BUX
35 727.93
+0.85%
+300.00
OTP
10 620.00
+2.71%
+280.00
MOL
1 780.00
-0.73%
-13.00
RICHTER
7 060.00
+0.07%
+5.00
MTELEKOM
380.00
+0.66%
+2.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. július 12. 18:37

A vasárnap bejelentett utazási korlátozás nem érinti Horvátországot - a magyarok egyik kedvenc nyaraló-célpontja szabadon látogatható oda-vissza, hiába ért csúcsra az új fertőzések száma. Arra azonban nincs garancia, hogy ez sokáig így is marad: Gulyás Gergely is utalt rá, hogy heti rendszerességgel átnézik a besorolásokat, de ha kell, akár soron kívül is lépnek. Ha így alakul, elég macerás lesz hazajönni az Adriáról, még ha nem is lehetetlen - de némi kényszerű otthonlétet és plusz költséget be kell majd kalkulálni.

A cikk eredetileg az mfor.hu-n jelent meg.

A kormány vasárnapi bejelentése alapján az aktuális fertőzöttségi viszonyok alapján sorolják három kategóriába az országokat szerdától. A zöld kategóriába került országokból szabadon jöhetnek haza a magyar állampolgárok - ide került most Horvátország is. A sárga és piros kategóriából hazaérkezve viszont kötelező koronavírus-tesztet végrehajtani, negatív teszt esetén 2 hetes karantén, pozitív esetén pedig karantén és újabb tesztek várnak az utazókra. (A határon egészségesnek tűnők esetében is rövidíthető a karantén hossza két, 48 órán belül készülő negatív koronavírus-teszttel.)

Horvátországban csúcsra ért a napi új megbetegedések száma

Horvátországból a legfrissebb elérhető covid-statisztika szombati, ekkor 140 új fertőzöttet azonosítottak az országban - ahogy a Worldometers grafikáján is látszik, ez új napi csúcsot jelent. 

Forrás:  worldometers.info Forrás: worldometers.info

Az aktív esetek görbéjén nagyon jól látszik az a bizonyos második hullám, amelynek megjelenésétől mindehol rettegnek, ahol már túl vannak az elsőn:

Forrás:  worldometers.info Forrás: worldometers.info

A határt érintő lazítások miatt elözönlötték a turisták az országot, jelenleg nagyjából 500 ezer, zömében közép-európai és németországi turista nyaral a horvátoknál. Pénteken bizonyos korlátozásokat életbe léptettek: a "harmadik országbeli", azaz EU-n vagy schengeni övezeten kívülről érkező turistáknak 14 napos, negatív teszt esetén 7 napra rövidíthető karanténba kell vonulniuk. Hétfőtől pedig kötelező lesz a védőmaszk viselése is a legtöbb nyilvános zárt térben.

Kérdés, hogy mire lesz mindez elegendő - meg tudja-e fékezni a vírus terjedését a maszkhasználat? A járvány megállítása jelen állás szerint csak az egyéni fegyelmezettséggel lehetséges (hiszen nincs védőoltás): a távolságtartás, a maszkviselés, az otthon maradás (vagy legalábbis a közösségbe járás korlátozása a legszükségesebb esetekre) bizonyult csak hatásos ellenszernek a covid ellen. Ezt a hétköznapok során megvalósítható, ám külföldi nyaralásra biztosan nem azért megy az ember, hogy a hotelszobában, apartmanban kuksoljon. 

Fürdőző turisták a horvátországi Abbáziában (Opatija) 2020. június 30-án. Fotó: MTI/EPA/Antonio Bat Fürdőző turisták a horvátországi Abbáziában (Opatija) 2020. június 30-án. Fotó: MTI/EPA/Antonio Bat

Csak a bizonytalanság biztos

Hiába azonban a csúcsra érő napi esetszám-növekedés, az új magyar beutazási szigorítások nem érintik Horvátországot, az ország a zöld besorolást kapta, szabadon jöhetnek-mehetnek a magyar állampolgárok a két ország között. A vasárnapi sajtótájékoztatón Gulyás Gergely ezt azzal indokolta: bár a növekedés valóban nagy, de a fertőzésszám összességében alacsony, ezért egyelőre a zöld kategóriában marad az ország. (A hivatalos statisztika tegnap 1088 aktív esetről számolt be.) Arra azonban nincs garancia, hogy mindez így is marad.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt is elmondta, hogy a kormány a szerdánkénti rendszeres ülésén tekinti át az országok besorolását. Ez alapján ha a horvátországi statisztika tovább romlik, akár már csütörtökön, vagy a következő csütörtökön is változhat a zöld státusz, ahogy persze az is elképzelhető, hogy a horvát intézkedések hatásosak lesznek, és nem kerül sor a szigorításra... a helyzetet tovább bonyolítja, hogy Gulyás Gergely azt is elmondta: folyamatosan követik a fejleményeket, így ha egy országban drámaian romlik a helyzet, nem várják ki az átsorolással a szerdai kormányülést sem, azonnali intézkedést hoznak.

Mi lesz, ha átsorolják Horvátországot?

Jelenleg tehát sem a Horvátországba történő beutazásnál, sem a hazautazásnál nincs korlátozás. Annak kisebb az esélye, hogy a horvátok részéről változzon a felállás - nálunk továbbra is jók a számok, alig van új megbetegedés, esik az aktív fertőzöttek száma, nincs még nyoma a második hullámnak. 

Ha Horvátország nálunk a sárga kategóriába kerül, akkor a már fentebb írt korlátozásokra, kötelező tesztelésre, karanténra kell készülni. A karanténból kikerülni negatív tesztekkel lehet, aminek díját csak augusztus 1-jéig vállalja át az állam (Gulyás Gergely indoklása szerint azért, mert már vannak előfizetett utak, az utazás lefoglalásának időpontjában pedig még nem tudhatták a polgárok, melyik a zöld és melyik sárga ország). Augusztus 1-je után viszont maguknak kell fizetniük a tesztelés díját az utazóknak.

Ami a lekötött utazások árát (illetve a meghiúsult utazás árának visszafizetését) illeti: egy, a koronavírus-járványra szabott rendelet szerint ha az ügyfél által megkötött utazási szerződés teljesítése 2020. augusztus 31-ig a koronavírus miatt az utazási iroda oldalán lehetetlenné válik (pl. ha az utat az iroda törölni kénytelen, mert a szálloda a járványra tekintettel nem fogadja az utazókat, a repülőjáratot törölte a légitársaság, stb.), akkor az utazási iroda  a befizetett teljes díj vagy előleg visszafizetése helyett kiállíthat egy levásárolható utalványt, amelyet azonban az utas nem köteles elfogadni, visszakérheti a pénzt is - a lényeg, hogy nem érheti kár az utazót. 

Ha azonban az utazó maga dönt úgy, hogy a járványra tekintettel nem szeretne utazni (például: nem vállalná az esetleges karantént visszatéréskor), akkor továbbra is az érintett utazási iroda általános szerződési feltételei szerinti bánatpénz fizetése mellett mondhatja fel a szerződést.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360 és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Az Erste Bank személyi kölcsöne 32 229 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 721 forint a havi törlesztőrészlet. A Cetelemnél az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 513 Ft, míg a Raiffeisen Banknál 28 410 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 35 631 Ft. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Személyes pénzügyek A vírus hatására nem szórjuk annyira a pénzt
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 4. 17:53
Kevesebb hús és rövidebb utazások, több helyi termék a bevásárlókosárban, a legújabb termékcsodák helyett a régiek megőrzése és megjavíttatása. A tömegfogyasztást egy egészség- és környezettudatosságot előtérbe állító posztmodern forma váltja fel, amelynek kulcsszereplője az aktivista fogyasztó – ez az egyik legfontosabb megállapítása a Cetelem Körkép 2020 nemzetközi felmérésnek, melyet a Cetelem Bank saját ügyfélkörében végzett júniusi felmérése is megerősített.
Személyes pénzügyek Van egy jó és egy rossz hírünk nyugdíjügyben
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 4. 10:51
Borúsak ugyanis a kilátások egy olyan szintű nyugdíjra, amelyből gondtalanná tehetők az idős éveink, ám akik még aktív korukban félretesznek idős éveikre, azoknak a pénze hosszú távon szépen gyarapszik. 
Személyes pénzügyek Átformálta a fiatalok szokásait a koronavírus
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 4. 08:47
A fiatalok 18 százaléka többet költött a járványhelyzetben, 36 százalékuknál viszont csökkentek a kiadások - áll a K&H ifjúsági indexében, amely szerint jelentős eltérések láthatóak a 19-29 évesek költéseiben, például míg a nők 25 százaléka nagyobb kiadásokkal szembesült, a férfiaknak csak a 12 százaléka költött többet a járvány miatt.
Személyes pénzügyek Szerdáig várj a tankolással, ha tudsz!
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 3. 09:46
A benzin és a dízel is olcsóbb lesz.
Személyes pénzügyek Megnyugodhatnak a nyugdíjas éveikre takarékoskodók
Csabai Károly | 2020. augusztus 3. 06:07
Az önkéntes pénztárak ugyanis kevés kivétellel mára nemhogy ledolgozták a koronavírus miatti veszteségeiket, hanem szép számmal akadnak olyan portfoliók, amelyek már szép hozamot is termeltek.
Személyes pénzügyek Egy év alatt átlagosan egymillió forinttal lettek olcsóbbak a budapesti garzonok
Privátbankár.hu | 2020. július 29. 09:17
Más magyar nagyvárosokban is olcsóbbak lettek az egyszobás lakások.
Személyes pénzügyek Újabb bank ügyfelei örülhetnek
Privátbankár.hu | 2020. július 27. 16:03
Ezúttal a CIB vállalati bankszámláinak tulajdonosai számára vált lehetővé, hogy Visa üzleti bankkártyájukat az okostelefonjaikba, -óráikba applikálva rendezzék a számláikat. 
Személyes pénzügyek Az autópálya-matricák értékesítésén is meglátszik a koronavírus
MTI | 2020. július 24. 12:34
Erősödik a kereslet a megyei matricák iránt, ez alapján a lakosság idén tényleg inkább belföldön nyaral.
Személyes pénzügyek Koronavírus-hatás: sokan félnek a pénzügyi problémák felmerülésétől és az állásuk elvesztésétől is
Privátbankár.hu | 2020. július 23. 17:44
Pozitívum, hogy a válsághelyzet hatására a pénzügyekben is sokan tudatosabbak lettek, és nagyobb hangsúlyt terveznek fektetni a megtakarításra. Ez is kiderül a CIB Bank kutatásából.
Személyes pénzügyek Megéri Üzbegisztánban nyaralni, és ott elkapni a koronát: 3 ezer dollárt fizet az állam
Privátbankár.hu | 2020. július 23. 10:44
Ennyibe kerül ott a COVID-19 kezelése. Ha szükség van rá, állják.
hírlevél