1p
Az állammal szembeni bizalom megrendülése irányíthatja az embereket az öngondoskodás irányába Bod Péter Ákos szerint. Békesi László szerint a gazdaságpolitikánkat fel kell adni. Járai Zsigmond szerint meg kell állapodnunk az EU/IMF párossal.

Bod: a jogszabályok bármikor változhatnak

Miután a jogszabályok bármikor változhatnak, az emberek úgy vélik, a kezükbe kell venniük saját sorsukat, vagyis önmagukról kell gondoskodniuk - mondta Bod Péter Ákos, egyetemi tanár a IX. Biztosításszakmai konferencián tartott előadásában hétfőn Siófokon. A volt jegybankelnök kiemelte: a lakossági fogyasztás 2006 óta nem növekszik, a beruházás pedig folyamatosan csökken. A beruházási ráta Magyarországon a legalacsonyabb a régióban - tette hozzá.

Annak ellenére, hogy a reálkeresetek az idén mintegy 4 százalékkal csökkennek, és jövőre is legfeljebb stagnálnak, a GDP-hez mért megtakarítási ráta évek óta 4-5 százalék közötti. Ezt azzal magyarázta a professzor, hogy ha nincs hitel, nem lehet eladósodni, így a megtakarítás megmarad.

Járai: a főbb célkitűzésekkel egyet lehet érteni

Járai Zsigmond, a CIG Pannónia felügyelő bizottsági elnöke kiemelte, hogy az IMF-EU-tárgyalás "lebegtetése" már önmagában finanszírozhatóbbá teszi az országot, de még bármikor visszatérhet a 2008-as krízis, ezért szükséges a megállapodás a valutalappal és az unióval.

A volt pénzügyminiszter és jegybankelnök a kormány gazdaságpolitikáját úgy jellemezte, hogy megszorítások nélkül akarja beindítani a gazdasági növekedést, hogy helyreállítsa a gazdaság egyensúlyát - a főbb célkitűzésekkel Járai egyet is ért.  Járai szerint habár a kormány kitörési pontnak tekintette az egykulcsos személyi jövedelemadót, de a lakossági adóterhelés csökkenésének pozitív hatását lerontotta a megemelt áfakulcs. Nem lett érdemleges hatása a társasági adó- és járulékterhek csökkentésének sem a vállalkozók körében - jegyezte meg.

Járai szerint bizonyos lépéseknél gyorsabb, hatékonyabb eljárás sok konfliktust megelőzhetett volna - példaként a devizahitelesek megmentésének programját hozta fel, ahol a kényszernek tudta be a végtörlesztés bevezetését, amely rendkívül komoly veszteséget okozott a bankszektornak.

Békesi: zsákutca, tévút

Békesi László, a Wáberer Hungária Biztosító igazgatósági elnöke zsákutcának nevezte a mostani gazdaságpolitikát, és annak feladását valószínűsítette. A nemzeti burokba foglalt mai gazdaságpolitikát egy racionálissal kell felváltani - mondta.

Békesi László a kínálatvezérelt gazdaságpolitikát úgy jellemezte, hogy amint visszaesik a kereslet, "buborék" jelenik meg. Ekkor kezdődik a keresletvezérelt gazdaságpolitika, amely állami megrendeléssel és egyéb eszközökkel hozza vissza a piacra a keresletet. Európában ilyen buborék volt az autóiparban, az építőiparban és az elektronikában is, ahol felesleges kapacitásokat építettek ki.

Tévútnak nevezte azt az elképzelést, hogy egy kicsi, erőforrás-importra szoruló ország a belső kereslet fellendítésével képes rendbe tenni a gazdaságát. Ez voluntarista gazdaságpolitika, amely eddig soha nem vált be - hangsúlyozta a konferencián Békesi László.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Néhány banánhéj, amin elcsúszhatnak a városi CSOK-ot igénylők
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 12:46
Akik igénybe akarják venni a Babaváró hitelt még az idei feltételekkel vagy a városi CSOK-ot, azoknak már csak egy hónapjuk maradt, hogy benyújtsák az igényléshez szükséges dokumentációt és szerződést kössenek.
Személyes pénzügyek Jó hír a kölcsönt felvevőknek: januártól csökken a hitelek maximális díja
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 11:46
A jegybank legutóbbi kamatvágásának már meglesz a hatása a THM-plafonra is: január elsejétől 35,5 százalékra csökken a személyi kölcsönöknél a maximális teljes hiteldíj mutató, a hitelkártyák esetén pedig éppen 50 százalék fölött marad ez az érték.
Személyes pénzügyek 6 dolog, amit nem tudnak a bankbetétek
Privátbankár.hu | 2023. november 27. 19:11
Sok ember számára a bankbetétek hosszú ideig az egyik legbiztonságosabb befektetést jelentették a pénz tárolására. Azonban a bankbetétek korlátai manapság egyre inkább jelentkeznek, amelyeket érdemes figyelembe vennie annak, aki hosszú távú, biztos befektetési lehetőséget keres. A csökkenésnek indult kamatok és a kormányzati intézkedések hatására azonban egyre nehezebb hosszú távra pénzügyi célokat elérni a bankbetétekkel. Mi hát a megoldás?
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis: teljes a döntő mezőnye!
Privátbankár.hu | 2023. november 23. 17:11
Megvan a 20 legjobb csapat: kiderült, kik vehetnek részt a Privátbankár.hu által szervezett pénzügyi tudatossági diákverseny döntőjében.
Személyes pénzügyek Havi tízezrekkel tehető most olcsóbbá a meglévő lakáshitel
Privátbankár.hu | 2023. november 23. 10:58
Érdemes számolgatni és utánajárni azoknak, akik a kamatplafon előtt vettek fel hitelt, elképzelhető, hogy sokkal kisebb törlesztőket is fizethetnének.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis: ezek a csapatok jutottak a döntőbe
Privátbankár.hu | 2023. november 22. 11:55
Folytatódott a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! pénzügyi tudatossági verseny 2. fordulója.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2023 ősz, 2. forduló - NagyÁgyúk
Privátbankár.hu | 2023. november 22. 07:01
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a NagyÁgyúk csapatnak!
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2023 ősz, 2. forduló 5. nap
Privátbankár.hu | 2023. november 22. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Békés vármegyei és budapesti csapatoknak!
Személyes pénzügyek CSOK Plusz: nagyon nem lesz mindegy, melyik bankhoz megyünk
Privátbankár.hu | 2023. november 19. 11:43
Akár százezres tételt jelentő különbségek is lehetnek a különböző ajánlatok között
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis: a döntős csapatok fele már megvan
Privátbankár.hu | 2023. november 17. 16:11
Tolna, Nógrád, Pest és Heves vármegyei diákok mérhették össze tudásukat a verseny második körének harmadik versenynapján.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG