3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az ukrán leánybank egyszeri goodwill leírása belerondít az egyébként inkább kedvező képbe az OTP-nél. A profit összességében a várakozások felett alakult, a késedelmes hitelek aránya a válság óta először csökkent.

Már nem romlik tovább a hitelportfólió

A válság kezdete óta először az idén a harmadik negyedévben állt meg az OTP Bankcsoportban a portfólió romlása, a kilencven napon túl késedelemben lévő hitelek aránya 20,6 százalékra mérséklődött az előző negyedévi 20,8 százalékról - mondta Bencsik László vezérigazgató-helyettes a pénzintézet csütörtöki sajtótájékoztatóján Budapesten.

Az MTI beszámolója szerint azt is kiemelte: az MNB növekedési hitelprogramja révén a vállalati hitelezés lendületet kapott, az OTP csoport a program eddigi első ütemében 91 milliárd forint keretösszegű hitelszerződést kötött.

A váratlan ukrán leírás miatt tűnik rosszabbnak a kép

A KBC Equitas friss elemzése szerint a főbb sorokon sikerült a várakozásoknál kedvezőbb számokkal előrukkolnia az OTP-nek. A bevételek mellett a költségek tekintetében is kedvező a meglepetés, ami egészen a korrekciós tételek nélküli adózott eredménysorig kitart. Annak ellenére is, hogy a bank nagyobb céltartalékot képzett, mint azt sokan előre jelezték.

 

 

A korrekciós tételek nélküli profit konszenzussal való összevetését is érdemes fenntartásokkal kezelni, mivel nem lehetünk biztosan tudni, hogy az elemzők számoltak az 5,1 milliárd forintos, kötvény-visszavásárláson elért nyereséggel, jegyzi meg a KBC Equitas elemzője, akinek a számításai szerint (figyelembe véve azt is, hogy adósoron a bank sokkal többet fizetett, mint várták) az OTP-nek 2 százalék körüli mértékben ugyan, de még így is sikerülhetett a becsléseket felülmúlnia - írja Somi András.

Somi András

Jelentős leírást hajtott viszont végre az OTP az ukrán leánybank goodwilljén, így ha pusztán az adózott eredménysorra tekintenek, akkor nagy csalódást érezhetnek a befektetők. Az ukrán leánybank 64 milliárd forintnyi goodwilljéből 37,2 milliárd forintot leírt a bank, amiből 30,8 milliárd forint az eredménysorokat terhelte.

Összességében inkább pozitív képet fest az OTP harmadik negyedéves gyorsjelentése, hiszen miközben a várakozásokat sikerült kismértékben felülmúlni, a portfólió romlásának eltűnése is kifejezetten üdítően hat. A nagy ukrán leírás, vagy az orosz profit zsugorodása  viszont a mérleg másik serpenyőjét húzzák, nem beszélve arról, hogy a devizahiteles problémák kezelése is előttünk van még, ami a jövőben akár újabb terhet is rakhat a már amúgy is megpakolt magyar operáció vállára - írja a szakember.

A piacoknak egyelőre nagyon tetszik

A gyorsjelentés megjelenése után ugrott az OTP árfolyama a tőzsdén: csütörtökön délelőtt 4500 forint fölött is járt a jegyzés, ami több mint 3 százalékos erősödést jelent.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény Túlélés a pénzügyi bizalmatlanság viharaiban
Privátbankár.hu | 2016. augusztus 5. 12:00
Újabb és újabb válságba kerül Európa, mely a kis-és középvállalatokat sem kíméli.
Részvény Újraéled a legendás márka: ez lesz a következő telefonod?
Privátbankár.hu | 2016. május 18. 16:00
A Microsoft megszabadult a Nokiától, amely önálló androidos telefonokkal és tabletekkel rukkol majd elő a Foxconn segítségével.
Részvény Téged is átvert a Fortress? Irány a rendőrség!
Privátbankár.hu | 2016. február 17. 16:12
A befektetési csalással vádolt Fortress Holdings LLC minden magyarországi károsultja, aki a hatóság felé feljelentést tett, megtekintheti a nyomozás őt érintő iratait.
Részvény Álmos, de jó kedélyű tavaszi nap volt a mai a BUX történetében
Privátbankár.hu | 2015. április 15. 17:57
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe 102,42 pontos, 0,47 százalékos emelkedéssel, 22 077,64 ponton zárt szerdán.
Részvény Macedón leányvállalat után kap osztalékot a Magyar Telekom
Privátbankár.hu | 2015. április 15. 16:43
A MakTel a mai napon közgyűlést tartott, amelyen 2,26 milliárd macedón dénár osztalék kifizetéséről határozott.
Részvény A görögök meglökhetik a magyar papírokat
Privátbankár.hu | 2015. február 23. 09:29
A kedvező nemzetközi hangulat miatt emelkedést várnak a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) hétfőn az MTI által megkérdezett szakértők.
Részvény A görög tárgyalások irányítják az utolsó kereskedési napot
Privátbankár.hu | 2015. február 20. 09:06
Görögország továbbra sem veszíti el a piaci megfigyelők fókuszát a hét utolsó kereskedési napján. A kiéleződő ellentétek befolyásolhatják a tőzsdét.
Részvény 5 millió dollárt ad a Richter a nőgyógyászatra
Privátbankár.hu | 2015. február 19. 08:46
Az Evestra Inc. nőgyógyászati készítményeken dolgozik Texasban. A Richter Gedeon Nyrt. most ötmillió dollárt adott a fejlesztésekre.
Részvény Nyugodt reggelre számítanak az elemzők az európai piacokon
Privátbankár.hu | 2015. január 27. 09:30
Megszűnt a görög parlamenti választás eredményének hatása a piacokon, az indexek emelkedésre számítanak legtöbben a reggeli órákban.
Részvény Egy bankcsőd is borzolta a kedélyeket a magyar tőzsdén
Privátbankár.hu | 2014. december 9. 17:56
Pocsék nemzetközi hangulatban estek a vezető részvények Budapesten. A CIG megszenvedi a Széchenyi Bank bedőlését: szép pénzt bukhatnak.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG