TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Furcsa módon az utazási irodáknak rosszat tesz a forró nyár, ilyenkor ugyanis sokan inkább otthon maradnak vagy hűvösebb közeli vizeket választanak Európában. A terrorfenyegetés viszont háttérbe szorult, olyan országokba mennek tömegével az emberek, amelyeket előtte vagy két évig hanyagoltak.
Törökország, Alanya, fotó: Wikimedia Commons, Bestalex

A hőhullám több országban inkább arra készteti az embereket, hogy saját kertjeikben sütkérezzenek, erre utal a last minute-utak erős visszaesése. Erről a TUI német idegenforgalmi óriásvállalat adatai tanúskodnak, amelyek a múlt héten átmenetileg a tőzsdén jegyzett vállalat részvényeit is a mélybe küldték – tudósított a Bloomberg.

A hűvös, nedves nyarakon általában a las minute-utak eladásának megugrását szokták regisztrálni az utazásiiroda-hálózatnál. Most viszont egész Európában dőltek a melegrekordok, és még Skandináviában is mediterrán a klíma, Nagy-Britanniában pedig 1940 óta nem tapasztalt szinten volt a júniusi átlaghőmérséklet.

A TUI kapacitás-kihasználtsága emiatt alacsony, eredményei így várhatóan elmaradnak majd a tavalyitól és a tervezettől. Hasonló előrejelzéseket publikált nemrég riválisa, a brit Thomas Cook Group Plc is.

Telelés nyaralás helyett

Ugyanakkor azt feltételezik, hogy sokan, akik most úgy döntöttek, nem utaznak el augusztus-szeptemberben, Karácsony vagy Újév környékén többet költenek majd utazásra. Sokan pedig nem maradnak ugyan otthon, de a mediterrán tájak helyett például az Északi– vagy a Balti-tengert választják, ahol a vízhőmérséklet most jellemzően 20-21 fokos.

A TUI vezetője szerint ugyanakkor a terrorral kapcsolatos aggodalmak halványulnak, így Törökország és Észak-Afrika népszerűsége erősen megnövekedett.

Akiknek jó a gyenge líra

Míg tavaly tavasszal a politikai bizonytalanság, terrorveszély miatt olyan közvélemény-kutatás is készült, amely szerint “a németek 87 százaléka óvakodik Törökországtól”, ez az idén teljesen megváltozott. Két év mosolyszünet után a híresen spórolós németek újra felfedezték Törökországot, és valósággal megrohamozták, jelentős részben olcsósága, a mélyrepülésben levő líra miatt.

A muszlim országok közül növelte népszerűségét az idén Egyiptom, Marokkó és Tunézia is.

Virágzik a belföldi turizmus

Egy hét szállodában a Török Riviérán, all-inclusive ellátással, repüléssel együtt a becslések szerint 30-40 százalékkal is kevesebbe kerülhet a németeknek, mint ugyanez Spanyolországban. (Ebben az utóbbi pár nap fejleményei, amikor a török líra újabb 20-30 százalékot veszített értékéből, még nincsenek benne.)

A Süddeutsche Zeitung szerint egyébként a német utazók körében legnépszerűbb saját országuk, legyen szó az északi– vagy a balti-tengeri üdülőhelyekről, bajor vagy szász hegyekről. Majd Spanyolország, Olaszország és Görögország következnek.

A 2015-ös fordulat

A 2015-ös évben a Földközi-tenger keleti medencéjében, Észak-Afrikában, a Közel-Keleten szinte teljesen leállt a turizmus, de ebben az évben újra indult. 2015-ben 5,6 millió német turista ment Törökországba, de abban az évben és 2016 elején több merénylet történt, köztük német turisták ellen is.

A változásban annak is szerepe lehetett, hogy a Földközi-tenger nyugati részei nagyon zsúfoltakká váltak. Tavaly csak Mallorca szigetére 4,5 millió német utazott, félmillióval több, mint egész Törökországba. A Baleári-szigeteken (Mallorca, Menorca, Ibiza, Formentera és Cabrera), amelyek állandó lakossága egymillió fő, tavaly összesen 14 millió turista taposta egymás lábát.

A turista könnyen felejt

A Süddeutsche turizmus-szakértőket idéz, akik szerint 2-3 év után egyszerűen elfelejtik az emberek, ha valahol nagyobb katasztrófa vagy terrortámadás történt. Ha nem jönnek további rossz hírek, akkor később már nem befolyásolja lényegesen az utazási szokásaikat.

Hozzászoktak a félelemhez

Egy másik faktor lehet, hogy az emberek hozzászoktak a veszélyérzethez, és már nehezebb őket elijeszteni. Spanyolországot például nem érzik biztonságosnak a németek egy körkérdés szerint, mégis oda mennek a legtöbben. Minden tizenkettedik német nyilatkozott úgy, hogy Németországban sem érzi magát biztonságban.

“Párizsban sem vagyok nagyobb biztonságban, mint itt” – mondta egy francia turista Isztambulban az Augsburger-allgemeine.de riportjában.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Erre számítson, ha most bankba megy Magyarországon!
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 27. 17:35
Kötelező maszkviselés, kézfertőtlenítés, műanyag plexi és az online ügyintézés fejlesztése - így készült fel a bankok többsége a koronavírus-járvány második hullámára. A Bank360.hu pénzügyi szakportál a járványra való felkészüléséről, ezzel összhangban pedig az online hitelügyintézés lehetőségéről kérdezte a bankokat.
Személyes pénzügyek Elveszítem a munkámat, most mi lesz? Van segítség, de még időben kell lépni!
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 26. 12:03
Kevés nagyobb érvágás van egy család életében, mint a munkanélküliség. Az elapadó bevételek az élet minden területére kihatnak. A koronavírus második hulláma minden bizonnyal nagy csapás lesz és sokan kerülhetnek ismét ebbe helyzetbe. Éppen ezért pénzügyi szakértővel gyűjtöttük össze, hogy milyen jövedelemvédő és jövedelempótló pénzügyi intézkedéseket tehetünk.
Személyes pénzügyek Kölcsönből autó megtakarítás nélkül? Most különösen észnél kell lenni
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 23. 13:31
A szokottnál is óvatosabban kell kezelnünk a pénzügyeinket, kiadásainkat a koronavírus-járvány miatt, és nem kivétel ez alól az autóvásárlás sem. Ha hitelből oldanánk meg, érdemes lehet vállalni az extra költségeket a biztonságért.
Személyes pénzügyek 2021 közepéig nem kellene törleszteni a hiteleket!
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 19. 11:37
De nem mindenkinek, csak a gyermeket nevelő családok, a nyugdíjasok, a munkanélküliek, a közfoglalkozottak, valamint a legalább 25 százalékos árbevétel-csökkenést elszenvedő vállalkozások számára.
Személyes pénzügyek Karanténba mennek-e a külföldön dolgozó magyarok?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 7. 19:03
Senki sem tudja valójában, hogy aki Ausztriába vagy más országba jár dolgozni a határ 30 kilométeres sávján túl, az hazajöhet-e két hetes karantén nélkül, vagy sem. A jogszabály nem egyértelmű, a határátkelőkön pedig nincs egységes gyakorlat. Az ingatlanalapok eddig jól átvészelték a válságot.
Személyes pénzügyek Ilyen is ritkán van: a kockázatosnál akár olcsóbb is lehet a biztonságosabb lakáshitel
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 1. 19:05
Az augusztus végén elérhető jelzáloghitelek között találni olyan minősített fogyasztóbarát kölcsönt, ami árban a változó kamatozású hitelekkel vetekszik, sőt, olcsóbb is lehet.
Személyes pénzügyek A továbbtanulás a legjobb befektetés?
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 1. 15:37
A diploma megszerzésének egyik előnye, hogy az általunk vágyott szakmában dolgozhatunk. A másik, hogy a diplomások jóval többet keresnek. Így nagyon érdemes megtalálni a megoldást a tanulmányok finanszírozására és befejezésére.
Személyes pénzügyek Most érdemes kiváltani a régi hiteleket
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 31. 16:31
A koronavírus miatt az év végéig bevezetett hitelmoratórium sok mindenre ad lehetőséget. Amellett, hogy a krízis idején legalább a hiteltörlesztéssel nem kellett foglalkozni, a Bank360.hu szakértői szerint a mostani időszakot ki lehet használni arra is, hogy elgondolkodjunk a régi hitelek kiváltásán.
Személyes pénzügyek Mi lesz veletek, Ausztriában dolgozó magyarok?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 30. 06:04
Az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok száma kevés híján visszaállt a válság előtti szintre júliusban, egy jelentősebb, közel hatezer fős ugrás után. A többi ország polgárai jóval kisebb számban találtak munkát a nyár közepén, igaz, náluk a tavaszi visszaesés is kisebb volt. Frissítés: Az Ausztriában dolgozó magyarokat nem hivatalos információk szerint teljesen kivehetik a határzár alól.
Személyes pénzügyek A mai nem egy szokásos szombat: adunk egy több ezer forintos tippet az autósoknak
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 08:48
Több fővárosi kerületi honlapon is figyelmeztetik az autósokat: hiába van szombat, a fizetős övezetekben ma nem parkolhatunk ingyen - ez természetesen azokra a vidéki nagyvárosokra is igaz, ahol van közterületi fizetős parkolás. Aki erről megfeledkezik, mikuláscsomagot talál majd a szélvédőjén.
Friss
hírlevél