<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p
Csökkenő taglétszám mellett nőttek a befizetések a nyugdíjpénztáraknál.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak taglétszáma csökken, de a megmaradt ügyfélkör egyre többet fordít a saját pénzéből öngondoskodásra, így kompenzálja a munkáltatók egyre visszafogottabb hozzájárulásait - írja a Világgazdaság.

A lap keddi cikke szerint évtizedes mélypontra süllyedt az önkéntes nyugdíjpénztárak taglétszáma, a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint szeptember végére alig 1,2 millió tagjuk maradt. A tagdíjbevételek azonban a csökkenő létszám ellenére nőttek: az első kilenc hónapban 60,6 milliárd forintnyi befizetés érkezett a pénztárakba, ennek több mint a felét a tagok saját befizetései adták. Az idén először fordult elő a pénztárak 19 éves történetében, hogy a tagok saját befizetései meghaladták a munkáltatói hozzájárulásokat.

A kasszák vagyona 962,6 milliárd forint volt, kilenc hónap alatt csaknem 50 milliárd forintnyi hozammal gyarapodott. Január és szeptember között mintegy 5,4 százaléknyi nettó hozam keletkezett a portfóliókon, ami évesítve átlagosan 7,2-7,3 százalékos hozamot jelent. Maguk a pénztárak egyébként működési szinten továbbra is veszteségesek, kilenc hónap alatt 732 millió forintos mínuszba kerültek.

A magánkasszák vesztesége 249 millióról 477 millió forintra nőtt egy év alatt, ami nem meglepő, hiszen működési bevételeik a kiadásaik alig felét fedezik. A tagok vagyona eközben 9,6 milliárd forintnyi hozammal gyarapodott, ami nagyjából 5 százalékos hozamnak felel meg kilenc hónap alatt. A megmaradt 63,5 ezer pénztártagnak összesen 192,7 milliárd forintja van a pénztárakban, amelyek száma gyorsan fogy. A jegybank adatai szerint nyolc pénztár volt még meg a harmadik negyedév végén - ismerteti a lap.

Személyes pénzügyek Döntött a kormány: nagy változások jönnek a lakásbiztosításoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 09:22
A THM-plafonnál be kell számítani a lakásbiztosítás díját is - emellett minden év márciusában ingyen felmondhatjuk a lakásbiztosításunkat.
Személyes pénzügyek Hirtelen sokkal olcsóbb lett a hitel a magyar bankoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 08:47
Az elmúlt hónapokban megszokott kamatemelésekkel ellentétben komoly kamatcsökkentésekkel futnak neki a februárnak a pénzintézetek – derült ki a BiztosDöntés.hu adataiból.
Személyes pénzügyek Fékre lépett a lakáshitelpiac, csak a támogatott hitelek pörögtek
Király Béla | 2023. február 1. 11:10
Szűkült a lakáshitelezés múlt évben, a támogatott hitelkonstrukciók pedig nagyobb teret nyertek, derült ki a jegybank friss adataiból. A hitelfelvevők okos döntésekkel mégis közelebb juthatnak az új otthonhoz. Ennek okait mutatja be money.hu anyaga.
Személyes pénzügyek Biztos, hogy mindent tud a bankszámlájáról?
Privátbankár.hu | 2023. január 29. 12:49
Több szempontból is fókuszba kerülnek a mindennapi bankoláshoz köthető kiadások január végén. A jövőben olcsóbb lehet az úgynevezett alapbankszámla.
Személyes pénzügyek "Hónapról hónapra, napról napra élek" - így látják az inflációt az emberek
Bendl Vera – Izsó Márton | 2023. január 28. 14:38
Tejterméket egyre kevesebbet vesznek, százezreket hagynak ott nagybevásárlásnál, kezdik felélni tartalékaikat az emberek. Van, aki kapott béremelést, de mindenki tud említeni több olyan terméket is, amelynek az új ára nagyon érzékenyen érinti. Hogy melyek ezek, és hogyan reagálnak az emberek az inflációra, kiderül a videóból.
Személyes pénzügyek Hiába nőtt az átlagkereset, rossz hírt kaptak a lakáshitelesek
Privátbankár.hu | 2023. január 25. 17:23
Hiába nőtt az átlagbér, a lakáshitelesek mégsem örülhetnek – itt van, miért.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! Diákverseny 2023 tavasz - online találkozó regisztráció
Privátbankár.hu | 2023. január 25. 15:43
Regisztráció a február 22-i online találkozóra.
Személyes pénzügyek Immár tény: az infláció csúnyán megette a gáláns béremeléseket
Privátbankár.hu | 2023. január 25. 08:30
Bár a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete novemberben mintegy tíz százalékkal volt magasabb, mint októberben, az infláció miatt havi szinten már csökkent a reálkereset.
Személyes pénzügyek Még mindig hullámvasúton ül a forint
Privátbankár.hu | 2023. január 23. 19:13
A forint az előző heti erősödését követően gyengüléssel indította a hetet  a főbb devizákkal szemben a bankközi devizakereskedelemben.
Személyes pénzügyek Szegényebb vármegyékben nehezebb hitelhez jutni
Privátbankár.hu | 2023. január 23. 08:16
A Bank360 elemzése a KSH kereseti adatait vetette össze a hitelbírálat módszertanával.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG