Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az állammal szembeni bizalom megrendülése irányíthatja az embereket az öngondoskodás irányába Bod Péter Ákos szerint. Békesi László szerint a gazdaságpolitikánkat fel kell adni. Járai Zsigmond szerint meg kell állapodnunk az EU/IMF párossal.

Bod: a jogszabályok bármikor változhatnak

Miután a jogszabályok bármikor változhatnak, az emberek úgy vélik, a kezükbe kell venniük saját sorsukat, vagyis önmagukról kell gondoskodniuk - mondta Bod Péter Ákos, egyetemi tanár a IX. Biztosításszakmai konferencián tartott előadásában hétfőn Siófokon. A volt jegybankelnök kiemelte: a lakossági fogyasztás 2006 óta nem növekszik, a beruházás pedig folyamatosan csökken. A beruházási ráta Magyarországon a legalacsonyabb a régióban - tette hozzá.

Annak ellenére, hogy a reálkeresetek az idén mintegy 4 százalékkal csökkennek, és jövőre is legfeljebb stagnálnak, a GDP-hez mért megtakarítási ráta évek óta 4-5 százalék közötti. Ezt azzal magyarázta a professzor, hogy ha nincs hitel, nem lehet eladósodni, így a megtakarítás megmarad.

Járai: a főbb célkitűzésekkel egyet lehet érteni

Járai Zsigmond, a CIG Pannónia felügyelő bizottsági elnöke kiemelte, hogy az IMF-EU-tárgyalás "lebegtetése" már önmagában finanszírozhatóbbá teszi az országot, de még bármikor visszatérhet a 2008-as krízis, ezért szükséges a megállapodás a valutalappal és az unióval.

A volt pénzügyminiszter és jegybankelnök a kormány gazdaságpolitikáját úgy jellemezte, hogy megszorítások nélkül akarja beindítani a gazdasági növekedést, hogy helyreállítsa a gazdaság egyensúlyát - a főbb célkitűzésekkel Járai egyet is ért.  Járai szerint habár a kormány kitörési pontnak tekintette az egykulcsos személyi jövedelemadót, de a lakossági adóterhelés csökkenésének pozitív hatását lerontotta a megemelt áfakulcs. Nem lett érdemleges hatása a társasági adó- és járulékterhek csökkentésének sem a vállalkozók körében - jegyezte meg.

Járai szerint bizonyos lépéseknél gyorsabb, hatékonyabb eljárás sok konfliktust megelőzhetett volna - példaként a devizahitelesek megmentésének programját hozta fel, ahol a kényszernek tudta be a végtörlesztés bevezetését, amely rendkívül komoly veszteséget okozott a bankszektornak.

Békesi: zsákutca, tévút

Békesi László, a Wáberer Hungária Biztosító igazgatósági elnöke zsákutcának nevezte a mostani gazdaságpolitikát, és annak feladását valószínűsítette. A nemzeti burokba foglalt mai gazdaságpolitikát egy racionálissal kell felváltani - mondta.

Békesi László a kínálatvezérelt gazdaságpolitikát úgy jellemezte, hogy amint visszaesik a kereslet, "buborék" jelenik meg. Ekkor kezdődik a keresletvezérelt gazdaságpolitika, amely állami megrendeléssel és egyéb eszközökkel hozza vissza a piacra a keresletet. Európában ilyen buborék volt az autóiparban, az építőiparban és az elektronikában is, ahol felesleges kapacitásokat építettek ki.

Tévútnak nevezte azt az elképzelést, hogy egy kicsi, erőforrás-importra szoruló ország a belső kereslet fellendítésével képes rendbe tenni a gazdaságát. Ez voluntarista gazdaságpolitika, amely eddig soha nem vált be - hangsúlyozta a konferencián Békesi László.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Itt van, hogy pontosan mikor utalják idén a nyugdíjakat
Baka F. Zoltán | 2021. január 15. 09:47
Három hónap lesz majd, amikor eltér a rendtől a kifizetések időzítése.
Személyes pénzügyek Szép számmal voltak magyarok, akik még a járvány alatt is gazdagodtak - itt a legfrissebb privátbanki körkép!
Csabai Károly | 2021. január 13. 06:07
Nemcsak a hazai privátbanki szolgáltatók által kezelt vagyonok gyarapodtak két számjeggyel 2020-ban, hanem az ügyfelek száma is megugrott. E válsághelyzetben szokatlan jelenség oka, hogy a Covid-19 miatt március közepén elrendelt globális veszélyhelyzet hatására annyira olcsóvá váltak a befektetések, hogy nem kevesen gondolták úgy, most időszerű beszállniuk, akár a kockázatosabb eszközökbe is, mint például a részvényekbe. Ám, hogy e pozitív tendencia az idén folytatódik-e, az elsősorban attól függ, sikerül-e a gazdaságnak visszatérnie a rendes kerékvágásba – derül ki legfrissebb, exluzív privátbanki felmérésünkből.
Személyes pénzügyek 5 milliárd marad a zsebekben, ingyenesen intézhetünk több ügyet is
MTI | 2021. január 10. 12:53
Január 1-től évi másfél millió államigazgatási ügy intézése vált ingyenessé, idéntől ugyanis illetékmentesek az elsőfokú közigazgatási eljárások - közölte Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára az MTI-vel.
Személyes pénzügyek 400 ezer forint közelébe ért a bruttó átlagfizetés tavaly októberben
MTI | 2021. január 6. 10:11
8,8 százalékkal volt magasabb, mint az egy évvel korábbi.
Személyes pénzügyek Elektromos bringára ad pénzt az állam - indul az újabb pályázati kör
Privátbankár.hu | 2021. január 3. 08:50
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium elektromos rásegítésű kerékpárok megvásárlását támogató kiírásának második körében 2021. január 4. és 8. között várják a pályázatokat. 
Személyes pénzügyek Novemberben – még – kellett a magyar munkaerő Ausztriában
Eidenpenz József | 2021. január 1. 06:11
A márciusihoz képest sokkal kevesebb munkahely szűnt meg az újabb korlátozásokat, lezárást hozó novemberben Ausztriában. A magyar foglalkoztatottak száma pedig csak csekély mértékben csökkent, bár ezzel is csúcstartók lettünk. A karácsony utáni harmadik lezárással azonban tovább romolhat a helyzet.
Személyes pénzügyek Biztosítások: több fontos határidő is most jár le
MTI | 2020. december 27. 08:35
December 31-e a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb) egy részénél, és a nyugdíjbiztosításoknál is fontos határnap - hívja fel a figyelmet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ).
Személyes pénzügyek Az egzotikus úticélok száma a különféle tiltó intézkedések miatt alaposan lecsökkent
Szarvas György | 2020. december 26. 12:19
A hagyományos téli üdülőhelyek mellett az elmúlt években alaposan divatba jöttek az egzotikus helyszínek, melyek valóban alkalmat kínálnak arra, hogy aki akar, el tudjon „menekülni” a télből a nyárba, maga mögött tudja hagyni a hagyományos karácsonyi ünnepeket. A koronavírus-járvány miatt persze sok mindent megváltoztatott, azonban úgy tűnik, hogy az elszánt utazókat ez sem tántorítja el, hogy útra keljenek. 
Személyes pénzügyek Mennyi hitelt vehet fel egy nyugdíjas 2021-ben?
Privátbankár.hu | 2020. december 24. 12:44
A nyugdíjak januártól a jövőre várt infláció mértékével összhangban 3 százalékkal emelkednek. Mit jelent ez azoknak az időseknek, akik hiteligénylést terveznek? Mekkora hitelösszeggel számolhatnak, illetve mennyit számít esetükben a 13. havi nyugdíj visszaépítése? Ezekre a kérdésekre keresték a választ a Bank360.hu elemzői.
Személyes pénzügyek A járvány ellenére sokan kerülnek utcára
Privátbankár.hu | 2020. december 23. 06:49
A tiltás lejárta után, a harmadik negyedévben közel annyi ingatlant űrítettek ki, mint 2019 egészében.
Friss
hírlevél