<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
Sz.-F. Zsolt Sándor 7,7 milliárd forintot nyúlt le az ügyfelektől, az egész cégháló több mint tízmilliárdot. Jól hangzó külföldi nevek mögé bújtak, és mellbevágó, havi kilenc százalékos hozamot ígértek akkor, amikor a banki kamat évi kettő. Mintegy kétezer károsult biztosan van, de valószínűleg több is.

Nem kevesebb, mint 1,251 milliárd forintra büntetett különböző cégeket és személyeket az MNB. Messze kimagaslik az eddigi eljárások köréből, a Kulcsár-ügy óta nem volt ekkora nagyságrendű ügy, ami általános tapasztalatokkal is szolgál – mondta el Windisch László, az MNB illetékese sajtótájékoztatón. (A képen balra.)

A Fortress Holdings LLC, a Flow Money Kft. és Ltd., valamint magánszemélyek összesen több mint tízmilliárd forintot vettek át gyanútlan ügyfelektől, tőkegaranciával, hozamgaranciával, ami azonban teljesen irreális volt, havi (!) kilenc százalékot ígértek most, amikor a banki kamatok 1-2 százalék körül járnak. A felügyeleti szerv megállapította, hogy rosszhiszeműen jártak el. Három másik országba is átvezettek a szálak.

Csak másfél milliárd került elő

Az elkövetők bankszámláin csak 1,5 milliárd forintot foglaltunk le, ami alapja lehet a befektetők kártalanításának és kisebb részben a felügyeleti bírságnak is – mondták el. Az ügyfeleket, vagy inkább áldozatokat arra biztatják, hogy jelentkezzenek az illetékes rendőri szerveknél.

 

Általános tanulság, hogy az alacsony kamatkörnyezetben, növekvő kockázati éhség mellett elszaporodhatnak a hasonló esetek, ahol rosszhiszemű csalók igyekeznek kihasználni az ügyfelek helyzetét. A hasonló visszaéléseket egyébként egyértelműen tiltja a Büntető Törvénykönyv (engedély nélküli, jogosulatlan pénzügyi tevékenység), de általában más bűncselekmények is megvalósulnak, mint a csalás. Az elkövetők ugyanis eleve tudják, hogy nem fogják tudni visszafizetni az összegeket.

 

A kisembereken csattan az ostor?

Évente 10-20 hasonló eset is az MNB elé kerül, tízmilliárdos nagyságrendben, egyes elkövetőknek a jelek szerint már kész receptjei vannak. Az áldozatok sokszor okozottan kiszolgáltatott, kispénzű, pénzügyileg képzetlen, tájékozatlan ügyfelek, ezért az MNB nyomatékosan szeretné rájuk felhívni a figyelmet.

Hogyan lehet megismerni a hasonló csalókat? Általában nagyon rövid időre nagyon magas hozamot ígérnek, mint itt is a havi kilenc százalékkal. Az senkit ne tévesszen meg, ha elégedett ügyféllel találkozik, mert egy darabig mindig kifizetik az ügyfeleket, „beetetésként”, illetve amíg jönnek bőven újabbak. Gyanús az is, ha nagyon agresszív marketinggel találkozunk, a cégnek pedig nincsen rendes infrastruktúrája, irodája, az ügyfelekkel például kávézókban tartja a kapcsolatot. Sokszor közvetítőket is megtévesztenek, irreálisan magas jutalékot ígérve nekik.

Nem létezik, de azért hasonlít

Az MNB honlapján van egy „figyelmeztetések” menüpont, illetve le lehet kérdezni a piaci szereplők engedélyeit is, meg lehet győződni arról, legális-e a cég – mondta el Windisch. (A kissé áttekinthetetlen honlap felugyelet.mnb.hu aloldalán, a „piaci szereplők” menüpontban – a szerk.) Az MNB az utóbbi időben tíz határozatban közel kétmilliárd forintnyi bírságot szabott ki, ezen ügyek során 13 milliárd forintnyi forrást vontak el az ügyfelektől – tették hozzá.

A Fortress-ügyben szövevényes céghálót alakítottak ki, amelyben nem létező cég (Fortress Insurance Company) vitte a főszerepet, amely nevében és logójában is hasonlított egy USA-beli pénzügyi társaságra – mondta el Végh Richárd.(Az első képen középen.) Volt még a listán máltai bejegyzésű társaság, illetve a hazai Flow Money Kft. és a brit Flow Money Inc., mint közvetítők, amelyek magas jutalékot kaptak. Összesen több mint tízmilliárd forintért gyűjtöttek össze befektetéseket. Több számlát zároltak magyarországi hitelintézeteknél és külföldi felügyeletek is zároltak ottani (máltai, osztrák) számlákat. A zárolt másfél milliárd azonban csak a töredéke a teljes összegnek.

Zsoltika a nagy hunyó

Részben azért, hogy megtévesszék a befektetőket, nemzetközi pénzügyi csoport látszatát keltették a szereplők. Bebizonyosodott azonban, hogy semmilyen külföldi hatóságtól nem rendelkeztek engedéllyel. Az MNB februárban megtiltotta a cégeknek a tevékenységet, ennek ellenére később is folytatták. Többször adtak ki sajtóközleményt is.

Az ügyben központi szerepet kapott Sz.-F. Zsolt Sándor, aki legalább 1055 befektetővel került kapcsolatba, és ennek során 7,7 milliárd forintot vett át közvetve vagy közvetlenül pénzeszközöket. 2013 novemberét követően Sz.-F. Zsolt Sándor tevékenységét a Fortress Holdings LLC nevében folytatta, legalább 1606, legfeljebb 1654 olyan befektető lehetett, akik ezzel a társasággal álltak kapcsolatba, és ennek során mintegy 2,7 milliárd forintot adták át közvetve vagy közvetlenül.

Eltartott egy darabig a felgöngyölítés

A minimális befektetési összeg félmillió forint volt, de igen magas összeggel is szálltak be személyek. A zárolt összegből az MNB nem tud senkit kártalanítani, azt polgári jogi eljárásban lehet majd kérni – hangzott el.

Újságírók szerint már tavaly nyáron is nyilvánosságra kerültek ennek a „cégcsoportnak” az ügyei, mégis hosszú hónapokig eltartott, amíg a tiltásig és a rendőrségi feljelentésig eljutottak. Az MNB szerint már korábban is tájékoztatták a közvéleményt és ideiglenes intézkedéseket tettek, mindent megtesznek a gyors lebonyolításért.

Piramis ez, nem szövőgyár

Nem találtak arra utaló jelet, hogy ténylegesen is befektettek volna a szereplők, tehát inkább klasszikus piramisjátékról volt szó, ahol az új belépők pénzéből fizetik ki a régieket. Arra a kérdésre, hogy az érintett elkövetők szabadlábon védekeznek-e vagy sem, és ha igen, akkor ezalatt is folytatják-e áldásos tevékenységüket, az MNB nem tartotta magát illetékesnek nyilatkozni.

Sokkal több befektető érintett általában, mint amennyit feltárnak, magas a látencia – mondták el. Körülbelül kétezer befektetőre vonatkozó szerződéseket foglaltak le, de valószínűleg vannak többen is.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Erre költötték a háztartások a növekvő béreiket
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 25. 18:12
Annak ellenére, hogy a hazai bérek átlagban nominálisan 7,2, reálértéken 6,3 százalékkal nőttek a második negyedévben, a kiskereskedelmi forgalom még mindig nem állt vissza a koronavírus-járvány előtti szintre – állapítja meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a legfrissebb inflációs jelentésében. Egyúttal feltárta, hogy akkor mi is lett ezekkel a többletpénzekkel.
Személyes pénzügyek Ezt tehetik a családok a beígért szja-visszatérítéssel
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 24. 10:31
Az eddigi bejelentések alapján a gyermeket nevelő családok jövő februárban visszakapják befizetett személyi jövedelemadójukat a 2021-es átlagbérnek megfelelő adószintig. Mutatjuk, mire használható az összeg.
Személyes pénzügyek Hitelmoratórium: 200 ezren már törlesztik a hitelüket
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 23. 10:25
Fél év alatt közel kétszázezer volt moratóriumos hitel esetében kezdték meg ismételten a törlesztést a banki ügyfelek a nyárig. A moratóriumra igénybevételére jogosult lakossági hitelek immár kisebb fele van a fizetési stop védőhálója alatt.
Személyes pénzügyek Babaváró az Ersténél: az ügyfelek 90 százalékának kell a 10 millió forint
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 23. 10:05
A pénzintézet eddig 200 milliárd forint kölcsönt folyósított.
Személyes pénzügyek A szoros bizalmi légkör az egyik titka az MKB Private Banking és ügyfelei kapcsolatának
PR | 2021. szeptember 22. 10:47
A privátbankárok minden esetben bankjuk legjobb szolgáltatásait és termékeit biztosítják ügyfeleik számára, annak érdekében, hogy a vagyoni helyzetükhöz és egyedi igényeikhez legjobban illeszkedő megoldásokat élvezhessék – mondja Pleschinger Gyula Márk, az MKB Private Banking igazgatója. Az egyre inkább elfogadottá váló családi vagyontervezés során nemcsak az öröklésre és az előbb-utóbb elkerülhetetlenné váló generációváltásra koncentrálnak, hanem a család valamennyi tagjának bevonására is törekszenek.
Személyes pénzügyek A verseny lenyomja a jegybanki kamatemelést a személyi kölcsönöknél
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 21. 14:47
Miközben ma délután 15 bázisponttal megugrott a jegybanki alapkamat, a money.hu összegzése szerint a nyár és az ősz eleje inkább akciókkal, semmint érdemi kamatemelésekkel telt és telik a személyi hitelek piacán.
Személyes pénzügyek Milyen utazásról álmodozhatunk ősszel?
Draskóczy Dániel | 2021. szeptember 20. 18:46
Az elmúlt másfél évben az életünk ezerféleképpen változott meg, többek között a külföldi utazásokra egy ideig nem lehetett menni. Az utóbbi hónapokban ugyan az oltásoknak köszönhetően több állam is könnyített a beutazási szabályokon, ám sok országban jelenleg is hétről-hétre változnak az előírások. Éppen ezért nagy kérdés, hogy az ősz során a járvány újabb hulláma miatt bezárulnak a kapuk, vagy az oltások valóban kellő védelmet nyújtanak, és szabadon utazhatunk majd?
Személyes pénzügyek A lakáshitel törlesztésére is kaphatunk adókedvezményt: mutatjuk, hogyan
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 19. 11:34
A nagyobb hazai egészségpénztárak zöme önsegélyező pénztárként is működik, ennek köszönhetően pedig számos egyéb szolgáltatást vehetnek igénybe a tagok az egészségpénztár által nyújtott lehetőségek mellett. A Bank360 szakértői összefoglalták, hogy milyen önsegélyező pénztári szolgáltatások vehetők igénybe a nagyobb szolgáltatóknál, illetve, hogy miért érdemes élni ezzel a lehetőséggel.
Személyes pénzügyek Rárepültek a magyarok a kormány havi 5 ezer forintos nászajándékára
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 19. 09:15
Soha nem vették még igénybe olyan sokan az első házasoknak járó adókedvezményt, mint ahányan tavaly. Az szja-bevallások adatai alapján 2020-ban a 105 ezer első házas összességében 4,2 milliárd forintot spórolt.
Személyes pénzügyek Több külföldi nyaralás, több utasbiztosítás
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 18. 14:39
A biztosítók visszajelzései alapján egyértelműen látszik, hogy az utazási kedv a 2019-es évhez közelített idén, emellett pedig az igény is egyre nagyobb az utasbiztosítások iránt. A Bank360.hu a nyári szezon tapasztalatairól kérdezett utasbiztosítókat.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos