tőzsde üzemeltetője felé?

A Budapesti Értéktőzsde üzemeltetőjének, azaz a Budapesti Értéktőzsde Zrt.-nek számos jogi előírásnak kell folyamatosan megfelelnie a tőzsde működtetése során. Ezek közül talán a következők a legfontosabbak: biztosítani kell a kereskedési rendszerhez való megkülönböztetésmentes hozzáférést, rendelkezni kell a tevékenység folytatásához szükséges személyi, tárgyi és biztonsági feltételekkel, biztosítani kell a tőzsdei kereskedelem elszámolását, rendelkezni kell a törvény által támasztott követelményeket kielégítő, a Felügyelet által jóváhagyott szabályzatokkal, és végül káreseményenként legalább százmillió forint, és évente összesen legalább százötvenmillió forint összegű felelősségbiztosítást kell fenntartani.

A Xetra-bevezetésre visszakanyarodva, a kereskedési rendszer technikai, informatikai üzemeltetésének a Bécsi Tőzsde felé történő kiszervezése során is számos jogi előírást kell folyamatosan betartani mind a BÉT-nek, mint kiszervezőnek, mind a Bécsi Tőzsdének, mint szolgáltatónak. Ezek közül talán az emelhető ki, hogy a BÉT ilyen funkciót csak olyan szervezethez szervezhet ki, akiről előzetesen, még a kiszervezési szerződés megkötése előtt meggyőződött, hogy rendelkezik a feladat ellátásához szükséges szakértelemmel és erőforrásokkal, személyi és tárgyi feltételekkel, belső eljárási szabályokkal, adatvédelmi megoldásokkal, valamint megfelelő vészforgatókönyvvel a vészhelyzetek megoldására.

Ezen túlmenően a BÉT felelőssége annak a biztosítása, hogy a kiszervezett szolgáltatás nyújtója egy esetleges felügyeleti ellenőrzés esetén megfelelően együtt fog működni a magyar felügyeleti hatósági jogkört gyakorló MNB-vel.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 18200 18045 18285 +0,72% 0 0 9 723 642 050 HUF 2024-04-30 17:09:55
MOL 3010 3010 3058 -0,13% 0 0 1 865 029 230 HUF 2024-04-30 17:07:16
MTELEKOM 926 920 942 +0,33% 0 0 679 167 963 HUF 2024-04-30 17:05:16
RICHTER 9340 9300 9385 +0,32% 0 0 1 989 818 105 HUF 2024-04-30 17:05:06
OPUS 378 370 386 +1,07% 0 0 149 603 278 HUF 2024-04-30 17:05:28
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Csapásokat adott és kapott is a forint, íme az eredmény!
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:00
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben kedden kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Bika rontott a parkettre
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 17:53
Emelkedéssel zárt kedden a Budapesti Értéktőzsde. A Mol részvényeinek értéke enyhén csökkent a többi blue chip árfolyamának viszont jót tett a reggeli GDP-adat.
Részvény / Deviza / Áru Csúcsokat döntöget a BUX, közeledik a fontos határhoz a forint
Eidenpenz József | 2024. április 30. 12:17
A BUX index új történelmi csúcsokra érkezett, az OTP a húzópapír, amelynek bankvásárlási terveiről is kiderültek részletek. A forint tovább erősödött, nagyot estek a nemesfémek. Fontos európai vállalatok jelentettek, esténként pedig Amerikában jönnek lényeges hírek három napon keresztül.
Részvény / Deviza / Áru Olajat talált a Mol Tura mellett
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 09:22
Napi 1000 hordó olajat ad a turai lelőhely. 
Részvény / Deviza / Áru Ennyi pénzt kell áldozni egy euróra
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 06:44
A dollárral szemben gyengült a forint.
Részvény / Deviza / Áru Itt a jó hír: még olcsóbban vehet eurót a nyaraláshoz
Privátbankár.hu | 2024. április 29. 18:16
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben hétfőn kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Hoppá! Az egekbe ugrott a BUX
Privátbankár.hu | 2024. április 29. 17:55
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26 százalékos emelkedéssel, 67 885,92 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Csodás hírt kaptak a Graphisoft Park SE részvényesei
Privátbankár.hu | 2024. április 29. 17:39
A Graphisoft Park SE részvényenként 70 eurócent osztalékot fizet 2023-es adózott eredménye terhére a forgalomban lévő "A" sorozatú törzsrészvényei után - tette közzé a társaság hétfői közgyűlésének határozatát a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
Részvény / Deviza / Áru Egyre erősebb a forint, nem minden akkumulátorgyár fog megépülni
Eidenpenz József | 2024. április 29. 12:29
A tőzsdék nagyon várják a szerdai amerikai kamatdöntést, plusz egy hazai adat is hathat majd a forintra a héten. Két kiemelten fontos gyorsjelentés jön az USA-ból, és szövetségest talált Kínában a Tesla. Nem fog minden tervezett akkumulátor-gyár megépülni, mert nem éri meg nekik?
Részvény / Deviza / Áru Bereggelizett a forint: nézze csak, mennyibe kerül egy euró!
Privátbankár.hu | 2024. április 29. 07:35
Erősödött kissé a forint hétfő reggelre a főbb devizákkal szemben a múlt péntek esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben, a hetet erősebben kezdte az egy héttel korábbi nyitásnál is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG