<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Tízéves csúcson a lakáshitel-kamatok, és ötéves mélyponton a folyósítás - ezt hozta a november a most közzétett adatok szerint. A betétkamatok ugyanakkor a 2008-as válságot idéző szintre emelkedtek - derül ki a Bank360.hu összeállításából. 

 

A jegybank kamatemelései csúnyán visszavetették a lakossági hitelezést Magyarországon a 2022 végére. Tavaly novemberre tízéves csúcsra értek a lakáshitelkamatok, ennek megfelelően a felvett kölcsönök volumene ötéves mélypontra esett vissza a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adatai szerint. A 11. hónapban felvett lakáshitelek átlagos kamata már éppen csak elmaradt a 10 százaléktól (9,96 százalékos lett), ennél magasabb forint lakáshitelkamatokkal utoljára 2012 szeptemberében szembesült a lakosság - írja a Bank360.hu. 

Megjöttek a kétszámjegyű lakáshitelkamatok

A jegybank a szerződéses összeggel súlyozva számítja ki az átlagos kamatokat, vagyis a nagyobb lakáshitelek nagyobb súllyal szerepelnek a statisztikában, a bankok pedig előszeretettel adnak kisebb kamatot a magasabb hitelösszegre. Ez alapján feltételezhető, hogy novemberben sokan már 10 százalék fölötti kamattal jutottak csak lakáshitelhez, ezt mutatják a bankok általános lakáshitel ajánlatai is. 

A változó kamatozású lakáshitelek kamata már meghaladta a hónapban a 14 százalékot, a legolcsóbban az 5-10 év közötti kamatperiódussal (ez praktikusan 10 éves kamatperiódust jelent) vehettek fel lakáshitelt az igénylők, még 7,6 százalékos átlagkamattal. Volt azonban olyan bank, éppen a piacon a legnagyobb OTP, amely október végétől már csak végig fix kamatozású lakáshiteleket értékesít.

A lakossági ügyfelek novemberben a szezonális kiigazított adatok szerint 50,6 milliárd forintnyi lakáshitel-szerződést kötöttek a bankoknál, ez 2017 áprilisa óta nem látott mélypont. A szerződések több mint egyharmada volt végig fix kamatozású, 30 százalék körül volt az ötéves és a tízéves kamatperiódusú hitelek volumene, változó kamatozású hitelt nagyon kevesen vettek fel.

Bank360 illusztráció
Bank360 illusztráció

 A személyi kölcsönök kamata is az egekben

Tovább emelkedett novemberben a személyi kölcsönök kamata is. A szerződéses összeggel súlyozott átlagos kamat 18,74 százalékosra ugrott, kereken egy százalékponttal emelkedett októberhez képest. Ilyen magas kamatokkal is nagyon régen, utoljára 2015 őszén találkozhattak a bankok ügyfelei. A felvett személyi kölcsönök volumene is visszafogottan alakult. Az év utolsó előtti hónapjában 37,8 milliárd forint volt a szerződéses összeg, alig valamivel magasabb az októberinél, vagyis a fekete péntekhez és a karácsonyi vásárlásokhoz kapcsolódó akciók nem pörgették fel a folyósítást. 

Az viszont látszik az MNB adatsorain, hogy a lakosságnak fogy a pénze, egyre kevesebben jönnek ki a hónap végéig a jövedelmükből. A folyószámlahitelek állománya ugyanis megugrott az év utolsó előtti hónapjában, 252,7 milliárd forintra, ez több mint 11 milliárdos növekmény egyetlen hónap alatt. Szerepet játszhattak ebben az emelkedő árak és a magasabb rezsiszámlák is, de ezek rendezéséhez a jelek szerint egyelőre nem vesznek még fel hosszabb távú hitelt a háztartások, csak a bankszámláik csúsznak egyre többször a hónap végére mínuszba - értékelik az adatokat a Bank360.hu szakértői. 

Személyi kölcsön
Személyi kölcsön

Hajrázni kezdett a babaváró

Novemberben még nem lehetett pontosan tudni, mi lesz a babaváró támogatás sorsa. A kormány megígérte még a nyáron, hogy 2023-tól is igényelni lehet majd venni a kamattámogatásos konstrukciót, de az erről szóló kormányrendelet csak a két ünnep között jelent meg a Magyar Közlönyben. 

A kormányhivatalok téli szünete és a bankok 10 munkanapos ügyintézési határideje miatt viszont azelőtt úgy lehetett tudni, csak a december 15-ig hiánytalanul benyújtott hiteligényeket tudják a bankok biztosan befogadni, így érthető, ha sok fiatal pár az év utolsó heteiben igyekezett még felvenni a kedvezményes babaváró hitel. Novemberben vélhetően ennek is köszönhető, hogy októberhez képest nőtt a babaváró támogatások szerződéses összege, 32,7 milliárd forint volt az igénylés, bő 4 milliárddal több, mint a megelőző hónapban. 

Babaváró
Babaváró

Emlékszik még a 2008-as válságra? Elvileg megjöttek az akkori betétkamatok

A betétesek számára jó hír lehet, hogy az MNB friss adatai szerint a lekötött betétek átlagos kamata novemberre 10,97 százalékosra ugrott. Ennél magasabb kamatok utoljára 2008 novemberében voltak, a hitelválság legkritikusabb időszakában. A lekötött betétek szerződéses összege is emelkedett 976,4 milliárd forintra, ami bő tízéves rekord. 

A háztartások teljes lekötött betétállománya ugyanakkor stagnált, még mindig alig éri el a 2400 milliárd forintot, ami vélhetően annak köszönhető, hogy a lakosság szélesebb rétegei számára nem érhetők el a kiemelkedő kamatozású betétek. Néhány kisebb bank kínál ugyan az alapkamathoz kötött kamatozású lekötött betétet lakossági ügyfeleknek, de a nagybankoknál továbbra is 0 százalék körül vannak a kamatok a legtöbb esetben. 

Kivéve egy-két speciális konstrukciót, mint az OTP Bank 10 százalékos kamatot fizető Bónusz betétje, amelyet azoknak kínál, akik Egyéves Magyar Állampapírban tartották a banknál a megtakarításukat, és lejár a futamidejük. Az általánosan igénybe vehető ajánlatok közül továbbra is a Cetelemé a legmagasabb, hiszen kétéves lekötésre 12 százalékos kamatot kínál, és lekötés nélkül, látra is ad 9 százalékot a megtakarítási számlán. 

Igazán kiemelkedő betétkamatot viszont csak a privátbanki ügyfelek érhettek el a legtöbb hitelintézetnél, akik kereskedelmi banki közvetítéssel jegybanki betétben is tarthatták a pénzüket akár 18 százalékos kamat mellett. Ennek a gyakorlatnak november végén vetett véget a kormány, amikor megtiltotta, hogy a bankok a három hónapos diszkontkincstárjegy hozamánál magasabb kamatot fizessenek a 20 millió forintot meghaladó lakossági bankbetétekre. Az intézkedés miatt elképzelhető, hogy decemberben már alacsonyabb lett a lekötött betétek átlagos kamata. 

Személyes pénzügyek Nem kell elájulni a forint mai teljesítményétől
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 19:23
Erősödött a forint a főbb devizákhoz képest szerdán kora estére a reggeli szintekhez képest.
Személyes pénzügyek Nem hallgatott a kormány a bankokra
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 17:41
Maradnak a betéti kamatársapkák.
Személyes pénzügyek Maximum havi 147 ezres lakáshitel-törlesztést vállalhat egy átlagos huszonéves
Privátbankár.hu | 2023. március 19. 17:47
Az átlagfizetések alapján a húszas és a harmincas korosztály tagjai a túlzott eladósodás megakadályozását szolgáló adósságfék-szabályok szerint az átlagfizetésük alapján elméletileg 147 ezer, illetve 183 ezer forintos hiteltörlesztést vállalhatnak.
Személyes pénzügyek Masszívan érzi a vágtató inflációt a bankkártyánk is
Privátbankár.hu | 2023. március 16. 12:52
Masszívan jelentkezik a megugró infláció a bankkártyás forgalomban is: a bankkártyás vásárlások értéke egy év alatt 32 százalékkal ugrott meg, miközben a kártyás vásárlások számának bővülése alig haladta meg a 17 százalékot – hívja fel a figyelmet a BiztosDöntés.hu. A fogyasztási szokások átalakulását az online fizetés előretörése mutatja.
Személyes pénzügyek A jegybank aggódik, mert a Revolut még mindig nem itthoni leánybank
Privátbankár.hu | 2023. március 13. 10:23
Az MNB a hazai ügyfelek védelmében változatlanul szorgalmazza, hogy a Revolut Bank itthoni leánybankként, magyarországi székhellyel és kellő tőkeerővel, a magyar jegybank felügyelete alá tartozó intézményként végezze tevékenységét. A Revolut Bank továbbra sem nyújtott be ilyen célú engedélyezési kérelmet, s változatlanul határon átnyúló szolgáltatóként működik. A hazai ügyfelek így továbbra sem tudják Magyarországon rendezni elszámolási jogvitájukat és a magyar betétbiztosítási védelem sem terjed ki a Revolut Banknál tartott pénzbetéteikre. A hazai bankok eközben megbízhatóan, stabilan működnek.
Személyes pénzügyek A XXI. század új szakmái – Influenszer legyek vagy intimitás koordinátor?
Elek Lenke | 2023. március 12. 18:36
No, és mi akarsz lenni, ha megnősz? Még nem tudom… nyissak kutyaovit? Legyek esküvőszervező? Étkezéspszichológus? Bohócdoktor? Utazó blogger? Partikellék forgalmazó? Influenszer? Vagy inkább intimitás koordinátor? Egy ilyen beszélgetés aligha hangozhatott volna el akárcsak 30 évvel ezelőtt is.
Személyes pénzügyek Támogatások kétgyermekes családoknak 2023-ban
Márkázott tartalom | 2023. március 12. 10:46
Magyarországon számos támogatás áll rendelkezésre, amelyek megkönnyíthetik a családalapítást. Ezúttal azokat a kedvezményeket tekintjük át, amelyeket a kétgyermekes családok vehetnek igénybe.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2023 tavasz, 1. forduló
Privátbankár.hu | 2023. március 12. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2023 tavaszi diákverseny 1. fordulója a gimnáziumok diákjainak!
Személyes pénzügyek A nap kérdése: az OTP üti ki a Fundamentát vagy fordítva? 
Privátbankár.hu | 2023. március 10. 13:50
Párbaj indult a hazai lakástakarékpénztári szolgáltatásoknál.
Személyes pénzügyek Egyre tudatosabban gazdálkodunk
Privátbankár.hu | 2023. március 9. 09:22
A bankbetéteknek hátat fordító lakosság az értékpapírpiacon keresett helyet a pénzének az ijesztő inflációs adatok láttán. Az állampapír-eladások és a befektetési alapok nyertek sokat az árak emelkedésén.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG