<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Sokaknak felmegy a vérnyomása, ha csúcsfizetésekről, fizetéskülönbségekről van szó, főleg, ha politikusok is képbe jönnek. De tényleg olyan nagyok a jövedelmi egyenlőtlenségek Magyarországon? Nagyobbak-e, mint a környező országokban, vagy az EU többi részén? Valójában nem ez a problémánk.

A jövedelmi egyenlőtlenségek mérésére többféle mutatót használnak, az egyik az úgynevezett S80/S20 mutató. De nem kell tőle megijedni, rendkívül egyszerűen működik: azt mutatja, hogy a lakosság legjobban kereső húsz százalékának (kvintilisének) jövedelme hányszorosa a legszegényebb húsz százalék jövedelmének.

Ez a szám 2014-ben Magyarországon 4,2 volt az Eurostat szerint, tehát valamivel több, mint négyszeres a különbség. A 2010-es évig egyébként csökkent, akkor csak 3,4 volt, azután, jelentős részben a szegényeket jobban adóztató gazdaságpolitika, az egykulcsos adó eredményeképpen emelkedett a jelenlegi szintre. (Hasonló képet mutat az úgynevezett Gini-együttható is, lásd a KSH 2013-as kiadványának 1.7-es ábráját.)

 

Átlag alattiak vagyunk

Sok-e ez, vagy kevés? Az adatbázis alapján nem túl nagy nálunk a jövedelemkülönbség, ezzel az európai uniós országok mezőnyében inkább az alsó harmadnál helyezkedünk el. Az EU 27 tagállamának átlaga 5,2, ehhez hasonló Németország, Lengyelország vagy Nagy-Britannia mutatója is.

Nem mondhatjuk azt sem, hogy a gazdasági fejlettséggel összefüggés mutatkozna, mert a lista elején és végén, a nagy és kicsi jövedelmi különbséggel megáldott államok között egyaránt vannak volt szocialista országok.

Robotok és bevándorlók nyomják le a bért

A jövedelmi különbségek egyébként az EU-ban is növekedtek az utóbbi években, vélhetően azért, mert az alacsony képesítést igénylő munkákat egyre inkább gépesítik, ráadásul a segédmunkákat a bevándorlók olcsón is elvállalják. Ezért az alacsonyabb kategóriákban nem vagy alig nőnek a bérek. Magasan kvalifikált szakemberekből viszont hiány van, ezért őket egyre jobban megfizetik.

 

Ez a folyamat nálunk is beindulhat, vagy beindulhatott, az utóbbi hónapokban megszaporodott, a hazai munkaerő-hiányról szóló jelentések ezt támasztják alá. A magyarországi és más volt szocialista országokban azonban lehet, hogy valójában magasabbak a különbségek annál, mint amit a statisztika állít.

Nyolc óra munka, nyolc óra pihenés, nyolc óra szórakozás

A feketegazdaság súlya ugyanis, bár senki sem tudja, mekkora pontosan, ezekben az országokban magasabb lehet. Sok dolgozó kap jövedelmet legalább részben feketén, illetve sok menedzser, vállalkozó vesz ki jövedelmet a cégéből törvényesen vagy törvénytelenül, de alternatív módokon. A munkabér iszonyatos közterheit, aki teheti, nem fizeti meg.

De ezzel együtt is úgy látszik, hogy a kirívó egyedi esetektől eltekintve semmiképpen sem abnormálisak a jövedelmi különbségek Magyarországon. Sokkal inkább a jövedelmek abszolút szintjével van a baj, azzal, hogy sokan nem tudnak megélni napi nyolc vagy több óra munkából sem, nem tudnak megtakarítani, rendkívüli esetekre félretenni.

Nincsenek tartalékok

Különböző felmérések különböző eredményre jutnak, legutóbb például két intézmény a lakosság 43 százalékánál nem talált érdemleges, százezer forint feletti megtakarítást. Sokan nem tudják tovább képezni magukat, nem tudnak kultúrára, szórakozásra, utazásra költeni. Az is kimutatható, hogy lényegében rosszabbul élünk, mint tíz éve.

(Egy OECD-felmérés a világ jövedelmeiről Szlovákiát hozta ki a legkevésbé egyenlőtlen országnak.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Száz százalékos árrobbanás is lehet a tűzifapiacon
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 10. 05:41
Tűzifamánia látszik kibontakozni Magyarországon, az emberek megrohamozták a tüzépeket és az erdészeti vállalatokat. Sok helyen kifogyott a készlet, és duplájára emelkedett az ár. A kínálat egy jogszabály-módosítás miatt is veszélyben van. A KSH valamit nagyon nem mér jól.
Személyes pénzügyek Mindenki Ausztriába menne dolgozni? Mutatjuk az új számokat
Eidenpenz József | 2022. augusztus 9. 05:26
Minden eddigi rekord megdőlt júniusban is, egyre több magyar dolgozik Ausztriában, és az is igaz, hogy megint a magyarok száma nőtt a legjobban. Azért igyekeznek a román, horvát, német állampolgárok is, az ukránok száma pedig még alacsony ugyan, de gyorsan megkétszereződött.
Személyes pénzügyek Furcsa dolog történik a lakáshitelek kamataival - érdemes résen lenni
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 11:59
Annyira kellenek az ügyfelek a bankoknak, hogy az emelkedő jegybanki kamatok mellett is csökkentek a banki kamatszintek.
Személyes pénzügyek Jó hír a piaci áron tankolóknak, nagyot esnek szerdán az üzemanyagárak
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 10:31
Egyre többeket érint a piaci ár változása, érdemes két napot várni a tankolással.
Személyes pénzügyek Manapság elkerülhetetlen a hitelkártyák használata
Natív tartalom | 2022. augusztus 5. 11:42
Sokaknak még mindig mumus a hitelkártya, pedig a megfelelő tudatosság mellett akár spórolásra is alkalmas lehet. De mi köze egymáshoz az áruhitelnek és a hitelkártyáknak? Mire készüljön, aki először igényel hitelkártyát? Váradi Eszterrel, a Magyar Bankholding Hitelkártya vezetőjével beszélgettünk.
Személyes pénzügyek Elsőként kínál magyar bank piaci zöld lakáshitelt - mire lehet felvenni?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 4. 08:32
A K&H elsőként a piacon, új, zöld lakáshitel termékkel jelentkezik az energiafelhasználásukat csökkenteni kívánó ügyfeleik számára. Egyedi megoldásként ugyanabban a szerződésben hitelezhető az ingatlan megvásárlása és felújítása is.
Személyes pénzügyek Jobban kezelik a pénzt a fiatalok?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 3. 08:24
A 19-29 éves korosztály tagjainak csak a 20 százaléka nem takarékoskodik, 47 százalékuk havi rendszerességgel spórol, 18 százalék pedig azoknak az aránya, akik csak akkor tudnak félretenni, ha nagyobb összeghez jutnak.
Személyes pénzügyek Augusztusban is drágították a bankok a hiteleiket
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 2. 08:41
A jegybank egy hónapon belüli három nagy kamatemelésére már a harmadik hullámban válaszoltak a bankok. Augusztus elejétől több nagy pénzintézet is drágított a hitelein, ami után a lakáskölcsönt már csak elvétve lehet kapni 8 százalékos THM alatt - derül ki a Bank360.hu összeállításából.
Személyes pénzügyek Aki nem nyilatkozik a moratóriumról, az augusztustól fizethet
Privátbankár.hu | 2022. július 29. 08:04
Egy munkanapjuk és egy hétvégéjük maradt a törlesztési moratóriumban lévőknek a bennmaradási nyilatkozatra. Aki ezt bármilyen okból lekési, annak augusztustól újra fizetnie kell a kölcsönét.
Személyes pénzügyek Ezekre költenek hitelből a magyarok legtöbbször
Privátbankár.hu | 2022. július 28. 15:36
A megkérdezettek 43 százaléka vett fel hitelt az elmúlt 12 hónapban, míg egy évvel korábban csak minden harmadik magyar válaszadó állította ezt – derül ki a Provident Pénzügyi Zrt. anyavállalata, az International Personal Finance (IPF) megbízásából készült kutatásból.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG