<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
A digitális fizetések terjedését valószínűleg nem lehet megállítani, a kérdés inkább csak az , mely módszerek terjednek el jobban és mely cégek lesznek a piacvezetők. Az ügyfelek igényei is ebbe az irányba hatnak, akik sokkal több időt hajlandóak a számítógép előtt tölteni, mint a bankban.

Hogy milyen lesz a pénzügyi ágazat jövője, ehhez azt érdemes megvizsgálni, mi lett a sorsa a múltban különböző ágazatoknak – mondta Vinnai Balázs, a Misys Digital Channels szakértője a Privátbankár Fintech Innovation 2016 konferencián. A Kodak, az Agfa, a Polaroid technikájával valamikor millió-, sőt milliárdszámra készítették a fotókat, ezen cégek egy része ma tönkrement vagy vegetál. A fényképezőgépeket ma már a telefonokba is integrálták, ez az egész ágazatot gyökeresen megváltoztatta.

Az online fizetésekről szóló PSD2 2015-ös európai uniós direktíva nyomán különösen sok új startup-vállakozás foglalkozik ma a fizetési forgalommal, de nem másolják a bankokat, új utakat keresnek. Egyre nehezebb meghatározni, mi az a bank, hol van annak a határa.

Minden digitális, a bank miért nem?

A fogyasztók elvárásai is drámaian változnak, egy felmérés szerint 73 százalékuk ma már szívesebben menne fogorvoshoz, mint bankba. Egy másik folyamat, hogy a nagy bankok ma már jobban tudnak alkalmazkodni az ügyfelek igényeihez, mint a kicsi, helyi pénzintézetek.

Fontos tényező, hogy az ügyfelek egyre inkább hozzászoknak a digitális szolgáltatásokhoz, így ma már a bankokat nem csak egymással, hanem az élet teljesen más területeivel – az előadó példájával élve akár a Youtube-al is – hasonlítják össze. Ezen a területen is kényelmes digitális szolgáltatásokat várnak el.

Big data az ügyfelekért

Németországban az átlagember évente négy percet tölt el a bankfiókban és 400 percet digitális bankolással. Már szinte csak a digitális tranzakciók által kapcsolódik a bank az emberekhez – mondta Vinnai Balázs. Ugyanakkor, a mobilszolgáltatókhoz hasonlóan, hatalmas adatbázissal rendelkeznek a felhasználók szokásairól. Ezek elemzésével jobban alkalmazkodhatnak ügyfelek igényeihez.

A múltra emlékeztetve kezdte Hankiss Látszó is, a Gránit Bank ügyvezetője, aki emlékeztetett arra, hogy az új és új innovációk egyre rövidebb időközönként jelennek meg és változtatják meg életünket. Az első hatalmas ugrást az ipari forradalom, a másodikat a számítógépek megjelenése jelentette.

A mobil lesz a bankkártyád

Egy okostelefon számítási kapacitása ma milliószor meghaladja a NASA-nak a holdra szálláshoz igénybe vett teljes számítási kapacitását – mondta az előadó. A dolgok internete révén azonban valószínűleg az eddigieknél is radikálisabb változások várhatók.

A Gránit Bank mobil fizetési szolgáltatása a pénzintézet szerint biztonságosabb a plasztikkártyáknál. „A mobil az új bankkártya” - mondják, kényelmesnek, gyorsnak és biztonságosnak tartják.

Koncentráció a piacon?

Samee Zafar, az Edgar, Dunn & Company igazgatója szerint az Apple Play 2014-ben bevezetett szolgáltatása meglehetősen drága, sok cég csak azért képviselteti magát, hogy ezen a fontos platformon is jelen legyen. A mobil pénztárcák, fizetési módszerek piaca lehet, hogy sok szereplős marad, de az is valószínű, hogy a következő években némi koncentráció megy majd végbe.

Az európai digitális fizetési piac real time-módba megy majd át, vagyis a fizetések azonnal fognak bonyolódni. A győzelemre, piacvezető szerepre esélyes cégek között említik az Apple-t, a Google-t, a Samsungot, a Facebook-ot, a Paypal-t említették.

A hitelezés a lényeg

Mindenki új bankot akar alapítani az Egyesült Királyságban, 25 új banki alkalmazás jelent meg az utóbbi időben – mondta Samee Zafar. A bankoknak a legtöbb bevételük a hitelekből van, ezért a hitelezés fejlesztése erős érdekük. Az ügyfelek közötti, P2P hitelezést, az ezzel kapcsolatos honlapokat is használják a bankok és más pénzügyi szolgáltatók, hogy ügyfeleket találjanak.

A bitcoin és a hozzá kapcsolódó blockchain-technológia nemcsak divatmánia Samee Zafar szerint, komoly pénzügyi szolgáltató alkalmazások kapcsolódnak hozzá.

Dolgoznak a bitcoinon

Erről a témáról beszélt Blummer Tamás, a Digital Asset vezető szoftvertervezője is. Cége az idén 60 millió dolláros tőkeemelést hajtott végre, és a blockchain-technológia gyakorlati pénzügyi alkalmazásain dolgozik. A „distributed ledger” technológia, ahol a tranzakciók nyilvántartását sok felhasználó között osztják meg, sokkal biztonságosabb lehet külső támadások ellen, mint a hagyományos, ahol a nyilvántartásokat központilag tárolják. Az utólagos módosítások ellen is véd.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Pénteken roham lesz a magyar boltokban? Lejár egy határidő
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 07:33
Sietnie kell annak, aki még élelmiszert akar venni SZÉP-kártyára a boltokban: ha a kormány az utolsó pillanatban nem hosszabbítja meg a határidőt, akkor az pénteken lejár.
Személyes pénzügyek Több százezres pluszköltségre számíthat, aki marad a moratóriumban
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 13:25
Ezért nem ajánlja ezt az MNB.  
Személyes pénzügyek Kiderült, mibe menekítjük a pénzünket a háború miatt
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 10:07
Megtakarítási szokásaik átalakításával reagáltak a magyar háztartások a háborús bizonytalanságra és a megugró inflációra az első negyedévben.
Személyes pénzügyek A durva infláció ellenére meglepően optimisták a fiatalok
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 08:37
Derűlátóak a nettó fizetésük alakulását tekintve a dolgozó fiatalok - derül ki a K&H ifjúsági indexhez készült felmérésből. A 19-29 évesek 19 százaléka az inflációt meghaladó, 56 százalékuk pedig attól elmaradó béremelkedésre számít. Közel 23 százalékuk nem vár változást. Mindössze 2 százalékuk tudja elképzelni, hogy kevesebbet kap a jövőben, hasonlóan alacsony arányra évek óta nem volt példa. 
Személyes pénzügyek Az ellátás zavartalanságáért szigorított a Mol
Privátbankár.hu | 2022. június 24. 11:47
A limitet pedig az átlagos tankolás fölé lőtték be.
Személyes pénzügyek Rekordot döntött az Ausztriában dolgozó magyarok száma – de megérkeztek az ukránok
Eidenpenz József | 2022. június 24. 05:46
Az Ausztriában dolgozó magyar munkavállalók száma még sohasem volt ilyen magas, de alaposan megugrott az ukránok száma és az ázsiai menekülteké is. Elárasztják-e a munkaerőpiacot a menekültek? Miért nem helyezkednek el még többen?
Személyes pénzügyek Miért ne a teljes visszafizetés alapján válasszunk lakáshitelt?
Privátbankár.hu | 2022. június 22. 15:14
A teljes visszafizetendő összeg azt mutatja meg, hogy a futamidő alatt összességében mennyit kell a kölcsön után rendeznünk a bank felé. Logikusnak tűnhet ez alapján kiválasztani a hitelt, ez a hozzáállás azonban nagyon is tévútra vezethet bennünket.
Személyes pénzügyek Ismert társkereső téveszthette meg a felhasználókat
Privátbankár.hu | 2022. június 21. 14:31
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálatot indított az Elittárs társkereső üzemeltetőjével szemben, amiért valószínűleg megtéveszti ügyfeleit a szolgáltatás lényeges jellemzőiről. A cég ugyanis többek között elhallgathatja, hogy a regisztrált felhasználók sem tudnak ingyenesen társat keresni az oldalon.
Személyes pénzügyek Megvan a nyilatkozat, amit be kell adni a törlesztési moratórium folytatásához
Privátbankár.hu | 2022. június 21. 07:13
Megjelent Rogán Antal miniszter rendelete arról, hogy milyen szövegű nyilatkozatot kell beadniuk a hiteladósoknak annak érdekében, hogy július 31. után is a törlesztési moratóriumban maradhassanak december 31-ig - írja a Bank360.hu.
Személyes pénzügyek A kormány megint azokon a lakáshiteleseken segített, akik nem voltak óvatosak
Privátbankár.hu | 2022. június 20. 10:16
Aki drágább, de hosszabb távon fix kamatozású hitelt választott, az most szívhatja a fogát: a kormány megint megmentette azokat, akik az olcsóbb, de kockázatosabb hitel mellett döntöttek. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG