Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az ombudsmannak a gazdasági helyett a nemzeti erőforrás miniszter adott tájékoztatást a pénztártagok nyugdíjáról. Az NGM hallgat, nem reagált arra sem, hogy a határidőt meg kellene hosszabbítani, Szabó Máté szerint a pénztártagoknak nem volt elég idejük ugyanis. Valójában információjuk nem volt - már tavaly december óta. Az utolsó 24 óra következik.

Az eddigi adatok tanúsága szerint nem vándorolnak át tömegesen a pénztártagok az állami tb-rendszerbe. Az MTI által megkérdezett nyugdíjkasszák minden átlépési nyilatkozatot befogadnak, amelyet szombaton éjfélig postára adnak a tagok (ezt a postai pecsét igazolja), az AXA - mivel a határidő szombatra esik - a hétfőn beérkező nyilatkozatokat is befogadja.

Péntekig az ING Nyugdíjpénztárnál 2.250 fő (11,3 százalék) jelezte visszalépési szándékát a társadalombiztosítási rendszerbe, az AXA Magánnyugdíjpénztárnál 1.751 fő (12,9 százalék), a Budapest Magánnyugdíjpénztárnál 200 fő (5,97 százalék), az MKB pénztáránál 390 fő (11,65 százalék), a jogutód nélkül megszűnő Aegon Magánnyugdíjpénztárnál csütörtök estig 3.845 fő (21,10 százalék), az OTP Magánnyugdíjpénztárnál keddig 1.577 fő (8,82 százalék) - tudta meg az MTI a pénztáraktól. Mint írtuk, a Stabilitás Pénztárszövetség adatai szerint keddig 9.656 tag (9,91 százalék) jelentette be visszalépési szándékát, friss adatokat jövő héten publikál a szervezet.

A parlament a gazdasági stabilitási törvény tavaly december végi elfogadásával több ponton változtatott a magánnyugdíjpénztári tagokra vonatkozó szabályokon. A magánpénztári tagságukat fenntartók esetében megszűnt a kötelező magánnyugdíjpénztári tagdíjfizetés, így az általuk fizetett tízszázalékos nyugdíjjárulék az állami nyugdíjkasszába kerül. A magánpénztárban maradók ugyanakkor állami nyugdíjjogosultságot kaptak, vagyis az Országgyűlés eltörölte azt a szabályt, hogy aki korábban pénztártag maradt, kilépett a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerből, ezért 2012 januárjától keresetei nem számítanak be majdani állami nyugdíjába.

Újra megnyitották ugyanakkor az állami pillérbe átlépés lehetőségét azon közel 100 ezer ember számára, akik fenntartották pénztártagságukat. Az állami pillérbe visszalépő magánpénztártagok a tagdíj-kiegészítésüket, valamint reálhozamukat - akárcsak a korábbi átlépési lehetőségnél - felvehetik, önkéntes pénztárba, illetve a tb-rendszerben létrejövő egyéni számlájukra utaltathatják. A tagi kifizetésüket önkéntes nyugdíjpénztárba utalók az összeg 20 százalékának megfelelő, legfeljebb 300 ezer forintos adó-visszatérítésben részesülhetnek.

Meg kellene hosszabbítani a határidőt

Átlépési szándékukat március 31-ig jelezhetik a pénztártagok. Szabó Máté ombudsman szerint azonban nem áll rendelkezésre kellő idő a megalapozott döntés meghozatalához, ezért, mint pénteken bejelentette, azzal a kéréssel fordult a nemzetgazdasági tárcához, hogy a határidőt soron kívül hosszabbítsák meg. Az MTI megkereste a Nemzetgazdasági Minisztériumot (NGM), hogy megtudja ezzel kapcsolatos álláspontját, de egyelőre nem kapott választ.

Törvényt kellene módosítani

Az alapvető jogok biztosa megkereste a nemzeti erőforrás minisztert is, akitől tájékoztatást kért arról, hogyan alakul a magánnyugdíjpénztári tagok társadalombiztosítási nyugellátásának összege 2012. január 1-jét követően. Több magánnyugdíjpénztári tag ugyanis az ombudsmannak küldött beadványában kifogásolta, hogy a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény 1. mellékletében meghatározott képlet alapján a magánnyugdíjpénztári tagok 2012. január 1-jétől a társadalombiztosítási nyugellátásuk összegének 75 százalékára jogosultak, annak ellenére, hogy tagdíj helyett nyugdíjjárulékot fizetnek. A hivatalos tájékoztatás pedig arról szólt, hogy a tagsági jogviszonyukat továbbra is fenntartó pénztártagoknak 2012. január 1. után teljes összegű társadalombiztosítási nyugellátásban részesülnek. Ez azonban egyelőre csak hivatalos tájékoztatás, nem pedig törvény.

A pénztártagok - a 2010. október 1-je előtti időszakra a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerből az általános számított nyugdíj 75 százalékára, míg az azt követő 14 hónapos tagdíj-átirányítás időszakára az általános számított nyugdíj 100 százalékára jogosultak. Mivel 2012. január 1-jétől megszűnt a kötelező tagdíjfizetés, minden biztosított az állami nyugdíjpillérbe fizet nyugdíjjárulékot, ezért erre az időszakra az általános szabályokat kell alkalmazni, vagyis a magánnyugdíj-pénztárban maradó tagoknak is teljes állami nyugdíj jár az általános szabályok szerint. A 2010. október 1-je előtti időre teljes állami nyugdíj azoknak jár, akik visszalépnek az állami nyugdíjrendszerbe. A felmerült félreértések elkerülése érdekében a közeljövőben a számítás részletszabályainak pontosítása várható a tavalyi év végi törvénymódosításhoz kapcsolódóan - tájékoztatta a miniszter az ombudsmant.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Szabályosak a nyugdíjasok lakásáért cserébe kötött életjáradék-szerződések?
Csabai Károly | 2021. április 19. 05:48
Egy törvényi módosítás szerint 2015-től már csak biztosítók nyújthatnak életjáradékot. Mégis találtunk olyan cégeket, amelyek nem azok, mégis kötnek olyan szerződést 62 év feletti személyekkel – zömében nyugdíjasokkal –, hogy a lakásuk megvételéért cserében a halálukig havonta egy meghatározott összegű járadékot fizetnek. Megkeresésünk alapján a biztosítók felügyeletét ellátó Magyar Nemzeti Bank (MNB) most tájékozódik és amennyiben úgy találja, hogy akad társaság, amely engedély nélkül végzi e tevékenységet, akkor piacfelügyeleti eljárást indít – közölték lapunkkal.
Személyes pénzügyek Még 2 hétig kérhető az adóbevallási tervezet postázása
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 13. 16:28
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) automatikusan elkészíti az szja-bevallási tervezeteket, de akinek nincs ügyfélkapu-regisztrációja, annak az idén is kérnie kell a tervezet postázását, ha szeretné azt papíralapon megkapni - hívta fel a figyelmet az adóhatóság.
Személyes pénzügyek Csoportos személybiztosítást kötött regisztrált ügyfelei számára a Bank360
Privátbankár.hu | 2021. április 11. 14:12
Csoportos személybiztosítást kötött regisztrált ügyfelei számára a Bank360 az NN Biztosítóval. A cél, hogy a kockázatközösséghez csatlakozó felhasználók ellenállóbbá váljanak nem várt élethelyzetekben.
Személyes pénzügyek Szövődmények koronavírus után: mennyibe kerül egy poszt-Covid vizsgálat?
Kormos Olga | 2021. április 11. 06:04
Maga a koronavírus-járvány kínálta fel az új, jól prosperáló piaci rést, amit megtaláltak a magán egészségügyi klinikák. Mivel a koronavírus-fertőzésből meggyógyultak több, mint harmada úgynevezett poszt-Covid tünetekkel, vagy szindrómával él tovább hosszabb-rövidebb ideig, a szövődmények, vagy maradványtünetek kiszűrésére különböző csomagokat kínálnak a pácienseknek. Ahogy egy jó piaci kínálathoz illik, a csomagok tartalma és ára között hatalmas árszórásokkal.
Személyes pénzügyek 1. Hol élünk? Hogyan élünk? Árak, bérek, más alapismeretek az élethez
Privátbankár.hu | 2021. április 7. 17:40
Milyen funkciói vannak a pénznek? Mekkora jövedelemből gazdálkodik az átlagos magyar háztartás? Hogyan néznek ki a kiadásai? Felkészítünk az életre a legfontosabb pénzügyi alapismeretekkel, nem csak középiskolásoknak. Pénzügyi Tudatosság Országos Verseny és Diákfórum 1. rész.
Személyes pénzügyek Felpörgette a vírus a bankok és az ügyfelek digitális átállását
Privátbankár.hu | 2021. április 5. 06:07
Kevesebb mint egy év alatt költözött át szinte minden fontosabb lakossági banki folyamat az online térbe. Mostanra közel az összes bank kínál online számlanyitást, a nagyobbaknál pedig kölcsönt is vehetünk fel, mobilon és netbankon keresztül pedig az összes fontosabb folyamatot magunk is el tudjuk végezni, bankfióki segítség nélkül. A Bank360 összeállítása.
Személyes pénzügyek Lejárt a türelem - mától mindent lát az adóhatóság
MTI | 2021. április 1. 07:58
Az adóügyekért felelős államtitkár új korszakról beszél az adózásban - a NAV mostantól minden számla adatát megkapja azonnal, online módon.
Személyes pénzügyek Diákverseny felkészítő anyagok - tartalomjegyzék
Privátbankár.hu | 2021. március 31. 19:10
A Legyél Te is pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny felkészítő anyagai. 
Személyes pénzügyek Április 19-ig jelentkezhetnek a gimnazisták a legújabb diákversenyre
Privátbankár.hu | 2021. március 31. 14:07
Április 19-én délig jelentkezhetnek a gimnáziumokban tanuló diákok a II. Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! versenyre. Eddig már közel félezren regisztráltak, négy fős csapatokban a megmérettetésre, amely három fordulóból áll és nemcsak a győztesek részesülnek értékes díjakban. A verseny fővédnöke Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériuma köznevelésért felelős államtitkára.
Személyes pénzügyek Elmaradt a síszezon, alig vettek fel magyar dolgozókat Ausztriában
Eidenpenz József | 2021. március 26. 14:35
Ausztriában januárban és februárban kissé nőtt a magyar állampolgárságú alkalmazottak száma, de így is mélyen az egy évvel korábbi szint alatt van. Jóval több román állampolgár kapott munkát, mint magyar, holott korábban ez rendszerint fordítva volt. A síszezon teljesen elmaradt és nem tudni, mikor következik a nyitás, sőt szigorításokról tárgyalnak. Svájcban viszont a koronavírus sem tudta megakasztani a magyarok számának növekedését.
Friss
hírlevél
depositphotos