<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Egy kései megállapodást követően, idén februártól lépett életbe az új minimálbér, ami legalacsonyabb keresetnek havi bruttó 167 400 forintot ír elő. Egy minimálbéres dolgozó tehát nettó 111 321 forintból gazdálkodhat. A Bank360 elemzése annak járt utána, hogy mit tehet az, aki ekkora fizetéssel egy nagyobb kiadással szembesül és hogyan vehet fel akár két és félmillió forint összegben egy személyi kölcsönt.

A felvehető hitelösszeget a jövedelem határozza meg

A bankok maguk is meggyőződnek a hitelbírálati folyamat során, hogy a hiteligénylő vissza tudja-e majd fizetni a felvett hitelt, emellett azonban a jogszabályok is meghatároznak egy felső korlátot. Emiatt nem lehet tetszőleges összegű adósságot felvenni, ugyanis a jövedelemarányos törlesztési mutató (JTM) szerint legfeljebb a jövedelem felét lehet hiteltörlesztésre fordítani havonta, ami a minimálbér esetén 55 660 forintot jelent. Korábbi adósság miatt vagy üzleti okokból kifolyólag a bankok meghatározhatnak ennél alacsonyabb törlesztőrészletet is, ami azonos futamidőn kisebb felvehető összeget jelent.

Magasabb összeget azonban semmilyen esetben sem fizethet ennél egy minimálbért kereső akkor, ha egyedül veszi fel a hitelt. Ugyanakkor adóstárs bevonásával fizethet magasabbat, mert annak a jövedelme hozzáadódik a minimálbéres jövedelemhez a számítás során. Ebben az esetben természetesen az adóstárs szintén felelős lesz a hitel visszafizetéséért.

Súrolja a JTM határt az ötéves futamidő

A JTM szabály és a pénzügyi lehetőségek valós korlátot jelentenek egy két és félmillió forintos személyi kölcsön felvételekor. Ha a Bank360 személyi kölcsön kalkulátorával megnézzük, hogy például ötéves futamidővel milyen ajánlatok érhetőek el, akkor jövedelem-érkeztetés mellett is csak egy lehetőséget találunk, ahol a hitelfelvétel lehetséges volna.

Éppenhogy a törlesztőrészlet-határ alatt található a Cetelem Személyi kölcsöne, csupán ezer forint a különbség. A másik két ajánlat, a CIB Előrelépő Személyi Kölcsön és az OTP Bank Személyi Kölcsönök törlesztőrészlete azonban már meghaladják ezt.

Két és félmillió forint hétéves futamidővel már biztonsággal felvehető

Ennek ellenére is elérhető a minimálbérrel a két és félmilliós összeg akkor, ha a törlesztőrészlet alacsonyabb. A havi törlesztőrészlet a futamidő kitolásával csökkenthető a legkönnyebben, azaz amikor hosszabb időn keresztül folyik a visszafizetés. Például hétéves futamidő mellett már egyértelműen megfelelnek a JTM szabályoknak a hitelfelvételi paraméterek. Ezáltal elérhető a Cetelem Személyi kölcsön 44 333 forintos törlesztője mellett a CIB Előrelépő Személyi Kölcsön havi 48 520 forintos és az OTP Bank Személyi Kölcsön 49 958 forintos törlesztőrészlete is.

Nemcsak a jogszabályi feltételeknek felel meg a kisebb törlesztőrészlet, hanem kisebb áldozatot is követel havonta, így óvatosságból is érdemes megfontolni a futamidő meghosszabbítását. Van azonban hátránya is, mégpedig, hogy a hosszabb kamatozás miatt megemelkedik a visszafizetendő összeg, ezért például a Cetelem esetében ötéves futamidőnél több mint 3,3 millió forintot kell visszafizetni, míg ugyanez hétéves futamidőnél majdnem 3,75 millió forint. Hasonló növekedésre lehet számítani az OTP Bank és a CIB Bank ajánlatai esetében is, de a minimálbér mellett ezek az ajánlatok nem vehetőek fel ötéves futamidő mellett.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Csalók a fiatalok bankszámláit is célba vehetik
Privátbankár.hu | 2022. május 17. 08:11
Éppen ezért nagyon fontos, hogy a diákok képben legyenek a legfontosabb biztonsági teendőkkel. 
Személyes pénzügyek Áron alul kelt el a világ legnagyobb fehér gyémántja
Privátbankár.hu | 2022. május 12. 10:29
Potom 6,8 milliárd forintért kótyavetyélték el, pedig rekorddöntést vártak tőle.
Személyes pénzügyek A KSH visszaszólt a GKI-nak: nem is olyan magas az az infláció
Privátbankár.hu | 2022. május 12. 08:58
A KSH szerint az nem mérvadó, hogy mit érzékel a lakosság, a hivatalos statisztika adja a teljes képet.
Személyes pénzügyek Megindultak az infláció után a betéti kamatok, érdemes odafigyelni a lekötésekre
Privátbankár.hu | 2022. május 12. 08:33
Az infláció kilőtt, de már a bankbetétek kamatai is megmozdultak felfelé. A legtöbb pénz viszont még mindig kamat nélkül értéktelenedik el a számlákon.
Személyes pénzügyek Megvannak az idei Revolut-fejlesztések – az ország ötödik legnagyobb bankja lehetne
Eidenpenz József | 2022. május 1. 15:01
Az ügyfelek számát tekintve az ország nagybankjai közé tartozhatna a Revolut, főleg a fiatalok és az új technológiákra fogékonyak körében hódít. Alapelvei közé tartozik az állandó újítás, fejlesztés, már ebben az évben is vagy két tucatnyi szolgáltatást vezettek be különböző piacaikon.
Személyes pénzügyek Mennyit romlik a spórolt pénzünk?
Privátbankár.hu | 2022. április 29. 11:09
A márciusban 8,5 százalékra megugró infláció, az ukrán-orosz konfliktus, valamint a koronavírus-járvány kedvezőtlen hatásai lezárták a korábbi - alacsony kamatkörnyezet és jegybanki pénzbőség jellemezte -  korszakot.
Személyes pénzügyek Megjött a magyarok kedve az okoseszközös fizetésekhez
Privátbankár.hu | 2022. április 28. 11:03
A bankkártyás forgalom drasztikus bővülése mellett az okoseszközös fizetések még látványosabb karrierbe kezdtek - közölte a K&H.
Személyes pénzügyek Csak a magyarok harmada él kényelmesen a fizetéséből
Privátbankár.hu | 2022. április 26. 10:20
A magyarok többsége szerint úgy is lehet közös kasszán egy pár, ha a bankszámlájuk nem közös – derült ki a Cofidis Hitel Monitor reprezentatív kutatásából, amely ezúttal a családi pénzügyeket vizsgálta.
Személyes pénzügyek Objektivitást kér a pénzügyi összehasonlító oldalaktól az MNB
Privátbankár.hu | 2022. április 25. 10:00
Az MNB vezetői körlevélben szólította fel a pénzügyi intézményeket és a pénzügyi termékeket összehasonlító oldalakat működtető pénzpiaci közvetítőket, hogy az ott elérhető információk transzparensek, megalapozottak és közérthetőek legyenek.
Személyes pénzügyek Jó befektetést dobtak félre a Chanel táskáikat szétvagdosó dühös oroszok
Kollár Dóra | 2022. április 24. 17:29
Bár meglehetősen alternatív befektetési formának tűnik, a befektetési célú luxusdivat-cikk vásárlás egy létező koncepció.
hírlevél
Ingatlantájoló