5p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Sok tízezer felhasználó az egész Facebook-törlését javasolja a botrány nyomán – leginkább valamely másik közösségi oldalon. Ebből is látszik, hogy szükség van az ilyen oldalakra, de legalábbis nagy előnyeik vannak. Ezért mielőtt elhamarkodott lépést tennénk, inkább érdemes áttekinteni, milyen lehetőségeink vannak a védekezésre.
(Pixabay)

A Facebook adatszivárgási botránya miatt egész mozgalmak bontakoztak ki a cég és szolgáltatása ellen, például “#Deletefacebook” (töröld a Facebook-ot) címkével a Twitteren. Ehhez szerdán két óra alatt tízezren csatlakoztak. “Ne csak deaktiváld Facebook-regisztrációdat, hanem töröld is”, “így maradj Messenger-felhasználó, miközben a Facebook-tól elbúcsúzol”, és még számos más jó tanács kering. Eközben a cég és tulajdonosa, Mark Zuckerberg az adatvédelem szigorítását ígéri.

Ne töröld a Facebook-ot, hiszen annak van sok előnye is, ehelyett használd okosabban – javasolja a Lifehacker. A beállítások jó megválasztásával szabályozhatjuk, milyen adatokhoz adunk hozzáférést, és kinek.

A Facebook-nak való hátat fordításnak is több fokozata van. Az egyik, hogy megtartod, de nem használod tovább. Nem jelentkezel be, megmarad profilod, de törlöd a könyvjelzőt, a mobil-alkalmazást, nem osztasz meg semmit. A másik, hogy “deaktiválod”, ideiglenesen felfüggeszted a használatát. Ezzel nem törlődik, de láthatatlanná válik a profilod, legalábbis a legtöbb esetben. Néhány adat, például hozzászólás ugyanis nyilvános marad.

Drasztikus megoldások

A legdrasztikusabb megoldás, ha törlöd magad teljesen. Ekkor van 90 napod, hogy meggondold magad, amire szükség is lehet. Például számos más szolgáltatás, weboldal, ahová eddig Facebook-fiókoddal léptél be, szintén elérhetetlenné válhat számodra.

A törlés előtt ezeket nem árt másféle hozzáférésre változtatni, hacsak nem akarod internetes, digitális jelenléted egyéb fontos részeit is lenullázni. A profil törlése előtt nem árthat lementeni az emlékeket, fotókat számítógépünkre. (Ezeket megőrizni a Beállítások/Általános/“Tölts le egy másolatot a Facebookon tárolt adataidról” pont alatt lehet.)

Kiirtani a hozzáféréseket

A Facebook megtartásához, de as kockázatok csökkentéséhez vezető út, ha nem használjuk a Facebook-profilt más weboldalakon történő belépésre. Ilyenkor azok ugyanis hozzáférést kapnak bizonyos adatainkhoz. A legtöbb weboldal több lehetőséget is felkínál az azonosításra: Facebook-profil, Google-profil, Twitter, egyéb közösségi oldal, vagy külön  regisztráció, általában e-mail-cím alapon.

A Facebook-unkhoz hozzáféréssel rendelkező oldalak, alkalmazások listája a Beállítások/Alkalmazások menüpontban található, ahol pár kattintással mindjárt ki is szórhatjuk, ami nem kell. Vagy amiről már azt sem tudjuk, mi az. (A Lifehacker szerint azonban ilyenkor az alkalmazások a korábban már megszerzett adatokat úgyis megtartják.)

Macerás, de biztonságosabb

Biztonságosabb lehet mindenhova külön kell regisztrálni. Az új és új regisztrációk macerásak ugyan, sokkal inkább, mint egyszerűen rányomni a kék Face-gombra, de biztonságosabb így. Érdemes tudni, hogy annak titkosított, kifejezetten a biztonságra rámenő e-mail-szolgáltatások is, például a Protonmail. A bejelentkezési nevek és jelszavak káoszában pedig jelszó-menedzser programot lehet használni.

Teljesen, általánosan is ki lehet iktatni a profilunkal való belépés lehetőségét, az úgynevezett “Facebook-integrációt” az említett Alkalmazás-oldalon. (“Alkalmazások, weboldalak és bővítmények” pont.) Kérdés, megéri-e a plusz macerát.

Amikor a haverok viszik az adatokat

Ez alatt vagy mellett van a “Mások által használt alkalmazások” beállítás, amelyről  a Facebook ezt írja: “Az olyan emberek, akik láthatják az adataidat, magukkal vihetik azokat az általuk használt alkalmazásokba. Itt adhatod meg, hogy mely kategóriába tartozó információkat vihetnek magukkal mások.” Majd pedig: “Kikapcsolhatod a platform összes alkalmazását. De ne felejtsd el, hogy te sem fogsz tudni használni egyetlen játékot vagy alkalmazást sem.”

Légy szűkszavú

De ha nem játszol, lehet, hogy ez cseppet sem baj. Ettől még tarthatod a kapcsolatot másokkal, láthatod fotóikat, bejegyzéseiket, amire a Facebook-ot eredetileg kitalálták.

Még egy fontos védelem, ha csökkented az adatok körét, amelyeket a Facebook-nak megadsz. Nem feltétlenül kell a születésnap, főleg, ha utálod a sablonos gratulációkat. Lehet, hogy nem szükséges a munkahelyi e-mail, a címed, a második telefonszám sem. Van, aki még a nevét is szándékosan elírja, mondván, aki igazán fontos neki, az így is megtalálja. Használhatsz külön eldobható e-mail-címet, csak a Facebook-hoz.

Kikémleli a böngésződ

A múltkor rákerestél arra a neten, hogy “kiskutya vétel”, és azóta a Facebook folyton kutyás hirdetéseket nyom az arcodba? Ez azért van, mert még a böngészési előzményeidet is figyeli. Ennek kivédésére is vannak eszközök: a ma már egyre több böngészőben meglevő privát böngészőablakok. Sőt vannak alapból teljesen privát, az előzményeket soha nem tároló böngészők, mint a Firefox Focus.

Ez azonban néhány esetben kellemetlenséget okoz. Például ha így minden nap újra és újra be kell lépni kétlépcsős azonosítással több fontos weboldalra. A probléma megoldására az uBlock Origin vagy a Privacy Badger beépülő modulokat javasolják.

Nulláról, újra

Néha egyszerűbb valamit felrobbantani és újjáépíteni az alapoktól, mint javítgatni. Így az is szerepel a javaslatok között, hogy töröld a Facebook-regisztrációdat, majd csinálj egy teljesen újat. Mégpedig csak a legminimálisabb, feltétlenül szükséges, adott esetben fals adatokkal, amelyekre a tervezett használathoz okvetlenül szükség van.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Még ne szaladjon a postára ingyenes készpénzfelvételért!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 09:14
Bár a parlament megszavazta és a Magyar Közlönyben meg is jelent a készpénzfelvét ingyenességét postai POS-terminálra kiterjesztő törvény, az csak a jövő év elején lép hatályba.
Személyes pénzügyek Sokan megtalálták a tutit a befektetési alapokban
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 13:40
Ezt jelzi, hogy rengeteg pénzt raktak oda.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - Teljes az országos döntő mezőnye
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 12:59
Csongrád-Csanád, Baranya, és Zala vármegyei, budapesti, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Győr-Moson-Sopron vármegyei valamint Somogy és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei gimnáziumi csapatokkal lett teljes a döntős mezőny.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! Újabb hat csapat jutott be a döntőbe
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 16:26
Nógrád és Komárom-Esztergom, Heves és Bács-Kiskun valamint Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés és Hajdú-Bihar vármegyei csapatok küzdelmével folytatódott a pénzügyi verseny.
Személyes pénzügyek Mellbevágó adat, a nyugdíjasok több pénzt hoznak az államkasszának, mint amennyit kapnak
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 10:01
Karácsony Mihály a Nyugdíjas Parlament elnöke hosszas kutatómunka és számítások után bátran vállalja azt az állítását, miszerint a nyugdíjszaldó pozitív a költségvetés számára. A nyugdíjasok tehát nem anyagi terhet jelentenek az államnak, hanem bevételt hoznak. Folytatódik laptársunk, szintén a Klasszis Média Lapcsoporthoz tartozó Piac&Profit, valamint az Oltalom Rádió közös műsora, a Nyugdíjszerviz Süle-Szigeti Bulcsúval és Karácsony Mihállyal. Magyarország első szolgáltató podcastja, ahol minden érintett választ kaphat kérdéseire. Egy műsor, amelynek témái előbb-utóbb minden családban előkerülnek.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2024 tavasz, 2. forduló 3. nap
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Csongrád-Csanád, Baranya, és Zala vármegyei, budapesti, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Győr-Moson-Sopron vármegyei valamint a Somogy és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei csapatoknak!
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2024 tavasz, 2. forduló 2. nap
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Nógrád és Komárom-Esztergom, Heves és Bács-Kiskun, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés és Hajdú-Bihar vármegyei csapatoknak!
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - Hat csapat már bemasírozott a döntőbe
Privátbankár.hu | 2024. április 4. 16:41
A Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny második fordulójának első versenynapján Veszprém és Tolna, Vas és Fejér valamint Pest vármegye csapatai vehettek részt.
Személyes pénzügyek Húszból csak egy pénzügyi guru tudja, mit beszél?
Eidenpenz József | 2024. április 2. 05:41
Nagyon sok kisbefektető, megtakarító az internetről, közösségi médiából, influenszerektől próbál tájékozódni a pénzügyekről. Ám kutatások szerint ezek túlnyomó része nem ért ahhoz, amit csinál. Ráadásul ez még a jobbik eset, mások ugyanis még manipulálhatják is a követőiket, ami károkat okozhat. A szakértők szabályozást sürgetnek a kontárok és csalók kiszűrésére. Hogyan ismerhetjük fel a rossz influenszereket?
Személyes pénzügyek Ki mit hoz be? Ki mit visz ki? Árverésre ment a whisk(e)y
Kenessei András | 2024. március 29. 14:07
A világ egyik legismertebb árverezőháza izgalmas aukción vitte kalapács alá a Föld egyik legismertebb égetett szeszfajtáját, amelynek erőteljes angolszász, pontosabban kelta utódnépi kötődése van. Az árverés, a várakozásokat beváltva, nagy sikerrel zárult.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG