BUX
35 875.71
-1.28%
-465.00
OTP
10 370.00
-2.99%
-320.00
MOL
1 970.00
-0.86%
-17.00
RICHTER
6 810.00
+0.67%
+45.00
MTELEKOM
393.00
-1.87%
-7.00
 
2019. november 25. 06:06

Nagyon kevés adót igényelnek vissza a magyarok, az oktatási erőfeszítések ellenére sokaknak fogalmuk sincs arról, milyen lehetőségeik vannak. Az év vége előtt sokféle megtakarítási formára érdemes szerződni, még az egyszerű életbiztosításra is, hogy adó-visszatérítést kapjunk, vagy alacsonyabb legyen a fizetendő díj – tartja az OVB Magyarország.

MTI Fotó: Marjai János

Közeledik az év vége, amely fordulópont többféle megtakarítási, biztosítási adó-visszatérítés szempontjából. Aki még az idén köt szerződést, az még kaphat 2019 után kedvezményt.

Bármilyen felmérést csinálunk a pénzügyi, biztosítási területen, mindig kiderül, hogy az emberek nincsenek tisztában a lehetőségeikkel – OVB Magyarország. Sőt sokan az alapfogalmakat sem ismerik. Például nem tudják, mi az adókedvezmény és a visszatérítés közötti különbség.

A lakosságnak csak mintegy 11 százaléka ismerte pontosan a megtakarítási lehetőségeket, bár 30 százalék tudta, hogy léteznek adó-visszatérítésre jogosító megtakarítások – idézik a cég legutóbbi felmérését.

Kevés adót kérnek vissza

Ezt mutatják a számok is: évente nagyjából 30 milliárd forintnyi adó-visszatérítést kérnek a pénzügyi termékek alapján, miközben havonta nagyjából 200 milliárd személyi jövedelemadót  fizetnek be. A visszatérítés tehát csak minimális része, 1-2 százaléka az adóknak.

Nyugdíjbiztosítások, NYESZ (nyugdíj-előtakarékossági) számla, pénztárak – ezek a három fő módozat, amelyekre adó-visszatérítés jár. (A tbsz-nél, azaz tartós befektetési számlánál pedig a tőkejövedelmek adómentesek – a szerk.)

Ahol nem árt egy kis kényszer

Ezen belül a nyugdíjbiztosításokban azért hisznek az OVB-nél a többinél jobban, mert annak a legnagyobb a megtartó ereje. A biztosító és a tanácsadó rendszeresen ösztönzi az ügyfelet arra, hogy az rendszeresen takarékoskodjon. Sokkal több pénz marad azoknak a megtakarítási számláján, akiknél automatikusan vonják le a befizetéseket. Ezért is előny a tanácsadó közreműködése – vallja a tanácsadói hálózatot működtető nemzetközi társaság.

(Forrás: OVB)

Az emberek többségének azonban változatlanul nincs ideje van érdeklődése a rendszeres megtakarítások iránt. Önmaguktól nem takarítanak meg, ezért is van, hogy a biztosítás sikertermék – tartja az OVB. Bár van, akinél kényszermegtakarítás-jelleggel, az automatikus levonások révén, de folyamatosan nő a biztosítási állomány.

Mennyi a nyugdíj? Lottóra több megy?

A nyugdíjak várható problémája miatt a megtakarításokra pedig nagy szükség van, ezt az emberek nagy része is jól tudja. Mégis sokan vannak, akik nem tesznek ennek érdekében semmit. A 28 500 forintos, sok éve változatlan nyugdíjminimum mellett az átlagnyugdíj emelkedik ugyan, de a jövőben jó, ha eléri majd a fizetések hatvan százalékát. (A minimálnyugdíjakról itt, a nyugdíjak vásárlóértékéről itt volt szó.)

Tavaly csak sorsjegyekre 110 milliárd forintot költött a lakosság. Nyugdíjbiztosításokra 2014 óta összesen, tehát évek alatt 200 milliárdot tett félre. A pénztárakba 26 év alatt érkezett 1400 milliárd forint – mondták el.

Fémillióan inaktívak

A pénztárak egymillió tagjának ugyanakkor csak mintegy a fele aktív. A többinek van ugyan tagsága, de nem fizet be rendszeresen és nem igényel vissza adót. Pedig sok olyan esetet láttunk, ahol valaki nem fizetett nyugdíjjárulékot, csak rövid időre volt magas bérre bejelentve. Más meg egész életében fizetett, mégis ő járt rosszabbul a nyugdíjmegállapításnál – hangzott el.

Az időseket Magyarországon az állam tartja el, az időskori bevételek majdnem 90 százaléka az államtól jön. Más kelet-közép-európai országokban ez az arány inkább nyolcvan százalék. Az állam túl erősen gondoskodik. Emellett a megtakarítások szintje nálunk Európában az egyik legalacsonyabb.

Ki törődik a vidékkel?

A biztosítási területről eltűnt számos szakember, tanácsadó. Egyre ritkább az, hogy kimennek az ügyfélhez. Most 27 028 fő szerepel az MNB nyilvántartási rendszerében, régebben ez a szám negyvenezer felett volt. “Főleg vidéken, kisebb településen nincsen erre ember, nem megy ki hozzájuk senki” – panaszkodtak az OVB szakemberei. Pedig pont ott vannak sokan, akiket sok mindenre tanítani kéne.

(Fotó: Eidenpenz József)

Magyarországon alapvető pénzügyi szükségletek nincsenek lefedve, mint egy életbiztosítás, balesetbiztosítás a családfő számára. Például hogy vissza tudják fizetni a hitelt akkor is, ha vele valami történik. Annak ellenére van alacsony szinten az öngondoskodás, hogy a bérek nálunk emelkedtek a legnagyobb mértékben. Pont azok, akiknek a legnagyobb szükségük lenne megtakarításokra, tartalékokra, általában kevésbé képzettek pénzügyileg – hangzott el.

Egészségünkre, zsebből?

Az OVB szerint míg az unit linked biztosítások visszaszorultak, a szabályozásuk is szigorúbbá vált, a kockázati biztosítások fellendülést mutatnak.

Az egészségbiztosítási adóvisszatérítés 150 ezer forintos éves keretét is nagyon kevesen használják ki. Holott a valóságban zsebből finanszírozzuk az egészségügyi kiadások – orvos, gyógyszer – nagy részét. A pénztárak 2016 óta önsegélyező szolgáltatásokat is nyújtanak, például jelzáloghitel törlesztése, gyerekkel kapcsolatos kiadások.

Gyógyszert adókedvezménnyel

Egyre többször mennek a statisztikák szerint magánrendelőbe a magyarok. Egyes alapszolgáltatások ott már nem is olyan drágák. Pénztárakon keresztül mindezeket szintén lehet adókedvezménnyel finanszírozni. A tanácsadók ezen a területen is sokat tudnak segíteni.

A személyes egészségügyi kiadásainkon belül 60 százalék gyógyszerekre, 10 százalék fogászatra, 8 százalék kórházakra megy el. Jobb lenne ezeket intézményesített keretek között elkölteni – mondták el.

Ketyeg az óra, egy év is sokat számít

A tervezett életbiztosításokat azért érdemes most megkötni, mert az idén még egy évvel fiatalabbnak fogunk számítani. Januártól egy évvel idősebbként akár tíz százalékkal magasabb is lehet a díj például a negyven éves határ átlépése esetén. De később is minden évben ugyanúgy egy évvel idősebbnek számítunk majd, és többet fogunk fizetni díjként – hívják fel a figyelmet a szakemberek.

Életbiztosításoknál legalább a családfenntartó havi jövedelmének 50-60-szorosa – nagyjából ötévnyi jövedelem – javasolt szerződéses biztosítási összegként. Főleg, ha a másik felnőtt például a háztartásban dolgozik, és nincs jövedelme.

Nesze neked, gépjárműbiztosítás

A kötelező biztosítások által fedezett gépjármű-károkra egy év alatt 107 milliárd forintot fizettek ki a biztosítók 2018-ban. Az átlagos összeg 500 ezer forint volt, a bejelentések száma 160 ezer körül. Az ügyfeleknek nagyon érdemes odafigyelni, hogy jó adatokat adjanak meg. A kötelező biztosítások ugyanis utólag nem módosíthatók.

“Sokkal egyszerűbb egy életbiztosítást megkötni és kötvényesíteni, mint egy kötelezőt, a legtöbb ügyfélkérdés, probléma a kötelezőnél jelentkezik” – mondták a szakértők.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Személyes pénzügyek Több hitellehetőséget is bebukhatnak a tevékenységüket szüneteltető vállalkozók
Privátbankár.hu | 2020. május 28. 12:19
Több ezer olyan katás egyéni vállalkozó volt kénytelen szüneteltetni tevékenységét az elmaradó bevételek miatt, aki nem tudta fizetni még az adóját sem, és nincs azon szerencsések között, akiknek három hónapig elengedik a fizetési kötelezettségét. Ez azonban még visszaüthetnek egy esetleges hitelfelvétel, csok támogatás vagy Babaváró hitel igénylés során.
Személyes pénzügyek Berobbantak a pünkösdi szállásfoglalások
MTI | 2020. május 28. 10:31
Kiszabadultak a magyarok, rászabadulnak a hosszú hétvégére.
Személyes pénzügyek Nem könnyű passzív jövedelmet szerezni, ezért veszik az aranyat
Privátbankár.hu | 2020. május 27. 13:01
A nemesfémek lehetnek a következő évek legjobb befektetése. Az előző válság után is megugrott az árfolyamuk, a nagy intézményi befektetők most is vásárolják. A passzív jövedelem bűvöletében sok fiatal él, főleg most, hogy a létbizonytalanság növekedett. De lehet, hogy sok az eszkimó, és kevés a fóka.
Személyes pénzügyek A Fidesz illetékmentessé tenné a testvérek közötti öröklést
MTI | 2020. május 26. 06:36
A jövőben a testvérek is illetékmentesen ajándékozhatnának egymás között, illetve örökölhetnének egymástól - egy erről szóló törvényjavaslatot terjeszt Kósa Lajos és Novák Katalin, a Fidesz-alelnökei az Országgyűlés elé.
Személyes pénzügyek Szélesebb vásárlói kör számára lesz elérhető az elektromos autó
Privátbankár.hu | 2020. május 21. 15:09
A klímacélok elérése és a villanyautózás ösztönzése érdekében új állami támogatási rendszerben kaphatnak támogatást a villanyautó-vásárlók, a jövőben 2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatás kérhető a 11 millió forintnál olcsóbb tisztán elektromos autókra. A Magyar Lízingszövetség és a Gémosz örömtelinek tartja az új támogatási rendszert, amely fontos lépés a környezetkímélőbb autópark létrehozásában - közölte a két szervezet.
Személyes pénzügyek 10 pontos lista a Facebook-tól – már dolgozni is maszkban kell majd?
Privátbankár.hu | 2020. május 20. 21:10
Hogyan készülnek a “Szilícium-völgy” cégei, a nagy amerikai technológiai vállalatok a visszatérésre az irodákba? Leginkább azok alapos újrarendezésével, az asztalok ritkításával, a dolgozók szeparálásával, sőt a terek újraépítésével, maszkokkal, hőmérőzéssel. De olyan is van, aki legalább októberig megengedi az alkalmazottaknak az otthoni munkát. Sőt olyanok is, akik a járvány után is végleg otthonról dolgozhatnak.
Személyes pénzügyek Hitelmoratórium: újabb félreértést pontosított az MNB
Privátbankár.hu | 2020. május 19. 08:16
Az MNB ismét azt hangsúlyozza, hogy hitelekre vonatkozó fizetési moratórium miatt nem nő az ügyfelek törlesztőrészlete a moratórium lezárulta után. Havi terhük januártól így legfeljebb ugyanannyi lesz, mintha nem is lett volna törlesztési szünet.
Személyes pénzügyek Befektessük-e a moratórium révén nálunk maradt összegeket?
Privátbankár.hu | 2020. május 18. 15:21
Ha mindenkire automatikusan vonatkozik a hitelmoratórium, akkor lényegében kapunk kilenc havi haladékot - fontos, hogy ez csak a hitelekre vonatkozik, a biztosításokra nem, azokat továbbra is fizetni kell. Nem lenne jó a havi törlesztőrészleteket gyorsan befektetni, megforgatni, és nyerni az ügyön? A Bank360 összeállítása.
Személyes pénzügyek Rengeteget buktak a szupergazdagok is a koronavírus miatt
Privátbankár.hu | 2020. május 17. 08:29
Alig néhány hét alatt több mint 50 milliárd fontot vesztettek a brit gazdagok leggazdagabbjai a koronavírus-járvány súlyos gazdasági és piaci hatásai miatt, amelyek a brit uralkodó befektetési portfolióját sem kímélték.
Személyes pénzügyek Töltse fel most még kedvezőbb feltételekkel dolgozói SZÉP-kártyáját!
Natív tartalom | 2020. május 16. 09:45
Kétszer ad, ki gyorsan ad, tartja a mondás, és ez most különösen igaz azokra a munkaadókra, akik június 30-ig töltik fel dolgozóik SZÉP-kártyáját. A megnövekedett keretösszeg és a csökkentett terhek mind a béren kívüli juttatások gyors odaítélése mellett szólnak.
hírlevél