4p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A digitális fizetések terjedését valószínűleg nem lehet megállítani, a kérdés inkább csak az , mely módszerek terjednek el jobban és mely cégek lesznek a piacvezetők. Az ügyfelek igényei is ebbe az irányba hatnak, akik sokkal több időt hajlandóak a számítógép előtt tölteni, mint a bankban.

Hogy milyen lesz a pénzügyi ágazat jövője, ehhez azt érdemes megvizsgálni, mi lett a sorsa a múltban különböző ágazatoknak – mondta Vinnai Balázs, a Misys Digital Channels szakértője a Privátbankár Fintech Innovation 2016 konferencián. A Kodak, az Agfa, a Polaroid technikájával valamikor millió-, sőt milliárdszámra készítették a fotókat, ezen cégek egy része ma tönkrement vagy vegetál. A fényképezőgépeket ma már a telefonokba is integrálták, ez az egész ágazatot gyökeresen megváltoztatta.

Az online fizetésekről szóló PSD2 2015-ös európai uniós direktíva nyomán különösen sok új startup-vállakozás foglalkozik ma a fizetési forgalommal, de nem másolják a bankokat, új utakat keresnek. Egyre nehezebb meghatározni, mi az a bank, hol van annak a határa.

Minden digitális, a bank miért nem?

A fogyasztók elvárásai is drámaian változnak, egy felmérés szerint 73 százalékuk ma már szívesebben menne fogorvoshoz, mint bankba. Egy másik folyamat, hogy a nagy bankok ma már jobban tudnak alkalmazkodni az ügyfelek igényeihez, mint a kicsi, helyi pénzintézetek.

Fontos tényező, hogy az ügyfelek egyre inkább hozzászoknak a digitális szolgáltatásokhoz, így ma már a bankokat nem csak egymással, hanem az élet teljesen más területeivel – az előadó példájával élve akár a Youtube-al is – hasonlítják össze. Ezen a területen is kényelmes digitális szolgáltatásokat várnak el.

Big data az ügyfelekért

Németországban az átlagember évente négy percet tölt el a bankfiókban és 400 percet digitális bankolással. Már szinte csak a digitális tranzakciók által kapcsolódik a bank az emberekhez – mondta Vinnai Balázs. Ugyanakkor, a mobilszolgáltatókhoz hasonlóan, hatalmas adatbázissal rendelkeznek a felhasználók szokásairól. Ezek elemzésével jobban alkalmazkodhatnak ügyfelek igényeihez.

A múltra emlékeztetve kezdte Hankiss Látszó is, a Gránit Bank ügyvezetője, aki emlékeztetett arra, hogy az új és új innovációk egyre rövidebb időközönként jelennek meg és változtatják meg életünket. Az első hatalmas ugrást az ipari forradalom, a másodikat a számítógépek megjelenése jelentette.

A mobil lesz a bankkártyád

Egy okostelefon számítási kapacitása ma milliószor meghaladja a NASA-nak a holdra szálláshoz igénybe vett teljes számítási kapacitását – mondta az előadó. A dolgok internete révén azonban valószínűleg az eddigieknél is radikálisabb változások várhatók.

A Gránit Bank mobil fizetési szolgáltatása a pénzintézet szerint biztonságosabb a plasztikkártyáknál. „A mobil az új bankkártya” - mondják, kényelmesnek, gyorsnak és biztonságosnak tartják.

Koncentráció a piacon?

Samee Zafar, az Edgar, Dunn & Company igazgatója szerint az Apple Play 2014-ben bevezetett szolgáltatása meglehetősen drága, sok cég csak azért képviselteti magát, hogy ezen a fontos platformon is jelen legyen. A mobil pénztárcák, fizetési módszerek piaca lehet, hogy sok szereplős marad, de az is valószínű, hogy a következő években némi koncentráció megy majd végbe.

Az európai digitális fizetési piac real time-módba megy majd át, vagyis a fizetések azonnal fognak bonyolódni. A győzelemre, piacvezető szerepre esélyes cégek között említik az Apple-t, a Google-t, a Samsungot, a Facebook-ot, a Paypal-t említették.

A hitelezés a lényeg

Mindenki új bankot akar alapítani az Egyesült Királyságban, 25 új banki alkalmazás jelent meg az utóbbi időben – mondta Samee Zafar. A bankoknak a legtöbb bevételük a hitelekből van, ezért a hitelezés fejlesztése erős érdekük. Az ügyfelek közötti, P2P hitelezést, az ezzel kapcsolatos honlapokat is használják a bankok és más pénzügyi szolgáltatók, hogy ügyfeleket találjanak.

A bitcoin és a hozzá kapcsolódó blockchain-technológia nemcsak divatmánia Samee Zafar szerint, komoly pénzügyi szolgáltató alkalmazások kapcsolódnak hozzá.

Dolgoznak a bitcoinon

Erről a témáról beszélt Blummer Tamás, a Digital Asset vezető szoftvertervezője is. Cége az idén 60 millió dolláros tőkeemelést hajtott végre, és a blockchain-technológia gyakorlati pénzügyi alkalmazásain dolgozik. A „distributed ledger” technológia, ahol a tranzakciók nyilvántartását sok felhasználó között osztják meg, sokkal biztonságosabb lehet külső támadások ellen, mint a hagyományos, ahol a nyilvántartásokat központilag tárolják. Az utólagos módosítások ellen is véd.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Mi történik itt? Lakáshitelekben dúskál Magyarország
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 14:55
Hatalmas növekedést mutat a magyar lakáshitelpiac 2024 első felében. A Bankmonitor szakértőinek becslése szerint júniusban a szerződések volumene átlépte a 130 milliárd forintot és ezzel az első félévi lakáshitel volumen már közel 10 százalékkal meg is haladja a 2023. év egészében felvett lakáshitelek összegét.
Személyes pénzügyek Nem is gondolná, mennyivel olcsóbb lehetne a devizaváltás és -utalás!
Csabai Károly | 2024. július 14. 13:13
Mindössze el kéne fogadni a már hosszú évek óta Magyarországon is jelenlévő fintech cég, a Wise javaslatát, ami azt célozza, hogy a bankok és egyéb pénzügyi szolgáltatók ügyfeleinek csak tavaly 30 milliárd euró értékben felszámított rejtett költségek eltűnjenek. Magali Van Bulckkal, a Wise EMEA régiójának szabályozásért és kommunikációs stratégiáért felelős igazgatójával a cég londoni központjában beszélgettünk.
Személyes pénzügyek Még hogy pénzromlás! Van egy réteg, amely elégedetten dörzsölheti a tenyerét
Csabai Károly | 2024. július 11. 05:44
A legalább 20 millió forintjukat, de az esetek többségében ennek a többszörösét profikra bízó honfitársaink összvagyona közel 18 százalékos éves növekedés eredményeként átlépett egy lélektani határt, június végén már 10 ezer milliárd forint fölé került. Ez az összeg közel 60 ezer számlán fial, 5 százalékkal többön, mint egy évvel korábban, ami jelzi, hogy folyamatosan nő azok tábora, akik még a vad infláció közepette is képesek gyarapodni. Egyéb érdekességek is kiderülnek lapunk félévente elkészített friss felméréséből, a Privátbanki Körképből.
Személyes pénzügyek Belemászik a pénztárcákba az MI: hallgatna-e rá pénzkérdésekben?
Buksza blog | 2024. július 10. 15:02
A vagyonkezelés alapvetően egy tanácsadói üzletág, amelyben a szakértők javaslatokat tesznek a befektetési döntésekre azoknak, akik hallgatnak rájuk. Ezt a munkát elvileg az MI is elvégezhetné.
Személyes pénzügyek Egyre jobb buli önkéntes nyugdíjpénztári tagnak lenni
Privátbankár.hu | 2024. július 4. 10:53
Csökkentek a díjterhelési mutatók, a magas hozamok miatti sikerdíjak mellett is csak alig nőttek a költségek.
Személyes pénzügyek Nyugalmasabb időszak jön a babavárónál
Privátbankár.hu | 2024. június 29. 14:01
Véget érhet az elmúlt éveket jellemző nagy kilengések időszaka a babaváró hitelnél: 2024. első négy hónapjában havi kétezer szerződés környékén stabilizálódott a kereslet, és ha nem jön a képbe újabb jogszabályváltozás, nagyjából erre a szintre állhat be a piac. A támogatott konstrukció súlya viszont az előttünk álló években már csökkenhet a lakossági piacon.
Személyes pénzügyek Üzentek Matolcsy Györgyék a pórul járt Apple Pay-ügyfeleknek
Privátbankár.hu | 2024. június 27. 16:19
Minden károsultnak visszajár a jóvá nem hagyott tranzakciók összege.
Személyes pénzügyek Ön Apple Pay-ügyfél? Akkor még mindig retteghet!
Privátbankár.hu | 2024. június 27. 14:06
Szerda estétől a rendszer szabálytalan működése miatt számos ügyfél bankszámláiról százezrek tűntek el.
Személyes pénzügyek Strandlabdát az OTP-től? - a bank online piactere, a fizz.hu élesre vált
Privátbankár.hu | 2024. június 27. 12:57
Az eddig tesztüzemben működő oldal a nagybank segítségével vezető szerepre törne. Magyar nyelvű ügyfélszolgálatot, és áruhitelt is kínálnak. Bíznak a banki háttér meggyőző erejében.
Személyes pénzügyek Kedvezményekkel és ajándékokkal csábítják a bankok a diákokat, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 06:52
Pénteken kicsengetnek az iskolákból, a bankok azonban már a következő tanévre hangolnak. Jól tudják, hogy sok diáknak lesz szüksége szeptembertől vagy még addig is a nyári munkához saját bankszámlára, és ezért nem fukarkodnak a számlanyitási kedvezményekkel. Vannak olyan bankok, ahol több tízezer forintot is be lehet zsebelni a számlanyitás fejében.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG