<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Egy kései megállapodást követően, idén februártól lépett életbe az új minimálbér, ami legalacsonyabb keresetnek havi bruttó 167 400 forintot ír elő. Egy minimálbéres dolgozó tehát nettó 111 321 forintból gazdálkodhat. A Bank360 elemzése annak járt utána, hogy mit tehet az, aki ekkora fizetéssel egy nagyobb kiadással szembesül és hogyan vehet fel akár két és félmillió forint összegben egy személyi kölcsönt.

A felvehető hitelösszeget a jövedelem határozza meg

A bankok maguk is meggyőződnek a hitelbírálati folyamat során, hogy a hiteligénylő vissza tudja-e majd fizetni a felvett hitelt, emellett azonban a jogszabályok is meghatároznak egy felső korlátot. Emiatt nem lehet tetszőleges összegű adósságot felvenni, ugyanis a jövedelemarányos törlesztési mutató (JTM) szerint legfeljebb a jövedelem felét lehet hiteltörlesztésre fordítani havonta, ami a minimálbér esetén 55 660 forintot jelent. Korábbi adósság miatt vagy üzleti okokból kifolyólag a bankok meghatározhatnak ennél alacsonyabb törlesztőrészletet is, ami azonos futamidőn kisebb felvehető összeget jelent.

Magasabb összeget azonban semmilyen esetben sem fizethet ennél egy minimálbért kereső akkor, ha egyedül veszi fel a hitelt. Ugyanakkor adóstárs bevonásával fizethet magasabbat, mert annak a jövedelme hozzáadódik a minimálbéres jövedelemhez a számítás során. Ebben az esetben természetesen az adóstárs szintén felelős lesz a hitel visszafizetéséért.

Súrolja a JTM határt az ötéves futamidő

A JTM szabály és a pénzügyi lehetőségek valós korlátot jelentenek egy két és félmillió forintos személyi kölcsön felvételekor. Ha a Bank360 személyi kölcsön kalkulátorával megnézzük, hogy például ötéves futamidővel milyen ajánlatok érhetőek el, akkor jövedelem-érkeztetés mellett is csak egy lehetőséget találunk, ahol a hitelfelvétel lehetséges volna.

Éppenhogy a törlesztőrészlet-határ alatt található a Cetelem Személyi kölcsöne, csupán ezer forint a különbség. A másik két ajánlat, a CIB Előrelépő Személyi Kölcsön és az OTP Bank Személyi Kölcsönök törlesztőrészlete azonban már meghaladják ezt.

Két és félmillió forint hétéves futamidővel már biztonsággal felvehető

Ennek ellenére is elérhető a minimálbérrel a két és félmilliós összeg akkor, ha a törlesztőrészlet alacsonyabb. A havi törlesztőrészlet a futamidő kitolásával csökkenthető a legkönnyebben, azaz amikor hosszabb időn keresztül folyik a visszafizetés. Például hétéves futamidő mellett már egyértelműen megfelelnek a JTM szabályoknak a hitelfelvételi paraméterek. Ezáltal elérhető a Cetelem Személyi kölcsön 44 333 forintos törlesztője mellett a CIB Előrelépő Személyi Kölcsön havi 48 520 forintos és az OTP Bank Személyi Kölcsön 49 958 forintos törlesztőrészlete is.

Nemcsak a jogszabályi feltételeknek felel meg a kisebb törlesztőrészlet, hanem kisebb áldozatot is követel havonta, így óvatosságból is érdemes megfontolni a futamidő meghosszabbítását. Van azonban hátránya is, mégpedig, hogy a hosszabb kamatozás miatt megemelkedik a visszafizetendő összeg, ezért például a Cetelem esetében ötéves futamidőnél több mint 3,3 millió forintot kell visszafizetni, míg ugyanez hétéves futamidőnél majdnem 3,75 millió forint. Hasonló növekedésre lehet számítani az OTP Bank és a CIB Bank ajánlatai esetében is, de a minimálbér mellett ezek az ajánlatok nem vehetőek fel ötéves futamidő mellett.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Hiába a borsos kamatok, nem csökken a hitelfelvételi kedv
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 10:24
Átlagosan 1,8 millió forint személyi kölcsönt vesznek fel felújításra vagy autóra a K&H ügyfelei.
Személyes pénzügyek Magyar Közlöny: a csok büntetőkamata nem lehet több 5 százaléknál
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 07:32
Legfeljebb 5 százalék lehet a büntetőkamat azoknak, akik nem teljesítik a csok felvételekor vállalt feltételeket. Az új rendeletre a jegybanki alapkamat drasztikus emelkedése miatt volt szükség. A büntetőkamat akár 65 százalékra is rúghatott volna.
Személyes pénzügyek Iszonyatos összegeket vesztünk az inflációval - tévút a készpénzes megtakarítás
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 10:57
Ezermilliárd forint olvadhat semmivé, de van jobb megoldás.
Személyes pénzügyek Megint érdemes gyorsan elmenni tankolni
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 10:27
Péntektől ugyanis újra emelkedik a benzin és a dízelolaj ára is.
Személyes pénzügyek Már a spórolós németek sem spórolnak
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 27. 13:15
A lakosság nagy része nem tud már pénzt félretenni a rendkívüli áremelkedés, például a megnövekedett rezsi miatt Németországban. A BVR bankszövetség becslése szerint a megtakarítási ráta 2014 óta először egyszámjegyűre csökkenhet az idén.
Személyes pénzügyek Rengeteg állás betöltetlen Ausztriában, augusztusban is rekord született
Eidenpenz József | 2022. szeptember 26. 05:14
Új rekord született augusztusban is, 115 622 magyar állampolgárságú munkavállaló dolgozott Ausztriában. Egy év és egy hónap alatt is a magyarok száma nőtt legjobban. Lassan utolérjük a csúcstartó németeket. Az ukránok rohama valamiért leült. A szomszédunkban még mindig rengeteg álláshely betöltetlen.
Személyes pénzügyek A zsebpénzben is visszaköszönhet az infláció
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 22. 10:25
Egyre drágábbak a meglóduló infláció miatt az iskolások hétköznapjai, például a menzákon jelentős drágulás figyelhető meg. A gyerekek kiadásai is emelkednek, ezért a szülőknek - ha megtehetik - magasabb zsebpénz-kiadással érdemes számolniuk az idei tanévben.
Személyes pénzügyek Pénteken változás jön az üzemanyagáraknál
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 21. 11:38
Változik a gázolaj ára azoknak, akik nem tankolhatnak 480-ért.
Személyes pénzügyek Hiteleiknél a bankok azonnal érvényesítik az MNB-kamatemelést, nem úgy a betéteiknél
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 19. 08:43
Ez derül ki a Bank360 legfrissebb körképéből.
Személyes pénzügyek Magas fizetése van annak, aki most lakáshitelt vesz fel
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 18. 12:31
Csökkent a tervezett lakásvásárlásukat részben hitelből finanszírozók átlagos életkora az idén. Az átlagos fizetésük pedig 16 százalékkal 563 ezer forintra emelkedett éves összevetésben - derül ki az ingatlan.com és a money.hu közös szolgáltatása, a Hitelintéző adataiból.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG