<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
Sok tízezer felhasználó az egész Facebook-törlését javasolja a botrány nyomán – leginkább valamely másik közösségi oldalon. Ebből is látszik, hogy szükség van az ilyen oldalakra, de legalábbis nagy előnyeik vannak. Ezért mielőtt elhamarkodott lépést tennénk, inkább érdemes áttekinteni, milyen lehetőségeink vannak a védekezésre.
(Pixabay)

A Facebook adatszivárgási botránya miatt egész mozgalmak bontakoztak ki a cég és szolgáltatása ellen, például “#Deletefacebook” (töröld a Facebook-ot) címkével a Twitteren. Ehhez szerdán két óra alatt tízezren csatlakoztak. “Ne csak deaktiváld Facebook-regisztrációdat, hanem töröld is”, “így maradj Messenger-felhasználó, miközben a Facebook-tól elbúcsúzol”, és még számos más jó tanács kering. Eközben a cég és tulajdonosa, Mark Zuckerberg az adatvédelem szigorítását ígéri.

Ne töröld a Facebook-ot, hiszen annak van sok előnye is, ehelyett használd okosabban – javasolja a Lifehacker. A beállítások jó megválasztásával szabályozhatjuk, milyen adatokhoz adunk hozzáférést, és kinek.

A Facebook-nak való hátat fordításnak is több fokozata van. Az egyik, hogy megtartod, de nem használod tovább. Nem jelentkezel be, megmarad profilod, de törlöd a könyvjelzőt, a mobil-alkalmazást, nem osztasz meg semmit. A másik, hogy “deaktiválod”, ideiglenesen felfüggeszted a használatát. Ezzel nem törlődik, de láthatatlanná válik a profilod, legalábbis a legtöbb esetben. Néhány adat, például hozzászólás ugyanis nyilvános marad.

Drasztikus megoldások

A legdrasztikusabb megoldás, ha törlöd magad teljesen. Ekkor van 90 napod, hogy meggondold magad, amire szükség is lehet. Például számos más szolgáltatás, weboldal, ahová eddig Facebook-fiókoddal léptél be, szintén elérhetetlenné válhat számodra.

A törlés előtt ezeket nem árt másféle hozzáférésre változtatni, hacsak nem akarod internetes, digitális jelenléted egyéb fontos részeit is lenullázni. A profil törlése előtt nem árthat lementeni az emlékeket, fotókat számítógépünkre. (Ezeket megőrizni a Beállítások/Általános/“Tölts le egy másolatot a Facebookon tárolt adataidról” pont alatt lehet.)

Kiirtani a hozzáféréseket

A Facebook megtartásához, de as kockázatok csökkentéséhez vezető út, ha nem használjuk a Facebook-profilt más weboldalakon történő belépésre. Ilyenkor azok ugyanis hozzáférést kapnak bizonyos adatainkhoz. A legtöbb weboldal több lehetőséget is felkínál az azonosításra: Facebook-profil, Google-profil, Twitter, egyéb közösségi oldal, vagy külön  regisztráció, általában e-mail-cím alapon.

A Facebook-unkhoz hozzáféréssel rendelkező oldalak, alkalmazások listája a Beállítások/Alkalmazások menüpontban található, ahol pár kattintással mindjárt ki is szórhatjuk, ami nem kell. Vagy amiről már azt sem tudjuk, mi az. (A Lifehacker szerint azonban ilyenkor az alkalmazások a korábban már megszerzett adatokat úgyis megtartják.)

Macerás, de biztonságosabb

Biztonságosabb lehet mindenhova külön kell regisztrálni. Az új és új regisztrációk macerásak ugyan, sokkal inkább, mint egyszerűen rányomni a kék Face-gombra, de biztonságosabb így. Érdemes tudni, hogy annak titkosított, kifejezetten a biztonságra rámenő e-mail-szolgáltatások is, például a Protonmail. A bejelentkezési nevek és jelszavak káoszában pedig jelszó-menedzser programot lehet használni.

Teljesen, általánosan is ki lehet iktatni a profilunkal való belépés lehetőségét, az úgynevezett “Facebook-integrációt” az említett Alkalmazás-oldalon. (“Alkalmazások, weboldalak és bővítmények” pont.) Kérdés, megéri-e a plusz macerát.

Amikor a haverok viszik az adatokat

Ez alatt vagy mellett van a “Mások által használt alkalmazások” beállítás, amelyről  a Facebook ezt írja: “Az olyan emberek, akik láthatják az adataidat, magukkal vihetik azokat az általuk használt alkalmazásokba. Itt adhatod meg, hogy mely kategóriába tartozó információkat vihetnek magukkal mások.” Majd pedig: “Kikapcsolhatod a platform összes alkalmazását. De ne felejtsd el, hogy te sem fogsz tudni használni egyetlen játékot vagy alkalmazást sem.”

Légy szűkszavú

De ha nem játszol, lehet, hogy ez cseppet sem baj. Ettől még tarthatod a kapcsolatot másokkal, láthatod fotóikat, bejegyzéseiket, amire a Facebook-ot eredetileg kitalálták.

Még egy fontos védelem, ha csökkented az adatok körét, amelyeket a Facebook-nak megadsz. Nem feltétlenül kell a születésnap, főleg, ha utálod a sablonos gratulációkat. Lehet, hogy nem szükséges a munkahelyi e-mail, a címed, a második telefonszám sem. Van, aki még a nevét is szándékosan elírja, mondván, aki igazán fontos neki, az így is megtalálja. Használhatsz külön eldobható e-mail-címet, csak a Facebook-hoz.

Kikémleli a böngésződ

A múltkor rákerestél arra a neten, hogy “kiskutya vétel”, és azóta a Facebook folyton kutyás hirdetéseket nyom az arcodba? Ez azért van, mert még a böngészési előzményeidet is figyeli. Ennek kivédésére is vannak eszközök: a ma már egyre több böngészőben meglevő privát böngészőablakok. Sőt vannak alapból teljesen privát, az előzményeket soha nem tároló böngészők, mint a Firefox Focus.

Ez azonban néhány esetben kellemetlenséget okoz. Például ha így minden nap újra és újra be kell lépni kétlépcsős azonosítással több fontos weboldalra. A probléma megoldására az uBlock Origin vagy a Privacy Badger beépülő modulokat javasolják.

Nulláról, újra

Néha egyszerűbb valamit felrobbantani és újjáépíteni az alapoktól, mint javítgatni. Így az is szerepel a javaslatok között, hogy töröld a Facebook-regisztrációdat, majd csinálj egy teljesen újat. Mégpedig csak a legminimálisabb, feltétlenül szükséges, adott esetben fals adatokkal, amelyekre a tervezett használathoz okvetlenül szükség van.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Sokat spórolhat, aki jól választ hitelt
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 12:07
A korábbi évek kamatakcióival ellentétben idén az is karácsonyi ajándékként fogható fel, hogy a bankok lassítottak a személyi hitelek kamatainak emelésénél.
Személyes pénzügyek Egymillió magyar autósnak kell döntést hoznia
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 11:18
Közel egymillió autósnak, köztük majd félmillió magánszemélynek kell arról döntenie néhány napon belül, hogy szeretnének-e biztosítót váltani. Az inflációs hatás a biztosítások díját és a fedezetlenségi díjakat is jelentősen emeli, így érdemes alaposan megfontolni, hogy váltsunk-e, és ha igen, melyik társasághoz vigyük a kötelező biztosítást – írja a Bank360.hu.
Személyes pénzügyek Elkelt az összes hely a pénzügyi diákverseny országos döntőjében
Privátbankár.hu | 2022. november 23. 15:07
A végéhez ért a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! pénzügyi tudatossági verseny megyei fordulója, a Privátbankár.hu kihirdette a szakképző iskolák és technikumok diákjainak szervezett verseny országos döntőjének mezőnyét.
Személyes pénzügyek Már csak négy hely kiadó a pénzügyi diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2022. november 22. 16:13
Folytatódott a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! pénzügyi tudatossági verseny, amelyet a Privátbankár.hu idén ősszel a szakképző iskolák és technikumok diákjainak szervezett.
Személyes pénzügyek Itt vannak a betéti kamatsapka részletei, de vannak még kérdések
Privátbankár.hu | 2022. november 22. 11:10
Megjelent a rendelet.
Személyes pénzügyek Akár a foglalót is elbukhatja, aki így vásárol lakást
Privátbankár.hu | 2022. november 22. 10:50
Előzetesen ellenőrizni kell, mennyi hitelt kaphatunk.
Személyes pénzügyek Nagy harc indult a megtakarítók kegyeiért - most egy biztosító szállt a ringbe
Privátbankár.hu | 2022. november 21. 10:17
Az elszálló infláció miatt kétszámjegyű hozamot kell ígérnie annak, aki a befektetők pénzére hajt. Az állampapírok jelenleg a 3-6 éves konstrukcióiknál kínálnak ilyet induláskor, rövidebb lekötésekre banki betétnél is találni már 12 százalékos kamatajánlatot. Most pedig egy biztosító rukkolt elő öt év alatt 50 százalékos hozamot garantáló lehetőséggel – írja a Bank360.hu.
Személyes pénzügyek Továbbra sincs jó hírünk az eurót venni szándékozóknak
Privátbankár.hu | 2022. november 21. 07:34
A forint nem akar erősödni, hétfő reggel is a 407-es szint közelében cserélt gazdát a hazai bankközi devizapiacon, valamennyivel a pénteki záróértéke alatt.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2022 ősz, 2. forduló 5. nap
Privátbankár.hu | 2022. november 21. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Békés megyei és budapesti csapatoknak!
Személyes pénzügyek Újabb megyékből vannak meg a továbbjutók a pénzügyi diákversenyen
Privátbankár.hu | 2022. november 17. 17:03
Nehéz helyzetbe került a zsűri a Legyél Te Is Pénzügyi Junior Klasszis megyei fordulójának harmadik napján, mert nagyon szoros mezőnyt alkottak a Pest megyei, a Tolnát képviselő, a hevesi és a nógrádi csapatok. Végül a jók közül a legjobbak jutottak tovább a december 8-i, országos döntőbe. A megyei elődöntők még november 22-ig folytatódnak.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG