1p
Két ponttal emelkedett, jelenleg 34 ponton áll az Öngondoskodási Index értéke, ami így visszaerősödött az egy évvel ezelőtti szintre - derül ki az OTP Bank kutatásából, amely a hazai öngondoskodás állapotát méri fel. Az idén ötödik alkalommal, félévente végzett felmérés eredményeként kapott indexszámot nyolcvan paraméterből kalkulálják, a részletes eredmények pedig azt mutatják: a mutatók többsége javult valamelyest az elmúlt hónapokban.

34 ponton áll az OTP Öngondoskodás Indexe - tudta meg a Privátbankár a banktól. Ez enyhe emelkedést jelent ugyan, de az index továbbra is a 2011. júniusi szint, vagyis a kezdőérték alatt van.
Ez a kis javulás nem jelent feltétlen trendfordulót” - teszi hozzá Kovács Antal, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese. Nincs markáns változás a mutatókban, inkább egy általános hangulatjavulás érzékelhető a kutatás eredményeiből - mondja.



Csak a magyarok fele veszi számításba a kiadásait és a bevételeit

Egyértelműen nagyot lendített az indexen, hogy jelentősen, 5 százalékponttal 55%-ra nőtt azok aránya, akik valamilyen pénzügyi öngondoskodási formával rendelkeznek, ami nagyrészt annak köszönhető, hogy már az emberek felének van banki, pénzpiaci megtakarítása. Ez az arány az előző, tavaly őszi felmérés óta nem kevesebb, mint 7 százalékponttal növekedett. Pozitív hatással volt még az indexre az is, hogy nőtt a konkrét célra és a nyugdíjas évekre megtakarítók száma is. Úgy tűnik, az emberek kezdenek tudatosabban tervezni a jövőjükkel kapcsolatban. Többen vannak továbbá azok, akik készítenek költségtervet a következő hónapokra. A fél évvel korábbi 48%-kal szemben most újra a megkérdezettek több mint fele, 53% nyilatkozott úgy, hogy rendszeresen számba veszi várható bevételeit és kiadásait. Azonban van még hová fejlődni – derül ki a kutatásból –, 2011-ben ennél rendre magasabban, átlagosan 58% körül alakult a pénzügyi tervet készítők aránya.

Egyre többes spórolnak ruhára, nyaralásra, lakásra

A megkérdezettek többsége, 68%-a takarékoskodik valamilyen konkrét céllal. Nőtt azok aránya, akik hosszabb távon lakásfelújításra (13%), vagy nyaralásra (12%) takarékoskodnak. Nagyot lépett előre a célok között a ruhatár frissítése (6-ról 14%-ra) és a hobbival, kikapcsolódással kapcsolatos célokra (2-ről 10%-ra) félretevők aránya is növekedett.

Szintén kedvező fejlemény, hogy a korábbi időszakok folyamatos csökkenését követően a korábbi 22%-ról 24%-ra emelkedett a váratlan helyzetben mozgósítható megtakarítással rendelkezők aránya. A növekedés e téren biztató, de az össszkép így is elég siralmas: a magyarok kevesebb mint negyede van felkészülve egy váratlan kiadásra.

Kevesebb ideig húzzuk ki a tartalékokból

A tartalékok tovább apadnak, veszítenek értékállóságából. Általánosságban elmondható, hogy míg korábban a megtakarítással rendelkezők úgy becsülték, 11-17 hónapig kitartana a megtakarított összeg, ma úgy vélik, 10-15 hónapnál nem lenne többre elegendő a félretett pénzük.

Kovács Antal az eredmények alapján úgy véli: a kutatások amellett, hogy egyfajta pillanatképet adnak az öngondoskodási helyzetről, és irányt mutatnak a jövőre vonatkozóan, nagyon jól rávilágítanak arra is, hogy aktuálisan mely tényezők hátráltatják még mindig az öngondoskodás hazai elterjedését.

Majd az állam megoldja

Kovács Antal

Ilyen tényező például, hogy a megkérdezettek közel kétharmada (65%) még mindig kizárólag az állam feladatának gondolja a tisztességes időskori megélhetési feltételek megteremtését. Ugyanakkor a válaszadók közel háromnegyede, 72%-a úgy véli, hogy az állami nyugdíj önmagában nem lesz majd elegendő ehhez. Tehát még azok között is, akik az államtól várják a megélhetést biztosító nyugdíjat, sokan tisztában vannak azzal, hogy nem fognak tudni megélni ebből az összegből. Ezért is lenne igazán fontos előre öngondoskodni – emeli ki Kovács Antal. Ami viszont biztató jel, hogy a korábbiakhoz képest emelkedett a nyugdíjas évekre megtakarítással rendelkezők száma . Azok közül pedig, akiknek még nincs ilyen célú megtakarítása vagy befektetése, minden ötödik megkérdezett gondolja úgy, hogy elkezdi a spórolást a nyugdíjas évekre.

Nyugdíjas korunkban is dolgozni akarunk

Ugyancsak beszédes adat, hogy minden ötödik válaszadó (19%) a kertjében termelt élelmiszerek és kézműves termékek értékesítéséből tervezi kiegészíteni nyugdíját, a megkérdezettek közel kétharmada (64%) pedig állást is vállalna majd nyugdíjas korában.

A megkérdezettek aktuális anyagi helyzetére vonatkozóan elmondható, hogy a válaszadók 57%-ának saját bevallása szerint arra sincs elegendő bevétele, hogy tisztességesen megéljen, nemhogy öregkorára félretegyen. Ráadásul a megkérdezettek fele (51%) éppen hogy kijön a havi bevételeiből.

Szintén az index értékét rontó tényező, hogy a megkérdezettek 72%-a saját pénzügyi jövőjét kiszámíthatatlannak tartja hosszabb távon. További kedvezőtlen faktor, hogy ritkult az öngondoskodási téma jelenléte a közbeszédben – az elmúlt fél évben 100-ból 41-en hallottak például a médiában ezzel kapcsolatos információkat. Ugyanakkor az embereket komolyan foglalkoztatja ez a téma, ugyanis a válaszadók közel fele (47%) rokonaival, munkatársaival, vagy éppen szomszédjával beszélt erről.

Az OTP Bank az Öngondoskodási Index kutatást 6 havonta végzi el, a következő adatfelvétel eredménye ősszel kerül nyilvánosságra. Fél év múlva kiderül: valós trendfordulóról beszélhetünk-e a hazai öngondoskodási állapotokban, vagy a most mért változások csupán átmenetiek.

Az OTP Bank Öngondoskodási Index felmérést az Ipsos Zrt. közvélemény-kutató cég készítette, 1500 fős országos, reprezentatív mintán. Az alapsokaság a 18-70 éves, bankszámlával rendelkezők csoportja, a mintafelvétel ideje 2013. március 6. és 20. között volt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Ki mit hoz be? Ki mit visz ki? Árverésre ment a whisk(e)y
Kenessei András | 2024. március 29. 14:07
A világ egyik legismertebb árverezőháza izgalmas aukción vitte kalapács alá a Föld egyik legismertebb égetett szeszfajtáját, amelynek erőteljes angolszász, pontosabban kelta utódnépi kötődése van. Az árverés, a várakozásokat beváltva, nagy sikerrel zárult.
Személyes pénzügyek Nagyon sok hitelt kellett felvenniük a magyar családoknak, a bankok is megmozdultak
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:38
Történelmi magasságokban járt januárban a személyi kölcsönökben felvett összeg, lassan azért ezen a piacon is csökkennek a kamatok, de nem minden pénzintézetnél.
Személyes pénzügyek A vagyonunk biztos a családtagjainkhoz kerül, ha történik velünk valami? A Klasszis Klubban kiderül
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 08:11
Bizalmi vagyonkezelés vagy vagyonkezelő alapítvány, netán private banking? Szerencsére ma már szélesebb palettáról választhatnak azok, akik azt szeretnék, hogy haláluk esetén se vesszen el a vagyonuk, ahhoz mindenekelőtt a családtagjaik maradéktalanul hozzájussanak. Lapcsoportunk ma 17 órakor kezdődő Klasszis Klub Live! rendezvényének második panelbeszélgetésén e témát járjuk körbe meghívott szakértőinkkel. Regisztráljon és jöjjön! 
Személyes pénzügyek Adókedvezményt kellene adni azoknak a cégeknek, amelyek támogatják munkavállalóik hosszútávú megtakarításait
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 13:54
A modern társadalmakban a magyar gyakorlattal ellentétben a nyugdíjrendszer legalább három lábon áll. A felelősséget ennek az ellátásnak a működtetéséért az állam, a munkaadó és a munkavállaló együtt vállalja. Ide kellene eljutni. Jelenleg itthon a munkáltatói nyugdíjpillér teljesen hiányzik. A Nyugdíjszerviz legutóbbi adásában Dr. Farkas András a Nyugdíjguru News szerkesztője, alapítója, Karácsony Mihály, a nyugdíjas parlament elnöke és Dr. Horváth Zsófia az MBH Gondoskodás Nyugdíjpénztár üzletfejlesztési vezetője elemezte a magyar nyugdíjrendszer sajátosságait.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2024 tavasz, 2. forduló 1. nap
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Veszprém, Tolna, Vas, Fejér és Pest vármegyei csapatoknak!
Személyes pénzügyek Akár 7 milliót is bukhatunk egy rosszul kiválasztott hitelen
Privátbankár.hu | 2024. március 12. 10:09
Mutatjuk, mennyit kell most fizetni havonta egy lakáshitelért, hatalmas különbségek vannak. És nem mindenkinek ugyanaz a bank adhatja a legjobb ajánlatot.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2024 tavasz - 1. forduló
Privátbankár.hu | 2024. március 12. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2024 tavaszi diákverseny 1. fordulója a gimnáziumok diákjainak!
Személyes pénzügyek Mennyit ér egy Kossuth-fotó?
Kenessei András | 2024. március 9. 18:26
Ezt a kérdést igazán nem könnyű megválaszolni, hiszen nagyon sok, előzetes feltétele van. Csak néhány, kisegítő kérdést tegyünk fel hozzá! Milyen fotó? Mikor készült? Ki fotózta? Milyen állapotban van (mármint a kép)? Hol és hogyan lehet hozzáférni? És így tovább. Úgyhogy mindenekelőtt adjuk meg a választ könnyítő információt: ez a fotó árverési anyag, az antikvarium.hu 21. online árverésén volt hozzáférhető 222 további tétel társaságában. E tételek kivétel nélkül dedikált könyvek, kéziratok és fényképek voltak, és kivétel nélkül elkeltek.
Személyes pénzügyek Rövid távon megelőzték a bankbetétek az állampapírokat
Privátbankár.hu | 2024. március 8. 10:14
Az állampapírok korábban legyőzhetetelen befektetési formának tűntek. Azonban a csökkenő infláció alaposan átrendezte a viszonyokat.
Személyes pénzügyek Jobban keresik a magasabb összegű lakástakarékokat
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 17:16
Az ügyfelek több mint 61 százaléka a lehető legmagasabb összegben, vagyis havi 50 ezer forintos konstrukcióval indít lakástakarékot az Online Navigátor Kft. adatai szerint, akik az általuk közvetített Erste lakástakarék szerződések megoszlását mutatja be.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG