<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Minden korábbit felülmúló tűzifaárakról tanúskodik olvasónk fotója, egy erdei köbméter már a hat számjegyű tartományban mozog. Mégis van, ahol még ilyen áron is csak “készlethiány” van, nem pedig tűzifa.

Nemrég tudósítottunk arról, hogy egy erdei köbméter (1x1x1,7 méter) népszerű tűzifa, például akác ára rövid idő alatt 20-25 ezer forintról 50-60 ezer forintra ugrott. De még minket is meglepett, amit ezen az olvasói fotón láttunk, hiszen már 120 ezer forintért kínálnak egy erdészeti köbmétert, igaz, “kalodásan” tárolva.

Tűzifa-kínálat egy vidéki barkácsáruháznál.
Tűzifa-kínálat egy vidéki barkácsáruháznál.

Nem ez az egyetlen százezres ár

Az ár nyilván sok mindentől függ, a fafajtától, a szárazságtól, a szállítási költségektől is. Meg attól is, hogy éppen van-e, mert van, ahol ugyan sokkal kevesebb van kiírva az árlistán – csak éppen “átmeneti készlethiány” lépett fel. Bár ez a 120 ezer forintos ár mindenképpen nagyon magasnak látszik, sajnos nem is teljesen irreális. A tél közeledtével könnyen lehet, hogy elkel majd.

Erre utal az is, hogy nem ez az egyetlen hatjegyű, százezer feletti ajánlat a piacon. A Tuzifaker.hu kalodásan százezerért adná (tíz forint híján), de honlapjuk szerint így is kifogyott (lásd a képet).

Hat számjegyű árak mellett sem biztos, hogy van tűzifa.
Hat számjegyű árak mellett sem biztos, hogy van tűzifa.

Ahány ház, annyi mértékegység

A piacon az internetes források alapján egyébként elég nagy a káosz. Van olyan online eladó, amely egyszerűen nem közli, milyen mértékegységben értendő az ár. (De készlethiány miatt itt is szünetel az eladás – vagy egyéni alku kérdése?) Másutt az nem világos, hogy házhoz szállítással vagy anélkül gondolták.

Megint másutt szenvedhet a vevő a mázsáról való átszámítással, ahol már a nedvességtartalomnak is nagy szerepe van. Hab a tortán a Praktiker, ahol még házon belül is keveredés van, kilogrammban és köbdeciméterben egyaránt számolnak. (Lásd a képet.)

A Praktiker tűzifa-kínálata. Forrás: Praktiker.hu
A Praktiker tűzifa-kínálata. Forrás: Praktiker.hu

Hiányzik egy fogyasztóvédelmi szabály?

Míg a 40 dekás, 600 forintos kenyér árát kötelező feltüntetni egységes mértékegységben, kilóban, ahogy sok más élelmiszerét is, a tűzifánál ilyen előírás, úgy látszik, nincsen.

A 99-re végződő árak pedig az okos fogyasztó számára mindig gyanúsak. Mert azt jelentik, hogy nem annyiért adják az árut, amennyit a valós bekerülési ár + a szokásos, tisztes haszonkulcs kitesz. Hanem annyiért, amennyiért úgy sejtik, hogy a fogyasztó még meg-, vagy beveszi.

Tűzifa-kínálat egy vidéki barkácsáruháznál.
Tűzifa-kínálat egy vidéki barkácsáruháznál.

Személyes pénzügyek Le fog esni az álla annak, aki péntektől tankolni akar
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 11:11
Olyat láthatnak a kútoszlopon, amit már régen nem.
Személyes pénzügyek Sokan költenének energetikai korszerűsítésre, csak nincs miből
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 09:56
A spórolás lenne a fő cél, ezért sokan hitelt is felvennének, de a családi kasszákból sok pénz hiányzik.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2023 tavasz, 2. forduló 2. nap
Privátbankár.hu | 2023. március 28. 12:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Békés és Zala megyei csapatoknak!
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2023 tavasz, 2. forduló 1. nap
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Baranya, Tolna, Vas, Veszprém, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Pest megyei csapatoknak!
Személyes pénzügyek Nem kell elájulni a forint mai teljesítményétől
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 19:23
Erősödött a forint a főbb devizákhoz képest szerdán kora estére a reggeli szintekhez képest.
Személyes pénzügyek Nem hallgatott a kormány a bankokra
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 17:41
Maradnak a betéti kamatársapkák.
Személyes pénzügyek Maximum havi 147 ezres lakáshitel-törlesztést vállalhat egy átlagos huszonéves
Privátbankár.hu | 2023. március 19. 17:47
Az átlagfizetések alapján a húszas és a harmincas korosztály tagjai a túlzott eladósodás megakadályozását szolgáló adósságfék-szabályok szerint az átlagfizetésük alapján elméletileg 147 ezer, illetve 183 ezer forintos hiteltörlesztést vállalhatnak.
Személyes pénzügyek Masszívan érzi a vágtató inflációt a bankkártyánk is
Privátbankár.hu | 2023. március 16. 12:52
Masszívan jelentkezik a megugró infláció a bankkártyás forgalomban is: a bankkártyás vásárlások értéke egy év alatt 32 százalékkal ugrott meg, miközben a kártyás vásárlások számának bővülése alig haladta meg a 17 százalékot – hívja fel a figyelmet a BiztosDöntés.hu. A fogyasztási szokások átalakulását az online fizetés előretörése mutatja.
Személyes pénzügyek A jegybank aggódik, mert a Revolut még mindig nem itthoni leánybank
Privátbankár.hu | 2023. március 13. 10:23
Az MNB a hazai ügyfelek védelmében változatlanul szorgalmazza, hogy a Revolut Bank itthoni leánybankként, magyarországi székhellyel és kellő tőkeerővel, a magyar jegybank felügyelete alá tartozó intézményként végezze tevékenységét. A Revolut Bank továbbra sem nyújtott be ilyen célú engedélyezési kérelmet, s változatlanul határon átnyúló szolgáltatóként működik. A hazai ügyfelek így továbbra sem tudják Magyarországon rendezni elszámolási jogvitájukat és a magyar betétbiztosítási védelem sem terjed ki a Revolut Banknál tartott pénzbetéteikre. A hazai bankok eközben megbízhatóan, stabilan működnek.
Személyes pénzügyek A XXI. század új szakmái – Influenszer legyek vagy intimitás koordinátor?
Elek Lenke | 2023. március 12. 18:36
No, és mi akarsz lenni, ha megnősz? Még nem tudom… nyissak kutyaovit? Legyek esküvőszervező? Étkezéspszichológus? Bohócdoktor? Utazó blogger? Partikellék forgalmazó? Influenszer? Vagy inkább intimitás koordinátor? Egy ilyen beszélgetés aligha hangozhatott volna el akárcsak 30 évvel ezelőtt is.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG