TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A nyár óta folyamatosan vizsgálta a magánnyugdíjpénztárak működését a kormányzat ellenőrzési hivatala, mely most több esetben hűtlen kezelés miatt feljelentést tesz. Selmeczi Gabriella kérdésünkre elárulta, nincs megállás, folytatják a vizsgálatot, mert "a kasszák furfangosan tüntették el a tagok pénzét" a befektetéseikben.

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal folyamatosan végzi a magánnyugdíjpénztárak átvilágítását, ennek első szakasza zárult le most. A működési pénzek felhasználását vizsgálták nyár óta, hogy az jogszerű illetve célszerű volt-e.

Kormányzati hivatal vizsgálta a kasszákat nyár óta

Újabb támadásról beszélt Selmeczi
Selmeczi Gabriella a témához szorosan nem kapcsolódó kérdésre válaszolva azt mondta, az elmúlt napokban az országot újra támadás érte, látszik, hogy a "brókerek visszaérkeztek a szilveszteri buliból, de Magyarországnak erős kormánya van, megvédi az országot".

A KEHI-t az is érdekelte, hogy a pénztártagok befizetéseihez, hogyan viszonyultak a pénztárak. Selmeczi szerint többször is határidőt kellett módosítani, a KEHI nehézkesen kapott a pénztáraktól információt. Selmeczi ismertette azt a tényt, ami eddig sem volt titok, miszerint a pénztárak pénzügyi szolgáltatókkal is szerződtek a vagyonkezelésre.
A Privátbankárnak korábban több pénztárnál is úgy nyilatkoztak, hogy komoly kihívás elé állította őket a KEHI, a hivatal által bekért rengetek irat és a folyamatos ellenőrzésnek való megfelelés sok plusz munkával volt csak megoldható.

Ezt találta a KEHI

Több esetben is probléma volt abból, hogy mi számít üzleti titoknak, a KEHI végül minden szerződést átvizsgált. Selmeczi szerint meglepőek voltak az eredmények.

"Van olyan befektetési vezetőt, aki a válság csúcsán 23%-os béremelést kapott, illetve volt olyan pénztár, ahol 2009-ben másfélszeres, 2010-ben pedig háromszoros béremelést juttatott dolgozóinak az átlagfizetéshez képest. Sőt, volt ahol bónuszokat is fizettek a válság idején, volt kassza ahol 55 milliót fizettek ki ilyen címen. Selmeczi szerint mindezt jogellenesen tették, mert ilyenre csak akkor lett volna lehetőség, ha "eredményesen kezelték volna a vagyont". Így a nyugdíjügyi megbízott szerint mindez nemcsak morálisan, de törvényesen is elítélendő. A nyugdíjbiztos nem titkolta, hogy a KEHI hálójában az AXA Magánnyugdíjpénztár akadt fenn.

"Elköltöttek minden fillért"

"Eltűnt reálhozamok"
A szabályozási anomáliák miatt 1,8 milliárd forintnyi reálhozam maradt a Postánál, vagyis nem jutott el a tagokhoz. Ezek ugyan nem vesztek el papíron, de a tagok nem tudták felvenni ezeket az összegeket. Részletek >>>

A törvényben meghatározott működési költséget teljes mértékben elköltötték a kasszák, Selmeczi szerint a pénztárak még csak meg sem pályáztatták, hogy a vagyonarányosan 4%-os működési költséget milyen szolgáltató kezelje. A politikus szerint olyan is előfordult, hogy a magánnyugdíjpénztárak más tevékenységre is költöttek a tagok pénzéből, így például önkéntespénztárak is kaptak ilyen, "többszáz milliós, milliárdos" összegeket.

Selmeczi szerint a működési költségek között kell keresni az "eltűnt pénzeket" azoknak, akik vagy nem kaptak reálhozamot, vagy keveslik annak mértékét.

A KEHI hűtlen kezelés miatt tesz feljelentést a pénztári vezetők ellen, ahogy arról korábban beszámoltunk.

"Furfangosan rejtették el a pénzeket"

Selmeczi Gabriella a Privátbankár kérdésére elmondta, "kockázati célvizsgálatot" folytatnak még a KEHI szakemberei, a működési költségek kapcsán további ellenőrzések folynak. A vagyonkezelést is vizsgálja még a hivatal, ez "jóval nagyobb falat, mert furfangos módon tüntették el a befektetéseket". Selmeczi szerint az már látható, hogy "jelentős a kár", vagyis az elmaradt a haszon.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Már csak öt hely kiadó a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 18. 20:04
Az eddig bejutott kilenc megyei győztes után ugyanis a csütörtöki elődöntőkben egy zalaegerszegi, egy egri, egy kazincbarcikai, egy fehérgyarmati és egy nyíregyházi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. A még szabad öt helyért október 20-án, kedden kerül sor az utolsó elődöntőkre, amelyekben négy megye (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok), valamint Budapest csapatai csapnak össze.
Személyes pénzügyek További öt hely kelt el a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 16. 13:15
A múlt héten bejutott győri, szombathelyi, tatai és pápai csapat után az október 13-ai megyei elődöntőkben egy székesfehérvári, egy siófoki, egy villányi, egy szekszárdi és egy budaörsi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében.
Személyes pénzügyek Novembertől már az Erste sem értékesít lakástakarék-szerződést
Privátbankár.hu | 2020. október 14. 14:39
Mindezt a honlapján tette közzé a hitelintézet. A lépés szinte napra pontosan egy évvel azután következik be, hogy az OTP Bank is a piacról való - egyelőre átmeneti - kivonulásról döntött. MIndezek következtében október 31. után már csak a Fundamenta-Lakáskasszánál lehet új lakástakarék-szerződést kötni.
Személyes pénzügyek Otthonfelújítási programot indít a kormány a legalább egygyerekes családoknak
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 14. 10:04
2021. január elsején indul.
Személyes pénzügyek Sok lakáshiteles törlesztője megemelkedhet, amint lejár a moratórium
Privátbankár.hu | 2020. október 12. 08:19
A moratórium miatt nem, de a bankok közötti referencia kamatok emelkedése miatt pont a legnehezebb időszakban nőhet a változó kamatozású hitelek törlesztőrészlete. Sokakat érhet kellemetlen meglepetés, mikor a moratórium lejárta után újfent fizetniük kell a törlesztőrészleteket.
Személyes pénzügyek Négy hely már biztos a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 11. 12:09
Egy győri, egy szombathelyi, egy tatai és egy pápai csapat nyerte az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny október 8-ai megyei elődöntőit, így ők már készülhetnek a november 4-ei országos döntőre. Október 13-án, kedden újabb elődöntőkre kerül sor, ezúttal öt megye csapatai csapnak össze.
Személyes pénzügyek Csőtörésnél bánja igazán a magyar, hogy nincs lakásbiztosítása
Privátbankár.hu | 2020. október 10. 11:18
A legtöbben csak beázásnál vagy csőtörésnél eszmélnek. 100-ból 25 megkérdezettet ért már olyan káresemény, amikor jól jött volna a meglévőnél kiterjedtebb körű lakásbiztosítás. Bár a magyarok nagy része gondoskodik otthona biztosítási védelméről, sokan nem kezelik tudatosan szerződésüket, és nem követik figyelemmel, hogy pontosan mire is terjed ki a meglévő biztosítási csomagjuk – derül ki egy friss kutatásából.
Személyes pénzügyek Sötét nyugdíjas évek várnak a katásokra?
Privátbankár.hu | 2020. október 6. 13:42
2021-től várhatóan jelentősen szigorodnak a kata-adózás feltételei, ezért manapság sokat hallani erről az adónemről. De hogyan hat mindez az így dolgozók nyugdíjára?  
Személyes pénzügyek Dízelesek, még péntek előtt tankoljatok!
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 30. 10:49
Aznap ugyanis megdrágul a gázolaj. A benzin nem.
Személyes pénzügyek 20 százalékkal emelik az ápolók, szakdolgozók fizetését novemberben
MTI | 2020. szeptember 29. 14:53
Mondta Rétvári Bence.
hírlevél