TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A nyugdíjak reálértéke nőni fog jövőre, a nyugdíjasok 13. havi nyugdíjat nem, de "kompenzációt" kaphatnak. Nehezen érthető, mire fel. Csak nyugdíjemelésre a kormány 150 milliárdot költ, annyit, mint amennyit bérkompenzációra a köz- és versenyszférában együtt. A reálbérek így sem biztos, hogy nőnek majd idén.

A reálbérek csökkenhetnek, a nyugdíjak biztos, hogy nem

A Magyar Nemzet információja szerint jövőre 13. havi nyugdíj nem lesz, de az elképzelhető, hogy amennyiben a gazdaság állapota engedi, a nyugdíjasok a nyugdíjak reálértékének megőrzésén túl "kompenzációt" kapnak - írj a lap.

A kabinet terveit ismerő névtelen forrás a lap munkatársának cáfolta, hogy 13. havi nyugdíj bevezetésén dolgozna a kormányzat - erről tegnap az Index írt. Az internetes lap szerint az ötlet felmerült a kormányzatban, és a kincstárban már el is kezdték ennek költségvetési vonzatát kiszámolni.

Mit kellene kompenzálni?

Nagy kérdés persze, hogy élve a lap által használt kifejezéssel, milyen alapon jár "kompenzáció" jövőre a nyugdíjasoknak. A kormány ugyanis az inflációt meghaladó mértékben emel jövőre a nyugdíjakon, vagyis az ellátmány reálértéke 5 év után először fog növekedni, miközben ez a réteg már idén is kapott visszamenőleges emelést az infláció vártnál magasabb szintje miatt (ez a hatályos jogszabályok szerint automatikusan megilleti a nyugdíjasokat). A KSH legfrissebb adataiból is az tűnik ki, hogy a reálbérek ellenben csökkentek, és 2013-ban sem lesz jobb a helyzet, a bérkompenzáció csak az adójóváírás miatt kieső részt kompenzálja az adófizetőknél (pontosabban egy részüknél). Ezen valamelyest javíthat, hogy a rezsicsökkentés miatt várhatóan mérséklődik az infláció. Az MNB legfrissebb jelentése például már úgy számol, hogy a reáljövedelmek 0,2%-kal nőhetnek 2013-ban (miközben tavaly szeptemberben még 1,3%-os visszaesést vizionáltak, de akkor a rezsicsökkentéssel még nem számolhattak).

Extra juttatásra lehet, hogy lesz forrás

A kormány jövőre 150 milliárdot költ csak nyugdíjemelésre, ez önmagában több mint amennyit egész évben a felsőoktatásra szán. Év végén ezt fejelheti meg újabb milliárdokkal, de úgy tűnik a 13. havi nyugdíj bevezetése nem célja a kormánynak. Ennek a költségvetési vonzata a mostani nyugdíjkifizetések alapján nagyjából 280 milliárd forint lehet. Ahogy tegnap már írtunk róla, könnyen lehet, hogy ezt a tételt akár ki is tudja gazdálkodni a kormány. Idén ugyanis a tervezett 2,7% alatt maradt a hiány, innen plusz 140 milliárdja marad a költségvetésnek, jövőre pedig extra nagy, 400 milliárdos tartalékkal számol a büdzsé. Ez a pénz arra kell, hogyha a vártnál nagyobb lesz a gazdasági visszaesés, akkor se kerüljön veszélybe a hiánycél, ha azonban nem lesz jelentős a GDP visszaesése, akkor források szabadulhatnak fel.

A 13. havi nyugdíj bevezetése egyszer már hibának bizonyult, források híján fenntarthatatlanná vált az extra nyugdíj, 2009-ben teljesen meg is szüntették. Ahogy tegnap is írtunk róla, a plusz nyugdíj "cukorkának" jó, de hosszútávon nagyon is veszélyes lehet a büdzsé szempontjából. Most úgy tűnik, csak a cukorka marad.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Kialakult a diákverseny országos döntőjének 19 fős mezőnye
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 15:43
Az eddig bejutott csapatok után az október 20-ai elődöntőkben egy kiskunfélegyházi, egy kiskunhalasi, egy szegedi, egy békéscsabai és egy budapesti team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. Nem csak a győztes csapat tagjai részesülnek majd jutalomban, a verseny támogatói, szakmai partnerei ugyanis számos értékes díjat ajánlottak fel.
Személyes pénzügyek Hátrányba kerültek a magyar munkavállalók Ausztriában a határzár miatt?
Eidenpenz József | 2020. október 21. 05:08
Majdnem a tavaly őszi szinten járt szeptemberben a magyar állampolgárok száma az osztrák munkaerő-piacon. Nagyjából stabilnak nevezhető a létszám a legfrissebb jelentés szerint Németországban is. Ám a korábbiaktól eltérően feltűnően több román, szlovén, lengyel, török, horvát és német kapott munkát Ausztriában, mint magyar. Kérdés, mi lesz a síszezonban – ha megtartják egyáltalán.
Személyes pénzügyek 400-450 milliárd forint maradhat az adósoknál a hitelmoratórium meghosszabbítása miatt
Privátbankár.hu | 2020. október 20. 11:11
Ez eddigi moratóriumosok 47 százaléka élhet a folytatással.
Személyes pénzügyek Már csak öt hely kiadó a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 18. 20:04
Az eddig bejutott kilenc megyei győztes után ugyanis a csütörtöki elődöntőkben egy zalaegerszegi, egy egri, egy kazincbarcikai, egy fehérgyarmati és egy nyíregyházi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. A még szabad öt helyért október 20-án, kedden kerül sor az utolsó elődöntőkre, amelyekben négy megye (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok), valamint Budapest csapatai csapnak össze.
Személyes pénzügyek További öt hely kelt el a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 16. 13:15
A múlt héten bejutott győri, szombathelyi, tatai és pápai csapat után az október 13-ai megyei elődöntőkben egy székesfehérvári, egy siófoki, egy villányi, egy szekszárdi és egy budaörsi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében.
Személyes pénzügyek Novembertől már az Erste sem értékesít lakástakarék-szerződést
Privátbankár.hu | 2020. október 14. 14:39
Mindezt a honlapján tette közzé a hitelintézet. A lépés szinte napra pontosan egy évvel azután következik be, hogy az OTP Bank is a piacról való - egyelőre átmeneti - kivonulásról döntött. MIndezek következtében október 31. után már csak a Fundamenta-Lakáskasszánál lehet új lakástakarék-szerződést kötni.
Személyes pénzügyek Otthonfelújítási programot indít a kormány a legalább egygyerekes családoknak
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 14. 10:04
2021. január elsején indul.
Személyes pénzügyek Sok lakáshiteles törlesztője megemelkedhet, amint lejár a moratórium
Privátbankár.hu | 2020. október 12. 08:19
A moratórium miatt nem, de a bankok közötti referencia kamatok emelkedése miatt pont a legnehezebb időszakban nőhet a változó kamatozású hitelek törlesztőrészlete. Sokakat érhet kellemetlen meglepetés, mikor a moratórium lejárta után újfent fizetniük kell a törlesztőrészleteket.
Személyes pénzügyek Négy hely már biztos a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 11. 12:09
Egy győri, egy szombathelyi, egy tatai és egy pápai csapat nyerte az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny október 8-ai megyei elődöntőit, így ők már készülhetnek a november 4-ei országos döntőre. Október 13-án, kedden újabb elődöntőkre kerül sor, ezúttal öt megye csapatai csapnak össze.
Személyes pénzügyek Csőtörésnél bánja igazán a magyar, hogy nincs lakásbiztosítása
Privátbankár.hu | 2020. október 10. 11:18
A legtöbben csak beázásnál vagy csőtörésnél eszmélnek. 100-ból 25 megkérdezettet ért már olyan káresemény, amikor jól jött volna a meglévőnél kiterjedtebb körű lakásbiztosítás. Bár a magyarok nagy része gondoskodik otthona biztosítási védelméről, sokan nem kezelik tudatosan szerződésüket, és nem követik figyelemmel, hogy pontosan mire is terjed ki a meglévő biztosítási csomagjuk – derül ki egy friss kutatásából.
Friss
hírlevél