<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
A digitális fizetések terjedését valószínűleg nem lehet megállítani, a kérdés inkább csak az , mely módszerek terjednek el jobban és mely cégek lesznek a piacvezetők. Az ügyfelek igényei is ebbe az irányba hatnak, akik sokkal több időt hajlandóak a számítógép előtt tölteni, mint a bankban.

Hogy milyen lesz a pénzügyi ágazat jövője, ehhez azt érdemes megvizsgálni, mi lett a sorsa a múltban különböző ágazatoknak – mondta Vinnai Balázs, a Misys Digital Channels szakértője a Privátbankár Fintech Innovation 2016 konferencián. A Kodak, az Agfa, a Polaroid technikájával valamikor millió-, sőt milliárdszámra készítették a fotókat, ezen cégek egy része ma tönkrement vagy vegetál. A fényképezőgépeket ma már a telefonokba is integrálták, ez az egész ágazatot gyökeresen megváltoztatta.

Az online fizetésekről szóló PSD2 2015-ös európai uniós direktíva nyomán különösen sok új startup-vállakozás foglalkozik ma a fizetési forgalommal, de nem másolják a bankokat, új utakat keresnek. Egyre nehezebb meghatározni, mi az a bank, hol van annak a határa.

Minden digitális, a bank miért nem?

A fogyasztók elvárásai is drámaian változnak, egy felmérés szerint 73 százalékuk ma már szívesebben menne fogorvoshoz, mint bankba. Egy másik folyamat, hogy a nagy bankok ma már jobban tudnak alkalmazkodni az ügyfelek igényeihez, mint a kicsi, helyi pénzintézetek.

Fontos tényező, hogy az ügyfelek egyre inkább hozzászoknak a digitális szolgáltatásokhoz, így ma már a bankokat nem csak egymással, hanem az élet teljesen más területeivel – az előadó példájával élve akár a Youtube-al is – hasonlítják össze. Ezen a területen is kényelmes digitális szolgáltatásokat várnak el.

Big data az ügyfelekért

Németországban az átlagember évente négy percet tölt el a bankfiókban és 400 percet digitális bankolással. Már szinte csak a digitális tranzakciók által kapcsolódik a bank az emberekhez – mondta Vinnai Balázs. Ugyanakkor, a mobilszolgáltatókhoz hasonlóan, hatalmas adatbázissal rendelkeznek a felhasználók szokásairól. Ezek elemzésével jobban alkalmazkodhatnak ügyfelek igényeihez.

A múltra emlékeztetve kezdte Hankiss Látszó is, a Gránit Bank ügyvezetője, aki emlékeztetett arra, hogy az új és új innovációk egyre rövidebb időközönként jelennek meg és változtatják meg életünket. Az első hatalmas ugrást az ipari forradalom, a másodikat a számítógépek megjelenése jelentette.

A mobil lesz a bankkártyád

Egy okostelefon számítási kapacitása ma milliószor meghaladja a NASA-nak a holdra szálláshoz igénybe vett teljes számítási kapacitását – mondta az előadó. A dolgok internete révén azonban valószínűleg az eddigieknél is radikálisabb változások várhatók.

A Gránit Bank mobil fizetési szolgáltatása a pénzintézet szerint biztonságosabb a plasztikkártyáknál. „A mobil az új bankkártya” - mondják, kényelmesnek, gyorsnak és biztonságosnak tartják.

Koncentráció a piacon?

Samee Zafar, az Edgar, Dunn & Company igazgatója szerint az Apple Play 2014-ben bevezetett szolgáltatása meglehetősen drága, sok cég csak azért képviselteti magát, hogy ezen a fontos platformon is jelen legyen. A mobil pénztárcák, fizetési módszerek piaca lehet, hogy sok szereplős marad, de az is valószínű, hogy a következő években némi koncentráció megy majd végbe.

Az európai digitális fizetési piac real time-módba megy majd át, vagyis a fizetések azonnal fognak bonyolódni. A győzelemre, piacvezető szerepre esélyes cégek között említik az Apple-t, a Google-t, a Samsungot, a Facebook-ot, a Paypal-t említették.

A hitelezés a lényeg

Mindenki új bankot akar alapítani az Egyesült Királyságban, 25 új banki alkalmazás jelent meg az utóbbi időben – mondta Samee Zafar. A bankoknak a legtöbb bevételük a hitelekből van, ezért a hitelezés fejlesztése erős érdekük. Az ügyfelek közötti, P2P hitelezést, az ezzel kapcsolatos honlapokat is használják a bankok és más pénzügyi szolgáltatók, hogy ügyfeleket találjanak.

A bitcoin és a hozzá kapcsolódó blockchain-technológia nemcsak divatmánia Samee Zafar szerint, komoly pénzügyi szolgáltató alkalmazások kapcsolódnak hozzá.

Dolgoznak a bitcoinon

Erről a témáról beszélt Blummer Tamás, a Digital Asset vezető szoftvertervezője is. Cége az idén 60 millió dolláros tőkeemelést hajtott végre, és a blockchain-technológia gyakorlati pénzügyi alkalmazásain dolgozik. A „distributed ledger” technológia, ahol a tranzakciók nyilvántartását sok felhasználó között osztják meg, sokkal biztonságosabb lehet külső támadások ellen, mint a hagyományos, ahol a nyilvántartásokat központilag tárolják. Az utólagos módosítások ellen is véd.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Az egy dolog, hogy tavaly az internetre költözött a magyar, de a járvány elültével vajon ott is marad?
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 4. 16:11
A koronavírus miatt a digitális érettség sok területen több évet ugrott előre az időben, ugyanis a magyarok 40 százaléka próbált ki új online szolgáltatásokat az elmúlt évben. A kísérletezők háromnegyede elégedett: legalább egyet a jövőben is használni fog. Az online távmunkára sokan hosszabb időre rendezkedtek be az új élethelyzet miatt, az érdemben válaszoló magyarok 63 százaléka részben vagy teljesen a home office-t választaná továbbra is – derült ki a Cofidis Hitel Monitor legfrissebb kutatásából.
Személyes pénzügyek Hány telefonfülke van még az országban és mennyit használják őket?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 23. 10:01
Folyamatosan csökken a nyilvános telefonfülkék száma, de még mindig rendszeresen használják azokat, havonta átlagosan ötven hívást indítanak egy-egy nyilvános készülékről.
Személyes pénzügyek Melyik éri meg jobban? A fogyasztóbarát személyi hitel vagy a hagyományos?
Privátbankár.hu | 2021. július 20. 16:37
A Minősített Fogyasztóbarát személyi kölcsön számos olyan jellemzővel bír, ami miatt kedvezőbb egy hagyományos személyi kölcsönnél, a Nemzeti Bank korábbi közlése alapján az idei év első négy hónapjában felvett személyi kölcsönök közül minden ötödik minősített volt. A Bank360 elemzői annak jártak utána, hogy milyen feltételekkel lehet hagyományos, illetve fogyasztóbarát hitelhez jutni júliusban, és jobban megéri-e az új konstrukció.
Személyes pénzügyek A válság ellenére is új történelmi csúcson az Ausztriában dolgozó magyarok száma
Eidenpenz József | 2021. július 20. 12:00
Annak ellenére, hogy a koronavírus-válságnak még koránt sincs vége, és nem a legjobb évként fog bevonulni a turizmus történetébe sem a 2021-es, az Ausztriában dolgozó magyarok száma új történelmi csúcsra emelkedett. Messze a magyarok kapták a legtöbb állást júniusban, amihez hozzájárulhat, hogy osztrák dolgozókból egyre kevesebb van. Az országban azonban megint szigorítanak, így a nyár második fele erősen kérdéses.
Személyes pénzügyek Magyarország sem marad ki az időjárás okozta károkból
Privátbankár.hu | 2021. július 19. 16:27
A Generali Biztosító adatai szerint július második és harmadik hétvégéjének viharai után eddig közel 5500 bejelentés érkezett, összesen 1,5 milliárd forint értékben. 
Személyes pénzügyek Ráerősített az öngondoskodás iránti igényre a járvány
Privátbankár.hu | 2021. július 19. 15:12
Egyre többen veszik saját kezükbe az egészségügyi öngondoskodás kérdését – derült ki a Pénztárszövetség első negyedéves eredményeiből. A hosszú távú, nyugdíjcélú megtakarítások mellett tavaly és a 2021-es év első negyedévében a több mint 930 ezer egészségpénztári tag 8 milliárd forintnyi egyéni befizetéssel gyarapította egészségügyi célú befizetéseit, ami rekordösszegnek számít az elmúlt 20 év első negyedéveit tekintve.   
Személyes pénzügyek Jól meglökte a koronavírus az asztali számítógépek iránti keresletet
MTI | 2021. július 19. 12:20
Az elmúlt három negyedévben világszerte szépen nőttek a PC-eladások, igaz, a lendület így a végére épp hanyatlásnak indult.
Személyes pénzügyek Két bank is a babaváró hitel növekvő folyósítását jelezte
MTI | 2021. július 14. 06:24
Jelentős növekedésről számolt be a babaváró hitelek folyósításában két pénzintézet.
Személyes pénzügyek Még hogy válság? Egy év alatt közel 900 milliárddal tollasodtak meg a hazai gazdagok - itt a legfrissebb privátbanki körkép!
Csabai Károly | 2021. július 12. 05:21
Nemcsak a meglévő ügyfelek számláját gyarapították a koronavírus-járvány utáni első sokkot követően jelentősen felpattant árfolyamok. Hanem a friss pénzek is, vagyis, hogy több mint másfélezren döntöttek úgy, ezentúl a pénzeik fialtatását profikra bízzák. Mindezek következtében június végén közel 47 ezer számlán már 7 ezer milliárd forintos magánvagyont kezeltek a hazai privátbankárok, akik 30 millió forint alatt szóba sem állnak módosabb honfitársainkkal, a többségnél azonban 100 millió a beugró. Egyéb érdekességek is kiderülnek a legfrissebb körképünkből.
Személyes pénzügyek Az itthon nyaraló magyarok közel fele 50 ezer forintnál kisebb büdzsével tervez
Privátbankár.hu | 2021. július 8. 12:29
32 százalékuk pedig 50 és 100 ezer forint közötti vakációs költségvetéssel számol idén.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos