Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A márciusihoz képest sokkal kevesebb munkahely szűnt meg az újabb korlátozásokat, lezárást hozó novemberben Ausztriában. A magyar foglalkoztatottak száma pedig csak csekély mértékben csökkent, bár ezzel is csúcstartók lettünk. A karácsony utáni harmadik lezárással azonban tovább romolhat a helyzet.

November elején kezdődött a koronavírus második hulláma miatt elrendelt korlátozási, zárási hullám Németországban, Ausztriában és több más országban. Ennek ellenére az ottani munkaerő-piac viszonylag jól megúszta, sokkal kevesebb munkahely szűnt meg, mint tavasszal, az első hullám idején.

Az év 11. hónapjában 28 288 munkahely veszett el októberhez képest, és 54 983 az előző év hasonló hónapjához képest – derül ki a Sozialversicherung.at társadalombiztosítási szervezet adataiból. Összehasonlításképp, márciusban 187 ezer munkahely szűnt meg Ausztriában, majdnem egyforma a szám 2020 februárral és 2019 márciusával összehasonlítva. Az előző hónapokban, 2020 augusztusban, szeptemberben és októberben egyébként 40-45 ezer között mozgott a megszűnő állások száma év/év alapon.

Több magyart küldtek el, mint románt

Így a második hullámot novemberben még viszonylag jól vészelte át az osztrák gazdaság. Ám egy jelentős különbség, hogy márciusban még síszezon volt, ami magasabb foglalkoztatással szokott járni. A november pedig amúgy is inkább holtszezonnak számít az olyannyira jelentős turizmusban.

Az Ausztriában dolgozó magyarok száma (Sozialversicherung.at)Az Ausztriában dolgozó magyarok száma (Sozialversicherung.at)

A magyar dolgozók száma 90 011 volt novemberben, ezzel egy hónap alatt 2792, egy év alatt 2844 fővel csökkent. Márciusban ezek a számok még több mint –23 ezer, illetve –18 ezer főt tettek ki. Novemberben ezzel egyébként még mindig a magyarok a csúcstartók a külföldi országok között, a román állampolgárok körében mintegy 2000, a lengyelektől 1000, a szlovákok és németek közül 900, illetve 800 főt nem foglalkoztattak tovább. Összesen mintegy 13 800 külföldi és 14 500 osztrák veszítette el munkáját az ősz utolsó hónapjában.

Az Ausztriában dolgozó magyarok számának változása év/év alapon (Sozialversicherung.at)Az Ausztriában dolgozó magyarok számának változása év/év alapon (Sozialversicherung.at)

Életbe lépett a harmadik lezárás

Bár a sípályák karácsonykor még üzemeltek, sok kapcsolódó létesítmény (szállodák, éttermek, wellness stb.) már nem. Nagyon valószínű, hogy az osztrák munkanélküliség tovább nő az év végével. Főleg, mivel szomszédainknál éppen szigorítottak a lezáráson.

December 26-án életbe lépett a “3. Lockdown. Ez egész napos országos kijárási korlátozást, a személyes kapcsolattartás szigorú korlátozását jelenti. Az alapszükségleteket kiszolgáló boltokon kívül minden üzlet zárva marad, ahogy a vendéglátó- és szálláshelyek, valamint a kulturális és szabadidős létesítmények is írta az ORF.

Az Ausztriában dolgozó külföldi állampolgárok száma I. (Sozialversicherung.at)Az Ausztriában dolgozó külföldi állampolgárok száma I. (Sozialversicherung.at)

Tízezer magyar munka nélkül?

A Népszava riportja hasonló számokról ír, szerintük a járvány kezdete óta mintegy tízezer magyar vesztette el állását Ausztriában.

Ez már az osztrák-magyar határátkelők csökkenő forgalmán is meglátszik. Munkaügyi szakértők szerint várható volt, hogy a sok szigorú korlátozás és a jóval rövidebb szezon a turizmus-vendéglátásban elbocsátási hullámhoz vezet, és emiatt sok dolgozót nem hívnak vissza a téli szezonra sem. Akinek nincs állandó lakcíme Ausztriában, annak ott nem jár a munkanélküli segély. Magyarországon pedig három hónapig legfeljebb nettó 120 750 forint az álláskeresési járadék, amivel nincsenek kisegítve.

Ezért sokan itthon nem is kérik, inkább kint keresnek tovább állást. Akik osztrák munkanélküli segélyre jogosultak, azok havonta körülbelül 1000 eurót (jelenleg mintegy 364 ezer forintot) kapnak – írták.

Az Ausztriában dolgozó külföldi állampolgárok száma II. (Sozialversicherung.at)Az Ausztriában dolgozó külföldi állampolgárok száma II. (Sozialversicherung.at)

Majdnem minden harmadik bécsinek külföldi útlevele van

Bécs lakosságának 31 százaléka nem rendelkezik osztrák állampolgársággal, vagyis csaknem minden harmadik bécsinek külföldi útlevele van – idéz az osztrák közszolgálati ORF egy felmérést. Ez a 2002-es 16,4 százalékhoz képest közel duplázódás.

A város lakosságának majdnem fele migrációs hátterű, mert 45,9 százalékuknak mindkét szülője más országban született. Az osztrák főváros lakossága a 2020. január elsejei adatok szerint 1,322 millió fő volt. Ebből az Európai Unió tagállamaiból érkezők több mint 260 ezren voltak. A legtöbben Németországból érkeztek, majdnem 50 ezren. Őket követik a lengyelek és a románok, míg a magyarok a 25 144 fővel a negyedik helyen állnak. Nem EU tagállamból a legnagyobb létszámban még mindig a szerbek és a törökök vannak.

Üres étterem az Alpokban (Pixabay.com)Üres étterem az Alpokban (Pixabay.com)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Nagy januári gyorskölcsön-körkép: megéri, ha hirtelen kell a pénz?
Privátbankár.hu | 2021. január 26. 19:41
Az elmúlt három évre jellemző tendencia, hogy januárban több szabad felhasználású személyi kölcsön fogy, mint az azt megelőző év decemberében. Az idei adatokat még nem ismerjük, de a Bank360.hu pénzügyi szakportál saját statisztikái alapján január első felében is jelentősen többen érdeklődnek a személyi kölcsönök iránt, mint 2020. decemberben. A hitelportál elemzői azt vizsgálták meg, hogy megéri-e hiteligényléssel indítani az új évet, illetve hogy mennyibe kerül ez annak, aki végül így tesz.
Személyes pénzügyek 1,6 millió családnak jött jól eddig a hiteltörlesztési moratórium
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 26. 07:31
A Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint a kormány jó döntést hozott, amikor kilenc hónapra és automatikusan minden hitelre meghirdette a hiteltörlesztési moratóriumot.
Személyes pénzügyek A 13. havi nyugdíj első részlete érkezik februárban
OS | 2021. január 20. 12:38
A 2021-ben egy átlagos összegű (150 600 forintos) nyugdíjban részesülő személy közel 37 650 forintot kap 13. havi nyugdíj címén 2021 februárjában a havi nyugdíján felül - olvasható Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter közleményében.
Személyes pénzügyek Lakásbővítés és felújítás: összegyűjtöttük, mit érhetsz el csokkal és lakásfelújítási támogatással
Privátbankár.hu | 2021. január 19. 19:19
2021 az otthonteremtés és a lakásfelújítás éve lehet az állami otthonteremtési programnak köszönhetően. Pénzügyi szakértővel vizsgáltuk meg, mennyi pénzt használhatnak fel a családosok, ha bővítésre és felújításra keresnek finanszírozási lehetőséget.
Személyes pénzügyek Óriási jövedelmi különbségeket mértek az országban
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 19. 07:04
Az adóhatóság adatai szerint 2019-ben a bruttó 295 ezer forintos átlagos havi munkaviszonyból származó jövedelem nettó havi 200 ezer forintot jelentett. Településtípusonként ettől jelentős eltérést mértek, Magyarország 19 megyéjéből 14-ben az országos átlag alatt volt a havi nettó kereset - közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt.
Személyes pénzügyek Itt van, hogy pontosan mikor utalják idén a nyugdíjakat
Baka F. Zoltán | 2021. január 15. 09:47
Három hónap lesz majd, amikor eltér a rendtől a kifizetések időzítése.
Személyes pénzügyek Szép számmal voltak magyarok, akik még a járvány alatt is gazdagodtak - itt a legfrissebb privátbanki körkép!
Csabai Károly | 2021. január 13. 06:07
Nemcsak a hazai privátbanki szolgáltatók által kezelt vagyonok gyarapodtak két számjeggyel 2020-ban, hanem az ügyfelek száma is megugrott. E válsághelyzetben szokatlan jelenség oka, hogy a Covid-19 miatt március közepén elrendelt globális veszélyhelyzet hatására annyira olcsóvá váltak a befektetések, hogy nem kevesen gondolták úgy, most időszerű beszállniuk, akár a kockázatosabb eszközökbe is, mint például a részvényekbe. Ám, hogy e pozitív tendencia az idén folytatódik-e, az elsősorban attól függ, sikerül-e a gazdaságnak visszatérnie a rendes kerékvágásba – derül ki legfrissebb, exluzív privátbanki felmérésünkből.
Személyes pénzügyek 5 milliárd marad a zsebekben, ingyenesen intézhetünk több ügyet is
MTI | 2021. január 10. 12:53
Január 1-től évi másfél millió államigazgatási ügy intézése vált ingyenessé, idéntől ugyanis illetékmentesek az elsőfokú közigazgatási eljárások - közölte Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára az MTI-vel.
Személyes pénzügyek 400 ezer forint közelébe ért a bruttó átlagfizetés tavaly októberben
MTI | 2021. január 6. 10:11
8,8 százalékkal volt magasabb, mint az egy évvel korábbi.
Személyes pénzügyek Elektromos bringára ad pénzt az állam - indul az újabb pályázati kör
Privátbankár.hu | 2021. január 3. 08:50
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium elektromos rásegítésű kerékpárok megvásárlását támogató kiírásának második körében 2021. január 4. és 8. között várják a pályázatokat. 
Friss
hírlevél