4p

Földbe áll a magyar gazdaság? Okozhat földrengést az amerikai elnökválasztás? Mire lesz elég a kormány akcióterve?
Online Klasszis Klub élőben Pogátsa Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a közgazdász-szociológustól!

2024. október 31. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A digitális fizetések terjedését valószínűleg nem lehet megállítani, a kérdés inkább csak az , mely módszerek terjednek el jobban és mely cégek lesznek a piacvezetők. Az ügyfelek igényei is ebbe az irányba hatnak, akik sokkal több időt hajlandóak a számítógép előtt tölteni, mint a bankban.

Hogy milyen lesz a pénzügyi ágazat jövője, ehhez azt érdemes megvizsgálni, mi lett a sorsa a múltban különböző ágazatoknak – mondta Vinnai Balázs, a Misys Digital Channels szakértője a Privátbankár Fintech Innovation 2016 konferencián. A Kodak, az Agfa, a Polaroid technikájával valamikor millió-, sőt milliárdszámra készítették a fotókat, ezen cégek egy része ma tönkrement vagy vegetál. A fényképezőgépeket ma már a telefonokba is integrálták, ez az egész ágazatot gyökeresen megváltoztatta.

Az online fizetésekről szóló PSD2 2015-ös európai uniós direktíva nyomán különösen sok új startup-vállakozás foglalkozik ma a fizetési forgalommal, de nem másolják a bankokat, új utakat keresnek. Egyre nehezebb meghatározni, mi az a bank, hol van annak a határa.

Minden digitális, a bank miért nem?

A fogyasztók elvárásai is drámaian változnak, egy felmérés szerint 73 százalékuk ma már szívesebben menne fogorvoshoz, mint bankba. Egy másik folyamat, hogy a nagy bankok ma már jobban tudnak alkalmazkodni az ügyfelek igényeihez, mint a kicsi, helyi pénzintézetek.

Fontos tényező, hogy az ügyfelek egyre inkább hozzászoknak a digitális szolgáltatásokhoz, így ma már a bankokat nem csak egymással, hanem az élet teljesen más területeivel – az előadó példájával élve akár a Youtube-al is – hasonlítják össze. Ezen a területen is kényelmes digitális szolgáltatásokat várnak el.

Big data az ügyfelekért

Németországban az átlagember évente négy percet tölt el a bankfiókban és 400 percet digitális bankolással. Már szinte csak a digitális tranzakciók által kapcsolódik a bank az emberekhez – mondta Vinnai Balázs. Ugyanakkor, a mobilszolgáltatókhoz hasonlóan, hatalmas adatbázissal rendelkeznek a felhasználók szokásairól. Ezek elemzésével jobban alkalmazkodhatnak ügyfelek igényeihez.

A múltra emlékeztetve kezdte Hankiss Látszó is, a Gránit Bank ügyvezetője, aki emlékeztetett arra, hogy az új és új innovációk egyre rövidebb időközönként jelennek meg és változtatják meg életünket. Az első hatalmas ugrást az ipari forradalom, a másodikat a számítógépek megjelenése jelentette.

A mobil lesz a bankkártyád

Egy okostelefon számítási kapacitása ma milliószor meghaladja a NASA-nak a holdra szálláshoz igénybe vett teljes számítási kapacitását – mondta az előadó. A dolgok internete révén azonban valószínűleg az eddigieknél is radikálisabb változások várhatók.

A Gránit Bank mobil fizetési szolgáltatása a pénzintézet szerint biztonságosabb a plasztikkártyáknál. „A mobil az új bankkártya” - mondják, kényelmesnek, gyorsnak és biztonságosnak tartják.

Koncentráció a piacon?

Samee Zafar, az Edgar, Dunn & Company igazgatója szerint az Apple Play 2014-ben bevezetett szolgáltatása meglehetősen drága, sok cég csak azért képviselteti magát, hogy ezen a fontos platformon is jelen legyen. A mobil pénztárcák, fizetési módszerek piaca lehet, hogy sok szereplős marad, de az is valószínű, hogy a következő években némi koncentráció megy majd végbe.

Az európai digitális fizetési piac real time-módba megy majd át, vagyis a fizetések azonnal fognak bonyolódni. A győzelemre, piacvezető szerepre esélyes cégek között említik az Apple-t, a Google-t, a Samsungot, a Facebook-ot, a Paypal-t említették.

A hitelezés a lényeg

Mindenki új bankot akar alapítani az Egyesült Királyságban, 25 új banki alkalmazás jelent meg az utóbbi időben – mondta Samee Zafar. A bankoknak a legtöbb bevételük a hitelekből van, ezért a hitelezés fejlesztése erős érdekük. Az ügyfelek közötti, P2P hitelezést, az ezzel kapcsolatos honlapokat is használják a bankok és más pénzügyi szolgáltatók, hogy ügyfeleket találjanak.

A bitcoin és a hozzá kapcsolódó blockchain-technológia nemcsak divatmánia Samee Zafar szerint, komoly pénzügyi szolgáltató alkalmazások kapcsolódnak hozzá.

Dolgoznak a bitcoinon

Erről a témáról beszélt Blummer Tamás, a Digital Asset vezető szoftvertervezője is. Cége az idén 60 millió dolláros tőkeemelést hajtott végre, és a blockchain-technológia gyakorlati pénzügyi alkalmazásain dolgozik. A „distributed ledger” technológia, ahol a tranzakciók nyilvántartását sok felhasználó között osztják meg, sokkal biztonságosabb lehet külső támadások ellen, mint a hagyományos, ahol a nyilvántartásokat központilag tárolják. Az utólagos módosítások ellen is véd.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Hogyan döntsük el, mikor menjünk nyugdíjba?
Natív tartalom | 2024. október 22. 11:27
A nyugdíj épp azt a lehetőséget teremti meg, hogy az ember járhassa a maga útját, és tovább fejlődhessen – mondta a 103 éves Gerrit Deems holland teológus, aki arról vált híressé, hogy 89 éves korában kapta meg a doktori címet.
Személyes pénzügyek Ismét több ezer diákot mozgat meg a Privátbankár pénzügyi edukációs versenye milliós összdíjazás mellett
Privátbankár.hu | 2024. október 21. 18:11
Közel háromezren jelentkeztek az október 22-én, kedden kezdődő Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákversenyre, amelyen izgalmas feladatok és értékes nyeremények is várják a résztvevőket.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2024 ősz - pótjelentkezés
Privátbankár.hu | 2024. október 20. 10:28
2024 ősz - technikumoknak és szakképző iskolák diákjainak.
Személyes pénzügyek Kellemes meglepetés éri a benzinkutakra ellátogatókat
Privátbankár.hu | 2024. október 19. 12:46
Drágulás helyett olcsóbban lehet tankolni, s ennek még nincs vége.
Személyes pénzügyek Kell-e szigorítani a Nők 40 programon?
Privátbankár.hu | 2024. október 16. 09:57
A tervezett nyugdíjreform kapcsán vita kerekedett arról, hogy kell-e szigorítani Magyarországon a Nők 40 programot. Azóta kiderült, se nyugdíjreform nem lesz, se változtatás a Nők 40 programon, minden marad a régiben. Mégis a vita kapcsán számos eddig ismeretlen részlet került elő a magyar nyugdíjrendszerről.
Személyes pénzügyek „Felelős magatartással a legtöbb baleset elkerülhető” – beszélgetés Lambert Gáborral, a MABISZ kommunikációs vezetőjével
Natív tartalom | 2024. október 15. 19:18
Immár nyolcadik alkalommal rendezték meg a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) társrendezésében a Biztonság Hete rendezvénysorozatot. Az események középpontjában ezúttal a mikromobilitás, valamint hozzá kapcsolódóan a kerékpárosok és gyalogosok veszélyeztetettsége állt. Lambert Gáborral, a MABISZ kommunikációs vezetőjével e tematikus hét tapasztalatairól beszélgettünk.
Személyes pénzügyek A nyugdíjmegtakarítások lakáscélú felhasználásával kapcsolatban ezek még a nyitott kérdések
Privátbankár.hu | 2024. október 15. 13:51
A nyugdíjmegtakarítások adómentes lakáscélú felhasználásáról éjszaka megjelent a jogszabálytervezet. Számos kérdés már világis, de van ami még tisztázásra szorul.
Személyes pénzügyek Az ember is fontos, nem csak a munkaerő – interjú az Erste HR-vezetőjével 
Natív tartalom | 2024. október 14. 20:44
Új utak és új lehetőségek kiaknázását teszi lehetővé a digitalizáció a HR-esek számára. Akiknek az az egyik legfontosabb feladatuk, hogy tanácsadással, stratégiai döntéstámogatással és edukációval segítsék a munkavállalók kiteljesedését. Amennyiben ez sikerül, boldogabbak, kiegyensúlyozottabbak lesznek, és jobban tudnak teljesíteni munkahelyükön is - vallja Mihók Krisztina, az Erste humánerőforrás-vezetője.
Személyes pénzügyek Ingatlant is vásárolhatunk majd a nyugdíjpénztári megtakarításból
Privátbankár.hu | 2024. október 12. 09:14
Idén is jól teljesítettek a nyugdíjpénztárak. A hozamok bőven az infláció fölött alakultak az első kilenc hónapban, a nagyobb kockázatot vállaló portfóliók két számjegyű pluszban állnak.
Személyes pénzügyek Apple Pay: szinte biztos a változás, de van egy fontos kérdés
Privátbankár.hu | 2024. október 10. 14:59
Tíz éve vezette be a piacra az Apple az Apple Pay fizetési rendszert, ám a versenyhatósági eljárások miatt a bevált rendszert is át kell alakítani. Azt még nem tudjuk, hogy előnyére vagy hátrányára változik-e.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG