TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A digitális fizetések terjedését valószínűleg nem lehet megállítani, a kérdés inkább csak az , mely módszerek terjednek el jobban és mely cégek lesznek a piacvezetők. Az ügyfelek igényei is ebbe az irányba hatnak, akik sokkal több időt hajlandóak a számítógép előtt tölteni, mint a bankban.

Hogy milyen lesz a pénzügyi ágazat jövője, ehhez azt érdemes megvizsgálni, mi lett a sorsa a múltban különböző ágazatoknak – mondta Vinnai Balázs, a Misys Digital Channels szakértője a Privátbankár Fintech Innovation 2016 konferencián. A Kodak, az Agfa, a Polaroid technikájával valamikor millió-, sőt milliárdszámra készítették a fotókat, ezen cégek egy része ma tönkrement vagy vegetál. A fényképezőgépeket ma már a telefonokba is integrálták, ez az egész ágazatot gyökeresen megváltoztatta.

Az online fizetésekről szóló PSD2 2015-ös európai uniós direktíva nyomán különösen sok új startup-vállakozás foglalkozik ma a fizetési forgalommal, de nem másolják a bankokat, új utakat keresnek. Egyre nehezebb meghatározni, mi az a bank, hol van annak a határa.

Minden digitális, a bank miért nem?

A fogyasztók elvárásai is drámaian változnak, egy felmérés szerint 73 százalékuk ma már szívesebben menne fogorvoshoz, mint bankba. Egy másik folyamat, hogy a nagy bankok ma már jobban tudnak alkalmazkodni az ügyfelek igényeihez, mint a kicsi, helyi pénzintézetek.

Fontos tényező, hogy az ügyfelek egyre inkább hozzászoknak a digitális szolgáltatásokhoz, így ma már a bankokat nem csak egymással, hanem az élet teljesen más területeivel – az előadó példájával élve akár a Youtube-al is – hasonlítják össze. Ezen a területen is kényelmes digitális szolgáltatásokat várnak el.

Big data az ügyfelekért

Németországban az átlagember évente négy percet tölt el a bankfiókban és 400 percet digitális bankolással. Már szinte csak a digitális tranzakciók által kapcsolódik a bank az emberekhez – mondta Vinnai Balázs. Ugyanakkor, a mobilszolgáltatókhoz hasonlóan, hatalmas adatbázissal rendelkeznek a felhasználók szokásairól. Ezek elemzésével jobban alkalmazkodhatnak ügyfelek igényeihez.

A múltra emlékeztetve kezdte Hankiss Látszó is, a Gránit Bank ügyvezetője, aki emlékeztetett arra, hogy az új és új innovációk egyre rövidebb időközönként jelennek meg és változtatják meg életünket. Az első hatalmas ugrást az ipari forradalom, a másodikat a számítógépek megjelenése jelentette.

A mobil lesz a bankkártyád

Egy okostelefon számítási kapacitása ma milliószor meghaladja a NASA-nak a holdra szálláshoz igénybe vett teljes számítási kapacitását – mondta az előadó. A dolgok internete révén azonban valószínűleg az eddigieknél is radikálisabb változások várhatók.

A Gránit Bank mobil fizetési szolgáltatása a pénzintézet szerint biztonságosabb a plasztikkártyáknál. „A mobil az új bankkártya” - mondják, kényelmesnek, gyorsnak és biztonságosnak tartják.

Koncentráció a piacon?

Samee Zafar, az Edgar, Dunn & Company igazgatója szerint az Apple Play 2014-ben bevezetett szolgáltatása meglehetősen drága, sok cég csak azért képviselteti magát, hogy ezen a fontos platformon is jelen legyen. A mobil pénztárcák, fizetési módszerek piaca lehet, hogy sok szereplős marad, de az is valószínű, hogy a következő években némi koncentráció megy majd végbe.

Az európai digitális fizetési piac real time-módba megy majd át, vagyis a fizetések azonnal fognak bonyolódni. A győzelemre, piacvezető szerepre esélyes cégek között említik az Apple-t, a Google-t, a Samsungot, a Facebook-ot, a Paypal-t említették.

A hitelezés a lényeg

Mindenki új bankot akar alapítani az Egyesült Királyságban, 25 új banki alkalmazás jelent meg az utóbbi időben – mondta Samee Zafar. A bankoknak a legtöbb bevételük a hitelekből van, ezért a hitelezés fejlesztése erős érdekük. Az ügyfelek közötti, P2P hitelezést, az ezzel kapcsolatos honlapokat is használják a bankok és más pénzügyi szolgáltatók, hogy ügyfeleket találjanak.

A bitcoin és a hozzá kapcsolódó blockchain-technológia nemcsak divatmánia Samee Zafar szerint, komoly pénzügyi szolgáltató alkalmazások kapcsolódnak hozzá.

Dolgoznak a bitcoinon

Erről a témáról beszélt Blummer Tamás, a Digital Asset vezető szoftvertervezője is. Cége az idén 60 millió dolláros tőkeemelést hajtott végre, és a blockchain-technológia gyakorlati pénzügyi alkalmazásain dolgozik. A „distributed ledger” technológia, ahol a tranzakciók nyilvántartását sok felhasználó között osztják meg, sokkal biztonságosabb lehet külső támadások ellen, mint a hagyományos, ahol a nyilvántartásokat központilag tárolják. Az utólagos módosítások ellen is véd.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Világutolsó olajcégek, stagnáló magyar munkavállaló-szám Ausztriában
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 17:04
Az olajcégek és energiavállalatok nyomott árfolyamáról és az Ausztriában, Németországban dolgozó magyar munkavállalók helyzetéről beszélt munkatársunk a TrendFM-nek.
Személyes pénzügyek Újdonsággal rukkolt elő a Gránit Bank
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 12:23
A hazai bankok között elsőként, akár már a számlanyitás másnapján, plasztik nélküli, vásárlásra alkalmas digitális bankkártyát biztosít új ügyfeleinek a Gránit Bank. E kártyaszolgáltatás újdonsága abban áll, hogy az ügyfeleknek a számlanyitás után nem kell megvárniuk a fizikai bankkártyát ahhoz, hogy a mobiltelefonjukkal fizetni tudjanak.
Személyes pénzügyek Álomnyugdíj: így halmozhat fel tízmilliókat
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 11:35
Több mint 24 millió forintot tud felhalmozni egy huszonéves nő a nyugdíjba vonulásáig, ha a nettó átlagfizetésének körülbelül 10 százalékát havonta félreteszi. Egy tíz évvel idősebb férfi pedig 26 millió forintra tehet szert - derül ki a K&H Biztosító összeállításából. A társaság tapasztalatai szerint az öngondoskodás és a nyugdíjas évekre történő takarékoskodás egyre inkább a fókuszba kerül szinte mindegyik korosztályban. Ezt jelzi az is, hogy a K&H Biztosító az idei első félévben - a koronavírus-járvány ellenére – nyugdíjbiztosítások értékesítésében 24 százalékos növekedést ért el.  
Személyes pénzügyek Kialakult a diákverseny országos döntőjének 19 fős mezőnye
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 15:43
Az eddig bejutott csapatok után az október 20-ai elődöntőkben egy kiskunfélegyházi, egy kiskunhalasi, egy szegedi, egy békéscsabai és egy budapesti team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. Nem csak a győztes csapat tagjai részesülnek majd jutalomban, a verseny támogatói, szakmai partnerei ugyanis számos értékes díjat ajánlottak fel.
Személyes pénzügyek Hátrányba kerültek a magyar munkavállalók Ausztriában a határzár miatt?
Eidenpenz József | 2020. október 21. 05:08
Majdnem a tavaly őszi szinten járt szeptemberben a magyar állampolgárok száma az osztrák munkaerő-piacon. Nagyjából stabilnak nevezhető a létszám a legfrissebb jelentés szerint Németországban is. Ám a korábbiaktól eltérően feltűnően több román, szlovén, lengyel, török, horvát és német kapott munkát Ausztriában, mint magyar. Kérdés, mi lesz a síszezonban – ha megtartják egyáltalán.
Személyes pénzügyek 400-450 milliárd forint maradhat az adósoknál a hitelmoratórium meghosszabbítása miatt
Privátbankár.hu | 2020. október 20. 11:11
Ez eddigi moratóriumosok 47 százaléka élhet a folytatással.
Személyes pénzügyek Már csak öt hely kiadó a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 18. 20:04
Az eddig bejutott kilenc megyei győztes után ugyanis a csütörtöki elődöntőkben egy zalaegerszegi, egy egri, egy kazincbarcikai, egy fehérgyarmati és egy nyíregyházi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. A még szabad öt helyért október 20-án, kedden kerül sor az utolsó elődöntőkre, amelyekben négy megye (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok), valamint Budapest csapatai csapnak össze.
Személyes pénzügyek További öt hely kelt el a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 16. 13:15
A múlt héten bejutott győri, szombathelyi, tatai és pápai csapat után az október 13-ai megyei elődöntőkben egy székesfehérvári, egy siófoki, egy villányi, egy szekszárdi és egy budaörsi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében.
Személyes pénzügyek Novembertől már az Erste sem értékesít lakástakarék-szerződést
Privátbankár.hu | 2020. október 14. 14:39
Mindezt a honlapján tette közzé a hitelintézet. A lépés szinte napra pontosan egy évvel azután következik be, hogy az OTP Bank is a piacról való - egyelőre átmeneti - kivonulásról döntött. MIndezek következtében október 31. után már csak a Fundamenta-Lakáskasszánál lehet új lakástakarék-szerződést kötni.
Személyes pénzügyek Otthonfelújítási programot indít a kormány a legalább egygyerekes családoknak
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 14. 10:04
2021. január elsején indul.
hírlevél