Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az állammal szembeni bizalom megrendülése irányíthatja az embereket az öngondoskodás irányába Bod Péter Ákos szerint. Békesi László szerint a gazdaságpolitikánkat fel kell adni. Járai Zsigmond szerint meg kell állapodnunk az EU/IMF párossal.

Bod: a jogszabályok bármikor változhatnak

Miután a jogszabályok bármikor változhatnak, az emberek úgy vélik, a kezükbe kell venniük saját sorsukat, vagyis önmagukról kell gondoskodniuk - mondta Bod Péter Ákos, egyetemi tanár a IX. Biztosításszakmai konferencián tartott előadásában hétfőn Siófokon. A volt jegybankelnök kiemelte: a lakossági fogyasztás 2006 óta nem növekszik, a beruházás pedig folyamatosan csökken. A beruházási ráta Magyarországon a legalacsonyabb a régióban - tette hozzá.

Annak ellenére, hogy a reálkeresetek az idén mintegy 4 százalékkal csökkennek, és jövőre is legfeljebb stagnálnak, a GDP-hez mért megtakarítási ráta évek óta 4-5 százalék közötti. Ezt azzal magyarázta a professzor, hogy ha nincs hitel, nem lehet eladósodni, így a megtakarítás megmarad.

Járai: a főbb célkitűzésekkel egyet lehet érteni

Járai Zsigmond, a CIG Pannónia felügyelő bizottsági elnöke kiemelte, hogy az IMF-EU-tárgyalás "lebegtetése" már önmagában finanszírozhatóbbá teszi az országot, de még bármikor visszatérhet a 2008-as krízis, ezért szükséges a megállapodás a valutalappal és az unióval.

A volt pénzügyminiszter és jegybankelnök a kormány gazdaságpolitikáját úgy jellemezte, hogy megszorítások nélkül akarja beindítani a gazdasági növekedést, hogy helyreállítsa a gazdaság egyensúlyát - a főbb célkitűzésekkel Járai egyet is ért.  Járai szerint habár a kormány kitörési pontnak tekintette az egykulcsos személyi jövedelemadót, de a lakossági adóterhelés csökkenésének pozitív hatását lerontotta a megemelt áfakulcs. Nem lett érdemleges hatása a társasági adó- és járulékterhek csökkentésének sem a vállalkozók körében - jegyezte meg.

Járai szerint bizonyos lépéseknél gyorsabb, hatékonyabb eljárás sok konfliktust megelőzhetett volna - példaként a devizahitelesek megmentésének programját hozta fel, ahol a kényszernek tudta be a végtörlesztés bevezetését, amely rendkívül komoly veszteséget okozott a bankszektornak.

Békesi: zsákutca, tévút

Békesi László, a Wáberer Hungária Biztosító igazgatósági elnöke zsákutcának nevezte a mostani gazdaságpolitikát, és annak feladását valószínűsítette. A nemzeti burokba foglalt mai gazdaságpolitikát egy racionálissal kell felváltani - mondta.

Békesi László a kínálatvezérelt gazdaságpolitikát úgy jellemezte, hogy amint visszaesik a kereslet, "buborék" jelenik meg. Ekkor kezdődik a keresletvezérelt gazdaságpolitika, amely állami megrendeléssel és egyéb eszközökkel hozza vissza a piacra a keresletet. Európában ilyen buborék volt az autóiparban, az építőiparban és az elektronikában is, ahol felesleges kapacitásokat építettek ki.

Tévútnak nevezte azt az elképzelést, hogy egy kicsi, erőforrás-importra szoruló ország a belső kereslet fellendítésével képes rendbe tenni a gazdaságát. Ez voluntarista gazdaságpolitika, amely eddig soha nem vált be - hangsúlyozta a konferencián Békesi László.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Így vehetsz fel 8 milliót gyorsan lakásvásárlásra
Privátbankár.hu | 2021. május 9. 20:02
Mit tehetsz, ha azonnal kell lakásvásárlásra a pénz, különben elhappolják előled a kiszemelt ingatlant? A jelzáloghitel igénylése több hét is lehet, ezért ez ilyen esetben van, hogy nem opció. Ha személyi kölcsönt veszel fel, ahhoz gyorsabban hozzájuthatsz, viszont nagyon drága. A megoldás a kettő ötvözésében lehet, de még mindig mélyen a zsebedbe kell nyúlni. A Bank360 összeállítása.
Személyes pénzügyek Kialakult a diákverseny májusi döntőjének mezőnye
Privátbankár.hu | 2021. május 1. 10:35
Egy zalaegerszegi és egy orosházi gimnázium csapata jutott be utolsóként a második alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny május 19-ei országos döntőjébe.
Személyes pénzügyek 414 ezer forintra emelkedett a bruttó átlagfizetés februárban
Privátbankár.hu | 2021. április 29. 09:36
A KSH adatai szerint a bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset is 9,8 százalékkal nőtt egy év alatt.
Személyes pénzügyek Már csaknem teljes a diákverseny májusi döntőjének mezőnye
Privátbankár.hu | 2021. április 28. 19:37
Három budapesti, egy győri és egy tatabányai gimnázium csapata teljesített a legjobban a második alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny április 28-ai megyei elődöntőiben, aminek következtében részt vehetnek a május 19-ei országos döntőben. Amelynek mezőnye az április 29-ei utolsó elődöntőben válik teljessé.
Személyes pénzügyek Megszavazták a 25 év alatti fiatalok szja-mentességét
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 28. 14:13
A döntés egymillió fiatalt érinthet. 
Személyes pénzügyek További csapatok jutottak a diákverseny májusi döntőjébe
Privátbankár.hu | 2021. április 27. 19:43
Két debreceni, egy kisújszállási, egy vásárosnaményi és egy fehérgyarmati gimnázium csapata szerepelt a legjobban a második alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny április 27-ei megyei elődöntőiben, így ők vehetnek részt a május 19-ei országos döntőre. Április 29-éig további elődöntőkre kerül sor.
Személyes pénzügyek A vírus miatt évközi kiegészítő nyugdíjemelés jöhet
Privátbankár.hu | 2021. április 27. 08:04
Ez már a múlt kedden benyújtott, az idei évi költségvetést módosító javaslatból kiolvasható volt, most Tállai András is megerősítette.
Személyes pénzügyek Újabb helyek keltek el a diákverseny májusi döntőjére
Privátbankár.hu | 2021. április 22. 19:51
Egy szekszárdi, egy érdi, egy ceglédi, egy gödöllői és egy egri gimnázium csapata vette sikerrel a második alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny április 22-ei megyei elődöntőit, s nyertek ezáltal jogot a május 19-ei országos döntőben való részvételre. Április 29-éig további elődöntőkre kerül sor.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2. forduló
Privátbankár.hu | 2021. április 22. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Zala és Békés megyei csapatoknak!
Személyes pénzügyek Megvannak a diákverseny májusi döntőjének első résztvevői
Privátbankár.hu | 2021. április 21. 19:58
Egy pécsi és egy fonyódi gimnázium csapata nyerte a második alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny április 21-ei megyei elődöntőit, így ők már készülhetnek a május 19-ei országos döntőre. Április 29-éig további elődöntőkre kerül sor.
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.