<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A Quaestornak nem sikerült áttörést elérnie az ígéretes foglalkoztatói nyugdíjszolgáltatással, a hírek szerint viszont most egy nagy hal harapott rá a szolgáltatásra.
MTI Fotó: Krizsán Csaba

A napi.hu információi szerint a Quaestor Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt.-ben lévő 100 százalékos részesedésre kiírt pályázat eredményes volt, a céget az Allianz Hungária veheti meg. Az információt sem az eladó, sem pedig a vevő nem erősítette meg.

A gazdát cserélő társaság profilja Magyarországon egyelőre példa nélküli, ugyanis jelenleg nincs ilyen a piacon, más egyelőre nem kínál foglalkoztatói nyugdíjszolgáltatást. A napi.hu szerint váratlanul magas árat fizetett a vevő, aminek indoka az lehet, hogy az új tulajdonos valamilyen nagy dobásra készül, saját értékesítő hálózatát használva ugyanis lényegesen eredményesebb lehet, mint a Quaestor volt.

Amikor a céged is fizeti a nyugdíjadat - mi az a foglalkoztatói nyugdíjszolgáltatás?

Bár a jogszabályi háttér már 2008 óta lehetőséget adott foglalkoztatói nyugdíjszolgáltatók létrehozatalára, az első – s egyelőre egyetlen – ilyen intézményt 2011-ben hozta létre a Quaestor.

A foglalkoztatói nyugdíjszolgáltatás komoly előnye más hasonló célú juttatásokkal szemben, hogy a jogszabály az egyenlő bánásmódra vonatkozó jogszabályi előírások figyelembe vételével megengedi a differenciálást a foglalkoztatói nyugdíjprogram kialakításakor. Minden esetben a foglalkoztató hívja meg az adott dolgozót a nyugdíjprogramjába és maga dönt a juttatás mértékéről is. Így a munkáltató joga eldönteni, hogy melyik dolgozói körnek milyen szintű juttatást kínál – ez akár a top-dolgozók, menedzsment-tagok megszerzésének, illetve megtartásának eszköze is lehet.

A céghez való kötődést, lojalitást növelheti, hogy a munkáltató joga kikötni egy feltételes jogszerzési időtartamot, amely maximum 5 év lehet. Amennyiben ezen időszak alatt a dolgozó távozik a cégtől, elveszti a jogosultságot arra, hogy a munkáltatója által addig befizetett hozzájárulásokból nyugdíjszolgáltatást kapjon. A jogszabály alapján az így „megspórolt” összeget a munkáltató a program többi tagja között köteles szétosztani.

A vállalatok mindezt kedvező adókörnyezetben tehetik, ami a mikrovállalkozások számára a szolgáltatás elsődleges vonzereje lehet. A minimálbér 50 százalékáig kedvező adózási feltételek vehetőek igénybe, a felhalmozott hozam pedig kamatadómentes.

Lehetősége van a dolgozónak arra is, hogy egyéni befizetésekkel tovább hizlalja saját vállalati nyugdíjszámláját a későbbiekben is – még akkor is, ha már időközben munkahelyet váltott.

A tagok kizárólag a nyugdíjkorhatár elérése esetén vehetik igénybe a nyugdíjszolgáltatást, ami azt jelenti, hogy kifizetések csak (az öregségi vagy rokkantsági) nyugdíjba vonulás esetén történhetnek.

Személyes pénzügyek Kiderült, mely megtakarítási formák lehetnek a kamatadó-emelés nyertesei
Privátbankár.hu | 2023. június 10. 17:52
Néhány gyors döntéssel akár nullára is lehet csökkenteni a befektetési jegyek és a megtakarítási célú biztosítások hozama után július 1-jétől majdnem kétszeresére növekvő adóterhet. Ugyanakkor nőhet a céges befektetések népszerűsége, ott is teret nyerhetnek a befektetési alapok.
Személyes pénzügyek Jobban teszi, ha még ma gyorsan elrohan eurót váltani!
Privátbankár.hu | 2023. június 10. 08:10
Látva a kormány EU-forrásokkal kapcsolatos álláspontját, ki tudja, mikor lesz ilyen olcsó az uniós pénz.
Személyes pénzügyek Van egy jó hírünk, ha önkéntes nyugdíjkasszában van a pénze
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 13:04
Javultak a hozamok, ez segítette az emelkedést.
Személyes pénzügyek Az euróváltásra készülők legszebb álmai valósulnak meg
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 07:24
Az euró továbbra is a 370-es szint alatt cserél gazdát a hazai bankközi devizapiacon.
Személyes pénzügyek Végre van egy mutató, amiben rávertünk a régióra!
Privátbankár.hu | 2023. június 7. 14:47
Az idén külföldi nyaralásra induló magyarok 83 százaléka a helyszínen is bankkártyával, okostelefonnal vagy okosórával tervez fizetni.
Személyes pénzügyek OTP: inkább a fiatalok kérnek szakmai segítségek lakáshitelük igénylése során
Privátbankár.hu | 2023. június 5. 10:33
A hazai lakosság túlnyomó többsége úgy gondolja, hogy tudatosan tervezi meg a hitelfelvételt, amikor lakásvásárlásra vagy otthona felújítására készül, de nem elhanyagolható azoknak az aránya sem, akik bizonytalankodnak, és nehezen hozzák meg a döntéseket. Az OTP Bank és otpotthon.hu megbízásából készült országos reprezentatív kutatás eredménye azt mutatja, hogy a finanszírozási lehetőségek önálló feltérképezése mellett sokakat a hitelezéssel foglalkozó ügynökök, banki szakemberek segítettek át a nehézségeken. A tapasztalatok birtokában, utólag azt is sokan beismerik, hogy ha újra belevágnának, néhány dologra jobban odafigyelnének.
Személyes pénzügyek A budapestieknek jóval drágább lesz az autózás - vidéken most jobban járnak az autósok
Privátbankár.hu | 2023. május 31. 09:53
Nyílik az olló a budapesti és a vidéki KGFB-díjak között, de mindenhol érezhető a személyautósok számára a drágulás.
Személyes pénzügyek Nem akarja látni, mennyit kérnek egy lángosért egy budapesti strandon
Privátbankár.hu | 2023. május 31. 09:22
Tavalyhoz képest is megdöbbentő a drágulás.
Személyes pénzügyek Ha van még egy ingatlanja, olcsóbbá teheti a lakáshitelét is!
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 10:45
Bár a lakáshitel-felvételnél jellemzően kötelező 20 százalék saját erővel rendelkezni, abban az esetben erre nem feltétlenül van szükség, ha egy másik ingatlant pótfedezetként von be az igénylő, és az egyébként meglévő önrészt pedig magas, két számjegyű hozamot nyújtó állampapírba fekteti. Egy ilyen megoldással jelentősen csökkenthető a lakáshitel összköltsége. 
Személyes pénzügyek Otthonteremtési támogatást igényelne? A szakértő szerint kérjen segítséget a szakértőktől
Privátbankár.hu | 2023. május 26. 11:21
Az otthonteremtési támogatások - Babaváró hitel, csok és falusi csok - igénylésének feltételei idén változtak, érdemes szakértő segítségét kérni a lehetőségek maximális kihasználása érdekében - hívta fel a figyelmet a Duna House ingatlanközvetítő az MTI-nek pénteken eljuttatott közleményében.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG