<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
A nyugdíjak reálértéke nőni fog jövőre, a nyugdíjasok 13. havi nyugdíjat nem, de "kompenzációt" kaphatnak. Nehezen érthető, mire fel. Csak nyugdíjemelésre a kormány 150 milliárdot költ, annyit, mint amennyit bérkompenzációra a köz- és versenyszférában együtt. A reálbérek így sem biztos, hogy nőnek majd idén.

A reálbérek csökkenhetnek, a nyugdíjak biztos, hogy nem

A Magyar Nemzet információja szerint jövőre 13. havi nyugdíj nem lesz, de az elképzelhető, hogy amennyiben a gazdaság állapota engedi, a nyugdíjasok a nyugdíjak reálértékének megőrzésén túl "kompenzációt" kapnak - írj a lap.

A kabinet terveit ismerő névtelen forrás a lap munkatársának cáfolta, hogy 13. havi nyugdíj bevezetésén dolgozna a kormányzat - erről tegnap az Index írt. Az internetes lap szerint az ötlet felmerült a kormányzatban, és a kincstárban már el is kezdték ennek költségvetési vonzatát kiszámolni.

Mit kellene kompenzálni?

Nagy kérdés persze, hogy élve a lap által használt kifejezéssel, milyen alapon jár "kompenzáció" jövőre a nyugdíjasoknak. A kormány ugyanis az inflációt meghaladó mértékben emel jövőre a nyugdíjakon, vagyis az ellátmány reálértéke 5 év után először fog növekedni, miközben ez a réteg már idén is kapott visszamenőleges emelést az infláció vártnál magasabb szintje miatt (ez a hatályos jogszabályok szerint automatikusan megilleti a nyugdíjasokat). A KSH legfrissebb adataiból is az tűnik ki, hogy a reálbérek ellenben csökkentek, és 2013-ban sem lesz jobb a helyzet, a bérkompenzáció csak az adójóváírás miatt kieső részt kompenzálja az adófizetőknél (pontosabban egy részüknél). Ezen valamelyest javíthat, hogy a rezsicsökkentés miatt várhatóan mérséklődik az infláció. Az MNB legfrissebb jelentése például már úgy számol, hogy a reáljövedelmek 0,2%-kal nőhetnek 2013-ban (miközben tavaly szeptemberben még 1,3%-os visszaesést vizionáltak, de akkor a rezsicsökkentéssel még nem számolhattak).

Extra juttatásra lehet, hogy lesz forrás

A kormány jövőre 150 milliárdot költ csak nyugdíjemelésre, ez önmagában több mint amennyit egész évben a felsőoktatásra szán. Év végén ezt fejelheti meg újabb milliárdokkal, de úgy tűnik a 13. havi nyugdíj bevezetése nem célja a kormánynak. Ennek a költségvetési vonzata a mostani nyugdíjkifizetések alapján nagyjából 280 milliárd forint lehet. Ahogy tegnap már írtunk róla, könnyen lehet, hogy ezt a tételt akár ki is tudja gazdálkodni a kormány. Idén ugyanis a tervezett 2,7% alatt maradt a hiány, innen plusz 140 milliárdja marad a költségvetésnek, jövőre pedig extra nagy, 400 milliárdos tartalékkal számol a büdzsé. Ez a pénz arra kell, hogyha a vártnál nagyobb lesz a gazdasági visszaesés, akkor se kerüljön veszélybe a hiánycél, ha azonban nem lesz jelentős a GDP visszaesése, akkor források szabadulhatnak fel.

A 13. havi nyugdíj bevezetése egyszer már hibának bizonyult, források híján fenntarthatatlanná vált az extra nyugdíj, 2009-ben teljesen meg is szüntették. Ahogy tegnap is írtunk róla, a plusz nyugdíj "cukorkának" jó, de hosszútávon nagyon is veszélyes lehet a büdzsé szempontjából. Most úgy tűnik, csak a cukorka marad.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Pénteken roham lesz a magyar boltokban? Lejár egy határidő
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 07:33
Sietnie kell annak, aki még élelmiszert akar venni SZÉP-kártyára a boltokban: ha a kormány az utolsó pillanatban nem hosszabbítja meg a határidőt, akkor az pénteken lejár.
Személyes pénzügyek Több százezres pluszköltségre számíthat, aki marad a moratóriumban
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 13:25
Ezért nem ajánlja ezt az MNB.  
Személyes pénzügyek Kiderült, mibe menekítjük a pénzünket a háború miatt
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 10:07
Megtakarítási szokásaik átalakításával reagáltak a magyar háztartások a háborús bizonytalanságra és a megugró inflációra az első negyedévben.
Személyes pénzügyek A durva infláció ellenére meglepően optimisták a fiatalok
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 08:37
Derűlátóak a nettó fizetésük alakulását tekintve a dolgozó fiatalok - derül ki a K&H ifjúsági indexhez készült felmérésből. A 19-29 évesek 19 százaléka az inflációt meghaladó, 56 százalékuk pedig attól elmaradó béremelkedésre számít. Közel 23 százalékuk nem vár változást. Mindössze 2 százalékuk tudja elképzelni, hogy kevesebbet kap a jövőben, hasonlóan alacsony arányra évek óta nem volt példa. 
Személyes pénzügyek Az ellátás zavartalanságáért szigorított a Mol
Privátbankár.hu | 2022. június 24. 11:47
A limitet pedig az átlagos tankolás fölé lőtték be.
Személyes pénzügyek Rekordot döntött az Ausztriában dolgozó magyarok száma – de megérkeztek az ukránok
Eidenpenz József | 2022. június 24. 05:46
Az Ausztriában dolgozó magyar munkavállalók száma még sohasem volt ilyen magas, de alaposan megugrott az ukránok száma és az ázsiai menekülteké is. Elárasztják-e a munkaerőpiacot a menekültek? Miért nem helyezkednek el még többen?
Személyes pénzügyek Miért ne a teljes visszafizetés alapján válasszunk lakáshitelt?
Privátbankár.hu | 2022. június 22. 15:14
A teljes visszafizetendő összeg azt mutatja meg, hogy a futamidő alatt összességében mennyit kell a kölcsön után rendeznünk a bank felé. Logikusnak tűnhet ez alapján kiválasztani a hitelt, ez a hozzáállás azonban nagyon is tévútra vezethet bennünket.
Személyes pénzügyek Ismert társkereső téveszthette meg a felhasználókat
Privátbankár.hu | 2022. június 21. 14:31
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálatot indított az Elittárs társkereső üzemeltetőjével szemben, amiért valószínűleg megtéveszti ügyfeleit a szolgáltatás lényeges jellemzőiről. A cég ugyanis többek között elhallgathatja, hogy a regisztrált felhasználók sem tudnak ingyenesen társat keresni az oldalon.
Személyes pénzügyek Megvan a nyilatkozat, amit be kell adni a törlesztési moratórium folytatásához
Privátbankár.hu | 2022. június 21. 07:13
Megjelent Rogán Antal miniszter rendelete arról, hogy milyen szövegű nyilatkozatot kell beadniuk a hiteladósoknak annak érdekében, hogy július 31. után is a törlesztési moratóriumban maradhassanak december 31-ig - írja a Bank360.hu.
Személyes pénzügyek A kormány megint azokon a lakáshiteleseken segített, akik nem voltak óvatosak
Privátbankár.hu | 2022. június 20. 10:16
Aki drágább, de hosszabb távon fix kamatozású hitelt választott, az most szívhatja a fogát: a kormány megint megmentette azokat, akik az olcsóbb, de kockázatosabb hitel mellett döntöttek. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG