<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A befektetési célú lakásvásárlásoknál az üzleti terv sokszor illúziókra, valótlanságokra, híresztelésekre alapoz – írja az Alapblog. A vásárlók nincsenek tisztában a kockázatokkal, várható költségekkel, például azzal, hogy csak hosszú idő után derülnek ki a rejtett hibák, és nem jól hasonlítják össze a bérleti díjat a kamatokkal sem.
MTVA: Róka László

Miért szeretnének sokan befektetési céllal lakást vásárolni? – osztja meg gyakorlati tapasztalatait az Alapblog szerzője. Stabilan magas hozamot szeretnének bérleti díjból és áremelkedésből, mert alacsonyak a banki kamatlábak. De kizárólag a kamatokat és hozamokat hasonlítják össze, a kockázatokat nem említik.

„Nehezen tudja elképzelni, hogy a kamatlábak viszonylag gyorsan érdemi szintre visszaemelkedjenek, vagy a még most is magas kamatlábú Bónusz és Prémium állampapírokról nem vesz tudomást” – írja a cikk. Egy alapvetően rövid futamidejű befektetés fix kamatlábát hasonlítják össze egy közép/hosszú távú befektetés lehetséges hozamával. Mert azt hallották, hogy az ingatlanpiac most nagyon megy.

A lakás bérbeadásáról (és főleg az Airbnb-ről) úgy gondolkodnak, mint egyszerű és biztos árbevételt generáló, elhanyagolható kockázatú tevékenységről. De elképzeléseik, sejtéseik vannak fontos kérdésekről.

Sokszor azt sem tudják, hol, mikor, milyen lakást fognak venni, mennyiért, mennyit tudnak alkudni, mennyiért fogják tudni kiadni. Mennyi idő- és energiaráfordítás szükséges az üzletszerű kiadáshoz, ténylegesen mekkorák lesznek az üzemeltetési és egyéb költségek, amortizáció.

Mikor, mennyiért fogják tudni eladni, ki tud-e szállni a csúcson, mennyi idő- és energiaráfordítás szükséges az eladás végrehajtásához? Meddig maradnak alacsonyan az alacsony kockázatú kamatlábak.

Sokan a „majd csak lesz valahogy, mások is megoldják” érzület szerint válaszolnak a kérdésekre.  Nem tudják például azt sem, hogy körülbelül egy év tulajdonlás után tudja meg ténylegesen, hogy mit is vett, mert ekkor jönnek ki a rejtett hibák, meglepetések az épülettel kapcsolatban. (Milyenek a közvetlen szomszédok, milyen a lakóközösség, besüt-e a nap, gyakoriak-e a bulik, állandó-e a cigifüst a lépcsőházban stb.)

A szerző szerint összefoglalva nagyobb a kockázata egy lakásbefektetésnek, mint azt a befektetni szándékozó beszélgetőpartnerei gondolják. „Nem mondom, hogy nem lehet felférni még erre a vonatra, de már sokan utaznak rajta, és a vonatjegy már nem olyan olcsó, mint egy évvel ezelőtt” – írják.

(A teljes cikk itt olvasható.)

Személyes pénzügyek OTP: inkább a fiatalok kérnek szakmai segítségek lakáshitelük igénylése során
Privátbankár.hu | 2023. június 5. 10:33
A hazai lakosság túlnyomó többsége úgy gondolja, hogy tudatosan tervezi meg a hitelfelvételt, amikor lakásvásárlásra vagy otthona felújítására készül, de nem elhanyagolható azoknak az aránya sem, akik bizonytalankodnak, és nehezen hozzák meg a döntéseket. Az OTP Bank és otpotthon.hu megbízásából készült országos reprezentatív kutatás eredménye azt mutatja, hogy a finanszírozási lehetőségek önálló feltérképezése mellett sokakat a hitelezéssel foglalkozó ügynökök, banki szakemberek segítettek át a nehézségeken. A tapasztalatok birtokában, utólag azt is sokan beismerik, hogy ha újra belevágnának, néhány dologra jobban odafigyelnének.
Személyes pénzügyek A budapestieknek jóval drágább lesz az autózás - vidéken most jobban járnak az autósok
Privátbankár.hu | 2023. május 31. 09:53
Nyílik az olló a budapesti és a vidéki KGFB-díjak között, de mindenhol érezhető a személyautósok számára a drágulás.
Személyes pénzügyek Nem akarja látni, mennyit kérnek egy lángosért egy budapesti strandon
Privátbankár.hu | 2023. május 31. 09:22
Tavalyhoz képest is megdöbbentő a drágulás.
Személyes pénzügyek Ha van még egy ingatlanja, olcsóbbá teheti a lakáshitelét is!
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 10:45
Bár a lakáshitel-felvételnél jellemzően kötelező 20 százalék saját erővel rendelkezni, abban az esetben erre nem feltétlenül van szükség, ha egy másik ingatlant pótfedezetként von be az igénylő, és az egyébként meglévő önrészt pedig magas, két számjegyű hozamot nyújtó állampapírba fekteti. Egy ilyen megoldással jelentősen csökkenthető a lakáshitel összköltsége. 
Személyes pénzügyek Otthonteremtési támogatást igényelne? A szakértő szerint kérjen segítséget a szakértőktől
Privátbankár.hu | 2023. május 26. 11:21
Az otthonteremtési támogatások - Babaváró hitel, csok és falusi csok - igénylésének feltételei idén változtak, érdemes szakértő segítségét kérni a lehetőségek maximális kihasználása érdekében - hívta fel a figyelmet a Duna House ingatlanközvetítő az MTI-nek pénteken eljuttatott közleményében.
Személyes pénzügyek Mégsem kedd éjfél az adóbevallás határideje - újabb közleményt adott ki a NAV
Privátbankár.hu | 2023. május 23. 16:31
A hétfői határidőt először keddig tolták ki, de most még egy napot kaptak az adófizetők.
Személyes pénzügyek Babavárót szeretne? Itt vannak a bankok akciói!
Privátbankár.hu | 2023. május 23. 08:04
Akár több mint négyhavi törlesztőrészletnek megfelelő összeget is adnak pluszban a bankok a babaváró hitelt igénylő ügyfeleknek, de így sincs tolongás a kamatmentes kölcsönért. A program indulása óta megtöbbszörözték az ajándékpénzt. Van, ahol már 200 ezer forintot ér egy hitelszerződés.
Személyes pénzügyek Felújítást tervez? Így spórolhat a hiteltörlesztőn!
Gergely Péter | 2023. május 21. 19:29
Az energiaárak növekedésével többen elhalasztják a lakásvásárlást, és döntenek a jelenlegi otthonuk felújítása mellett. A felújítás gondolata a költözni nem akarókban is felmerülhet, hiszen egy korszerű lakással komoly összeget lehet megfogni a rezsiköltségen. A jelenlegi kamatszintek mellett viszont a felújítók sincsenek könnyű helyzetben, ha a munkákat hitelből végeztetnék el.
Személyes pénzügyek Vigyázat, megint lopják a banki adatainkat!
Privátbankár.hu | 2023. május 19. 14:58
Bankbiztonsági szakemberként vagy banki alkalmazottként bemutatkozó bűnözők online vásárláshoz szükséges adatok megszerzésével próbálkozhatnak - közölte az OTP Bank pénteken az MTI-vel.
Személyes pénzügyek Csúnya meglepetés érheti a kamatstopos hiteleseket
Privátbankár.hu | 2023. május 19. 09:51
Közel kétszeresére is ugorhat a törlesztőrészlet - elmondjuk miért.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG