TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Arányaiban kevés új otthon épül. Ráadásul azok megvételét sokan meg sem engedhetik maguknak, így kénytelenek folyamatosan költeni meglévő ingatlanjuk állagának és értékének a megőrzésére. Mivel pedig a felújítás, korszerűsítés nem egyszer vaskos költségekkel jár, e kiadásokra nem árt időben felkészülni.

Az idén csúcsra jár az újlakások piaca. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) november végén publikált jelentése szerint közel 20 ezer elkészült otthont adnak át, szemben az egy évvel korábbi közel 17,7 ezerrel. Jövőre 18,5 ezer, 2021-ben viszont már csak 16 ezer új lakásba költözhetnek be az azokat megvásárlók.

A különösen Budapesten sok építkezés, darutenger láttán talán nehéz elképzelni, de az idei 20 ezres szám a hazai lakáspiac történetében egyáltalán nem számít kiugrónak. Olyannyira, hogy a rendszerváltás után egészen 2010-ig ennél minden évben több lakást adtak át. Az e tekintetben csúcsnak számító 2004-es esztendőben például közel 44 ezret. A 2008 őszén kirobbant válság aztán jócskán visszavetette a lakásépítéseket. Ezzel magyarázható, hogy egészen 2013-ig folyamatosan kevesebb új otthon készült el, a hat évvel ezelőtti 7293-as szám a mélypont azóta, hogy a Központi Statisztikai Hivatal közzéteszi ezeket az adatokat. Azt követően megindult a növekedés, ám az idei többéves rekorddal is csak a 2011-es mutatót sikerült túlszárnyalni, a 2010-est azonban már csak megközelíteni.

A kevesebb elkészült új otthon következtében a lakásállomány úgynevezett megújulási rátája is alacsonyabb. Ez azt jelenti, hogy az MNB adatai szerint Magyarországon a 2017 végén meglévő lakásállomány 0,4 százalékának megfelelő számú új lakás épült 2018-ban. Ez régiós összehasonlításban alacsony aránynak számít: az kevesebb mint kétharmada a román és a cseh, mintegy 40 százaléka a szlovák, valamint harmada a lengyel és az osztrák megújulási rátának.Még jobban le van szakadva Budapest a régiós fővárosok között. A 0,42 százalékával szemben Bukarestben 0,66, Prágában 0,9, Bécsben 1,54, Varsóban pedig 2,46 százalékos volt a lakásállomány megújulása.

Az egyes hazai megyeszékhelyek és agglomerációjának lakásállományi megújulása között érdemi eltérések vannak. Kecskeméten és agglomerációjában például a Mercedes-gyár bejelentését követő két évben emelkedett is a lakásállomány megújulása, annak ellenére, hogy az ingatlanpiac lejtmenetének köszönhetően minden más megyeszékhelyen csökkentek az újlakás-építések. A gyár elindulásáig a kecskeméti lakásállomány megújulása az elsők között volt a megyeszékhelyek között, ami az MNB szakértői szerint arra enged következtetni, hogy a beruházók reagáltak a több ezer új munkatársat foglalkoztató üzem felépülése következtében megnövekedett lakhatási igényekre. Győr és agglomerációja lakásállományának éves megújulási rátája a megyeszékhelyek között a 2000-es évek elejétől folyamatosan a magasabb értékek közé tartozott, 2013-tól kezdve pedig már az északnyugati városban épült a legnagyobb arányban új lakás. A győri megújulási ráta 2017-re elérte az 1,4 százalékos szintet, amihez az Audi-gyár folyamatos bővítése mellett vélhetően a térség pozitív nettó belföldi vándorlási folyamatai is érdemben hozzájárulhattak.

A magyarországi arányszámok ugyan az idén valamelyest emelkedhetnek, 2020-tól azonban a megújulási ráta ismét csökkenni fog – jelzi előre az Eltinga-Eltecon Ingatlanpiaci Kutatóközpont az idén június végén publikált elemzésében. Az újépítések lassulásának negatív hatása a hazai lakásállomány fokozatos elöregedése, amiből egyenesen következik, hogy a tulajdonosoknak mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk ahhoz, hogy felújítással, korszerűsítéssel a megszokott lakhatási körülményeiket fenntartsák. Mivel ezek gyakran olyan jelentősebb kiadást jelentenek, amelyek fedezéséhez a családi kasszában lévő pénz nem elegendő, nem kevesen kényszerülhetnek arra, hogy hitelt vegyenek fel, vagy az eleve e célból gyűjtött megtakarításaikhoz hozzányúljanak.

Márpedig a lakosság átlagosan 1,8 millió forintot szán lakásfelújításra – derül ki a Fundamenta-Lakáskassza megbízásából készült kutatásból*. Ennél magasabb összeggel számolnak a központi régióban élők és a felsőfokú végzettségűek. Ugyancsak nagyobb pénzből gazdálkodhatnak azok, akik lakás-előtakarékossági szerződéssel rendelkeznek. Ők átlagosan 2,3 millió forintot szánnának a lakás feltuningolására, ami azt mutatja, érdemes lakástakarékba tenni a pénzt, ezáltal ugyanis jóval nagyobb mozgásterünk lesz a lakásátalakítás során.

A legkedveltebb lakásfelújítási szándékok főként az otthon komfortosságát és energiahatékonyságát érintik. A festés és tapétázás a legnépszerűbb cél, ebben a felújítást tervezők 62 százaléka gondolkodik, a második leggyakoribb a nyílászárók cseréje (44 százalék). A képzeletbeli dobogó harmadik fokára a fürdőszoba felújítása (40 százalék) került, majd a sorban a hőszigetelés, a fűtési rendszer, valamint a padló és konyha felújítása következik. Azok, akik rendelkeznek lakáscélú megtakarítással, a kutatás alapján az átlagnál többet fordítanának renoválásra, így még több kreatív átalakításra nyílik lehetőségük. A kutatás eredményei alapján a 30-as és 40-es korosztályban a legjellemzőbb, hogy végső otthonként gondolnak a meglévő lakásukra, így ebben az életkorban, és az első gyerek megszületését követően válik hangsúlyossá az ingatlan „rendberakásának” kérdése is.

A Fundamenta ügyfelei a 2015-2019 közötti időszakban a részükre lakáscélra kifizetett megtakarítások 40-45 százalékát fordították lakásfelújításra, korszerűsítésre, míg az új lakáshitel-folyósítások 15-20 százaléka szolgált hasonló célokat az elmúlt 5 évben.

*A kutatás 2017 júliusában készült, a 25-35 éves, lakással és gyermekkel nem rendelkező magyar lakosság, nem, településtípus szerinti reprezentatív mintáján.

A cikk szakmai támogatója a Fundamenta-Lakáskassza Zrt.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Kialakult a diákverseny országos döntőjének 19 fős mezőnye
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 15:43
Az eddig bejutott csapatok után az október 20-ai elődöntőkben egy kiskunfélegyházi, egy kiskunhalasi, egy szegedi, egy békéscsabai és egy budapesti team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. Nem csak a győztes csapat tagjai részesülnek majd jutalomban, a verseny támogatói, szakmai partnerei ugyanis számos értékes díjat ajánlottak fel.
Személyes pénzügyek Hátrányba kerültek a magyar munkavállalók Ausztriában a határzár miatt?
Eidenpenz József | 2020. október 21. 05:08
Majdnem a tavaly őszi szinten járt szeptemberben a magyar állampolgárok száma az osztrák munkaerő-piacon. Nagyjából stabilnak nevezhető a létszám a legfrissebb jelentés szerint Németországban is. Ám a korábbiaktól eltérően feltűnően több román, szlovén, lengyel, török, horvát és német kapott munkát Ausztriában, mint magyar. Kérdés, mi lesz a síszezonban – ha megtartják egyáltalán.
Személyes pénzügyek 400-450 milliárd forint maradhat az adósoknál a hitelmoratórium meghosszabbítása miatt
Privátbankár.hu | 2020. október 20. 11:11
Ez eddigi moratóriumosok 47 százaléka élhet a folytatással.
Személyes pénzügyek Már csak öt hely kiadó a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 18. 20:04
Az eddig bejutott kilenc megyei győztes után ugyanis a csütörtöki elődöntőkben egy zalaegerszegi, egy egri, egy kazincbarcikai, egy fehérgyarmati és egy nyíregyházi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. A még szabad öt helyért október 20-án, kedden kerül sor az utolsó elődöntőkre, amelyekben négy megye (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok), valamint Budapest csapatai csapnak össze.
Személyes pénzügyek További öt hely kelt el a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 16. 13:15
A múlt héten bejutott győri, szombathelyi, tatai és pápai csapat után az október 13-ai megyei elődöntőkben egy székesfehérvári, egy siófoki, egy villányi, egy szekszárdi és egy budaörsi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében.
Személyes pénzügyek Novembertől már az Erste sem értékesít lakástakarék-szerződést
Privátbankár.hu | 2020. október 14. 14:39
Mindezt a honlapján tette közzé a hitelintézet. A lépés szinte napra pontosan egy évvel azután következik be, hogy az OTP Bank is a piacról való - egyelőre átmeneti - kivonulásról döntött. MIndezek következtében október 31. után már csak a Fundamenta-Lakáskasszánál lehet új lakástakarék-szerződést kötni.
Személyes pénzügyek Otthonfelújítási programot indít a kormány a legalább egygyerekes családoknak
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 14. 10:04
2021. január elsején indul.
Személyes pénzügyek Sok lakáshiteles törlesztője megemelkedhet, amint lejár a moratórium
Privátbankár.hu | 2020. október 12. 08:19
A moratórium miatt nem, de a bankok közötti referencia kamatok emelkedése miatt pont a legnehezebb időszakban nőhet a változó kamatozású hitelek törlesztőrészlete. Sokakat érhet kellemetlen meglepetés, mikor a moratórium lejárta után újfent fizetniük kell a törlesztőrészleteket.
Személyes pénzügyek Négy hely már biztos a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 11. 12:09
Egy győri, egy szombathelyi, egy tatai és egy pápai csapat nyerte az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny október 8-ai megyei elődöntőit, így ők már készülhetnek a november 4-ei országos döntőre. Október 13-án, kedden újabb elődöntőkre kerül sor, ezúttal öt megye csapatai csapnak össze.
Személyes pénzügyek Csőtörésnél bánja igazán a magyar, hogy nincs lakásbiztosítása
Privátbankár.hu | 2020. október 10. 11:18
A legtöbben csak beázásnál vagy csőtörésnél eszmélnek. 100-ból 25 megkérdezettet ért már olyan káresemény, amikor jól jött volna a meglévőnél kiterjedtebb körű lakásbiztosítás. Bár a magyarok nagy része gondoskodik otthona biztosítási védelméről, sokan nem kezelik tudatosan szerződésüket, és nem követik figyelemmel, hogy pontosan mire is terjed ki a meglévő biztosítási csomagjuk – derül ki egy friss kutatásából.
Friss
hírlevél