TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Nagyon kevés adót igényelnek vissza a magyarok, az oktatási erőfeszítések ellenére sokaknak fogalmuk sincs arról, milyen lehetőségeik vannak. Az év vége előtt sokféle megtakarítási formára érdemes szerződni, még az egyszerű életbiztosításra is, hogy adó-visszatérítést kapjunk, vagy alacsonyabb legyen a fizetendő díj – tartja az OVB Magyarország.
MTI Fotó: Marjai János

Közeledik az év vége, amely fordulópont többféle megtakarítási, biztosítási adó-visszatérítés szempontjából. Aki még az idén köt szerződést, az még kaphat 2019 után kedvezményt.

Bármilyen felmérést csinálunk a pénzügyi, biztosítási területen, mindig kiderül, hogy az emberek nincsenek tisztában a lehetőségeikkel – OVB Magyarország. Sőt sokan az alapfogalmakat sem ismerik. Például nem tudják, mi az adókedvezmény és a visszatérítés közötti különbség.

A lakosságnak csak mintegy 11 százaléka ismerte pontosan a megtakarítási lehetőségeket, bár 30 százalék tudta, hogy léteznek adó-visszatérítésre jogosító megtakarítások – idézik a cég legutóbbi felmérését.

Kevés adót kérnek vissza

Ezt mutatják a számok is: évente nagyjából 30 milliárd forintnyi adó-visszatérítést kérnek a pénzügyi termékek alapján, miközben havonta nagyjából 200 milliárd személyi jövedelemadót  fizetnek be. A visszatérítés tehát csak minimális része, 1-2 százaléka az adóknak.

Nyugdíjbiztosítások, NYESZ (nyugdíj-előtakarékossági) számla, pénztárak – ezek a három fő módozat, amelyekre adó-visszatérítés jár. (A tbsz-nél, azaz tartós befektetési számlánál pedig a tőkejövedelmek adómentesek – a szerk.)

Ahol nem árt egy kis kényszer

Ezen belül a nyugdíjbiztosításokban azért hisznek az OVB-nél a többinél jobban, mert annak a legnagyobb a megtartó ereje. A biztosító és a tanácsadó rendszeresen ösztönzi az ügyfelet arra, hogy az rendszeresen takarékoskodjon. Sokkal több pénz marad azoknak a megtakarítási számláján, akiknél automatikusan vonják le a befizetéseket. Ezért is előny a tanácsadó közreműködése – vallja a tanácsadói hálózatot működtető nemzetközi társaság.

(Forrás: OVB)

Az emberek többségének azonban változatlanul nincs ideje van érdeklődése a rendszeres megtakarítások iránt. Önmaguktól nem takarítanak meg, ezért is van, hogy a biztosítás sikertermék – tartja az OVB. Bár van, akinél kényszermegtakarítás-jelleggel, az automatikus levonások révén, de folyamatosan nő a biztosítási állomány.

Mennyi a nyugdíj? Lottóra több megy?

A nyugdíjak várható problémája miatt a megtakarításokra pedig nagy szükség van, ezt az emberek nagy része is jól tudja. Mégis sokan vannak, akik nem tesznek ennek érdekében semmit. A 28 500 forintos, sok éve változatlan nyugdíjminimum mellett az átlagnyugdíj emelkedik ugyan, de a jövőben jó, ha eléri majd a fizetések hatvan százalékát. (A minimálnyugdíjakról itt, a nyugdíjak vásárlóértékéről itt volt szó.)

Tavaly csak sorsjegyekre 110 milliárd forintot költött a lakosság. Nyugdíjbiztosításokra 2014 óta összesen, tehát évek alatt 200 milliárdot tett félre. A pénztárakba 26 év alatt érkezett 1400 milliárd forint – mondták el.

Fémillióan inaktívak

A pénztárak egymillió tagjának ugyanakkor csak mintegy a fele aktív. A többinek van ugyan tagsága, de nem fizet be rendszeresen és nem igényel vissza adót. Pedig sok olyan esetet láttunk, ahol valaki nem fizetett nyugdíjjárulékot, csak rövid időre volt magas bérre bejelentve. Más meg egész életében fizetett, mégis ő járt rosszabbul a nyugdíjmegállapításnál – hangzott el.

Az időseket Magyarországon az állam tartja el, az időskori bevételek majdnem 90 százaléka az államtól jön. Más kelet-közép-európai országokban ez az arány inkább nyolcvan százalék. Az állam túl erősen gondoskodik. Emellett a megtakarítások szintje nálunk Európában az egyik legalacsonyabb.

Ki törődik a vidékkel?

A biztosítási területről eltűnt számos szakember, tanácsadó. Egyre ritkább az, hogy kimennek az ügyfélhez. Most 27 028 fő szerepel az MNB nyilvántartási rendszerében, régebben ez a szám negyvenezer felett volt. “Főleg vidéken, kisebb településen nincsen erre ember, nem megy ki hozzájuk senki” – panaszkodtak az OVB szakemberei. Pedig pont ott vannak sokan, akiket sok mindenre tanítani kéne.

(Fotó: Eidenpenz József)

Magyarországon alapvető pénzügyi szükségletek nincsenek lefedve, mint egy életbiztosítás, balesetbiztosítás a családfő számára. Például hogy vissza tudják fizetni a hitelt akkor is, ha vele valami történik. Annak ellenére van alacsony szinten az öngondoskodás, hogy a bérek nálunk emelkedtek a legnagyobb mértékben. Pont azok, akiknek a legnagyobb szükségük lenne megtakarításokra, tartalékokra, általában kevésbé képzettek pénzügyileg – hangzott el.

Egészségünkre, zsebből?

Az OVB szerint míg az unit linked biztosítások visszaszorultak, a szabályozásuk is szigorúbbá vált, a kockázati biztosítások fellendülést mutatnak.

Az egészségbiztosítási adóvisszatérítés 150 ezer forintos éves keretét is nagyon kevesen használják ki. Holott a valóságban zsebből finanszírozzuk az egészségügyi kiadások – orvos, gyógyszer – nagy részét. A pénztárak 2016 óta önsegélyező szolgáltatásokat is nyújtanak, például jelzáloghitel törlesztése, gyerekkel kapcsolatos kiadások.

Gyógyszert adókedvezménnyel

Egyre többször mennek a statisztikák szerint magánrendelőbe a magyarok. Egyes alapszolgáltatások ott már nem is olyan drágák. Pénztárakon keresztül mindezeket szintén lehet adókedvezménnyel finanszírozni. A tanácsadók ezen a területen is sokat tudnak segíteni.

A személyes egészségügyi kiadásainkon belül 60 százalék gyógyszerekre, 10 százalék fogászatra, 8 százalék kórházakra megy el. Jobb lenne ezeket intézményesített keretek között elkölteni – mondták el.

Ketyeg az óra, egy év is sokat számít

A tervezett életbiztosításokat azért érdemes most megkötni, mert az idén még egy évvel fiatalabbnak fogunk számítani. Januártól egy évvel idősebbként akár tíz százalékkal magasabb is lehet a díj például a negyven éves határ átlépése esetén. De később is minden évben ugyanúgy egy évvel idősebbnek számítunk majd, és többet fogunk fizetni díjként – hívják fel a figyelmet a szakemberek.

Életbiztosításoknál legalább a családfenntartó havi jövedelmének 50-60-szorosa – nagyjából ötévnyi jövedelem – javasolt szerződéses biztosítási összegként. Főleg, ha a másik felnőtt például a háztartásban dolgozik, és nincs jövedelme.

Nesze neked, gépjárműbiztosítás

A kötelező biztosítások által fedezett gépjármű-károkra egy év alatt 107 milliárd forintot fizettek ki a biztosítók 2018-ban. Az átlagos összeg 500 ezer forint volt, a bejelentések száma 160 ezer körül. Az ügyfeleknek nagyon érdemes odafigyelni, hogy jó adatokat adjanak meg. A kötelező biztosítások ugyanis utólag nem módosíthatók.

“Sokkal egyszerűbb egy életbiztosítást megkötni és kötvényesíteni, mint egy kötelezőt, a legtöbb ügyfélkérdés, probléma a kötelezőnél jelentkezik” – mondták a szakértők.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Közel kétezer milliárddal tartoznak a NAV-nak a magyarok
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 27. 07:33
Igaz, minimálisan, de mérséklődött az adóhivatal követelésállománya.
Személyes pénzügyek Világutolsó olajcégek, stagnáló magyar munkavállaló-szám Ausztriában
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 17:04
Az olajcégek és energiavállalatok nyomott árfolyamáról és az Ausztriában, Németországban dolgozó magyar munkavállalók helyzetéről beszélt munkatársunk a TrendFM-nek.
Személyes pénzügyek Újdonsággal rukkolt elő a Gránit Bank
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 12:23
A hazai bankok között elsőként, akár már a számlanyitás másnapján, plasztik nélküli, vásárlásra alkalmas digitális bankkártyát biztosít új ügyfeleinek a Gránit Bank. E kártyaszolgáltatás újdonsága abban áll, hogy az ügyfeleknek a számlanyitás után nem kell megvárniuk a fizikai bankkártyát ahhoz, hogy a mobiltelefonjukkal fizetni tudjanak.
Személyes pénzügyek Álomnyugdíj: így halmozhat fel tízmilliókat
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 11:35
Több mint 24 millió forintot tud felhalmozni egy huszonéves nő a nyugdíjba vonulásáig, ha a nettó átlagfizetésének körülbelül 10 százalékát havonta félreteszi. Egy tíz évvel idősebb férfi pedig 26 millió forintra tehet szert - derül ki a K&H Biztosító összeállításából. A társaság tapasztalatai szerint az öngondoskodás és a nyugdíjas évekre történő takarékoskodás egyre inkább a fókuszba kerül szinte mindegyik korosztályban. Ezt jelzi az is, hogy a K&H Biztosító az idei első félévben - a koronavírus-járvány ellenére – nyugdíjbiztosítások értékesítésében 24 százalékos növekedést ért el.  
Személyes pénzügyek Kialakult a diákverseny országos döntőjének 19 fős mezőnye
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 15:43
Az eddig bejutott csapatok után az október 20-ai elődöntőkben egy kiskunfélegyházi, egy kiskunhalasi, egy szegedi, egy békéscsabai és egy budapesti team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. Nem csak a győztes csapat tagjai részesülnek majd jutalomban, a verseny támogatói, szakmai partnerei ugyanis számos értékes díjat ajánlottak fel.
Személyes pénzügyek Hátrányba kerültek a magyar munkavállalók Ausztriában a határzár miatt?
Eidenpenz József | 2020. október 21. 05:08
Majdnem a tavaly őszi szinten járt szeptemberben a magyar állampolgárok száma az osztrák munkaerő-piacon. Nagyjából stabilnak nevezhető a létszám a legfrissebb jelentés szerint Németországban is. Ám a korábbiaktól eltérően feltűnően több román, szlovén, lengyel, török, horvát és német kapott munkát Ausztriában, mint magyar. Kérdés, mi lesz a síszezonban – ha megtartják egyáltalán.
Személyes pénzügyek 400-450 milliárd forint maradhat az adósoknál a hitelmoratórium meghosszabbítása miatt
Privátbankár.hu | 2020. október 20. 11:11
Ez eddigi moratóriumosok 47 százaléka élhet a folytatással.
Személyes pénzügyek Már csak öt hely kiadó a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 18. 20:04
Az eddig bejutott kilenc megyei győztes után ugyanis a csütörtöki elődöntőkben egy zalaegerszegi, egy egri, egy kazincbarcikai, egy fehérgyarmati és egy nyíregyházi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. A még szabad öt helyért október 20-án, kedden kerül sor az utolsó elődöntőkre, amelyekben négy megye (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok), valamint Budapest csapatai csapnak össze.
Személyes pénzügyek További öt hely kelt el a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 16. 13:15
A múlt héten bejutott győri, szombathelyi, tatai és pápai csapat után az október 13-ai megyei elődöntőkben egy székesfehérvári, egy siófoki, egy villányi, egy szekszárdi és egy budaörsi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében.
Személyes pénzügyek Novembertől már az Erste sem értékesít lakástakarék-szerződést
Privátbankár.hu | 2020. október 14. 14:39
Mindezt a honlapján tette közzé a hitelintézet. A lépés szinte napra pontosan egy évvel azután következik be, hogy az OTP Bank is a piacról való - egyelőre átmeneti - kivonulásról döntött. MIndezek következtében október 31. után már csak a Fundamenta-Lakáskasszánál lehet új lakástakarék-szerződést kötni.
Friss
hírlevél