<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Google keresési trendjei alapján október 15-én gyakorlatilag teljesen letarolta a magyar internetet a lakáskassza kinyírása. Az intézkedést rohamtempóban vitte végig a kormány, a hivatalos indoklás mellett megy a találgatás a valódi okokról - október 16-án például máris a top 3 keresés közé került a lakáslottó. Akik már szeptemberben a megszűnésre kerestek rá, vajon honnan tudták, mi várható?

Direkt gyorsan csinálták, hogy már ne tudjunk szerződést kötni

Hétfőn robbant a hír: a kormány egy tollvonással megszünteti a lakástakarékok állami támogatását - és ezzel jó eséllyel a lakástakarékokat is, tekintve hogy állami támogatás nélkül nem igazán értelmezhetőek azok a termékek, amelyeket a piaci szereplők kínálnak. Az intézkedést önálló képviselői indítványként adta be Bánki Erik fideszes képviselő, az Országgyűlés gazdasági bizottsága villámgyorsan tárgysorozatba vette és kivételes eljárásban foglalkozott vele - így előre lehetett tudni, hogy kedden már szavaznak is róla, szerdától pedig nem lehet majd új szerződést kötni.

A lakástakarék az egyik legnépszerűbb megtakarítási forma (volt) Magyarországon, már kis összegű havi befizetéssel is elérhető volt, az állami támogatásnak köszönhetően pedig nagy hozamot lehetett elérni legalább 4 éves futamidő esetén. Egy adószámra egy szerződést lehetett kötni, egy családban azonban többet is, ráadásul kedvezményes hitelt is lehetett igényelni hozzá - így még az elszálló ingatlan-árak mellett is értelmezhető összegű lakáscélú megtakarítást lehetett összehozni pár év alatt.

Nem csoda, hogy amint napvilágra került a hír, roham indult a last minute szerződéskötésért, a forgalmazóknál hosszú sorok alakultak ki, mindenki ki akarta használni az utolsó pillanatokat. Gulyás Gergely miniszter a kormányinfón be is vallotta: épp azért verték át 24 óra alatt a módosítást, hogy a kormány által rossznak tartott programba ne lépjenek be többet, ne kössenek új szerződést.

Letarolta a magyar internetet a lakáskassza

A kivégzett lakáskassza népszerűségét nem csak a forgalmazónál kialakult hosszú sorok mutatják: az interneten is berobbant egyik pillanatról a másikra a lakáskassza, hogy aztán ugyanilyen gyorsan el is tűnjön. Október 15-én követtük a Google Trends Magyarországra vonatkozó adatait. Már a kora délutáni órákban az egyik legnépszerűbb keresőszóvá vált a "lakástakarék", de akkor még Meghan Markle (sussexi hercegné, Harry herceg felesége) állt az első helyen köszönhetően annak, hogy teherbe esett. Később őt megelőzte Baleczky Annamária - a Magyar Rádió és a Magyar Televízió egykori munkatársának halálhírét délután tették közzé a lapok.

A nap végére aztán a legismertebb lakástakarék, a Fundamenta vette át a lista első helyét keresőszóként, a Google Trends szerint több mint 50 ezer alkalommal kerestek erre a magyarok. A második helyre az "Észtország–Magyarország" jött fel, köszönhetően az elbukott Nemzetek Ligája csoportmeccsnek. A 4. helyen végzett a "lakástakarék" keresőszó több mint 20 ezer kereséssel, az 5. az OTP lakástakarék, a 6. a "lakástakarék állami támogatás", a 8. az "Ltp Megszüntetése", a 12. az "ltp", a 13. a "lakáskassza" keresőszó lett.

Az alábbi ábrán jól látszik a roham: ez az elmúlt 90 nap kereséseit mutatja a "lakástakarék" szóra, a legmagasabb keresési értéket jelöli 100-zal a Google, tehát egy nap alatt megötvenszereződött a keresések száma:


Valaki előre tudta?

Érdekesség, hogy bár szinte mindenkinek derült égből villámcsapásként jött a tervezet, a "megszűnik a lakástakarék" szókapcsolatra szeptember 17-én már értelmezhető mennyiségű keresést mért a Google:
Hogy miért épp aznap, az rejtély; az Aegon Lakástakarékpénztár ugyan ekkoriban jelentette be, hogy felfüggeszti értékesítési tevékenységét, a hír azonban csak 4 nappal később, szeptember 21-én látott napvilágot.

Egyszer csak betört a lakáslottó

A kormány azzal indokolta a lakáskasszák kivéreztetését, hogy nem elég hatékony támogatási forma az eredeti cél szemponjából - a CSOK-ban három év alatt már most több lakás épült, mint amennyi 10 év alatt a lakáskasszával. És persze a bankok luxusprofitot realizáltak rajta, miközben az államnak 60-70 milliárd forintba került évente a támogatás kifizetése. A szaksajtóban is megindult a találgatás, mi lehet a valódi cél - a CSOK kibővítése és átalakítása mellett az is felmerült, hogy a Rogán Antal köreihez köthető lakáslottó felfuttatása lehet az (egyik) igazi cél; hátha azok, akik eddig lakáskasszáztak, mostantól belépnek egy Nemzeti Otthonteremtési Közösségbe.

Az október 16-i Google Trends adatok alapján erre pedig akár lehet is esély: miközben a "Lakástakarék Megszűnik" kapcsolat már csak a 19. helyre futott be, és előrébb sem találunk hasonló keresőszót, több mint 5 ezer kereséssel a 3. helyre futott be a "Lakáslottó".

Lázgörbéből EKG-görbe - gyorsan eljött a vég

Ha az elmúlt 7 napra nézzük a "lakástakarék" kifejezés trendjeit, látszik: hétfőn kitört és egyre magasabbra szökött a láz, az október 16-i csúcs-órák után viszont meredeken esni kezdett a keresések száma - jól látszik, hogy az internetes keresésekben máris az utolsókat rúgja a szektor. Még néhány nap, és talán már emlékezni sem fogunk az egyik legnépszerűbb megtakarítási formára...

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Jó hírt kaptak az Ausztriában dolgozó magyarok 
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 14:04
Nem kaphatnak kevesebb szociális ellátást a migráns munkavállalók.
Személyes pénzügyek Kié lesz a Facebook-profilom, ha meghalok? Mi lesz a bitcoinjaimmal?
Privátbankár.hu | 2022. január 19. 13:34
Bonyolult és részleteiben még nem szabályozott a digitális javak átörökítése, pedig rohamos terjedésük miatt egyre fontosabbá válik, mi lesz a sorsuk halálunk után. Ezt mutatja, hogy már a hagyatéki eljárásokban is egyre gyakrabban jelennek meg a kriptopénzek, a közösségimédia-profilok vagy a felhőben tárolt dokumentumok. Kevesen tudják ugyanakkor, hogy megfelelő szabályozás, rendelkezés híján a kriptojavakhoz való hozzáférés az örökösök számára kérdésessé válhat, vagy hogy a techóriások csak saját, egyedi szabályaik alapján engednek hozzáférést az arra jogosultaknak az elhunytak adataihoz. Míg például a Facebookon az elhunyt üzeneteit nem láthatják, addig a Google-nál akár az összes levelet elolvashatják, és az ott tárolt dokumentumokat is letölthetik az erre feljogosított személyek - derül ki a Magyar Országos Közjegyzői Kamara összeállításából.
Személyes pénzügyek Lecsengőben a babaváró hitel
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 07:37
A Bank360 index alapján a lakossági hitelkereslet még nem érte el a válság előtti szintet 2021-ben. A babaváró kölcsön iránti érdeklődés egyre süllyedve mélypontjára ért decemberben.
Személyes pénzügyek Csúcson az áremelkedés - mennyit segít, ha visszaárazzuk a farhátat? A hét videója
Izsó Márton - Gáspár András | 2022. január 14. 19:21
Innen szép nyerni: az egyik legfontosabb inflációs mutató 20 éves csúcsra emelkedett, a Privátbankár Árkosár-indexe 15 éve nem látott szinten jár - mennyit segít, ha néhány alapélelmiszer árát visszaállítják az októberi szintre?
Személyes pénzügyek Százezreket spórolhat, aki előrehozza a személyi kölcsön felvételt
Privátbankár.hu | 2022. január 14. 10:44
Egyre több banknál kapcsolják be a kamatrakétákat a személyi kölcsönöknél is, nem ritka a 2 százalékpontot meghaladó kamatemelkedés. A money.hu szakértői szerint megfontolandó a hitelfelvétel előrehozatala azoknak, akik az év során kölcsönből terveznek valamilyen beruházást – százezreket spórolhatnak.
Személyes pénzügyek A zöld hitel éve lehet 2022
Privátbankár.hu | 2022. január 14. 09:46
A kamatemelkedések nagy nyertese lehet 2022-ben a kedvezményes zöld hitel, mert aki ezt fel tudja venni az új lakásához vagy házához, az sokkal olcsóbban juthat kölcsönhöz. A bankoknál már az októberi indulás óta nő az érdeklődés, és a folyósítások még csak az idén indulnak be igazán.
Személyes pénzügyek Lakásfelújítás, lakásvásárlás: változtak a támogatási feltételek, több határidő is lejár idén
Privátbankár.hu | 2022. január 13. 12:42
Január elsejétől számos ponton megváltoztak a kormányzati otthonteremtési támogatások igénylésének és felhasználhatóságnak feltételei. Az elsősorban a CSOK-ot és lakásfelújítási támogatást érintő változások mellett azonban több véghatáridő is közeleg 2022-ben.
Személyes pénzügyek Ezért fagyaszthatták be Orbán Viktorék az élelmiszerárakat - durva áremelkedés történt
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2022. január 13. 05:38
Az új évben is folytatódik a masszív áremelkedési trend az élelmiszereknél: a Privátbankár.hu legfrissebb Árkosár-felmérésének adatai szerint újabb csúcsra értek az árak a hipermarketekben, és az áremelkedés tempója is rekordott döntött. Az egyik áruházban pedig egy furcsa árcímkét is találtunk. Nem sokkal cikkünk publikálása előtt jött a hír: a kormány 6 termék esetében befagyasztja az élelmiszerárakat - már értjük, miért.
Személyes pénzügyek Mennyit spórolhatunk Orbán Viktor bejelentésével? Itt vannak az első számok
Gáspár András | 2022. január 12. 18:35
A Privátbankár Árkosár-felmérés eredményei alapján megbecsültük, mennyivel kell lejjebb vinniük az árakat februártól az üzleteknek. 4 és 26 százalék közötti áremelést törölhet el a kormány az első számításaink szerint, de van olyan termék, ami olcsóbb lett október óta, ezért egyelőre nem sok értelme van a bejelentett intézkedésnek - ez persze később még változhat.
Személyes pénzügyek Fordulat a járványban: ismét költekezésbe kezdtek a magyarok
Privátbankár.hu | 2022. január 12. 07:05
A járvány okozta mélypontról 2021-ben egyértelműen visszakapaszkodtak a személyi kölcsönök, és 2022-ben már elérheti a folyósításuk a 2019-es szintet - derül ki a Bank360.hu összeállításából. Az otthonfelújítási támogatás ugyan elvileg konkurense ennek a hitelnek, de a valóságban esetenként még növelte is a keresletet iránta.
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló