4p
Furcsa módon az utazási irodáknak rosszat tesz a forró nyár, ilyenkor ugyanis sokan inkább otthon maradnak vagy hűvösebb közeli vizeket választanak Európában. A terrorfenyegetés viszont háttérbe szorult, olyan országokba mennek tömegével az emberek, amelyeket előtte vagy két évig hanyagoltak.
Törökország, Alanya, fotó: Wikimedia Commons, Bestalex

A hőhullám több országban inkább arra készteti az embereket, hogy saját kertjeikben sütkérezzenek, erre utal a last minute-utak erős visszaesése. Erről a TUI német idegenforgalmi óriásvállalat adatai tanúskodnak, amelyek a múlt héten átmenetileg a tőzsdén jegyzett vállalat részvényeit is a mélybe küldték – tudósított a Bloomberg.

A hűvös, nedves nyarakon általában a las minute-utak eladásának megugrását szokták regisztrálni az utazásiiroda-hálózatnál. Most viszont egész Európában dőltek a melegrekordok, és még Skandináviában is mediterrán a klíma, Nagy-Britanniában pedig 1940 óta nem tapasztalt szinten volt a júniusi átlaghőmérséklet.

A TUI kapacitás-kihasználtsága emiatt alacsony, eredményei így várhatóan elmaradnak majd a tavalyitól és a tervezettől. Hasonló előrejelzéseket publikált nemrég riválisa, a brit Thomas Cook Group Plc is.

Telelés nyaralás helyett

Ugyanakkor azt feltételezik, hogy sokan, akik most úgy döntöttek, nem utaznak el augusztus-szeptemberben, Karácsony vagy Újév környékén többet költenek majd utazásra. Sokan pedig nem maradnak ugyan otthon, de a mediterrán tájak helyett például az Északi– vagy a Balti-tengert választják, ahol a vízhőmérséklet most jellemzően 20-21 fokos.

A TUI vezetője szerint ugyanakkor a terrorral kapcsolatos aggodalmak halványulnak, így Törökország és Észak-Afrika népszerűsége erősen megnövekedett.

Akiknek jó a gyenge líra

Míg tavaly tavasszal a politikai bizonytalanság, terrorveszély miatt olyan közvélemény-kutatás is készült, amely szerint “a németek 87 százaléka óvakodik Törökországtól”, ez az idén teljesen megváltozott. Két év mosolyszünet után a híresen spórolós németek újra felfedezték Törökországot, és valósággal megrohamozták, jelentős részben olcsósága, a mélyrepülésben levő líra miatt.

A muszlim országok közül növelte népszerűségét az idén Egyiptom, Marokkó és Tunézia is.

Virágzik a belföldi turizmus

Egy hét szállodában a Török Riviérán, all-inclusive ellátással, repüléssel együtt a becslések szerint 30-40 százalékkal is kevesebbe kerülhet a németeknek, mint ugyanez Spanyolországban. (Ebben az utóbbi pár nap fejleményei, amikor a török líra újabb 20-30 százalékot veszített értékéből, még nincsenek benne.)

A Süddeutsche Zeitung szerint egyébként a német utazók körében legnépszerűbb saját országuk, legyen szó az északi– vagy a balti-tengeri üdülőhelyekről, bajor vagy szász hegyekről. Majd Spanyolország, Olaszország és Görögország következnek.

A 2015-ös fordulat

A 2015-ös évben a Földközi-tenger keleti medencéjében, Észak-Afrikában, a Közel-Keleten szinte teljesen leállt a turizmus, de ebben az évben újra indult. 2015-ben 5,6 millió német turista ment Törökországba, de abban az évben és 2016 elején több merénylet történt, köztük német turisták ellen is.

A változásban annak is szerepe lehetett, hogy a Földközi-tenger nyugati részei nagyon zsúfoltakká váltak. Tavaly csak Mallorca szigetére 4,5 millió német utazott, félmillióval több, mint egész Törökországba. A Baleári-szigeteken (Mallorca, Menorca, Ibiza, Formentera és Cabrera), amelyek állandó lakossága egymillió fő, tavaly összesen 14 millió turista taposta egymás lábát.

A turista könnyen felejt

A Süddeutsche turizmus-szakértőket idéz, akik szerint 2-3 év után egyszerűen elfelejtik az emberek, ha valahol nagyobb katasztrófa vagy terrortámadás történt. Ha nem jönnek további rossz hírek, akkor később már nem befolyásolja lényegesen az utazási szokásaikat.

Hozzászoktak a félelemhez

Egy másik faktor lehet, hogy az emberek hozzászoktak a veszélyérzethez, és már nehezebb őket elijeszteni. Spanyolországot például nem érzik biztonságosnak a németek egy körkérdés szerint, mégis oda mennek a legtöbben. Minden tizenkettedik német nyilatkozott úgy, hogy Németországban sem érzi magát biztonságban.

“Párizsban sem vagyok nagyobb biztonságban, mint itt” – mondta egy francia turista Isztambulban az Augsburger-allgemeine.de riportjában.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Sokan megtalálták a tutit a befektetési alapokban
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 13:40
Ezt jelzi, hogy rengeteg pénzt raktak oda.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - Teljes az országos döntő mezőnye
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 12:59
Csongrád-Csanád, Baranya, és Zala vármegyei, budapesti, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Győr-Moson-Sopron vármegyei valamint Somogy és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei gimnáziumi csapatokkal lett teljes a döntős mezőny.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! Újabb hat csapat jutott be a döntőbe
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 16:26
Nógrád és Komárom-Esztergom, Heves és Bács-Kiskun valamint Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés és Hajdú-Bihar vármegyei csapatok küzdelmével folytatódott a pénzügyi verseny.
Személyes pénzügyek Mellbevágó adat, a nyugdíjasok több pénzt hoznak az államkasszának, mint amennyit kapnak
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 10:01
Karácsony Mihály a Nyugdíjas Parlament elnöke hosszas kutatómunka és számítások után bátran vállalja azt az állítását, miszerint a nyugdíjszaldó pozitív a költségvetés számára. A nyugdíjasok tehát nem anyagi terhet jelentenek az államnak, hanem bevételt hoznak. Folytatódik laptársunk, szintén a Klasszis Média Lapcsoporthoz tartozó Piac&Profit, valamint az Oltalom Rádió közös műsora, a Nyugdíjszerviz Süle-Szigeti Bulcsúval és Karácsony Mihállyal. Magyarország első szolgáltató podcastja, ahol minden érintett választ kaphat kérdéseire. Egy műsor, amelynek témái előbb-utóbb minden családban előkerülnek.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2024 tavasz, 2. forduló 3. nap
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Csongrád-Csanád, Baranya, és Zala vármegyei, budapesti, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Győr-Moson-Sopron vármegyei valamint a Somogy és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei csapatoknak!
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2024 tavasz, 2. forduló 2. nap
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Nógrád és Komárom-Esztergom, Heves és Bács-Kiskun, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés és Hajdú-Bihar vármegyei csapatoknak!
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - Hat csapat már bemasírozott a döntőbe
Privátbankár.hu | 2024. április 4. 16:41
A Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny második fordulójának első versenynapján Veszprém és Tolna, Vas és Fejér valamint Pest vármegye csapatai vehettek részt.
Személyes pénzügyek Húszból csak egy pénzügyi guru tudja, mit beszél?
Eidenpenz József | 2024. április 2. 05:41
Nagyon sok kisbefektető, megtakarító az internetről, közösségi médiából, influenszerektől próbál tájékozódni a pénzügyekről. Ám kutatások szerint ezek túlnyomó része nem ért ahhoz, amit csinál. Ráadásul ez még a jobbik eset, mások ugyanis még manipulálhatják is a követőiket, ami károkat okozhat. A szakértők szabályozást sürgetnek a kontárok és csalók kiszűrésére. Hogyan ismerhetjük fel a rossz influenszereket?
Személyes pénzügyek Ki mit hoz be? Ki mit visz ki? Árverésre ment a whisk(e)y
Kenessei András | 2024. március 29. 14:07
A világ egyik legismertebb árverezőháza izgalmas aukción vitte kalapács alá a Föld egyik legismertebb égetett szeszfajtáját, amelynek erőteljes angolszász, pontosabban kelta utódnépi kötődése van. Az árverés, a várakozásokat beváltva, nagy sikerrel zárult.
Személyes pénzügyek Nagyon sok hitelt kellett felvenniük a magyar családoknak, a bankok is megmozdultak
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:38
Történelmi magasságokban járt januárban a személyi kölcsönökben felvett összeg, lassan azért ezen a piacon is csökkennek a kamatok, de nem minden pénzintézetnél.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG