<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
A befektetési célú lakásvásárlásoknál az üzleti terv sokszor illúziókra, valótlanságokra, híresztelésekre alapoz – írja az Alapblog. A vásárlók nincsenek tisztában a kockázatokkal, várható költségekkel, például azzal, hogy csak hosszú idő után derülnek ki a rejtett hibák, és nem jól hasonlítják össze a bérleti díjat a kamatokkal sem.
MTVA: Róka László

Miért szeretnének sokan befektetési céllal lakást vásárolni? – osztja meg gyakorlati tapasztalatait az Alapblog szerzője. Stabilan magas hozamot szeretnének bérleti díjból és áremelkedésből, mert alacsonyak a banki kamatlábak. De kizárólag a kamatokat és hozamokat hasonlítják össze, a kockázatokat nem említik.

„Nehezen tudja elképzelni, hogy a kamatlábak viszonylag gyorsan érdemi szintre visszaemelkedjenek, vagy a még most is magas kamatlábú Bónusz és Prémium állampapírokról nem vesz tudomást” – írja a cikk. Egy alapvetően rövid futamidejű befektetés fix kamatlábát hasonlítják össze egy közép/hosszú távú befektetés lehetséges hozamával. Mert azt hallották, hogy az ingatlanpiac most nagyon megy.

A lakás bérbeadásáról (és főleg az Airbnb-ről) úgy gondolkodnak, mint egyszerű és biztos árbevételt generáló, elhanyagolható kockázatú tevékenységről. De elképzeléseik, sejtéseik vannak fontos kérdésekről.

Sokszor azt sem tudják, hol, mikor, milyen lakást fognak venni, mennyiért, mennyit tudnak alkudni, mennyiért fogják tudni kiadni. Mennyi idő- és energiaráfordítás szükséges az üzletszerű kiadáshoz, ténylegesen mekkorák lesznek az üzemeltetési és egyéb költségek, amortizáció.

Mikor, mennyiért fogják tudni eladni, ki tud-e szállni a csúcson, mennyi idő- és energiaráfordítás szükséges az eladás végrehajtásához? Meddig maradnak alacsonyan az alacsony kockázatú kamatlábak.

Sokan a „majd csak lesz valahogy, mások is megoldják” érzület szerint válaszolnak a kérdésekre.  Nem tudják például azt sem, hogy körülbelül egy év tulajdonlás után tudja meg ténylegesen, hogy mit is vett, mert ekkor jönnek ki a rejtett hibák, meglepetések az épülettel kapcsolatban. (Milyenek a közvetlen szomszédok, milyen a lakóközösség, besüt-e a nap, gyakoriak-e a bulik, állandó-e a cigifüst a lépcsőházban stb.)

A szerző szerint összefoglalva nagyobb a kockázata egy lakásbefektetésnek, mint azt a befektetni szándékozó beszélgetőpartnerei gondolják. „Nem mondom, hogy nem lehet felférni még erre a vonatra, de már sokan utaznak rajta, és a vonatjegy már nem olyan olcsó, mint egy évvel ezelőtt” – írják.

(A teljes cikk itt olvasható.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Pénteken roham lesz a magyar boltokban? Lejár egy határidő
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 07:33
Sietnie kell annak, aki még élelmiszert akar venni SZÉP-kártyára a boltokban: ha a kormány az utolsó pillanatban nem hosszabbítja meg a határidőt, akkor az pénteken lejár.
Személyes pénzügyek Több százezres pluszköltségre számíthat, aki marad a moratóriumban
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 13:25
Ezért nem ajánlja ezt az MNB.  
Személyes pénzügyek Kiderült, mibe menekítjük a pénzünket a háború miatt
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 10:07
Megtakarítási szokásaik átalakításával reagáltak a magyar háztartások a háborús bizonytalanságra és a megugró inflációra az első negyedévben.
Személyes pénzügyek A durva infláció ellenére meglepően optimisták a fiatalok
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 08:37
Derűlátóak a nettó fizetésük alakulását tekintve a dolgozó fiatalok - derül ki a K&H ifjúsági indexhez készült felmérésből. A 19-29 évesek 19 százaléka az inflációt meghaladó, 56 százalékuk pedig attól elmaradó béremelkedésre számít. Közel 23 százalékuk nem vár változást. Mindössze 2 százalékuk tudja elképzelni, hogy kevesebbet kap a jövőben, hasonlóan alacsony arányra évek óta nem volt példa. 
Személyes pénzügyek Az ellátás zavartalanságáért szigorított a Mol
Privátbankár.hu | 2022. június 24. 11:47
A limitet pedig az átlagos tankolás fölé lőtték be.
Személyes pénzügyek Rekordot döntött az Ausztriában dolgozó magyarok száma – de megérkeztek az ukránok
Eidenpenz József | 2022. június 24. 05:46
Az Ausztriában dolgozó magyar munkavállalók száma még sohasem volt ilyen magas, de alaposan megugrott az ukránok száma és az ázsiai menekülteké is. Elárasztják-e a munkaerőpiacot a menekültek? Miért nem helyezkednek el még többen?
Személyes pénzügyek Miért ne a teljes visszafizetés alapján válasszunk lakáshitelt?
Privátbankár.hu | 2022. június 22. 15:14
A teljes visszafizetendő összeg azt mutatja meg, hogy a futamidő alatt összességében mennyit kell a kölcsön után rendeznünk a bank felé. Logikusnak tűnhet ez alapján kiválasztani a hitelt, ez a hozzáállás azonban nagyon is tévútra vezethet bennünket.
Személyes pénzügyek Ismert társkereső téveszthette meg a felhasználókat
Privátbankár.hu | 2022. június 21. 14:31
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálatot indított az Elittárs társkereső üzemeltetőjével szemben, amiért valószínűleg megtéveszti ügyfeleit a szolgáltatás lényeges jellemzőiről. A cég ugyanis többek között elhallgathatja, hogy a regisztrált felhasználók sem tudnak ingyenesen társat keresni az oldalon.
Személyes pénzügyek Megvan a nyilatkozat, amit be kell adni a törlesztési moratórium folytatásához
Privátbankár.hu | 2022. június 21. 07:13
Megjelent Rogán Antal miniszter rendelete arról, hogy milyen szövegű nyilatkozatot kell beadniuk a hiteladósoknak annak érdekében, hogy július 31. után is a törlesztési moratóriumban maradhassanak december 31-ig - írja a Bank360.hu.
Személyes pénzügyek A kormány megint azokon a lakáshiteleseken segített, akik nem voltak óvatosak
Privátbankár.hu | 2022. június 20. 10:16
Aki drágább, de hosszabb távon fix kamatozású hitelt választott, az most szívhatja a fogát: a kormány megint megmentette azokat, akik az olcsóbb, de kockázatosabb hitel mellett döntöttek. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG