<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az Országos Betétbiztosítási Alap bejelentette, hogy a betétesek 99,6 százalékának továbbra is teljeskörűen garantálják a bankban elhelyezett pénzét.

Az OBA igazgatója szerint tavaly az előző évi csökkenés után 4,4 százalékkal nőtt a hitelintézeteknél elhelyezett összes megtakarítás, és az idei év elején elérte a 17.371 milliárd forintot. Emelkedett az egy főre jutó átlagos betétösszeg is, a mostani 1,276 millió forint 3 százalékkal haladja meg a tavalyit, míg az átlagosan egy biztosított betétben elhelyezett összeg 2,2 százalékkal, 256 ezer forintra mérséklődött.


Az összes biztosított betétállomány a teljes betétállománynál nagyobb ütemben, 5,7 százalékkal, 12.896 milliárd forintra nőtt. A bankszektorban a biztosított betétek aránya meghaladta a 72 százalékot, a szövetkezeti szektor esetében továbbra is kimagaslóan nagy, 96,3 százalék. A bankbetét összege 2012 elején a több mint 10 millió betéttulajdonos 99,6 százaléka esetében nem haladta meg a betétbiztosítási védelem jelenlegi 100 ezer eurós, vagyis mintegy 28,5 millió forintos felső határát, tehát a betétesek túlnyomó része továbbra is védett.

A nagy betétek érdekes módon nőttek és koncentrálódtak

Érdekes tendencia, hogy az utóbbi két évben a nagybetétek koncentrálódása figyelhető meg: a 100 ezer euró feletti nagybetétesek száma 5,5 százalékkal, 37 ezerre csökkent ugyan 2011-hez képest, de betéteik összege 4,2 százalékkal, 5.014 milliárd forintra gyarapodott.

Az OBA hitelintézeti fizetésképtelenség esetén rendelkezésre álló vagyona az év elején mintegy 87 milliárd forint volt, amit az évközbeni soltvadkerti kártalanítás 66 milliárd forintra apasztott, így a fedezettségi mutató jelenleg 1 százalék alatt van. Bár az uniós direktíva várhatóan 1 százalékos fedezettséget ír elő, ez nem feltétlenül jelent díjemelést az OBA ügyvezető igazgatója szerint. Mint elmondta, az igazgatótanács tavaly - elsősorban a kártalanítási értékhatár 100 ezer euróra emelése miatt - már jelentősen, 0,6 ezrelékre emelte a díjkulcsot, és ezt hagyta jóvá 2012-re is.

Egyébként ha az OBA forrásai nem lennének elegendők a kártalanításra, az alapnak lehetősége van arra, hogy állami garancia mellett hitelt vegyen fel vagy kötvényt bocsásson ki. A Magyar Nemzeti Bankkal pedig megállapodása van arról, hogy árat jegyez az OBÁ-nak, így akkor is el tudná adni az állampapírjait, ha a piac befagyna. Ez azért fontos, mert nagyon lerövidült - jelenleg 20 munkanapra - a kártalanítási idő, és ez még a jövőben akár a felére is csökkenhet.

Villámgyorsan kezelték a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet csődjét

A tájékoztatón elhangzott, hogy az Alap kártalanítási technikája jó, hiszen a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet betéteseinek 98,4 százaléka 10 munkanapon belül hozzájutott megtakarításához, az egyértelmű jogosultsággal rendelkezők pedig már 7 munkanap alatt megkapták a kártalanítást. Még nem lehet tudni, hogy a soltvadkerti ügyben milyen megtérülésre számíthat az OBA, ugyanis tart a végelszámolás, így nincs zárómérleg sem. Ezzel kapcsolatban az ügyvezető igazgató megjegyezte: ha a PSZÁF javaslatára nem változtattak volna a jogszabályon, a betétesek kártalanítása még meg sem kezdődhetett volna.

Végül szó esett arról is, hogy az alap szeretné visszakapni régi funkcióját, vagyis hogy ne csak kártalanításra, hanem megelőzésre is felhasználhassa forrásait. A tőkevesztés megakadályozásával ugyanis mindig olcsóbb válságot kezelni, mint a felszámolással és a kártalanítással. Hogy ez mikor történik meg, az az uniós szabályozástól is függ.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Kétszer is meggondolják a magyarok, mielőtt valami méregdrágát vásárolnak
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 13:18
A 25-54 év közötti lakosság közel fele tervez nagyobb összegű vásárlást a következő fél évben és jelentős többségük úgy gondolja, hogy ezeket a kiadásokat nagyon alaposan megfontolja.
Személyes pénzügyek Még egy rossz hír mára: drágulhatnak a bankszámlák is
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 11:53
A magas infláció az oka mindennek.
Személyes pénzügyek Már csak pár óra maradt bevallani a tavalyi évet
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 10:09
Május 20-án éjfélig lehet átnézni, elfogadni, módosítani és kiegészíteni az adóhatóság által készített szja-bevallási tervezetet, amit legegyszerűbben az ügyfélkapuval rendelkezők tehetnek meg.
Személyes pénzügyek Így lehet kedvezőbb a lakáshitel törlesztése
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 09:47
A következő hónapokban számos újszerű banki akció segítheti a lakáshitelt felvenni akaró ügyfeleket abban, hogy az emelkedő kamatok ellenére is megtalálják az optimális finanszírozási lehetőséget. lyen lehet az eddig leginkább a vállalati beruházási hiteleknél ismert türelmi idős konstrukció. 
Személyes pénzügyek Ilyen infláció mellett háztartásonként 450 ezret bukhatunk - valutába és OTP-részvénybe menekül a lakosság
Privátbankár.hu | 2022. május 19. 10:55
A 9-10 százalékosra várt infláció ellenére óriásit nőtt a magyarok készpénzállománya - igaz, sokan nem forintot, hanem valutát halmoztak fel a háború kitörésének hírére. Az állampapírok népszerűsége esik, sokan menekülnek OTP-részvénybe.
Személyes pénzügyek Egyre drágábbak a hitelek: megint kamatot emeltek a magyar bankok
Privátbankár.hu | 2022. május 19. 10:18
Több bank is kamatemeléssel indította a hetet. Volt, ahol a jelzáloghitelek lettek drágábbak, míg máshol a szabad felhasználású személyi hitelek ügyleti kamata emelkedett. A Bank360.hu összefoglalta a fontosabb változásokat.
Személyes pénzügyek Nagyon pörögnek az online hitelek
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 10:28
A személyi hitelek közel negyedét például már így költjük, de a láthatáron már ott vannak a bonyolultabb tranzakciók is.
Személyes pénzügyek Csalók a fiatalok bankszámláit is célba vehetik
Privátbankár.hu | 2022. május 17. 08:11
Éppen ezért nagyon fontos, hogy a diákok képben legyenek a legfontosabb biztonsági teendőkkel. 
Személyes pénzügyek Áron alul kelt el a világ legnagyobb fehér gyémántja
Privátbankár.hu | 2022. május 12. 10:29
Potom 6,8 milliárd forintért kótyavetyélték el, pedig rekorddöntést vártak tőle.
Személyes pénzügyek A KSH visszaszólt a GKI-nak: nem is olyan magas az az infláció
Privátbankár.hu | 2022. május 12. 08:58
A KSH szerint az nem mérvadó, hogy mit érzékel a lakosság, a hivatalos statisztika adja a teljes képet.
hírlevél
Ingatlantájoló