4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Már készülnek a legnagyobb lakossági bankok az új családi otthonteremtési kedvezmény és az ahhoz kapcsolódó kamattámogatott hitelek folyósításához.

Az ügyfelek már vinnék a pénzt

Az MTI által megkeresett bankok arról számoltak be, hogy már január első hetében megnőtt az ügyfelek érdeklődése a 2015. december 29-én hatályba lépett új támogatási rendszer iránt. A hitelintézetek egyelőre azon dolgoznak, hogy informatikai és ügyviteli rendszerüket az új feltételrendszerhez igazítsák, valamint felkészítsék ügyintézőiket, mindez azonban néhány hetet is igénybe vehet. A legtöbb bankban az igényeket még nem tudják befogadni, csak információt tudnak adni az új csokról.

Az FHB-nál már lehet igényelni

Az FHB Bank arról tájékoztatott, hogy elsőként nála igényelhető az új támogatási forma, ráadásul annak valamennyi változata már január 4-től. Az első igényléseket már be is fogadta a bank. Az első lehetséges napra történő bevezetés érdekében intenzív felkészülés zajlott a bankban a múlt év végén.

Kezdettől fogva elsősorban a 10+10 milliós konstrukcióra vonatkozik a legtöbb kérdés, de sokan például lakásbővítést terveznek és az építkezést előkészítők is szeretnék a számukra fontos részleteket tisztázni az FHB szakértőivel. Az egyéni építkezők számára érdekes például a szintén most bevezetett áfavisszatérítési támogatás, amely legfeljebb ötmillió forint lehet.

A bank eddigi tapasztalatai szerint egyértelműen látszik már, hogy az érdeklődők között nagy az aránya a legalább 2-3 gyermekes családoknak, akik szeretnék kihasználni új lakás vásárlására vagy építésére az új csok nyújtotta lehetőséget, akár a korábban felvett támogatás és az új közötti különbözet összegével is.

Tokodi Gábor vezérigazgató-helyettes elmondta, hogy az új csok első befogadásai már megtörténtek az FHB Bankban és a hét elején tapasztalt fokozott érdeklődés további emelkedésére számítanak.

Az OTP február elejére készül

Az OTP Bank azt közölte, hogy már intenzíven folyik a támogatás elérhetővé tételéhez szükséges előkészítő munka. A bank most is az elsők között szeretné elérhetővé tenni ügyfelei számára az új támogatási elemeket. Hozzátették azonban, egyetértenek a Bankszövetség azon véleményével, hogy az újdonságok teljes körű nyújtásához kapcsolódó informatikai és ügyviteli fejlesztések február elejéig elhúzódhatnak. Információt viszont már most is tudnak adni az érdeklődő ügyfeleknek.

A K&H és az Erste is pörög

A K&H-nál várhatóan 2016 január végétől nyújthatóak be az új feltételeknek megfelelő kérelmek mind a csokra, mind az állami támogatású lakáscélú hitelekre.

Az Erste Bank a változásokkal kapcsolatban érdeklődő ügyfelek tájékoztatására már felkészítette a fiókhálózatát. Azt ígérik, az átalakításokat gyorsan fogja implementálni a bank és az átalakított termék hamarosan elérhető lesz. Hozzátették: az Ersténél továbbra is felhasználható marad a csok önerőként, vásárlás esetén a vételárnál, építés esetén pedig a költségvetésben.

Az új családi otthonteremtési kedvezmény-program elsősorban a nagycsaládosokat részesíti előnyben, de az egy-, illetve kétgyerekes családoknál is nő a támogatás összege. A háromnál több gyereket vállalóknak új lakás építése esetén 10 millió forintos támogatás jár, miközben az ezek közül hitelképes háztartások további, legfeljebb 10 millió forint értékű kamattámogatott hitelre is jogosultak. A részletekről itt írtunk >>

Az állami kamattámogatásnak köszönhetően a programban résztvevő családok maximum 3 százalékos hitelkamatot fizetnek a tízmillió forintos keret erejéig. A hitelekre a támogatás a futamidő első 25 évére szól, a kamatperiódusok ötévesek lehetnek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Sokan megtalálták a tutit a befektetési alapokban
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 13:40
Ezt jelzi, hogy rengeteg pénzt raktak oda.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - Teljes az országos döntő mezőnye
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 12:59
Csongrád-Csanád, Baranya, és Zala vármegyei, budapesti, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Győr-Moson-Sopron vármegyei valamint Somogy és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei gimnáziumi csapatokkal lett teljes a döntős mezőny.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! Újabb hat csapat jutott be a döntőbe
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 16:26
Nógrád és Komárom-Esztergom, Heves és Bács-Kiskun valamint Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés és Hajdú-Bihar vármegyei csapatok küzdelmével folytatódott a pénzügyi verseny.
Személyes pénzügyek Mellbevágó adat, a nyugdíjasok több pénzt hoznak az államkasszának, mint amennyit kapnak
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 10:01
Karácsony Mihály a Nyugdíjas Parlament elnöke hosszas kutatómunka és számítások után bátran vállalja azt az állítását, miszerint a nyugdíjszaldó pozitív a költségvetés számára. A nyugdíjasok tehát nem anyagi terhet jelentenek az államnak, hanem bevételt hoznak. Folytatódik laptársunk, szintén a Klasszis Média Lapcsoporthoz tartozó Piac&Profit, valamint az Oltalom Rádió közös műsora, a Nyugdíjszerviz Süle-Szigeti Bulcsúval és Karácsony Mihállyal. Magyarország első szolgáltató podcastja, ahol minden érintett választ kaphat kérdéseire. Egy műsor, amelynek témái előbb-utóbb minden családban előkerülnek.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2024 tavasz, 2. forduló 3. nap
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Csongrád-Csanád, Baranya, és Zala vármegyei, budapesti, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Győr-Moson-Sopron vármegyei valamint a Somogy és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei csapatoknak!
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2024 tavasz, 2. forduló 2. nap
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Nógrád és Komárom-Esztergom, Heves és Bács-Kiskun, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés és Hajdú-Bihar vármegyei csapatoknak!
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - Hat csapat már bemasírozott a döntőbe
Privátbankár.hu | 2024. április 4. 16:41
A Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny második fordulójának első versenynapján Veszprém és Tolna, Vas és Fejér valamint Pest vármegye csapatai vehettek részt.
Személyes pénzügyek Húszból csak egy pénzügyi guru tudja, mit beszél?
Eidenpenz József | 2024. április 2. 05:41
Nagyon sok kisbefektető, megtakarító az internetről, közösségi médiából, influenszerektől próbál tájékozódni a pénzügyekről. Ám kutatások szerint ezek túlnyomó része nem ért ahhoz, amit csinál. Ráadásul ez még a jobbik eset, mások ugyanis még manipulálhatják is a követőiket, ami károkat okozhat. A szakértők szabályozást sürgetnek a kontárok és csalók kiszűrésére. Hogyan ismerhetjük fel a rossz influenszereket?
Személyes pénzügyek Ki mit hoz be? Ki mit visz ki? Árverésre ment a whisk(e)y
Kenessei András | 2024. március 29. 14:07
A világ egyik legismertebb árverezőháza izgalmas aukción vitte kalapács alá a Föld egyik legismertebb égetett szeszfajtáját, amelynek erőteljes angolszász, pontosabban kelta utódnépi kötődése van. Az árverés, a várakozásokat beváltva, nagy sikerrel zárult.
Személyes pénzügyek Nagyon sok hitelt kellett felvenniük a magyar családoknak, a bankok is megmozdultak
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:38
Történelmi magasságokban járt januárban a személyi kölcsönökben felvett összeg, lassan azért ezen a piacon is csökkennek a kamatok, de nem minden pénzintézetnél.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG