TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Újabb év, újabb határidő és újabb dilemma - a magánnyugdíjpénztári tagok nem unatkoznak. Március végéig kell dönteniük, hogy továbbra is pénztártagok maradnak-e avagy sem - csakhogy az átlépéssel kapcsolatos részletszabályok egyelőre nem ismertek. Ennek hiányában pedig érdemes kivárni.

A Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló, tavaly decemberben elfogadott törvény szerint 2012. március 31-ig kell írásbeli nyilatkozatot tenniük azoknak a magán-nyugdíjpénztári tagoknak, akik a későbbiekben át akarnak lépni az állami nyugdíjrendszerbe. A Stabilitás Pénztárszövetség azt javasolja, hogy amíg a maradó tagok állami nyugdíjjogosultságára vonatkozó részletszabályok nem tisztázottak a pénztártagok – a határidők figyelembevételével – várjanak a döntéssel.

Jogértelmezési vita a háttérben

A Stabilitás jogértelmezése ráadásul eltér attól, amit korábban kérdésünkre válaszolva az NGM küldött szerkesztőségünknek. A pénztárszövetség felhívja rá a figyelmet, hogy 2012. január 1-jétől bár a pénztártagok is keresetük 10%-kát nyugdíjjárulékként az államnak utalják, szolgálati idejük ezzel egyidejűleg tovább bővül. Vagyis a tavaly január végén a nyugdíjrendszerből "kizárt" 102 ezer tag mégiscsak kaphat nyugdíjat. A Stabilitás Pénztárszövetség a stabilitási törvényre hivatkozva azt írja, az apanázs az állami rendszerbe átlépők jussának 75%-a lesz. Az NGM azonban kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy a 2011. december 31. előtti időszakra a pénztártagok nyugdíjának 75%-át ugyan valóban az állam állja, de azt a magánnyugdíjpénztáraknak ki kell egészíteniük "100%-ra", vagyis az átlépők nem járnak rosszabbul. A gazdasági tárca szerint ugyanis a 2011 decemberét megelőző időszakra a 1997-es nyugdíjtörvény az irányadó.

A Stabilitás szerint mindenképp megéri kivárni, hogy a részleteket a kormány jogszabályi szinten is kidolgozza, a szövetség szerint a visszalépőknek járó állami nyugdíjának mértékéről is rendelkeznie kellene a jogalkotónak.

Ha marad valaki a pénztárnál

Annyi bizonyos, hogy azok, akik maradnak a pénztáruk mellett, csak önkéntes tagi hozzájárulással gyarapíthatják vagyonukat - és ezzel egyben hozzájárulnak ahhoz is, hogy fennmaradjon a pénzüket kezelő kassza. A lassan 15 hónapja bevétel nélkül tengődő kasszáknak az állam igen alacsony működési költségszintet ír elő - ezért is van tagdíjra a pénztáraknak, melynek beszedésére a tavaly év végén megváltoztatott jogszabály lehetőséget ad. A pénztártag számláján kezelt megtakarítás így megmarad, befizetései fejében pedig állami nyugdíjra is jogosult lesz.

Ha valaki visszalép az állami rendszerbe

2012. március 31-ig írásban nyilatkoznak magánnyugdíjpénztáruk felé azok, akik visszatérnének mégis csak az állami rendszerbe. A TB-be visszalépők tagsági jogviszonya 2012. május 31-vel szűnik meg. Az e napon érvényes egyéni számlaegyenleg képezi a végleszámolás alapját. Az egyenleg kilépési díjjal (1 ezrelék) és tagi kifizetéssel csökkentett részét a magánnyugdíjpénztár június közepén utalja át a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap részére. Hasonlóan a "visszaléptetés" első, tavalyi fordulójához az expénztártagok most is kaphatnak reálhozamot és tagdíj-kiegészítést - ez bizonyára sokakat elgondolkodtat majd. Figyelem, helytelen adatok vagy a kifizetés módját illető nyilatkozat hiányában ez az összeg nem a pénztártaghoz, hanem annak tb-számlájára kerül majd átvezetésre. A tagi kifizetésről 2012. május 31-ig lehet rendelkezni. Ez utóbbiak azonban még jogszabályi szinten nem kidolgozottak.

Ha átlép, ha nem, a nyugdíjreformról egyelőre keveset tudni

Hamarosan ki kell azonban derülnie, legkésőbb két héten belül, hogy a pénztártagok most milyen körülmények között léphetnek vissza az állami rendszerbe. Ezzel párhuzamosan azonban nem fog még mindig döntés születni a nyugdíjrendszer reformjáról - a kormányzat annak koncepcióját nyárra ígéri. Márpedig nem mindegy, hogy az egykori pénztári befizetések milyen formában kerülnek átvezetésre a tagi számlákon - egyáltalán az sem biztos, hogy lesz majd ilyen. Azt már az NGM-ben is komolyan veszik, hogy a nyugdíjrendszer reformja halaszthatatlan, ha nem akarják a nyugdíjjárulékot - mely beépült a szociális adóba - tovább emelni vagy megadóztatni a nyugdíjakat. A kormányzat által támogatott egyéni számlás, ún. svéd modell bevezetése azonban lehet, hogy túl drága lesz a költségvetésnek, ráadásul minimum 4-5 évbe telhet, mire teljesen kiépítik. A nyugdíjreform kihívásairól, az NGM által felvázolt megoldási javaslatokról bővebben itt olvashat >>>

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Kialakult a diákverseny országos döntőjének 19 fős mezőnye
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 15:43
Az eddig bejutott csapatok után az október 20-ai elődöntőkben egy kiskunfélegyházi, egy kiskunhalasi, egy szegedi, egy békéscsabai és egy budapesti team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. Nem csak a győztes csapat tagjai részesülnek majd jutalomban, a verseny támogatói, szakmai partnerei ugyanis számos értékes díjat ajánlottak fel.
Személyes pénzügyek Hátrányba kerültek a magyar munkavállalók Ausztriában a határzár miatt?
Eidenpenz József | 2020. október 21. 05:08
Majdnem a tavaly őszi szinten járt szeptemberben a magyar állampolgárok száma az osztrák munkaerő-piacon. Nagyjából stabilnak nevezhető a létszám a legfrissebb jelentés szerint Németországban is. Ám a korábbiaktól eltérően feltűnően több román, szlovén, lengyel, török, horvát és német kapott munkát Ausztriában, mint magyar. Kérdés, mi lesz a síszezonban – ha megtartják egyáltalán.
Személyes pénzügyek 400-450 milliárd forint maradhat az adósoknál a hitelmoratórium meghosszabbítása miatt
Privátbankár.hu | 2020. október 20. 11:11
Ez eddigi moratóriumosok 47 százaléka élhet a folytatással.
Személyes pénzügyek Már csak öt hely kiadó a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 18. 20:04
Az eddig bejutott kilenc megyei győztes után ugyanis a csütörtöki elődöntőkben egy zalaegerszegi, egy egri, egy kazincbarcikai, egy fehérgyarmati és egy nyíregyházi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. A még szabad öt helyért október 20-án, kedden kerül sor az utolsó elődöntőkre, amelyekben négy megye (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok), valamint Budapest csapatai csapnak össze.
Személyes pénzügyek További öt hely kelt el a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 16. 13:15
A múlt héten bejutott győri, szombathelyi, tatai és pápai csapat után az október 13-ai megyei elődöntőkben egy székesfehérvári, egy siófoki, egy villányi, egy szekszárdi és egy budaörsi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében.
Személyes pénzügyek Novembertől már az Erste sem értékesít lakástakarék-szerződést
Privátbankár.hu | 2020. október 14. 14:39
Mindezt a honlapján tette közzé a hitelintézet. A lépés szinte napra pontosan egy évvel azután következik be, hogy az OTP Bank is a piacról való - egyelőre átmeneti - kivonulásról döntött. MIndezek következtében október 31. után már csak a Fundamenta-Lakáskasszánál lehet új lakástakarék-szerződést kötni.
Személyes pénzügyek Otthonfelújítási programot indít a kormány a legalább egygyerekes családoknak
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 14. 10:04
2021. január elsején indul.
Személyes pénzügyek Sok lakáshiteles törlesztője megemelkedhet, amint lejár a moratórium
Privátbankár.hu | 2020. október 12. 08:19
A moratórium miatt nem, de a bankok közötti referencia kamatok emelkedése miatt pont a legnehezebb időszakban nőhet a változó kamatozású hitelek törlesztőrészlete. Sokakat érhet kellemetlen meglepetés, mikor a moratórium lejárta után újfent fizetniük kell a törlesztőrészleteket.
Személyes pénzügyek Négy hely már biztos a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 11. 12:09
Egy győri, egy szombathelyi, egy tatai és egy pápai csapat nyerte az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny október 8-ai megyei elődöntőit, így ők már készülhetnek a november 4-ei országos döntőre. Október 13-án, kedden újabb elődöntőkre kerül sor, ezúttal öt megye csapatai csapnak össze.
Személyes pénzügyek Csőtörésnél bánja igazán a magyar, hogy nincs lakásbiztosítása
Privátbankár.hu | 2020. október 10. 11:18
A legtöbben csak beázásnál vagy csőtörésnél eszmélnek. 100-ból 25 megkérdezettet ért már olyan káresemény, amikor jól jött volna a meglévőnél kiterjedtebb körű lakásbiztosítás. Bár a magyarok nagy része gondoskodik otthona biztosítási védelméről, sokan nem kezelik tudatosan szerződésüket, és nem követik figyelemmel, hogy pontosan mire is terjed ki a meglévő biztosítási csomagjuk – derül ki egy friss kutatásából.
Friss
hírlevél