<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Az Országos Betétbiztosítási Alap bejelentette, hogy a betétesek 99,6 százalékának továbbra is teljeskörűen garantálják a bankban elhelyezett pénzét.

Az OBA igazgatója szerint tavaly az előző évi csökkenés után 4,4 százalékkal nőtt a hitelintézeteknél elhelyezett összes megtakarítás, és az idei év elején elérte a 17.371 milliárd forintot. Emelkedett az egy főre jutó átlagos betétösszeg is, a mostani 1,276 millió forint 3 százalékkal haladja meg a tavalyit, míg az átlagosan egy biztosított betétben elhelyezett összeg 2,2 százalékkal, 256 ezer forintra mérséklődött.


Az összes biztosított betétállomány a teljes betétállománynál nagyobb ütemben, 5,7 százalékkal, 12.896 milliárd forintra nőtt. A bankszektorban a biztosított betétek aránya meghaladta a 72 százalékot, a szövetkezeti szektor esetében továbbra is kimagaslóan nagy, 96,3 százalék. A bankbetét összege 2012 elején a több mint 10 millió betéttulajdonos 99,6 százaléka esetében nem haladta meg a betétbiztosítási védelem jelenlegi 100 ezer eurós, vagyis mintegy 28,5 millió forintos felső határát, tehát a betétesek túlnyomó része továbbra is védett.

A nagy betétek érdekes módon nőttek és koncentrálódtak

Érdekes tendencia, hogy az utóbbi két évben a nagybetétek koncentrálódása figyelhető meg: a 100 ezer euró feletti nagybetétesek száma 5,5 százalékkal, 37 ezerre csökkent ugyan 2011-hez képest, de betéteik összege 4,2 százalékkal, 5.014 milliárd forintra gyarapodott.

Az OBA hitelintézeti fizetésképtelenség esetén rendelkezésre álló vagyona az év elején mintegy 87 milliárd forint volt, amit az évközbeni soltvadkerti kártalanítás 66 milliárd forintra apasztott, így a fedezettségi mutató jelenleg 1 százalék alatt van. Bár az uniós direktíva várhatóan 1 százalékos fedezettséget ír elő, ez nem feltétlenül jelent díjemelést az OBA ügyvezető igazgatója szerint. Mint elmondta, az igazgatótanács tavaly - elsősorban a kártalanítási értékhatár 100 ezer euróra emelése miatt - már jelentősen, 0,6 ezrelékre emelte a díjkulcsot, és ezt hagyta jóvá 2012-re is.

Egyébként ha az OBA forrásai nem lennének elegendők a kártalanításra, az alapnak lehetősége van arra, hogy állami garancia mellett hitelt vegyen fel vagy kötvényt bocsásson ki. A Magyar Nemzeti Bankkal pedig megállapodása van arról, hogy árat jegyez az OBÁ-nak, így akkor is el tudná adni az állampapírjait, ha a piac befagyna. Ez azért fontos, mert nagyon lerövidült - jelenleg 20 munkanapra - a kártalanítási idő, és ez még a jövőben akár a felére is csökkenhet.

Villámgyorsan kezelték a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet csődjét

A tájékoztatón elhangzott, hogy az Alap kártalanítási technikája jó, hiszen a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet betéteseinek 98,4 százaléka 10 munkanapon belül hozzájutott megtakarításához, az egyértelmű jogosultsággal rendelkezők pedig már 7 munkanap alatt megkapták a kártalanítást. Még nem lehet tudni, hogy a soltvadkerti ügyben milyen megtérülésre számíthat az OBA, ugyanis tart a végelszámolás, így nincs zárómérleg sem. Ezzel kapcsolatban az ügyvezető igazgató megjegyezte: ha a PSZÁF javaslatára nem változtattak volna a jogszabályon, a betétesek kártalanítása még meg sem kezdődhetett volna.

Végül szó esett arról is, hogy az alap szeretné visszakapni régi funkcióját, vagyis hogy ne csak kártalanításra, hanem megelőzésre is felhasználhassa forrásait. A tőkevesztés megakadályozásával ugyanis mindig olcsóbb válságot kezelni, mint a felszámolással és a kártalanítással. Hogy ez mikor történik meg, az az uniós szabályozástól is függ.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Felvásárolta a MagNet Bank a Sopron Bankot
Privátbankár.hu | 2021. október 14. 11:34
A tranzakcióra még a Magyar Nemzeti Banknak rá kell bólintani. 
Személyes pénzügyek A mobil mindent elbír: a biztosítások jövője már a zsebünkben van
Privátbankár.hu | 2021. október 8. 13:33
A digitális offenzívában megjelenő újabb és újabb megoldások népszerűek és egyre inkább beépülnek a hétköznapjainkba, hiszen a mesterséges- és emberi intelligencia szoros együttműködésében van a jövő. A cél, hogy ahol lehetséges, ott teljesen képesek legyünk automatizálni a folyamatokat – derül ki a K&H előrejelzései alapján.  
Személyes pénzügyek Megtetszettek a magyaroknak a készpénzmentes megoldások
Privátbankár.hu | 2021. október 7. 12:16
Vevő a lakosság az új, elektronikus - egyben készpénzmentes digitális megoldásokra - közölte Árva András a K&H lakossági szegmensért felelős marketingvezetője, egy csütörtöki, üzleti eseményen.
Személyes pénzügyek Jó hírt kaptak a nyugdíjasok: nagyobb kiegészítésről döntött az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2021. október 7. 07:48
A kormány jócskán nagyobb mértékű kiegészítő nyugdíjemelésről döntött, mint amire a törvényi előírások alapján számítani lehetett. 
Személyes pénzügyek Több mint tíz banknál már biztosan igényelhetünk zöld lakáshitelt
Csabai Károly | 2021. október 5. 15:04
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) mai sajtótájékoztatóján az is elhangzott, hogy bár nem tudják megítélni, mennyi időre lehet elég a 200 milliárd forintos keret, ha az kimerül, akkor a Monetáris Tanács minden bizonnyal áldását adja a további források biztosítására.
Személyes pénzügyek Akár 2 százaléknál olcsóbban is hozzá lehet jutni ehhez a hitelhez (frissítve)
Privátbankár.hu | 2021. október 4. 11:11
Október 4-től, vagyis mától indul a Zöld Otthon Program, ami akár 70 millió forint, a piaci hiteleknél jóval olcsóbb lakáshitelt is jelenthet azoknak, akik új építésű, energiatakarékos otthonban gondolkodnak.
Személyes pénzügyek Mennyi a törlesztőrészlete az őszi szezonban egy 10 millió forintos lakáshitelnek?
Privátbankár.hu | 2021. október 2. 19:52
Egy lakáshitel havi törlesztőrészletét nagyban meghatározza, hogy mekkora jövedelemmel és milyen távú kamatperiódus mellett veszik fel. A Bank 360 elemzői azt vizsgálták, hogy hogyan alakul a törlesztője egy 10 millió forintos lakáshitelnek két különböző fizetés és kamatperiódus mellett.
Személyes pénzügyek Egyre több bankban büntetik azokat, akik túl sok pénzt tartanak a számlán
MTI | 2021. szeptember 30. 12:02
Közel négyszázra emelkedett azon németországi bankok és takarékpénztárak száma, amelyek "büntetőkamatot" vetnek ki egy bizonyos összeg felett ügyfeleik betétjeire a Verivox összehasonlító portál kimutatása alapján.
Személyes pénzügyek Így segít az MNB az online csalókkal szemben
MTI | 2021. szeptember 27. 10:41
Egy év alatt mintegy 1,3 millió alkalommal jelentek meg a legnépszerűbb internetes keresőprogramon az MNB figyelmeztetései a jogosulatlan befektetési szolgáltatókkal kapcsolatban.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! Diákverseny 2021 - online találkozó regisztráció
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 25. 22:18
Regisztráció az október 20-i online találkozóra.
hírlevél
depositphotos